Jump to content
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

  • GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Recomandare mașină de familie capabilă de off-road ușor


DeathArcher
 Share

Recommended Posts

Cochetez de ceva vreme cu ideea de a cumpăra o mașină cu capacități cât de cât de off-road. M-am tot trezit cu Dacia din dotare pe drumuri forestiere. În una dintre dăți am distrus ambreiajul încercând să ajung la Cabana Ciucaș. Abordasem o pantă destul de abruptă și reușeam să înaintez doar pentru că aveam ceva viteză și inerție. Din coborâre au venit un șir de mașini off-road care nu m-au lăsat să trec, așa că am fost nevoit să opresc în rampă și să-i las să treacă. Apoi m-am ambiționat să o iau din nou la deal dar nu am mai reușit decât să fac praf ambreiajul. Oricum nu aș fi ajuns la Cabana Ciucaș, am aflat ulterior pe net că erau o serie de alte obstacole care nu ar fi putut fi învinse cu o mașină de șosea.

 

Știu că nu există o mașină bună la toate și că într-o lume ideală e bine să deții o mașină dedicată pentru șosea și una dedicată off-road, dacă vrei să le faci pe amândouă. Numai că nu trăim într-o lume ideală și caut o mașină capabilă să meargă și pe șosea fără penalizări majore la capitolul siguranță rutieră și confort si pe trasee mai ușoare de off-road. Nu am pretenția să aibe un confort extraordinar și să doboare recorduri de accelerație pe șosea. Dacă e la nivelul Duster la capitolul confort, performanțe pe șosea e ok. La fel, nu am pretenția să mă pot băga prin cele mai adânci noroaie, să trec peste bolovani mari sau să trec Dunărea cu ea.

 

În principal mașina va fi folosită la concedii cu familia, din când în când și în oraș (București). Ca distanță vom face maxim 10 000 de kilometri pe an, cel mai probabil 5000 - 8000. Ca utilizare, cred că va fi vorba de 95% asfalt și 5% drumuri forestiere.

 

Genul de trasee off-road pe care aș vrea să le abordez:

 

-acces la cabana Ciucaș

-Tabla Buții (nu variantele foarte dificile)

-Vârful lui Roman (Vâlcea)

-Crucea Ateneului, Vârful Bătrâna, Iezerul Mare (Iezer)

-Vârful Bătrâna și Tomnatic (Munții Rodnei)

-Strategica (Muntii Latoritei)

-Păltiniș - Vârful Cindrel - Lacul Oașa

-Vârful Bihor - Apuseni

 

Aș aborda și trasee mai dificile, fără familie, dacă mașina poate fi preparată fără să dăuneze prea mult comportamentului rutier și dacă găsesc colegi de tăvăleala. Preferabil începători ca și mine, că cei experimentați nu cred că au răbdare prea multă. Asta nu e pretenție obligatorie, aș vrea în principal ca mașina să mă poată duce pe drumuri de genul celor de mai sus.

 

Ca ce aș mai vrea de la mașina asta:

 

-să aibe reductor

-dimensiuni medii, cam cât un Duster, mai mare m-ar încurca prin oraș iar în una mai mică nu am avea loc cât de cât confortabil

-5 uși

-motor de maxim 2000 de cmc sau să fie autoutilitară cu locuri în spate

-cât de cât fiabilă, dacă o întrețin să nu mă lase în drum în mod neașteptat

-să nu fie extrem de predispusă la rugină

-să se găsească ușor piese, de preferat after market la prețuri decente

-preferabil motor pe benzină aspirat, tot din motive de fiabilitate / costuri de reparare

-an > 2005

 

Bugetul alocat este de 5000 de euro. Știu că este cam puțin și că pretențiile sunt multe pentru acest buget mic, dar asta e limita alocată pentru mașină deocamdată.

 

Primul impuls a fost să mă uit spre SUV-uri mai ieftine, Duster, Hyundai Tucson sau Kia Sportage. DIn păcate, chiar și cu pretențiile mele de off-road modest se pare că nu ar face față. Chiar aici pe forum am citit că un coleg nu a reușit să ajungă cu Tucson la cabana Ciucaș.

 

Ce am găsit până acum care să se potrivească cerințelor mele: Suzuki Grand Vitara Mk1 sau Mk2 , Kia Sorento Mk1 sau Mk1 Facelift și Subaru Forester SG.

 

Grand Vitara ar fi aproape perfectă, nu e uriașă, nici extrem de mică, are reductor, motoare nu foarte mari, piese se găsesc și la prețuri decente. Pare a fi și fiabilă - minus cazurile de mașini cumpărate de la samsari. Mk1 are șasiu și punți rigide. MK2 nu, dar e mai spațioasă. Din ce am citit cam peste tot pe forumuri, Grand Vitara ar avea mari probleme cu rugina, având caroseria negalvanizată. Am auzit că mai mulți au descoperit că șasiul este afectat de rugină sub terosonul dat din fabrică.

 

Kia Sorento e cam mare. Un alt minus ar fi că nu e o mașină comună la noi, deci ar fi probabil mai greu de găsit piese și de reparat. Ca plus, de multe ori a fost înscrisă ca autoutilitară cu 4 locuri. Nu am auzit de probleme cu rugina dar nici nu am citit părerile multor proprietari de Sorento deoarece e o mașină cam rară.

 

Subaru are reductor dar se pare că reductorul nu face mare brânză, multiplicarea cuplului fiind de doar 1,2. Motoarele pe benzină și așa nu ar avea un cuplu mare. Motorul diesel este de evitat din ce am citit.

 

Până acum doar Grand Vitara îmi inspira ceva încredere. Nu stiu dacă poate fi găsită una în mințile ei, care să nu fi fost birjărită și neîntreținută, cu km nedați înapoi, cu săsiu neafectat de rugină și fără găuri în caroserie.

 

Mă puteți ajuta cu ceva sfaturi și sugestii de mașini?

 

Sunt conștient și de faptul că "doresc cam multe", că bugetul este mic. Dacă nu găsesc o mașină cât de cât decentă, voi lăsa baltă ambițiile de off-road și voi achiziționa o mașină de șosea, hatchback, break sau berlină. Din punctul meu de vedere SUV-ul are farmec doar dacă îl mai poți și scoate de pe șosea. Altfel e doar o fierotenie mai grea, mai greu de întreținut, cu comportament rutier mai slab și cu consum mai mare.

 

Vă mulțumesc!

 

Edited by DeathArcher
Link to comment
Share on other sites

Nu trebuie sa traim intr-o lume ideala ca sa ai doua masini, una de off-road si una de strada, ba chiar in RO traim intr-o lume fix stupida (sau plina de stupizi...) in care oamenii au 3-4 masini de strada plus 1-2 de serviciu si din care circula cel mult cu una, maxim doua, daca se nimereste sa aiba alt program consoarta, iar restul, se cheama "remat-ul din DE mutat in RO".....uita-te atent cate masini raman in parcari dimineata si cate pleaca....

 

OK, scuze de off-topic, dar m-ai provocat nitel pentru ca si eu am fix doua masini : o Kia Ceed, 1.4, hatch-back de strada, de toata ziua, de piata, de mortii ei, ieftina si mega-fiabila, etc si Toyota 78, fix pentru deplasarile din w-e sau concediu !

 

Alege un Duster 4x4 si nu vei regreta ! :h5

Link to comment
Share on other sites

Salut.

Poti gasi si GV1 in stare ok, de regula adusa din Italia.

Gandeste-te si la taxa pe norma de poluare, de care, eu unul, nu cred ca vom scapa.

Sunt in asentimentului colegulul @Astrral si consider ca Duster ar fi varianta cea mai buna.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Salut, pot să-ți recomand cu căldură 2 mașini, pe care le-am avut și care sunt potrivite pentru ce vrei tu. Grand Vitara mk1 diesel 2.0 motor Mazda simplu și fiabil, sau 2.0 benzina. Punte rigida spate, șasiu, reductor, fiabila, ușor de înălțat și capabilă în teren, comoda și pe sosea. Mk2 treci la alte costuri și capacitățile în teren se pierd. A doua mașină, Ssangyong Kyron 2.0 xdi diesel, punte rigida spate, reductor ... chiar redus, cutie automata MB, foarte spațioasă, ușor de înălțat și capabilă în teren, are controlul tracțiunii. Bonus pe autostrada poți să o tii toată ziua la 140.

Cu ambele am făcut Cabana Ciucaș, Tabla Butii, Pasul Predeluș, creasta Baiului.... plimbare in parc.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
When it comes to family cars , the RVs are the bet, you can easily carry them with you to mountains where you can camp for several days. So a good guide is also required for it. Edited by williamson
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Nu am gasit nimic ok la banii aia, asa ca am luat o masina strict de asfalt.

 

Cum iar trebuie sa schimb masina, de data asta am modificat bugetul putin, dar s-au schimbat si nevoile:

 

Masina ar trebui sa fie capabila in principal pe sosele (sa pot efectua depasiri in timp util, sa fie stabila la viteze mari, sa fie stabila in curbe) si sa pot aborda si drumuri de munte. Ca trasee as vrea  sa pot ajunge la Cabana Ciucas, Tabla Butii, Varful Penteleu, Strategica, Lacul Petrimanu. 

Bugetul este de 15 - 20 000 de euro. As prefera ceva diesel si, ca an, sa fie dupa 2010.

Pana acum am luat in considerare VW Touareg 7P, Land Rover Freelander II, Subaru Forester. 

Touareg, varianta 4xmotion cu reductor si diferentiale blocabile pare a fi ce trebuie, doar ca sunt cam rare si cam scumpe.

Despre Freelander II, am auzit lucruri bune, pare sa fie ok atat pe sosea, cat si pe drumuri forestiere mai dificile cum as vrea eu sa fac. Umbla vorba ca desi nu are reductor, cutia de viteze automata ar tine loc de reductor avand raport destul de mare. Ce nu imi place la Freelander II ar fi zvonurile legate de lipsa de fiabilitate.

La Subaru Forester nu stiu cate mai exista cu reductor, motorul diesel ar cam fi cu probleme, sunt predispuse la rugina, piesele pot fi mai greu de gasit si e greu de gasit mecanici care sa se priceapa la ele.

Am mai studiat si Suzuki Grand Vitara si SSangyong Rexton. Grand Vitara are portbagaj cam mic, motorul diesel cu probleme, e predispusa la rugina, e cam puturoasa pe sosea. Rexton nu prea e potrivita pentru sosele, piesele sunt greu de gasit, la fel si mecanicii.

Exclud Duster si BMW.

 

Aveti ceva pareri legate de Touareg, Freelander II, Subaru Forester? As aprecia si alte sugestii, legate de masini, daca aveti. 🙂

Link to comment
Share on other sites

Cred ca pot adauga pe lista si Mercedes ML si GLK din 2010 - 2011, unele aveau ca optiune diferentiale blocabile si reductor. Daca gasesc, ca sunt cam rare cele cu optiunea asta. Eventual Mitsubishi Pajero.
Despre Jeep Cherokee sau Grand Cherokee, ce credeti?

Link to comment
Share on other sites

Am in familie un Touareg 7P 3.0 diesel si este excelent ca spatiu, confort pe toate tipurile de drumuri. Este foarte bun si pe forestiere si offroad usor. In toamna anul trecut am facut strategica si s-a descurcat excelent, uneori mai bine decat galloperul meu, tinand cont ca era incaltata pentru asfalt.  Am folosit-o in concedii la drumuri lungi si nu ai ce sa vrei mai mult. Consumul e bun pentru puterea/confortul pe care le are. 

Dezavantaje: costuri intretinere (in functie si de starea masinii), taxe si faptul ca trebuie sa ai un pic grija daca iesi de pe asfalt, sa nu atingi o bara de exemplu. E complexa si orice rupi la ea te ajunge de multe ori mai scump decat la o fieratanie de cateva mii de euro de care nu te doare capul de crengi sau bolovani. 

Se descurca f bine stock, masina de care iti spuneam nu are reductor si are suspensie cu perne; chiar credeam ca e un mare minus, dar dupa tura de pe strategica m-a impresionat. Daca vrei modificari pe viitor, orice solutie aftermarket e scumpa si greu de gasit. E buna de pastrat stock.

 

 

 

WhatsApp Image 2023-05-09 at 12.28.40.jpeg

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Multumesc pentru info! Suna bine Touaregul, dar as vrea sa gasesc una cu reductor si diferentiale blocabile.  Mi-ar oferi mai mult confort mental. . Desi sunt foarte rare si cam scumpe. 

M-am mai gandit si la Mercedes ML si GL din 2010 - 2011, enele au reducor si diferentiale blocabile dar sunt si ele foarte rare.

O alta optiune ar fi Grand Cherokee WK sau WK2, desi pana prin 2014 nu sunt foarte sigure pe sosea. Au reductor, dar diferentialul central "blocabil" conform marketingului e de fapt cu ambreiaj si diferentialele fata/spate nu se pot upgrada cu optiuni aftermarket.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Access to the Club4x4 Forum is conditioned by adhering to our Rules - Terms of Use