Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Alegere antena cb - midland ml145 sau s9 ?

catalinuss

Postări Recomandate

Re: Alegere antena cb - midland ml145 sau s9 ?

unii zic ca antenele necalibrate ard finalul statiei... s-ar putea ca timpul sa-ti omoare si statia :wink:

depinde de puterea cu care emite si de SWR :)

dar cu unul de 1,5 poate sa traiasca finalul mult si bine doar ca in loc sa se foloseasca de parametrii statiei el va emite cu "pierderi"de aproximativ 4-6% la 1,5 SWR,daca e mai mare,mai aproape de 2 atunci in functie si de puterea cu care emite face plici finalul si scoate un mic firicel de fum...asa am auzit si eu la altii sper sa nu patesc la mine asa ceva:)

si pentru a nu fi off topic iti recomand ML-ul daca ai ceva mai mult in ograda..aka un porc un caine...etc,iar daca mergi in normal si limite si nu ai pretentii de radioamatorism si DX-uri...iti recomand S9 ca e practica dar putin mai "slaba" la capitolul fiabilitate/timp.

eu personal am ML-uri pe toate masinile dar in teren se simte lungimea e incomoda,o dai de toate cracile si toti peretii prin parcari pe la supermarketuri...etc si mai ales in teren nu ai distante de km iar comunicatiile cu prietenii din gasca sau cu ceilalti din traseu se fac in limita a 2-3 km maxim si asa te auzi foarte bine inclusiv cu PMR-uri :)

Editat de KAROLOKW
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

E interesant ca pe unii ii deranjeaza lungimea antenei in parcarile de la Mall.

Despre ce discutam aici? Poate ati gresit forumul. Aici se discuta despre masine de teren, nu de mall.

Lungimea conteaza. Pana si femeile stiu asta.:ha:

Vrei performante si satisfactii atunci trebuie sa o ai cat mai lunga. La Mall merg si mai mici.

Deja vad ca se cam bat campii pe langa subiect.

Pentru cei care au venit mai tarziu, in acest topic se discuta despre doua antene cu lungimi asemanatoare.

"Sunt mai multi cei care capituleaza, decit cei care esueaza." Henry Ford
Link spre comentariu

Timpul ma omoara...

Andrei ai reusit cumva sa calibrezi jucariile ?

Tot la aceeasi concluzie am ajuns si eu: vreau sa-mi iau statie PRO-M4HP si la antena ramane sa aleg intre S9 si ML145... cel mai probabil maine, adica astazi, ma duc sa fac si investitia asta :banana

Terracanus semipreparatus
Link spre comentariu

Pune Sirio 4000 si ...nu mai merge la Mall ... vei da/vei primi in antena maxim dar nu vei mai putea intra in Mall :ha:

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Eu cel putin, nu o sa o tin in oras decat pentru teste, din cauza hotilor si rauvoitorilor, cu atat mai putin nu o sa o tin cand si daca ma duc la mall. Mi se pare insa foarte incomod sa pun o antena de 2 metri chiar si pe bara din fata, foarte probabil ma voi simti nevoit sa o tot dau jos sau eventual sa o leg de snorkel in anumite zone mai impadurite.

Ma gandesc ca o alta varianta ar fi sa ma duc la baietii de la cbmania si sa cer cea mai buna antena intre 1.5 si 1.7m. Voi vedea cand ajung acolo dupa-masa, probabil un aspect important va fi si posibilitatea de depozitare in masina.

Va anunt mai tarziu ce prostie am facut :grin:

Link spre comentariu

Sirio 4000 are ... 2m. Nu trebuie sa o ti pe masina ...ramane suportul la care i se pune un capac de protectie de plastic. Spicul il desfaci si il pui in masina. Dureaza chestia asta maxim 30 de secunde, la fel si montatul. In plus ...AI ANTENA! :grin:

Link spre comentariu

Pentru ca am aproape permanent pe masina un roofrack ce depaseste cu putin dimensiunile plafonului , una din putinele optiuni pentru antena Sirio de 195 a fost bara fata , in fata soferului . Am plasat-o in stinga si nu in dreapta , pentru a nu lovi pietonii cind face balans la frinare .

Nu-mi pare incomoda , singura data cind mi-a parut ca-mi sta in cimpul vizual a fost intr-o situatie in care eram extrem de obosit si pe linga lupta continua in controlul senzatiilor false am observat si antena , care parea de dimensiunile unui stilp de iluminat ( si nu fumasem nicideunele ...sau altele ...) insa in rest o am de vreo doi ani asa... nu-i cea mai buna pozitionare , dar merg asa ...si vreau sa-mi iau alta , dar tot de aceasi lungime , si un cablu mai serios . Adica o echipare mai calitativa ...cu mai putine compromisuri .

Nu are nici o problema in padure , ai fi surprins de cit de flexibila e . Am lovit-o in plina viteza de o creanga si am vazut-o cum se indoaie si apoi revine , osciland violent , fara sa pateasca nimic . Iar la viteze mici in teren sau altele , chiar nu-i duc grija ...

Am mai prins-o la usa garajului , si altele ...iar fara belele ...

Daca ar fi vreun aspect care incomodeaza , ar fi nemernicii care le fura...pedeapsa islamica ar fi binevenita . La fel se subtilizeaza si una de 90 cm , si cea de 200. Insa pentru asta , va trebui sa renunti la comoditate , si sa faci tot ce trebuie .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Pai acestea fiind spuse, cred ca daca imi va intra in masina in lateral langa scaune o sa merg catre Sirio... :h5 Va anunt mai tarziu ce am facut.

Link spre comentariu

Gata am comis-o!

Sirio 5000 + Pro-M4 HP (20W) :banana

Am luat Sirio 5000 si nu 4000 din doua considerente:

- prinderea de la Sirio 5000 este mai solida, cel putin asa pare

- spicul la sirio 5000 este mai gros si va oscila mai putin la viteza mai mare pe autostrada sau la frane ... etc

M-am gandit la Sirio si nu la s9 sau 145 pentru ca o sa o montez pe bara altfel cu parcarea va fi mai greu pe unde-s pomi, daca va fi nevoie in viitor o sa o montez pe capota si am terminat balciul.

Multam pentru sfaturi :tk

O intrebare tampita si oarecum offtopic:

- am vazut multi traximetristi in ultima vreme care au doua antene pe masina. Aduc vre-un beneficiu doua in loc de una (asezate la 10 cm distanta si tot pe plafon) ? Sau este alta explicatie ?

Link spre comentariu

- am vazut multi traximetristi in ultima vreme care au doua antene pe masina. Aduc vre-un beneficiu doua in loc de una (asezate la 10 cm distanta si tot pe plafon) ? Sau este alta explicatie ?

Majoritatea au doua statii pe canale diferite: C22 si canalul firmei. Acesta din urma, de cele mai multe ori nu este in CB.

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

Ce Sirio 5000 ai luat? Turbo sau Performer?

ca performante sunt absolut identice. Se calibreaza cam greu, dar nu e o problema. sub 1.3-1.4 nu prea reusesti sa le cobori SWR pe bara dar sa nu te sperii. E ok. Unii sunt prea pretentiosi.

Statia te va multumi, desi parerea mea e ca e cam scumpa pentru ce stie sa faca, dar e ok. Nu creeaza probleme.

Daca antena e Turbo, sa ai grija cand o strangi pe baza, sa nu crapi carcasa bobinei.

Succes. Te doare la basca cu antena asta. :) Ai sa spargi cateva neoane la parcarea subterana, dar sa nu-ti pese. :grin::ha:

• Like 1
Link spre comentariu

Multumesc atar pentru sfaturi! :h5

Antena este Performer:

- din poza, antena din dreapta.

sirio.JPG.80e6ce444b33584e63a182c45044b43a.JPG

Mai am doua intrebari atar, te rog:

- ce se intampla, cand orice antena este fixata si calibrata normal perpendicular pe bara, dar la un moment anume, din varii motive ai inclinat antena la 45 de grade spre masina (ma refer in special la antenele pe care poti sa le inclini din acel surub de la baza - nu sa le indoi) ? Ma intereseaza daca s-ar putea spune spre exemplu, ti se reduce calitatea emisiei/receptiei cu aproximativ 60%... sau ceva asemanator.

- cand nu folosesc antena, pun pe partea inferioara care ramane fixata pe bara (nu stiu cum se numeste) un capacel prin insurubare. Daca vre-un dobitoc il ia - practic va ploua si se va strange murdarie direct pe baza antenei. Pot aparea efecte adverse ? Adica in timp sa rugineasca, poate vre-un scurt ... etc ?

Multumesc anticipat si scuze daca sunt un picutz off-topic.

Editat de Astral
Link spre comentariu

Inclinarea antenei va afecta semnificativ calitatea emisie si receptiei. Incearca sa o pastrezi cat mai dreaopta (verticala).

Va rugini cu siguranta dar cam atat. Eu folosesc tot Performer acum. Dupa 3 ani au reusit sa-mi fure Turbo-ul si l-am inlocuit in primavara cu un Performer, pe care nu il mai tin pe masina decat cand plec din oras. A ruginit deja suportul de baza de pe bara, ca eu nu am pus capacelul. Dara atat. Nu are ce afecta. Acum am pus vaselina.

Link spre comentariu

Eh da ...o alegere buna ...ai zis ca iti iei Logan si pan' la urma ti-ai luat Mertzan ... :ha:

Cu montarea ai grija la urmatorul aspect. Fiind cu dubla bobina trebuie sa fi atent unde o pui ...

1. sa protejezi cat de cat bulbul antenei.

2. sa nu ai ecranata receptia/transmisia.

Din ce am citit am aflat ca daca o pui in fata masinii (pe bara fata) receptionezi/transmiti f bine din fata ...din spate mai greu. Daca o pui pe roata de rezerva sau pe bara spate receptionezi/transmiti f bine din spate din fata mai greu.

Normal am inteles ca antena se recomanda fie sa o pui lateral fie undeva deasupra masinii ...

Link spre comentariu

Normal am inteles ca antena se recomanda fie sa o pui lateral fie undeva deasupra masinii ...

Eu nu am inteles o chestie aici, daca o pui pe lateral nu este acelasi lucru ca si cand ai pune-o in fata de exemplu ? Adica pana la urma tot ai ecranata una dintre laturi mai mult decat celelalte trei.... Si mai ales in oras nu esti mereu in fata sau spatele colegilor.

Imi pare rau ca nu am un ml145 sau s9 cu care sa fac comparatie insa ce pot sa spun in momentul asta este ca am reusit de prin comuna Catelu' sa prind pe cineva de la km20 de pe autostrada, este drept cu "purici" dar totusi e ok. In rest nu am prins decat taximetristi pe la 4-5 statii de masina distanta (probabil vre-o 2-3 km), intr-adevar vorbesc de oras si mai ales de Bucuresti care este plin de interferente.

Iar pe canalul 16 nu prind decat bulgarii si nici un coleg din club. O sa incerc cand o sa am un pic de timp liber sa fac o proba cu Gabikia care a postat pe-aici pe forum ca poate da o mana de ajutor la testarea statiei, ca distanta de receptionare/transmisie.

Ca novice in sisteme de telecomunicatii mi se pare un pic dezamagitor, adica dupa ce am testat mai multe canale, in principiu in zona 14 - 23 nu aud decat rar pe cineva pe frecventa in interval de o ora de exemplu (circuland in zonele centrale ale Buc - poate si asta este un impediment).

Ma intreb (mai mult retoric) cu cat ar fi fost mai slaba receptia la ml145 sau s9...

Tipul care a reglat antena, dupa ce a taiat vre-o cca 10 cm din ea mi-a spus ca lucreaza la 95% din capacitate si ca 100% se atinge mai mult in conditii de laborator... deci baniuesc ca este destul de bine calibrata.

Scuze din nou de off-topic - dar nu stiu cum as putea continua discutia in alta parte, eventual un admin daca ar putea sa dea o mana de ajutor.

PS: Poate ar fi interesant un poll despre ce statii si antene avem fiecare dintre noi - parca tin minte ca exista asa ceva pentru amortizoare tot aici pe forum.

Link spre comentariu

• 2 luni mai târziu...

Un sfat pentru schimbarea antenei !?! help ; momentan am un sirio ML 145 cu talpa magnet , o mut foarte des de pe o masina pe alta etc. vreau o antena de maxim 1 metru sau mai mica , tot cu talpa magnetica sa fie :) . INTREBARE : ce recomandati ca si performante apropiate celei pe care o am si care ar dejavantajele majore daca exista .

merci anticipat

...magaru' moare de drum lung si prostu' de grija altuia.
Link spre comentariu

Antenele, cu cat sunt mai mici, cu atat pierd din "performante".

In consecinta, nu vei avea performante apropiate cu o antena mai scurta.

Link spre comentariu

Ce inseamna pierdere , in loc ' de 20 km o sa fie 10 km ? ceva de genul ? sau si alte pierderi de calitate etc. , decat sa imi scot ochii cu una de 1,45 metri ca sa comunic cu cineva la 20 km mai bine cu una mai scurta ca oricum in off nu treb. sa- l aud pe cel din judetul celalalt :) , sau ? , merci .

Link spre comentariu

Nu te gandi la 20km cu antena de 1,5m si 4w. Este o poveste.

Daca la o antena de 1,5m poti fi multumit cu 6-7km, poate chiar si 10km, cu antena de 1m, trebuie sa fii multumit cu maxim 5km.

Asta nu inseamna ca in anumite situatii nu pot lucra la distante mai mari. Dar asta se va intampla numai ocazional.

De cele mai multe ori, reclama nu se confirma in practica.

Ce ai citit in reclame despre cei 20km asigurati de o antena de 1,5m lungime nu vei obtine niciodata in practica cu o statie normala in trafic, in linie dreapta.

LE. In off road, parerea mea este ca ai nevoie de maximul posibil. Tinand cont de faptul ca intervine relieful, intotdeauna este bine sa ai cea mai buna antena, cea mai buna statie si cea mai mare putere pe care ti le poti permite.

Dar, tinand cont de faptul ca de cele mai multe ori se merge in coloana pe forestiere, sunt suficiente si echipamente de comunicare care sa asigure distante mai mici.

Editat de atar
Link spre comentariu

Da , am dat un ex 20 km , nu neaparat am luat de buna reclama , e , asa si acum dupa raspunsul tau m-am elucidat' , deci e ok si una mai mica .

Multumesc de raspuns .:tk

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare