PDA

View Full Version : inmatriculare auto pt persoane cu dizabilitatikrys4ro
7th October 2010, 09:18
Intreb pe cei care au recurs la aceasta metoda sau pe cine are cunostinte juridice: ce grad de handicap trebuie pentru impozit 0? un orb sau o persoana cu probleme mintale poate detine o masina, si daca este limitata la o valoare a capacitatii cilindrice maxima? care sunt tipurile de dizabilitati care nu presupun modificarea autoturismului? Persoana respectiva poate pierde ceva drepturi daca detine autoturism?
Stiu ca nu e prea moral ce vreau sa fac dar sincer prefer sa dau unei persoane cu dizabilitati 1500-2000 lei anual decat la bulgari sau lu` Boc.

KYK
7th October 2010, 09:37
persoana trebuie sa aiba dizabilitati fizice locomotorii care presupun instalarea unui mecanism de control manual al acceleratiei si frinei.
ulterior masina se omologheaza la RAR si se inscrie pe numele respectivului(ei). taxa de inamtriculare este 0 iar persoana nu poate inmatricula o alta masina in acelasi sistem pt o perioada de 5 ani.
mecanismul se poate procura de la diverse firme specializate - eu am auzit de una in Tg Mures.

Astral
7th October 2010, 09:56
E neaparata nevoie ca masina persoanei cu dizabilitati, deci proprietarul, sa aiba modificarile necesare acestei persoane ?
Ma gandesc ca poate are masina si are angajat sofer......

krys4ro
7th October 2010, 11:44
la acest lucru m-am gandit si eu, un orb nu poate conduce, dar insotitorul? daca o persoana cu dizabilitati nu este apta pt condus inseamna ca nu poate detine autoturism?

codufiscal
7th October 2010, 14:16
In lege zice ca taxa asupra mijloacelor de transport (impozitul adica) nu se aplica la autoturismele care apartin persoanelor cu handicap locomotor si care sunt adaptate handicapului acestora. Deci trebuie musai o defectiune pe la picioare si o masina modificata (hycomat), trecuta prin RAR si o sacosa de aprobari.

cipri778
7th October 2010, 15:15
Soacra-mea e nevazatoare si am incercat sa inmatriculez masina pe ea si nu mere'. Este doar pentru disabilitati locomotorii iar masinile trebuie pregatite pentru aceste necesitati. Masina se inmatriculeaza doar pe numele persoanei cu probleme si ar trebui folosit de aceasta si nu de insotitor.

BABONE
7th October 2010, 15:20
krys4ro suna-ma si te luminez eu, ce si cum ;)
0723.040.287 Babone

codufiscal
7th October 2010, 15:53
Babone, lumineaza-ne si pe noi. Daca poti, spune-ne si noua cum e de facut; eu in lege n-am gasit prea multe variante, alea care sunt nu le prea pot aplica, iar modificari nu-mi fac decat la motor, adica mai inham niste cai.

KYK
7th October 2010, 16:07
1. se gaseste persoana cu pricina - persoana cu dizabilitate locomotorie
2. se fac actele de vz-cump si atat. nu se merge la inmatriculare
3. se cumpara si instaleaza dispozitivul de actionare manuala frina acc.
4. se omologheaza la RAR - nota apare in mentiuni si va ramane in CI
5 .se face inscrierea in fisa de inmatriculare (fiscala)
6. se inmatriculeaza
7. daca vrei sa vezi cum e sa conduci asa ceva bine, daca nu, se demonteaza dispozitivul :wink:

KYK
7th October 2010, 16:11
mentiune : taxa de inmatriculare se plateste (sau nu) doar la prima inmatriculare in RO; ulterior masina se poate vinde fara complicatii, dispozitiv sau... insotitor :ha:

cabrio
7th October 2010, 16:55
Am vazut masini modificate pentru persoane cu dizabilitati locomotorii. Daca masina ce urmeaza a fi cumparata are cutie automata mai sunt necesare modificari???

codufiscal
7th October 2010, 17:19
Asta cu taxa pe poluare nu o stiam. Daca e un motor mare (din 2011 orice peste 1600 cmc e mare), masina poate sa ramana inmatriculata pe nenea cu pricina ca sa fie si scutire de impozit. Saru' mana lu' domnu' KYK

Georgenis
7th October 2010, 17:32
Persoana trebuie sa fie invalid locomtor sa aiba certificatul de invalid valabil iar masina sa aiba dispozitiv adaptat handicapului frana-acceleratie, sau ambreiaj. Cutia automata nu se ia in considerare ca adaptare. Dispozitivul trebuie sa fie montat de o firma autorizata RAR si sa aveti hartia de la respectiva firma ca ati montat dispozitvul. Codurile de invaliditate acceptate se gasesc intr-un decret pe la politie.
Ulterior masina nu se poate vinde fara plata taxei de poluare deoarece scrie in certificatul de inmatriculare si baza de data a politiei ca este inmatriculata cu scutire de la taxa de poluare.

krys4ro
7th October 2010, 17:39
eu am gasit un post pe un site care suna cam asa:

"Nu te mai lua dupe toti avocatii astia care uita sa se mai documenteze,care uita sa-si mai faca update la cunostinte.Ne-am aliniat la legislatia europeana cu forta prin directive EU,eram o tara si inca suntem de bananieri,discriminarea in randul persoanelor cu handicap este la ordinea zilei.Daca ai in familie un membru persoana cu handicap 1 sau grav poti inmatricula un autovehicul pe numele ei fara sa fie nevoie ca acea persoana s-o conduca,in schimb trebuie sa-i faci o modificare la scaun sau bancheta pentru accesul scaunului rulant.Modificare pe care ti-o atesta RAR si va aparea in CI,odata omologata esti scutit de taxa de prima inmatriculare.Problemele intervin atunci cand persoana cu handicap este minor si nu are nici buletin asta este cazul meu,m-au pus sa-i fac donatie minorului cu dispozitie de punere in posesie eliberata de autoritatea tutelara,tutela fiind mama copilului,sa vezi fete de tot risul pe la taxe si impozite,sa vezi umerii ridicati si sprincene de idioti,sa vezi cati de NU erau pe buzele lor de inculti.Habar nu au pe ce lume traiesc,nimeni nu citeste legea,traiesc dupa ce li s-a spus acum 100 de ani,nimeni nu-si da interesul,Am fost pionier cu legea in mana peste tot,singuri oameni care a stiut de schimbare au fost 2 dir. de la RAR,unul prieten prin alianta."

este din septembrie anul acesta, am incercat sa dau de cel care l-a scris dar inca nu am reusit. Se pare ca alta e legea in vigoare nu cea din 2006 in care se spune ca doar persoana cu dizabilitati trebuie sa foloseasca masina, deci fara modificari la comenzi.

krys4ro
7th October 2010, 17:47
si inca o completare:

"In urma directivei 46/2007din 05.09.2007 cu aplicabilitate din 29.04.2009

5.5. "Vehicul accesibil scaunelor rulante" înseamnă un vehicul din categoria M1, construit sau transformat astfel încât în el să încapă una sau mai multe persoane așezate în scaunele lor rulante atunci când vehiculul se află în mișcare pe șosea.).In data de 18.01.2010 in nr. 37 din M.O la punctul 2.3.3 autovehicule destinate sa fie utilizate de catre persoane cu handicap fizic. Ordinul MT nr. 421/2010 publicat in M.O nr.399 din 16 iunie 2010-1. La sectiunea 1 capitolul I subpunctul 2.3, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“c) autovehiculelor destinate sa fie utilizate de persoane cu handicap fizic;”.
La anexa nr 9;litera h se specifica scaun,banchta modificat in scopul prelurii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat.Aceste modificari au fost aduse si O.U.G. nr50/2008 la art.3,alin.(2) lit. b(Potrivit art. 3 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta atacata, fac exceptie de la plata taxei autovehiculele special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si autovehiculele special modificate in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat, iar, conform alin. (4) al aceluiasi articol, "modificarile speciale aduse autovehiculelor se inscriu de catre Regia Autonoma «Registrul Auto Roman» in cartea de identitate a vehiculului. Lista modificarilor speciale aduse autovehiculelor va fi aprobata prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii."). Avind in vedere toate acestea,eu fiind tatal unei fetite in varsta de 8,9 ani cu handicap grav(1) am achizitionat un autovehicul special adaptat transportului fetitei.Mentionez ca autovehicolul l-am achizitionat din Germania,modificarile au fost facute acolo,acest autovehicul a fost omologat de catre R.A.R. conform legilor in vigoare: AUTOVEHICUL SPECIAL M1.caroserie SH vehicul accesibil scaunelor rulant.La rubrica modificari ce nu afecteaza performantele si caracteristicile apare:Bancheta modificata pentru facilitatea accesului.Nr.de locuri contine un scaun rulant. "

cipri778
7th October 2010, 18:24
O cunostinta are nevasta cu deficienta de auz (are certif. de handicap), acestia ce modificari au nevoie la masina? Ea are permis, conduce zilnic (are doar aparat auditiv).

Astral
7th October 2010, 18:41
Probabil ca nu toate gradele de handicap beneficiaza de impozite zero......

Cred ca investigatia ar trebui pornita afland intai daca si cine poate beneficia de scutirea de impozite, iar apoi, daca sunt incluse pesoanele cu dizabilitati, trebuie cautat care anume tip.....

piciulix80
7th October 2010, 19:11
salutare.
ma bag si eu in discutie. cunosc 2 prieteni care au recurs la ''ghidusia'' asta si a functionat. adik ''0'' lei pentru inmatriculat prima data in romania.dupa ce ai gasit persoana cu problema locomotoare, tre sa gasesti un setrvice autorizat RAR, iar cu dovada cu pricina(hartiile care dovedesc handikapul pers respective) si cu masina te duci la service-ul respectiv si iti monteaza un dispozitiv care dupa ce ai trecut de rar il dai jos.masina v-a fi inmatreiculata pe acea persoana fara acea taxa absurda.iar daca vrei sa ti-o vinzi tie mai apoi...nu-i bai, nu se plateste nik taxe de inmatriculari si alte cele, doar ca persoana cu handikap nu mai poate inmatricula o alta masina in decur de cinci ani.dar ce-i trebe. spun toate astea in cunostiinta de cauza(inmatriculat-vandut mai apoi)
succesuri si fuck de sistem:dr3

KYK
7th October 2010, 21:52
nu mai bateti campii cu discutii sterile si ipoteze fanteziste.
eu personal am cumparat o astfel de masina deci "voice of experience" si am si vandut-o.
cred ca am explicat foarte clar conditiile de indeplinire si constrangerile.
aliniere sau ba la legislatia EU, trebuie respectate cerintele legislative locale si rezolvata omologarea. cine vrea sa inmatriculeze masina pe numele unei persoane oarbe sau dizabilitate mintal, sa-i verifice intai permisul de conducere.

Georgenis
7th October 2010, 23:10
Din iulie 2008 s-a schimbat legea si scrie in talon ca este inmatriculata cu scutire de la taxa de poluare. Cei de la politie mi-au spus ca daca se vinde trebuie platita taxa. Inainte nu scria nimic in talon si se putea vinde fara nicio problema.

krys4ro
8th October 2010, 00:45
tipul de mai sus a spus :
"Daca ai in familie un membru persoana cu handicap 1 sau grav poti inmatricula un autovehicul pe numele ei fara sa fie nevoie ca acea persoana s-o conduca,in schimb trebuie sa-i faci o modificare la scaun sau bancheta pentru accesul scaunului rulant", "schimbarea legii a inceput in 29.04.2009 si a luat sfarsit prin publicarea definitiva in 16.06.2010".
El a reusit sa inmatriculeze masina pe numele copilului care nu are decat 9 ani. Deci inseamna ca se poate ceva, insa trebuie cautata acea lege, normele europene si aprofundate.
Am reusit sa fac rost de nr. lui de telefon, insa nu stiu daca o sa fie de acord cu metoda nostra de a scapa de impozit. Este un parinte care are un copil cu handicap si va dati seama ce este in sufletul lui. Important este ca el s-a informat si a reusit, nu stiu daca va fi dispus sa ne impartaseasca si noua procedura.
Daca este cineva interesat pot da numarul pe PM, el si-a lasat numarul pt a fi ajutat in rezolvarea problemei, aceasta inainte de a reusi sa inmatriculeze masina, dupa nu a mai avut nici o interventie.

codufiscal
8th October 2010, 07:24
Cu Ordinul 1275/2010 si cu Ordinul 410/2010 pot ajuta eu. AM sa incerc si cu Directiva 2007/46/CE, insa nu promit. Da-mi o adresa de mail si ti le trimit in format .doc. Daca mai e nevoie de vreun act normativ din legislatia romana, pot rezolva. De asemenea, daca e nevoie de ceva bani, se poate rezolva.

catalin.A
15th November 2010, 16:59
facilitatile sunt valabile doar pt prima imatriculare sau si pentru celelalte taxe???
:tk

allroad
18th November 2010, 00:51
Va spun din experienta,
am avut o vitara inmatriculata pe numele unui prieten cu handicap locomotor,am montat dispozitivul special,am fost la rar,am inmatriculat cu taxa 0,dar cand am vandut-o,cel care a cumparat a trebuit sa-i plateasca taxa de prima inmatriculare.La inceput se putea vinde fara plata taxei dar a fost modificata legea.

BABONE
20th November 2010, 19:54
Babone, lumineaza-ne si pe noi. Daca poti, spune-ne si noua cum e de facut; eu in lege n-am gasit prea multe variante, alea care sunt nu le prea pot aplica, iar modificari nu-mi fac decat la motor, adica mai inham niste cai.

am sa incerc pe cat posibil sa va luminez aici in scris.

se achizitioneaza autovehicolul
se merge cu ea la cele 3-4 firme din tara omologate de RAR ptr montarea acelor dispozitive ptr persoanele cu dezabilitati (costa de la 250e-2000e), unde acestia monteaza un dispozitiv artizanal si elibereaza un document prin care se atesta agreerea de catre RAR a dispozitivului(hartie necesara la RAR).
apoi la RAR cu aceea hartie de la firma montatoare a dispozitivului, cu certificatul de handicapat unde trebuie sa aiba grad de handicap Grav sau Accentuat.(ps: in acest certificat nu specifica felul handicapului locomotor sau nu - ceea ce este un avantaj :grin:), cu actele persoanei cu handicap sau o procura si cu masina.
cei de la RAR omologheaza masina ptr persoane cu dezabilitati si elibereaza cartea cu aceasta mentiune.Fapt ce va scuteste de taxa de inmatriculare si de impozit la cca financiara, se pare ca si de rovineta(nu stiu exact acest amanunt)

dupa inmatriculare se poate scoate acel dispozitiv si se circula linistit.
INMATRICULAREA se poate face o singura data ptr o perioada de 5 ani si nu se poate vinde fara plata taxei de prima inmatriculare :( .

bafta si ptr detalii exacte va pot da pe PM daca imi cereti.

cu stima si respect.

LE: persoanele care au leucemie, sau cancer pot obtine acest certificat de handicapat pe baza unui referat de la medicul curant.

krys4ro
20th November 2010, 20:35
persoana cu dizabilitati trebuie neaparat sa fie majora? exista ceva limitari in ceea ce priveste capacitatea cilindrica a masinii?

BABONE
22nd November 2010, 11:51
persoana cu dizabilitati trebuie neaparat sa fie majora? exista ceva limitari in ceea ce priveste capacitatea cilindrica a masinii?


nu exista imitari a capacitatii cilindrice
cu privire la varsta, sunt 2 variante:

1. poate sa fie minor si sa aiba un handicap locomotor, unde vei fi nevoit sa modifici masina pentru transportarea lui cu tot cu scaun, ceea ce este mai greu
2. sa fie major si sa aiba permis de conducere, adaptata masina cu dispozitiv si gata.

krys4ro
22nd November 2010, 13:52
daca este major e absolut necesar sa detina permis? nu poate sa fie doar pasager? adica are masina dar are si sofer ca sa-l transporte. De ce cineva nu poate sa detina o masina fara sa aiba permis? nu vad legatura logica intre ele, detinerea masinii este conditionata de existenta permisului?

opelvectra
5th February 2011, 23:05
NUMELE MEU ESTE FLORIN. AM UN HANDICAP LA PICIORUL STANG,SI AS DORI CINE MA POATE AJUTA CU INFORMATII UNDE POT SI EU SA FAC O MODOFICARE LA AMBREAJ. ORICE INFORMATIE ESTE BUNA VENITA. CONTACT PE NR DE TELEFON: 0785988194 SAU EMAIL: FLORIN.MIRICA@YAHOO.COM

mULTUMESC MULT

grandvitara
7th February 2011, 12:48
NUMELE MEU ESTE FLORIN. AM UN HANDICAP LA PICIORUL STANG,SI AS DORI CINE MA POATE AJUTA CU INFORMATII UNDE POT SI EU SA FAC O MODOFICARE LA AMBREAJ. ORICE INFORMATIE ESTE BUNA VENITA. CONTACT PE NR DE TELEFON: 0785988194 SAU EMAIL: FLORIN.MIRICA@YAHOO.COM

mULTUMESC MULT

Nu mai scrie cu majuscule ca o sa credem ca tipi la noi!:ha::ha:
Da- mi un pm sa vad daca pot sa te ajut cu informatii referitoare la modificarea dorita.

BABONE
25th February 2011, 02:16
asa cum am promis am revenit cu link-urile utile :

http://romadaptari.piczo.com/?g=36604833&cr=2

aici veti gasii si documentatia necesara in site :D

http://romadaptari.piczo.com/CommentBoard?cr=2&linkvar=000044

http://www.autospot.ro/articole/advertorial/toi_avem_dreptul_la_mobilitate.html

http://www.finzoom.ro/Info/art/QnA/Credit-Auto-pentru-P~1e66abe5e2af47f6a370b706241479ca/ (http://www.finzoom.ro/Info/art/QnA/Credit-Auto-pentru-P%7E1e66abe5e2af47f6a370b706241479ca/)

Aici gasiti cam tot ceea ce stiu in materie de inmatriculari pe persoane cu dizabilitati

bafta

ps: ca bonus am postat si un link (ultimul) ...imprumut cu dobanda ZERO pentru aceleasi persoane.

tzseposzu
24th August 2011, 01:25
salut am si eu o intrebare....dupa cate ai zis tu dupa ce inmatriculezi masina pe persoana cu handicap..apoi dupa ce termini cu totu...poti da joc adaptare am inteles...cine te poate verifica pentru asta?si ce poate sa iti faca ....mersi mult