ekkakon Posted June 26, 2007 Share Posted June 26, 2007 Am creeat acest topic in care am mutat mesajele legate de soc. Alta intrebare importanta: CE STITI DESPRE SOC ? Mesaj editat de MAX http://www.emergency.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marius C alias Turagmes Posted June 26, 2007 Share Posted June 26, 2007 Soc termic...anafilactic.....de care sa fie? :fr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marius C alias Turagmes Posted June 26, 2007 Share Posted June 26, 2007 Hai sa incepem cu ...Socul Termic :fr2 o etapa mai usoara....Extenuarea termica -necesita atentie imediata -apare la expunerea prelungita in mediu cald si umed -se pierde multe lichide si electroliti -temp corpului poate ajunge la 39 gradeC -pielea victimei este palida umeda si rece -urina este mult mai inchisa la culoare decat in mod obisnuit -victima prezinta ameteli si senzatie de sfarseala Socul termic -acesta este o urgenta majora fiind mult mai periculos decat extenuarea termica -acesta apare in momentul in care corpul nu mai poate sa-si regleze temperatura -victima nu mai transpira indiferent cat de cald este -pielea este calda si uscata pulsul este f ridicat - se poate intra in coma Naspa rau....nu? :ti Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marius C alias Turagmes Posted June 26, 2007 Share Posted June 26, 2007 Acu cate ceva despre Socul Anafilactic...ce mai stiu si eu :ang -apare in urma unor reactii alergice -victima prezinta urticarie edem laringian-pericol de sufocare tahicardie tensiune arteriala mica voma, diaree colaps Ce produce aceste manifestari:medicamente-penicilina -aspirina -insulina -anestezice intepaturile de insecte alimente-oua lapte arahide stimuli fizici In caz de aparitie a socului anafilactic se administreaza adrenalina intravenos sau intramuscular Socul anafilactic netratat promt provoaca moartea cam atat imi amintesc eu despre socuri... :p Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekkakon Posted July 27, 2007 Author Share Posted July 27, 2007 Acu cate ceva despre Socul Anafilactic...ce mai stiu si eu :ang -apare in urma unor reactii alergice -victima prezinta urticarie edem laringian-pericol de sufocare tahicardie tensiune arteriala mica voma, diaree colaps Ce produce aceste manifestari:medicamente-penicilina -aspirina -insulina -anestezice intepaturile de insecte alimente-oua lapte arahide stimuli fizici In caz de aparitie a socului anafilactic se administreaza adrenalina intravenos sau intramuscular Socul anafilactic netratat promt provoaca moartea cam atat imi amintesc eu despre socuri... :p Desi cu oarecare intarziere ( sa-mi fie rusine ) :hw , trebuie sa recunosc ca stii foarte multe despre soc ... si nu ala din care se face socata... O precizare, intradevar se administreaza de prima intentie ADRENALINA, dar NU INTRAVENOS !!!!! Subcutanat (adica sub piele) sau dupa noi protocoale, in dilutie, intramuscular... ATENTIE LA PERSOANELE CU AFECTIUNI CARDIOVASCULARE !!!!!!!! Adrenalina produce tahicardie (creste ritmul cardiac si consumul de oxigen la nivelul inimii, poate genera infarct) si creste tensiunea arteriala (poate genera accidente vasculare). Deci, MAAAAAREEEEE ATENTIEEEEE !!!! Iar Insulina.... imi pare rau, dar trebuie sa-ti spun, NU FACE SOC... Ca tot intrebai ce tip de soc, hai sa vedem ce se cunoaste despre SOCUL HIPOVOLEMIC ? Ce zici? :lol: :lol: :lol: :wink: http://www.emergency.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
thunder rock Posted July 28, 2007 Share Posted July 28, 2007 Socul hipovolemic, ..... consecinta a pierderii de sange, plasma sau lichide din organism si apare in pancreatite, ocluzii, diaree grava, coma diabetica, insuficienta suprarenala acuta, arsuri mari, deshidratari, hemoragii externe sau interne, procese anafilactice; I'm a rolling thunder ,pouring rain,i'm commin on like a hurricane Link to comment Share on other sites More sharing options...
myke Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Re: Socul hipovolemic, ..... consecinta a pierderii de sange, plasma sau lichide din organism si apare in pancreatite, ocluzii, diaree grava, coma diabetica, insuficienta suprarenala acuta, arsuri mari, deshidratari, hemoragii externe sau interne, procese anafilactice; Volemia-volumul total sangvin din organism.Ca sa provoace soc,trebuie sa existe o pierdere serioasa de singe cauzata de obicei de rupturi de organe sau sectionari de diferite vase mari. Diareile provoaca in cazuri grave deshidratari severe + - dezechilibre electrolitice nici vorba de soc hipovolemic(caz special la nou-nascuti si sugari) Pancreatita actioneaz altcumva si nu da soc hipovolemic Ocluzile nu dau soc hipovolemic. Coma diabetica...creerul e in shutdown datorita lipsei de glucide nu are legatura cu socul hipovolemic ISRA-n-ai cum sa te urinezi "de tot" arsuri mari...pina intra in soc hipovolemic (pierderea nu e chiar atit de mare) moare de sepsis Socul anafilactic...nu pierde nimic...din contra stringe local lichide producind edeme(se umfla) Ramin hemoragiile interne si externe...acestea sunt cauza socului hipovolemic Link to comment Share on other sites More sharing options...
soimu Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Re: Socul dar la un soc anafilactic nu se poate administara calciu intravenos? eu asa stiam ajuta sau nu...ca e greu de crezut ca o sa pot sa car cu mine adrenalina..in primul rand nu se gaseste in farmacii, in al 2 lea rand cred ca trebuie pastrata la rece si are termen de valabilitate redus eu vreau sa car cu mine lucruri pe care sa ma bazez un an ca nu au probleme ...nu sa refac trusa de prim ajutor din masina zilnic.... deci ... cum ajuti pe cineva care are un soc anafilactic (exemplu, intepat de albina) si esti pe varf de deal la o ora -2 de primul oras forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekkakon Posted October 31, 2008 Author Share Posted October 31, 2008 Re: Socul dar la un soc anafilactic nu se poate administara calciu intravenos? eu asa stiam ajuta sau nu...ca e greu de crezut ca o sa pot sa car cu mine adrenalina..in primul rand nu se gaseste in farmacii, in al 2 lea rand cred ca trebuie pastrata la rece si are termen de valabilitate redus eu vreau sa car cu mine lucruri pe care sa ma bazez un an ca nu au probleme ...nu sa refac trusa de prim ajutor din masina zilnic.... deci ... cum ajuti pe cineva care are un soc anafilactic (exemplu, intepat de albina) si esti pe varf de deal la o ora -2 de primul oras Soc anafilactic=de electie adrenalina ! Sunt si dispozitive de autoinjectare ( http://www.tuvie.com/adrenalina-auto-in ... -sufferers ) iar conditiile de pastrare prevad doar ferite de lumina ( http://www.emedonline.ro/cuprins/medica ... e.php/2327 ). Anafilaxia la inţepături de insecte Albinele şi viespile încep să zboare odată cu venirea primăverii. În fiecare an, un număr mare de persoane sunt înşepate de acestea. Majoritatea dintre noi am fost înţepaţi cel puţin o dată. În mod normal apare o roşeaţă locală cu tumefiere, nu tocmai plăcută. Durata acesteia este de obicei scurtă. Compresa rece calmează inflamaţia locală. De obicei, cu excepţia durerii locale, nu apar alte complicaţii, chiar dacă persoana este înţepată de mai multe zeci de insecte. Aproximativ 4% din populaţie este însă alergică la veninul de albină şi viespe. La aceste persoane, chiar şi o singură înşepătură poate provoca o reacţie periculoasă, numită şoc anafilactic. În 0,8% din cazurile alergice, înşepătura poate fi fatală. Rareori, anafilaxia poate fi produsă la persoane sensibile la unele alimente, medicamente sau fără o cauză aparentă. Şocul anafilactic Şocul anafilactic se manifestă la câteva minute sau chiar secunde după contactul cu alergenul (substanţa care cauzează reacţia alergică). Pacientul poate deceda prin obstruarea căilor respiratorii sau prăbuşirea tensiunii arteriale. Din fericire aceste cazuri sunt foarte rare. Cei cu alergie moderată prezintă erupşii generalizate ale pielii, cu prurit (mâncărime) şi roşeaşă, ameţeli, vărsături, crampe abdominale sau diaree, un grad moderat de sufocare. Pacienţii cu alergie uşoară prezintă o tumefiere locală extinsă cu prurit care poate persista mai multe zile. De ce apar reacţiile ? Nu se ştie de ce numai unele persoane dezvoltă reacţii alergice la înţepături de insecte. Se cunosc însă multe dintre verigile reacţiei anafilactice. După mai multe înţepături prealabile, organismul sensibil produce anticorpi specifici antivenin. După această perioadă de sensibilizare, o nouă înţepătură duce la eliberarea de substanţe produse în organism, numite mediatori, care sunt responsabile de simptome. Starea de alergie se poate menţine mai multe decenii. La persoanele sensibilizate, testul cutanat cu extract de venin diluat este pozitiv. Fiţi calm ! Se ştie că albinele şi viespile înşeapă numai dacă se simt în pericol. De aceea, vă recomandăm să vă mişcaşi încet, nu daţi cu mâinile după insectele care zboară în preajmă. Nu fugiţi, îndepărtaţi-vă încet. Câteva date despre albină şi viespe Albinele şi viespile înţeapă numai pentru a se apăra sau a-şi apăra cuibul. Albinele înţeapă numai cînd sunt întrerupte din zbor sau cineva culege o floare pe care se află o albină. Sunt atrase de parfumul florilor, culorile ţipătoare, de parfumurile puternice, apa de colonie. Mirosul anumitor vopsele le irită şi devin agresive. Albina lasă întotdeauna ghimpele în piele. Acest fapt permite diferenşierea între înţepătura de albină şi a altor insecte. Viespile se hrănesc cu insecte şi larvele acestora, sucuri şi nectar de fructe, alimente alterate, lichide dulci. Sunt atrase de pielea transpirată, culorile vii, suprafeţele de apă. Probabilitatea înţepării scade prin unele măsuri simple: - Aduceţi la cunoştinţa familiei, prietenilor şi colegilor că sunteţi alergic la înţepături de insecte. - Dacă se apropie o albină sau viespe, prima regulă este să staţi nemişcat. - Reţineţi că şi albinarii se mişcă încet în apropierea stupului. - Niciodată să nu atingeţi sau loviţi aceste insecte. Dacă nu le speriaţi, nu înţeapă. - Aveţi grijă când îmbrăcaţi hainele lăsate pe iarbă, deoarece în ele pot rămâne viespi şi alte insecte înşepătoare. - Evitaţi hainele largi, în care insectele pot intra, hainele negre sau intens colorate. Pentru îmbrăcăminte sunt recomandate culori pastel (alb, bej, kaki, verde). - Nu umblaţi niciodată desculţ în aer liber, iar în grădină folosiţi haine strâmte care vă acoperă în întregime, purtaţi mănuşi şi pantofi închişi (nu sandale). - >Evitaţi utilizarea cosmeticelor. Acestea atrag insectele. - Evitaţi livezile înflorite, cîmpurile cu trifoi şi orice loc cu multe flori. - Inspectaţi cu atenţie toate obiectele pe care intenţionaţi să le prindeţi; este de preferat să nu strângeţi fructe sau flori. - Nu cosiţi şi nu tundeţi copaci sau gard viu în perioada de înflorire. - Evitaţi apropierea de locurile de depozitare a gunoiului menajer şi folosiţi recipiente acoperite. - Nu vă apropiaţi de locurile unde sunt hrănite animalele. - Nu răscoliţi frunzele şi crengile căzute şi putrezite din pădure sau grădină. - Este utilă instalarea la fereastra bucătăriei şi dormitorului a unei plase dense care să oprească intrarea insectelor. - Fiţi atent când duceţi la gură răcoritoare, bere, prăjituri sau alte dulciuri; acestea trebuie să fie acoperite. - Nu conduceţi maşina cu geamul deschis. Dacă a intrat o insectă, opriţi şi deschideţi geamul pentru ca să poată ieşi. Puteşi folosi şi un insecticid, dar reţineţi că nu are efect imediat. Înainte de a intra în maşină deschideşi geamul pentru a permite ieşirea eventualului intrus sau folosiţi preventiv spray-ul insecticid. - Atenţionaţi copiii să nu arunce cu pietre sau beţe în cuiburile insectelor. - Inspectaţi-vă proprietatea primăvara devreme şi periodic până la îngheş. Persoanele alergice la venin nu au voie să participe la aceste activităţi. - Localizaţi cuiburile de viespi ziua şi îndepărtaşi-le noaptea când insectele s-au întors acasă. - Solicitaţi ajutorul unui exterminator calificat pentru distrugerea cuiburilor de viespe din jurul locuinţei (crescători de albine sau pompieri). - Sunt necesare cel puţin două aplicări de benzină în scorbura în care este cuibul de viepi. Aprinderea acesteia nu este necesară. - Nu vărsaţi niciodată apă peste cuib. - Cuiburile suspendate pot fi date jos cu o coadă de mătură după ce au fost pulverizate cu spray insecticid. În concluzie, o atitudine echilibrată vă va preveni de cele mai multe ori de înţepături. Un comportament calm fără mişcări bruşte, evitarea situaşiilor care atrag insectele şi o atenţie sporită în aer liber previn în general incidentele. Tratamentul preventiv Pacienţii cu reacţie anafilactică la înţepături de insecte trebuie să consulte un alergolog. Acesta va indica probabil imunoterapia. Imunoterapia cu extracte de venin de insectă reduce foarte mult probabilitatea reacţiilor severe. Dacă totuşi reacşia apare, aceasta este de intensitate mult atenuată. Imunoterapia specifică nu este indicată în cazul reacţiilor care nu sunt anafilactice. Tratamentul de urgenţă Dacă acul şi punga cu venin sunt încă în piele, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori la înşepătura de albină, acesta trebuie extras cu atenţie cu unghia, o lamă subţire sau pensă fără a-l comprima, altfel cantitatea de venin injectată este mai mare. Absorbţia veninului poate fi încetinită prin aplicarea locală de gheaţă sau, dacă este la o extremitate, de aplicarea unui garou deasupra locului de înţepare. Un antihistaminic poate fi util, dar tratamentul cel mai eficient este injectarea de adrenalină. Pacienţii hipersensibili trebuie să-şi prescrie un autoinjector care poate fi folosit de pacient imediat după înţepare pentru a preveni şocul anafilactic, până când ajunge într-un serviciu medical. Purtarea de brăşări de avertizare poate fi salvatoare de viaţă a pacienţilor găsiţi în stare de inconştienţă. Informarea despre această afecţiune rară a anturajului pacientului şi a măsurilor terapeutice de urgenşă este foarte utilă. AnaPen este un autoinjector de adrenalină, uşor de mânuit, care asigură rapiditatea administrării, care poate fi salvatoare de viaşă. Asigură un prim ajutor strict necesar până ce bolnavul ajunge la un serviciu medical de urgenţă. AnaPen este un dispozitiv portabil de injectare automată, care constă într-o seringă sterilă, preumplută, ce eliberează doza stabilită în prealabil. Această doză depinde de anumiţi factori ca: vârstă, greutate, şi este determinată de către medic. Fiind compact, permite administrarea imediată. Pentru câştigarea încrederii pacienşilor a fost conceput un program de antrenament prin folosirea unor dispozitive similare celor originale, dar fără ac şi adrenalină. Astfel, pacienţii îşi însuşesc modul corect de utilizare. Este indicat ca persoanele alergice să aibă permanent asupra lor autoinjectorul de adrenalină AnaPen. Aceasta le dă sentimentul de siguranţă, ştiind că îl au la îndemână oricând au nevoie, fiind astfel protejaţi până vor ajunge într-un serviciu de urgenţă. Este deosebit de util în urgenţe anafilactice mai ales în cazul pacienţilor din mediu rural, cu acces întârziat al ajutorului medical Cereţi medicului dumneavoastră să vă explice de mai multe ori modul de utilizare al autoinjectorului automat AnaPen cu adrenalină. http://www.emergency.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
soimu Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Re: Socul multumesc sunt pe deplin elucidat totusi, de unde cumpar adrenalina??? forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekkakon Posted October 31, 2008 Author Share Posted October 31, 2008 Re: Socul totusi, de unde cumpar adrenalina??? Cel mai bine ar fi sa intrebi direct la farmacii. Preturile in schimb par destul de maricele ( in jur la 150 RON pe pen ). Eventual intreaba de ANAPEN ca vad ca asta e omologat pentru comercializare in Romania: http://www.ewopharma.ro/images/lincoln/lincoln.htm http://www.emergency.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
soimu Posted October 31, 2008 Share Posted October 31, 2008 Re: Socul avem avem anapen nu stiam sa-l folosesc, dar am... forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekkakon Posted October 31, 2008 Author Share Posted October 31, 2008 Re: Socul avem avem anapen nu stiam sa-l folosesc, dar am... BINGO ! :P :ha: :ha: :ha: http://www.emergency.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeRv1 Posted September 2, 2009 Share Posted September 2, 2009 Re: Socul Aoleu dar la cate conditii is acolo sus inseamna ca nu mai avem voie sa iesim din casa si trebuie sa tinem tot timpul inchise plasele de insecte... Ce minim, in afara de trusa de prim ajutor, ar trebui sa avem cu noi? Numiti-le....: asta...care foloseste la asta... ar trebui sa se stie cazuri mai des intalnite in ro, nu? Mitsubishi Pajero 2.5 SWB M 461 - 1977- in constructie... Mercedes wW126 300 SEL ...alte acareturi 4x2... ex: Mitsubishi Pajero 2.8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maresalul Posted September 2, 2009 Share Posted September 2, 2009 Re: Socul Legat de socul anafilactic: In concediul de anul asta dedicat off-road-ului, in timp ce bantuiam pe coclaurii de prin harghita sau covasna(nici nu mai stiu exact in ce judet eram) am fost muscat, intepat etc de ceva in zona din spate a genunchiului. Nu stiu ce era dar am avut partea respectiva umflata rau de tot (umflatura era cam cat o jumatate de pumn si rosie)vreo 2 zile, ma durea cand indoiam piciorul si ma ridicam cu greutate in piciorul cu problema :ha: :ha: :ha: Astea au fost singurile simptome pe care le-am "ameliorat" cu "putina" palinca din zona. Am mai fost intepat la viata mea de albine sau viespi dar niciodata nu a fost atat de rau. Mentionez inca o data ca nu stiu ce m-a intepat sau muscat. Si acum nedumerirea mea(si vorbesc foarte serios fara urma de gluma): palinca asta o fi buna si ea in asemenea cazuri sau a fost doar placerea de a o gusta? :hi http://jurnal4x4.blogspot.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekkakon Posted September 22, 2009 Author Share Posted September 22, 2009 Re: Socul .... Si acum nedumerirea mea(si vorbesc foarte serios fara urma de gluma): palinca asta o fi buna si ea in asemenea cazuri sau a fost doar placerea de a o gusta? :hi Cred ca pentru raspuns ar trebui facut un studiu... :x Iar asta presupune un lot de "pacienti" care sa se lase "testati" ... :h5 :ha: :ha: :ha: http://www.emergency.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts