Guest avigi Posted July 12, 2009 Share Posted July 12, 2009 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Salutare,a? dori s? v? ajut cu unele preciz?ri având în vedere c? sunt medic veterinar: babesioza nu este o muta?ie a c?pu?ei ci un parazit în sângele mamiferelor,clien?ii prefera?i ai c?pu?elor.Fiind parazit nu exist? posibilitatea vaccin?rii.Ave?i dreptate nu s-a inventat înc? un produs 100% eficient pentru combaterea lor ?i este de preferat a se evita zonele unde s-a diagnosticat prezen?a babesiozei la popula?ia de c?pu?e. A?a ca s? ne sim?im bine ca români :grin: agentul etiologic-babesia a fost descoperit de Victor Babe? ?i îi poart? numele. Dac? mai dori?i alte informa?ii din domeniu v? stau la dispozi?ie cu pl?cere. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cos Posted July 12, 2009 Share Posted July 12, 2009 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare De unde se poate afla zonele cu probleme privind capusele ,cine le declara (care organ /laborator / institutie . Cit de actuale pot fi considerate avertizarile ? Este in protocolul medical mentionata o procedurape care sa o putem afla si noi ? Multumesc. ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest avigi Posted July 13, 2009 Share Posted July 13, 2009 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Cos ai atins un punct nevralgic,datele nu sunt centralizate nicaieri. Am putea afla doar de la colegii mei cu cabinete in zonele de interes. Din cazuistica ei stiu cu siguranta.Sunt membru intr-un forum de vet. ?i voi propune alor mei s? alc?tuim o hart? de risc în care s? includ ?i rabia-turbarea.Nu vor fi date oficiale dar î?i garantez c? vor fi reale ?i profi S? le propun o zon? anume? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cos Posted July 13, 2009 Share Posted July 13, 2009 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Pentru intentia declarata de ajutor iti multumesc frumos.am observat ca sint mai multi interesati de subiect ,asa ca oricare din multimea de informatii este potential folositoare.Mie cu siguranta. Stiti cumva procedurile medicale? Inghetarea pe care o mentiona cineva mai inainte, este utila ? Multumesc. ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
aztec Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Din cate am inteles de la aminca, exista o penseta speciala pt inlaturat capusele. Oricum Bucurestiul cred ca este in zona de risc (fara sa stiu clar) de babesioza, din cate am vazut la facultate ... undeva, candva, altundeva... Link to comment Share on other sites More sharing options...
u2_2 Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Alaltaieri am cumparat de la un magazin Plus o penseta pentru scos/ omorat capuse. Este o chestie albastra cu un capat asemanator unei pensete, si functioneaza ca un aparat cu electrosocuri - cele 2 falci ale pensetei trimit impuls electric la apasarea unui buton si teoretic omoara capusa, dupa care se poate scoate cu acelasi varf. Are o baterie AAA si a costat aprox 30 ron. Link to comment Share on other sites More sharing options...
flyer Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare :banana asa de distractie ... dupa ce a aparut topicul pe forum am muscat si eu o capusa .... sau m-a muscat ea pe mine :banana direct la urgente... extractie .... apoi la infectioase .. tratament cu antibiotic (doxiciclina) .. si sunt programat dupa 45 de zile la un control tot la infectioase sa vedem daca nu exista o infectie Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcel Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Da in burta lu' capusa nu s-au uitat cu microscopul??? Poate gaseau acolo ceva raspunsuri. Sau era bine sa o fi dus capusa spre a fi analizata la faculta veterinara. Altfel se uita medicii de acolo la ea. Offtopic sau fapt divers: analizale de scaun la copii, cele mai bune, se fac la faculta veterinara!!! Cind am vazut pe biletul de trimitere scris de medic uman recomnadarea sa mearga acolo, am crezut ca e o gluma. Apoi, mi-a confirmat medicul cainilor mei ca este adevarat. Lucreaza cu alt fel de reactivi, substante, etc. decit medicina umana si sunt mai bine pregatiti pe partea de parazitologie. I Have No Idea What You Are Talking About Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekkakon Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Anul asta la TAT m-am procopsit si eu cu prima capusa din viata mea.... Am ametit-o cu .... SPRAY DE DEGRESAT franele de la tehnicul unor belgieni si am scos-o prin rotire in sens anti-orar. Dezinfectie locala ulterioara cu betadina si tratament 7 zile cu Doxiciclina de 2 ori pe zi.:2dr http://www.emergency.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
vetu Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Hai sa-mi dau si eu cu parerea: Capusele: sunt foarte multe specii dar cele mai intalnite in Romania sunt din clasa Ixodide si traiesc de regula in natura de preferat in zone cu multa verdeata sau zone impadurite. Paraziteaza orice fiinta cu sange cald, dar noi le observam cu precadere pe catei si pe propriile persoane. Trebuie mentionat ca perioada (4-5 zile) in care capusa adulta se gaseste/hraneste pe un organism animal este net infima in comparatie cu durata de viata totala (2-3 ani). Problemele produse de capuse: -reactie cutanata locala datorita toxinelor injectate la locul muscaturii -posibila (foarte rara) reactie generala (febra, stare apatica, in cazuri grave paralizii partiale sau generale) -transmitere de agenti infectiosi. Practic partea cea mai grava se refera la transmiterea de agenti infectiosi deoarece simptomele enumerate mai sus dispar de regula prin indepartarea capusei cu ajutorul uneia din metodele descrise in topicurile anterioare (ma abtin de la comentarii), cu mentiunea ca trebuie facuta cu mare atentie ca mandibulele ce sunt infipte in piele sa fie extrase si ele pentru a evita complicatii/infectii ulterioare. Deci....cand ne referim la agentii infectiosi ce sunt posibili a fi transmisi de catre capuse trebuie sa luam in calcul, ata la om cat si la alte animale, dar in special la caini, urmatoarele entitati: -Boala Lyme (Borrelioza) este o boală infecţioasă produsă de o bacterie (Borrelia Burgdorferi) -Piroplasmoza-aceasta boala este provocata de Babesia Canis, un parazit (nicidecum un virus) care dupa infestarea organismului se dezvolta in globulele rosii ale sangelui si le distruge eliberand hemoglobina (de unde coloratia maro a urinei). Dupa aceasta urmeaza anemia,anorexia si febra. Forma cea mai grava se arata prin diaree, probleme nervoase, oculare, respiratorii si cutanate urmate inevitabil de exitus. -Ehrlichioza- produsa de Ehrlichia Canis Tratamentul oricareia din bolile enumerate mai sus face obiectul profesiei de veterinar si nu am sa discut despre asta aici pe un forum de off-road (cei interesati ma pot contacta pe mail sau pe PM), IMPORTANT este ca imediat dupa ce ati localizat pe corpul vostru sau al animalului vostru o capusa fixata pe piele sa mergeti de urgenta la medicul uman/veterinar pentru a lua masurile de rigoare, respectiv analize biochimice ale sangelui si analize parazitologice, urmate de tratamente atat cu rol curativ cat si de preventie pentru infestatiile cu capuse (si am sa detaliez imediat ce inseamna asta) si de tratamente de preventie pentru posibilii agenti infectiosi transmisi de capuse (de obicei pe baza de doxicicline). Preventia si tratamentul infestatiilor cu capuse se face cu substante insecticide. Insecticidele ca de altfel mai tot ce exista in lumea asta au evoluat de-al lungul timpului si s-au dezvoltat intr-o multitudine de clase si grupe. Ce trebuie retinut este ca in functie de vechimea moleculei acestea sunt foarte toxice, toxice si non-toxice si mai sunt clasificate si in functie de timpul de actiune si remanenta. Diazinolul de exemplu: este foarte toxic (atat pentru oameni cat mai ales pentru caini) si nu il recomand nimanui sa-l dea pe animal sau pe propria persoana. Mult mai usor de folosit si absolut non-toxic pentru animalele cu sange cald este NEOSTOMOSAN-ul, substanta foarte usor de gasit in farmaciile veterinare, foarte activa in momentul folosirii dar cu o remanenta de doar cateva ore datorita inactivarii de catre razele UV. Deci daca observam o infestatie de capuse pe animal o imbaiere zdravana cu Neostomosan e binevenita si rezolva problema. Dar ce facem ulterior sa protejam animalele? Putem folosi cu incredere zgarzi antiparazitare (cu cat mai scumpe cu atat mai bune, si voi evita sa dau nume ca sa nu ma pomenesc cu vre-o factura de reclama de la Max pe numele meu) sau O metoda eficienta si moderna este aplicarea de solutii antiparazitare de tip spot-on, pe baza de fiponil, solutii pentru care garantez efectul in conditiile de aplicare conform celor descrise mai jos : Fipronil este un insecticid sintetic ce actioneaza prin intreruperea transmiterii influxului nervos al parazitului, ceea ce duce la paralizia si implicit la moartea acestuia. In primele ore omoara pana la 96% din parazitii de pe animal , avand eficacitate de 100% in primele 24h Nu este solubil in apa (doar in alcool) ceea ce permite ca animalului sa i se faca baie. Fipronil nu este un insecticid sistemic ci se acumuleaza la nivelul glandelor sebacee, ulterior fiind eliberat treptat. Acest fapt nu permite imbaierea cu doua zile inainte si dupa aplicare deoarece este nevoie ca filmul hidrolipidic sa fie integru. Un aspect important este legat de toxicitatea la animale aceasta fiind similara cu a aspirinei (poate fi supradozata de 50 ori) ceea ce face ca sa poata fi aplicat la animale foarte tinere (la catei incepand cu varsta de 8 saptamani). Studiile au relevat faptul ca timpul in care actioneaza ca repelent este de pana la 3 luni, actiunea insecticida fiind de pana la 30 zile. Tinand cont de acest aspect si de cel legat de ciclul evolutiv care cuprinde mai multe stagii desfasurate pe parcursul a 4 pana la 6 sau 8 saptamani se recomanda a se aplica lunar un produs sub forma spot on (pipete pe categorii de greutate) sau spray. Sometimes you find yourself in the middle of nowhere. And sometimes in the middle of nowhere, you find yourself. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekkakon Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Excelenta informare si multumim! Dar cred ca , mai interesati sunt oamenii de aspectul "UMAN" al capuselor... Degeaba le spunem noi ( s-a mai discutat mai sus ) despre caini si pisici . Desi partea cu bolile transmise este bine comunicata, cel mai corect gest e "vizita" la spital unde va fi indrumat corespunzator. :wink: Ceea ce v-am povestit eu, se intampla undeva unde nu aveam acces usor la "civilizatie" si am improvizat un pic cu extractia ( spray-ul continea peste 35% acetona ). Insa tratamentul antibiotic e OBLIGATORIU !!!! Cu d-l Lyme nu e de gluma .... :tk last edit: Ce bine ca macar una din fetele din echipa EMA sa fi avut unghiile vopsite, ca atunci era la indemana si acetona 100% :ha: http://www.emergency.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
nissan4x4 Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Hai sa-mi dau si eu cu parerea: Capusele: sunt foarte multe specii dar cele mai intalnite in Romania sunt din clasa Ixodide si traiesc de regula in natura de preferat in zone cu multa verdeata sau zone impadurite. Paraziteaza orice fiinta cu sange cald, dar noi le observam cu precadere pe catei si pe propriile persoane. Trebuie mentionat ca perioada (4-5 zile) in care capusa adulta se gaseste/hraneste pe un organism animal este net infima in comparatie cu durata de viata totala (2-3 ani). Problemele produse de capuse: -reactie cutanata locala datorita toxinelor injectate la locul muscaturii -posibila (foarte rara) reactie generala (febra, stare apatica, in cazuri grave paralizii partiale sau generale) -transmitere de agenti infectiosi. Practic partea cea mai grava se refera la transmiterea de agenti infectiosi deoarece simptomele enumerate mai sus dispar de regula prin indepartarea capusei cu ajutorul uneia din metodele descrise in topicurile anterioare (ma abtin de la comentarii), cu mentiunea ca trebuie facuta cu mare atentie ca mandibulele ce sunt infipte in piele sa fie extrase si ele pentru a evita complicatii/infectii ulterioare. Deci....cand ne referim la agentii infectiosi ce sunt posibili a fi transmisi de catre capuse trebuie sa luam in calcul, ata la om cat si la alte animale, dar in special la caini, urmatoarele entitati: -Boala Lyme (Borrelioza) este o boală infecţioasă produsă de o bacterie (Borrelia Burgdorferi) -Piroplasmoza-aceasta boala este provocata de Babesia Canis, un parazit (nicidecum un virus) care dupa infestarea organismului se dezvolta in globulele rosii ale sangelui si le distruge eliberand hemoglobina (de unde coloratia maro a urinei). Dupa aceasta urmeaza anemia,anorexia si febra. Forma cea mai grava se arata prin diaree, probleme nervoase, oculare, respiratorii si cutanate urmate inevitabil de exitus. -Ehrlichioza- produsa de Ehrlichia Canis Tratamentul oricareia din bolile enumerate mai sus face obiectul profesiei de veterinar si nu am sa discut despre asta aici pe un forum de off-road (cei interesati ma pot contacta pe mail sau pe PM), IMPORTANT este ca imediat dupa ce ati localizat pe corpul vostru sau al animalului vostru o capusa fixata pe piele sa mergeti de urgenta la medicul uman/veterinar pentru a lua masurile de rigoare, respectiv analize biochimice ale sangelui si analize parazitologice, urmate de tratamente atat cu rol curativ cat si de preventie pentru infestatiile cu capuse (si am sa detaliez imediat ce inseamna asta) si de tratamente de preventie pentru posibilii agenti infectiosi transmisi de capuse (de obicei pe baza de doxicicline). Preventia si tratamentul infestatiilor cu capuse se face cu substante insecticide. Insecticidele ca de altfel mai tot ce exista in lumea asta au evoluat de-al lungul timpului si s-au dezvoltat intr-o multitudine de clase si grupe. Ce trebuie retinut este ca in functie de vechimea moleculei acestea sunt foarte toxice, toxice si non-toxice si mai sunt clasificate si in functie de timpul de actiune si remanenta. Diazinolul de exemplu: este foarte toxic (atat pentru oameni cat mai ales pentru caini) si nu il recomand nimanui sa-l dea pe animal sau pe propria persoana. Mult mai usor de folosit si absolut non-toxic pentru animalele cu sange cald este NEOSTOMOSAN-ul, substanta foarte usor de gasit in farmaciile veterinare, foarte activa in momentul folosirii dar cu o remanenta de doar cateva ore datorita inactivarii de catre razele UV. Deci daca observam o infestatie de capuse pe animal o imbaiere zdravana cu Neostomosan e binevenita si rezolva problema. Dar ce facem ulterior sa protejam animalele? Putem folosi cu incredere zgarzi antiparazitare (cu cat mai scumpe cu atat mai bune, si voi evita sa dau nume ca sa nu ma pomenesc cu vre-o factura de reclama de la Max pe numele meu) sau O metoda eficienta si moderna este aplicarea de solutii antiparazitare de tip spot-on, pe baza de fiponil, solutii pentru care garantez efectul in conditiile de aplicare conform celor descrise mai jos : Fipronil este un insecticid sintetic ce actioneaza prin intreruperea transmiterii influxului nervos al parazitului, ceea ce duce la paralizia si implicit la moartea acestuia. In primele ore omoara pana la 96% din parazitii de pe animal , avand eficacitate de 100% in primele 24h Nu este solubil in apa (doar in alcool) ceea ce permite ca animalului sa i se faca baie. Fipronil nu este un insecticid sistemic ci se acumuleaza la nivelul glandelor sebacee, ulterior fiind eliberat treptat. Acest fapt nu permite imbaierea cu doua zile inainte si dupa aplicare deoarece este nevoie ca filmul hidrolipidic sa fie integru. Un aspect important este legat de toxicitatea la animale aceasta fiind similara cu a aspirinei (poate fi supradozata de 50 ori) ceea ce face ca sa poata fi aplicat la animale foarte tinere (la catei incepand cu varsta de 8 saptamani). Studiile au relevat faptul ca timpul in care actioneaza ca repelent este de pana la 3 luni, actiunea insecticida fiind de pana la 30 zile. Tinand cont de acest aspect si de cel legat de ciclul evolutiv care cuprinde mai multe stagii desfasurate pe parcursul a 4 pana la 6 sau 8 saptamani se recomanda a se aplica lunar un produs sub forma spot on (pipete pe categorii de greutate) sau spray. OAAAAAAAAAAAAAaaaaa, m-ai spart doctore cu topicul asta! ing. Luigi PIRSU www.nissan4x4.ro service si tunning NISSAN Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sorin Priboi Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Sotia ,ucreaza ca medic rezident pe Urgenta la SMURD. Cea mai eficace metoda de indepartare a capuselor de pe corpul uman este tamponarea lor cu vata inmuiata in spirt de citeva ori,spirt pus din abundenta pe vata, lasate citeva minute ca sa le ameteasca alcoolul si atunci se pot extrace cu foarte mare usurinta deoarece clestisorii de pa cap nu se mai sprijina. Tehnica probata si pe fetita noastra de 3 anisorin o data si cu succes. Sorin Priboi, aproape pieton .... ________________________________________________________________________________________________________ Daca stii sa vezi ceva bun in fiecare om, aproape toti vor sfarsi prin a vedea ceva bun si in tine. -Ben Carson Link to comment Share on other sites More sharing options...
Max Posted August 1, 2010 Share Posted August 1, 2010 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Mare atentie la capusele de padure. Azi am ajuns ca sa iau antibiotice pentru ca doua capuse m-au muscat in zona de sub bratul drept. S-a inflamat zona pe o suprafata de vreo 10 cm in diametru. Nu stiu cand m-au muscat dar medicul de la urgenta a spus ca e intepatura de capusa si m-a intrebat daca am umblat prin padure. Eu chiar am stat mult prin padure zilele astea. A spus ca sunt diferite aceste capuse de cele pe care le mai iau cainii. Oricum, acum sunt pe antibiotice (Klacid) si ma dau cu unguent (Diprogenta) Link to comment Share on other sites More sharing options...
soso Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Si pe mine m-au muscat capusele la TAT. Una am scos eu singur, pur si simplu am tras de ea si a iesit usor (cred ca am si rasucit-o in timp ce-o trageam). Una mi-au scos-o cei de la cortul de doctori, pentru ca eu n-am reusit s-o scot. Am ajuns acolo dupa ce-am tras eu de ea si ramasese acul in mine. Au dat c-o zeama-crema speciala si au tras-o cu-n cleste afara. Ar trebui sa ma iau si antibiotice ? Sau, ce tip de medic trebuie intrebat ? mersi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suparici Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare cred ca orice medic de familie ar trebui sa stie ce antibiotice trebuie sa-ti dea dar medicii specializati sunt medicii de la spitalul de infictioase acum 2 saptamani am fost la urgente la spitalul de infectioase (cluj) cu tatal meu si am fost surprins sa vad ca din 5 cazuri de acolo 3 erau cu capuse, printre care si un copil de aprox 6 ani. asa ca nu e de neglijat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekkakon Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Si pe mine m-au muscat capusele la TAT. Una am scos eu singur, pur si simplu am tras de ea si a iesit usor (cred ca am si rasucit-o in timp ce-o trageam). Una mi-au scos-o cei de la cortul de doctori, pentru ca eu n-am reusit s-o scot. Am ajuns acolo dupa ce-am tras eu de ea si ramasese acul in mine. Au dat c-o zeama-crema speciala si au tras-o cu-n cleste afara. Ar trebui sa ma iau si antibiotice ? Sau, ce tip de medic trebuie intrebat ? mersi Trebuie mers la un doctor la infectioase si.... da: se face profilaxie cu antibiotic. Vezi mai sus ... :h5 http://www.emergency.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcel Posted August 2, 2010 Share Posted August 2, 2010 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Nu mai stiu ce sa zic. Zilele trecute, un nene pe NGC sau Discovery (ala chel de se lasa muscat de toate insectele), zicea ca cel mai bine e sa le smulgi cu o penseta cu virf ascutit. Se prinde capusa cit mai aproape de piele si se smulge dintr-o bucata. Explicatia: cu cit stresezi mai putin lighioana, cu atit regurgiteaza mai putine substante toxice din corpul ei in cel parazitat. In cazul in care nu iese completa, se face o incizie mica, se scot resturile, se spala, dezinfecteaza, panseaza si gata. Ce spune omul, mi se pare logic, chiar daca pina acuma, si eu mergeam pe varianta cu rasucitul pina iese singura. Am sa-mi revizuiesc modul de abordare al problemei. Acum o luna, am trecut pe la UPU ca am sarit la cap in baie si mi-am deschis arcada. Pe toti peretii erau afise in care scria ca pacientii care se prezinta cu capuse, dupa ce li se scoate, se pune lighioana in vata si se trimite cu tot cu pacient la clinica de infectioase. Asa ca, nu e de gluma. Grije mare. I Have No Idea What You Are Talking About Link to comment Share on other sites More sharing options...
greby93 Posted October 15, 2010 Share Posted October 15, 2010 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Am luat si eu o capusa la munte... presupun ca a stat ceva in mine, dar nu am simtit-o absolut deloc... Cand am ajuns acas si am vazut ditamai capusa cat un algocalmin m-am speriat. M-am dus la infectioase, acol au zis ca la astea asa mari trebuie sa ma duc la chirurgie si ca ei nu o mai vazut asa mari. M-am dus la chirurgie acol cu penseta a prins-o de gat si trage...trage...trage. Mi-i se intindea pielea 10 cm dar capusa nu iesea. Mai pulveriza ceva solutie, rasucea, tragea, si pana la urma a iesit cu toata instalatia. Deci chiar neplacuta senzatia. Pana nu o simti nu-i bai, dar dupaia, cand o atingi iti zgarie pielea cu picioarele alea, face pe nebuna... Anti-tetanus (sau cum ii zice), doua saptamani tratament cu antibiotice, iar dupa aceea analize pentru eventuali virusi. Cica daca nu tratezi poti face boli de inima grave chiar si dupa 10 ani. Am mai avut 2 capuse mai anemice in ungaria le pescuit,le-am scos eu, dar de atunci incerc sa ma spreyez inainte(autan sau ceva), decat sa scot penseta si WD40-le dupa ce se baga Doamna' in mine. Suzuki Samurai 1.3 Yes, we can't ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
suzimm Posted April 17, 2012 Share Posted April 17, 2012 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare tin sa reactivez aceasta discutie,,atentie la capuse...nu muscatura in sine e periculoasa ci bacteriile ce ni le inoculeaza.,,trec prin aceasta experienta neplacuta de a fi posesorul unei populatii de borelii datorita unei capuse care probabil m-a muscat acum cativa ani...mergeti la infectioase imediat ce ati fost muscati pentru a preintampina ce e mai rau,,,sanatate ! audi a4b8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kibitz Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Salut Metoda verificata de extractie a capusilor: 1. Folositi spirt sau acetona - pentru a picura peste capusa (sau pus cu vata). Asteptati 10-20 se secunde ca sa isi faca efectul. 2. Folsind o ata de papiota faceti un nod simplu (nu dublu) - din acela care se desface usor. 3. Treceti nodul peste capusa pana langa piele si stranget-il (uosr). 4. Trageti de capatul lung al atei usor. Nu ca si cum ati vrea sa smulgeti capusa ci doar atat cat firul sa stea putin intins; trageti in mod repetat. (Mai adaugati spirt daca este cazul a.i. capusa sa fie uda tot timpul). Din cauza spirtului si (ajutat de ata) capusa isi va da drumul (cam intr-un minut, doua). Cum s-a mai spus este importat ca sa nu strangeti capusa - va regurgita continutul in sange; nu ii rupeti capul. Succes, Sorin aka v1tara aka Sorin (__\≡≡≡$≡≡≡/__) Vitara 1.6 16v [__]\≡≡≡\≡Ө≡/≡≡≡/__] Patrol Y61 2.8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogthebat Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Si ca metode de prevenire ce se poate folosi? Adicalea cu ce sa dam pe corp sa nu fim atractie pentru capusa? "Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism" Disco 2, TD5 HSE, 02 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan_g Posted April 18, 2012 Share Posted April 18, 2012 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare echipament adecvat (bocanci, parazapezi, pantaloni) si atentie sporita. 'locuiesc' in zonele impadurite (in general la marginea padurilor, pe langa culturi, in zone vizitate de animale sau pasari) in iarba (inalta) de unde 'ataca' victimele. desi sunt insecte, nici nu sar nici nu zboara ca majoritatea..., deci, trebuie sa 'ajungi' cumva la ele, pentru ca ele la tine... destul de greu, dar, sunt intradevar periculoase (alaturi de multe altele...) si trebuie evitate pe cat posibil camparile in astfel de locuri (plimbarile cu animalele de companie "la padure" , "la psecuuit" sunt periculoase)... la munte nu prea am vazut. deasemenea in locurile bine ventilate, cu vegetatie pitica si uniforma pe sol tare nu sunt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Caphonne Posted May 3, 2012 Share Posted May 3, 2012 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Mama lor de capuse scarboase creaturi mai gaseam pe caine cate una.Intrebare :Daca o ardem cu bricheta (cine poate) se desprinde, mai regurgiteaza?Putem folosii solutii ''mai tari'' gen diluant, alcool izopropilic , chiar daca irita un pic pielea dupa ce se desprinde creatura clatim bine cu apa.Intreb pentru ca spirtul asta din comert abia daca mai arde. Dacia Duster 4x4 Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astral Posted May 3, 2012 Share Posted May 3, 2012 Re: Capuse - "prim ajutor" + indepartare Din tot ce s-a discutat pe topicul cred ca singurul sfat simplu, eficient si corect este cel al unui medic SMURD, sotia colegului Sorin Priboi : http://forum.club4x4.ro/showthread.php?44318-Capuse-quot-prim-ajutor-quot-indepartare&p=602860&viewfull=1#post602860 "Sotia ,ucreaza ca medic rezident pe Urgenta la SMURD. Cea mai eficace metoda de indepartare a capuselor de pe corpul uman este tamponarea lor cu vata inmuiata in spirt de citeva ori,spirt pus din abundenta pe vata, lasate citeva minute ca sa le ameteasca alcoolul si atunci se pot extrace cu foarte mare usurinta deoarece clestisorii de pa cap nu se mai sprijina. Tehnica probata si pe fetita noastra de 3 anisorin o data si cu succes. " Metoda descrisa mai sus este detaliata si pe link-ul de mai jos : http://www.adoptiicaini.ro/cum-indepartam-corect-capusele/ REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts