Jump to content
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

  • GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Orientare in teren


marcel
 Share

Recommended Posts

Cum putem stabili orientarea punctelor cardinale??? F. simplu cu busola. Ce ne facem in lipsa busolei???

 

Ei bine, iata, putem folosi un ceas analogic (cu manuse, ace, limbi etc.) daca e soare.

Se orienteaza ceasul cu limba care indica ora catre soare (linia galbena). Trasam o linie imaginara pe directia orei 12 (cea rosie). Pe unghiul ascutit format (intodeauna pe unghiul mic) trasam o linie imaginara bisectoare (care imparte unghiul in doua parti egale), respectiv linia verde. Intodeauna, aceasta linie ne va indica sud-ul. Cu fata spre sud, putem apoi sa descoperim si orientarea celorlalte puncte cardinale.

 

Putem si daca e soare dar nu avem ceas sau avem ceas cu afisaj digital???

Ei bine, da. In acest caz, nu avem nevoie de ceas, in schimb, avem nevoie de 4 bete. Unul mai lung (cca. 50 cm) si 3 mai scurte (cca. 10-15 cm.) Infigem batul lung in pamint, si unul din betele scurte la capatul umbrei batului lung. Asteptam o bucata de vreme (aici e marele neajuns al metodei ca trebuie sa stai pe loc cca 30min-1 ora, in functie de perioada zilei in care te aflii, respectiv dimineata, amiaza, pe inserat). Dupa ce capatul umbrei formate de batul lung, se deplaseaza cel putin 10 cm fata de primul bat scurt infipt in pamint,se infige si al doilea bat la capatul umbrei formate de batul lung. Luam al 3-lea bat, si il punem culcat pe pamint astfel incit sa uneasca pozitiile celor doua bete scurte infipte. Acest bat (cel asezat pe pamint) indica directia Vest-Est, vest-ul fiind reprezentat de primul bat scurt infipt, iar est-ul de cel de al 2-lea.

 

In cazul nefericit in care nu avem busola sau e innorat, avem nevoie de o bucata de sirma o baltuta (pe care la nevoie o scormonim cca. 15cm diametru) in care apa sa stea nemiscata. Punem sirma pe o bucata de hirtie cerata (in lipsa merge si o frunza uscata care sa pluteasca si sa sustina greutatea bucatii de sirma) si o asezam in mijlocul baltutei. Hirtia sau frunza se va orienta pina cind sirma ajunge pe directia sud-nord. Problema e, ca mai avem nevoie de un indiciu pt. a stabili exact care e nordul si care e sudul. Muschiul crescut pe copaci sau aproximarea pozitiei soarelui in functie de ora sunt de mare ajutor si pot lamuri misterul.

 

Ar mai fi de povestit despre orientarea pe timpul noptii, dar mai incolo ca tre sa http://carunderconstruction.googlepages.com/dog2.gif

I Have No Idea What You Are Talking About

Link to comment
Share on other sites

Re: Orientare in teren

 

Hehehe, pina la harta mai este ... si io am inceput cu podul de jos, si dupa aia am invatat sa-l fac de sus. Nu merge asa tot dintr-odata ca se amesteca si iese un mare ghiveci ...

I Have No Idea What You Are Talking About

Link to comment
Share on other sites

Re: Orientare in teren

 

Am ramas la orientarea pe timp de noapte. Acuma, daca ati intrat toti la clasa si nu a mai ramas nimeni pe terenul de fotbal sau la tigare in buda, incepem.

 

In situatia unui cer instelat (fara nori) cea mai simpla metoda este orientarea dupa steaua polara. Steaua polara, indica intodeauna directia nord. Odata ce s-a identificat, stind cu fata spre ea e nordul, in spate sudul, in stinga vestul si in dreapta estul. Cum se identifica am scris la comentariul imaginii atasate.

 

In cazul unui cer partial innorat, care ne permite sa vedem luna, putem sa descoperim orientarea sud-ului dupa cum urmeaza. Se imparte imaginar luna in 12 parti. In cazul in care luna 'creste' (are forma literei D) numarul de parti vizibile se scade din ora la care se face observarea. In cazul in care luna 'descreste' (are forma literei D vazuta in oglinda in plan orizontal) numarul de parti vizibile se aduna la ora la care se face observarea. Efectuind aceste calcule, obtinem ora la care soarele se va afla exact in acelasi loc, in care este luna la momentul respectiv.

Ex: daca fac observarea la ora 2.30am si adaug 8 (unde 8=nr. de parti vizibile luna fiind in descrestere), la ora 10.30am soarele va fi exact in acelasi loc in care acuma vad luna. Cunoscind pozitia soarelui, cu ajutorul ceasului cu ace, descoperim punctul cardinal sud. Atentie: cf. exemplului ales, vom orienta catre luna pozitia unde ar trebui sa fie acul care indica ora la 10.30, determinam unghiul ascutit format cu linia orei 12, tragem bisectoarea si gata. Am gasit sudul.

Am atasat o poza cu fazele lunii, pe primele 3 rinduri (de sus in jos) luna 'creste', iar pe ltimele trei 'descreste'.

I Have No Idea What You Are Talking About

Link to comment
Share on other sites

Re: Orientare in teren

 

Unchiu' Srevni ....

 

Inca nu ma duc eu prin paduri si terenuri dar informatiile mai sus mentionate imi sunt foarte utile.

 

 

Multumesc!

 

 

P.S. invers, srevni...acum mi-am dat seama ... :h5 :h5 :h5

Vrabia malai viseaza.....cum visez eu la un HDJ80...
Link to comment
Share on other sites

Re: Orientare in teren

 

man, f frumoasa treaba faci aciea

problemele mele de orientare sunt bine-cunoscute

de fap nu numai ale mele... un prieten constatata odata ca daca stii unde e nordul poti observa cum sa te orientezi si dupa muschiul copacilor

aici e de fapt constatarea diferentei intre teorie si practica...

nu odata am incercat sa gasesc clar si fara echivoc steaua polara si nu sunt sigur ca am reusi sa o identific

mam ratacit de multe ori in padurile de campie cand era cer noros (groaznic de confuz...)

uneori am un fler deosebit si fara sa gandesc (e cel mai important) "stiu " ferm unde e nordul...o simt, alteori nu mai stiu nimic

de aceea am luat un ceas protrek de la casio...sa am busola cu mine tot timpul...

daca reusesti sa pui in practica tot ce ai spus aici ...e minunat, oricum, macar teoretic ar trebui sa le stie toata lumea

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link to comment
Share on other sites

Re: Orientare in teren

 

Sa va fie de folos tuturor. Si daca nu mincati ciunga la ore si aruncati dupa prof cu creta, va mai impartasesc cite ceva :grin:

 

In teorie, asa e cu altarul bisericilor ortodoxe. In virf de munte, inca nu am avut ocazia sa verific, dar in oras, tine si de sistematizare. Am verificat in 2 biserici si sunt deviate cu cca 15 grade. Practic, trebuiau construite putin cis, fata de strada si probabil nu au primit aprobarile necesare. E doar o presupunere, nu m-am dus sa-l iau pe popa la intrebari.

 

Alte semne care pot ajuta in stabilirea punctelor cardinale ar mai fi:

- copacii, au scoarta mai neregulata, mai umeda, mai crapata si acoperita de muschi spre partea de nord. Acuma, am vazut si copaci acoperiti de muschi roata roata, insa pot fi anomalii de genul pui cu 3 picioare si vitei cu doua capete.

- inelele de crestere sunt mai indepartate unele de altele in partea dinspre sud a copacului (asta e de pe net, nu am verificat-o inca).

- copacii de pe pasuni (razleti) au mai multe ramuri si frunzele sunt mai dese inspre sud (am incercat sa verific, insa o mare doza de subiectivism ma fac sa nu trag inca o concluzie. De fiecare data stiam in ce parte e sudul si automat mi se parea ca e asa. Ar trebui sa ma duca cineva legat la ochi pina linga un pom deasta, sa fie innorat, si abia apoi sa ma apuc de observatii).

- stincile si pietrele mari sunt acoperite pe partea dinspre nord de muschi. In acest caz, observarea trebuie facuta pe un bolovan infipt in pamint (sa fie inconjurat roata roata de vegetatie).

- intr-o poienita, iarba este mai deasa inspre nord (de pe net, neverificata). Mi-am propus sa merg odata si sa numar firele de iarba de pe un cm patrat atit la nord cit si la sud. Destul de nepractica varianta asta.

- primavara, zapada zaboveste mai mult timp pe partea dinspre nord a copacilor.

 

Sunt convins ca mai sunt si altele, asa ca ... nu va sfiiti. Nu e extemporal, nu se dau note.

 

Daca sunteti cuminti, la sfirsit de trimestru bagam o discoteca http://carunderconstruction.googlepages.com/bananadancing.gif

 

ps: daca sesizati ceva greseli, nu ezitati sa ma corectati. Multe din informatiile astea sunt de pe vremea cind 'baiat fiind paduri cutreieram' si poate ca le-am zapacit. Verificati si voi si sariti cu doua degetele. Aveti o bulina rosie asigurata.

I Have No Idea What You Are Talking About

Link to comment
Share on other sites

Re: Orientare in teren

 

Ceea ce ai postat aici e iesit din comun de util si direct explicat. E beton.

Restul conteaza si de omu care incearca saaplice teoria si indicatiile.

Eu am incercat o chestie foarte simpla. Cna ies undeva intr-o zona necunoscuta, imi aleg niste puncte,. Cele mai vizibile (inalte sau care sar in ochi). Ma uit la cursurile de apa, si apoi plec. Tot timpu incer ca imi iau puncte de reper din traseu. Ceva. Ceva care atrage privirea. De cate ori am reusit sa ma ratacesc (incercand ca prostu sa scurtez drumul de inoarcere), am gasit traseul pierdut. Te uiti la mersu soarelui. Pleci dimineata, pe drum, urmaresti si cum mere soarele.Daca nu e soare si e innorat, vezi care e mersu norilor si directia pe care o urmezi tu. Mereu am reusit sa ma intorc, chiar daca am reusit sa ma invart in cerc de multe ori.

Asa cum e expusa problema, e bine, foarte bine. Dar, tr sa rausesti sa iti aduni gandurile si sa pui capo la cap informatiile.

Pana la urma, dupa mine, natura ne ofera cele mai multe informatii. Tr sa sti sa le vezi.

Daca ai ceas, sau altele la tine, te poti descuraca. Dar, pe langa aste mai tr si neuronu care sa functioneze.

Link to comment
Share on other sites

Re: Orientare in teren

 

Eu tot cu paie din zona. vazand cum se expun lucrurile aici, imi aduc aminte de copilarie. Nu aveam ceas, nimic. Mergeam prin paqduri cu caprele, si daca pierdeam momentu cand se audea trenu ccccpe calea ferata trebuia sa imi dau seama cand e vremea de venit in sat cu caprele. O trebuit sa ma invat incat saq nu intarzii. Primavara trebuiau iezii dat la supt, apoi, caprele la muls. Ce sa fac si eu. Baiat de oras, dar care am crescut la tara. O trebuit sa le invat. Cum merg norii? Mergem sa sapa sau vedem ce mai facem. Si altele. Poate multi dintre noi le stiu

Link to comment
Share on other sites

Re: Orientare in teren

 

Pentru atingerea tintei, cel mai important aspect este mentinerea directiei. Pt. asta, trebuie cit mai des consultata busola. Cele mai multe greseli, apar in momentul in care trebuie ocolit un obstacol mai mare (mlastina, ravena, riu etc.). Tin minte de cind eram mic, regula tarusilor. Cind ajungeam la marginea obstacolului, bateam in pamint unu tarus. Alegeam un punct de reper pe cealalta parte a obstacolului care sa fie pe aceiasi directie cu tinta si tarusul batut in pamint. Dupa ce ocoleam, reveneam intodeauna in dreptul punctelor de reper, verificam directia si porneam mai departe. Cu masina e mai usor, ca poti sa le iei deacasa, nu sa stai in ploaie si sa cauti lemne sau bolovani ... da ce fain era ...

 

Ok. Intrebari??? Nelamuriri???

I Have No Idea What You Are Talking About

Link to comment
Share on other sites

Re: Orientare in teren

 

AZIMÚT s.n. Unghi pe care îl face un plan vertical fix, de obicei planul meridian al unui loc, cu un plan vertical care trece prin locul respectiv și printr-un punct dat. - Din fr. azimut.

 

Sursa: DEX '98

 

Practic, in exemplul de mai sus, expresia "azimut 210 garde"=directia releu'. Din ce e in DEX eu nu inteleg nimic :ha:

 

Daca ar fi sa despicam firul in 4, ar trebui sa invitam un marinar cu barba alba si sa-l ascultam cu miinile la spate. Din ce stiu eu, orientarea folosind aceasta expresia a aparut pe vremea corabiilor cu pinze cind se naviga cu sextantul (as vrea sa apuc odata sa navighez doar asa ...) si dupa stele ... multe stele.

 

ps: ca sa nu va stea creierul la prostii - SEXT�NT, sextanți, s.m. Instrument optic format dintr-un arc gradat egal cu o șesime de cerc, prevăzut cu două oglinzi și cu o lunetă mică, care se întrebuințează la măsurarea distanței unghiulare dintre două puncte și se folosește în astronomie, navigație și aviație. [Pl. și: (n.) sextante] - Din fr. sextant.

 

Sursa: DEX '98

I Have No Idea What You Are Talking About

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Access to the Club4x4 Forum is conditioned by adhering to our Rules - Terms of Use