gepetto Postat Decembrie 24, 2008 Partajează Postat Decembrie 24, 2008 Citind un manual de CB ajung la Radio Passport si descopar cu stupoare ca santem niste infractori :) fara voie De unde concluzia asta ? simplu in Austria este interzisa folosirea statiilor care permit comutarea standardelor .Standard admis in Austria este 4o canale FM Atasat reglementarile si canalele admise Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
MPS Postat Decembrie 24, 2008 Partajează Postat Decembrie 24, 2008 Re: reglementari radio CB Acum aprox un an jumate cand mi-am luat si eu statie CB (pe atunci o foloseam doar pt sosea ch22) am gasit ceva despre austria cum ca ar fi interzise. Dupa vreo 4 luni trebuia sa plec in austria si am cautat de mi-au iesit ochii sa gasesc din nou si sa citesc cu mai multa atentie. Nu am mai gasit asa ca de atunci am tot folosit statia si nu am avut probleme. Antena pe care o am e de 1.55 si sta fix in mijlocul acoperisului pe un turism. Pe 26 plec din nou, de data asta cu un suv si tot pe acoperis o pun. Ma bucur ca ai gasit tabelul asta e foarte interesant si util. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
soimu Postat Decembrie 25, 2008 Partajează Postat Decembrie 25, 2008 Re: reglementari radio CB foarte interesant, dar un profan ca mine intelege mai greu in concluzie, o statie cb obisnuita, este legala sau ilegala si ce treaba are antena in chestia asta~? forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
atar Postat Decembrie 25, 2008 Partajează Postat Decembrie 25, 2008 Re: reglementari radio CB Sunt legale in masura in care nu ies din gama de frecventa CB si nu depasesc 4W iar in Austria daca nu poti modifica "codul de tara" din tastatura.. Antena nu are nici o legatura. Am clienti care merg in Austria frecvent si nu au avut probleme cu statiile de pe TIR-uri. Circula povesti cum ca in Austria autoritatile verifica puterea la antena si daca depaseste 4W gaursec cu bormasina statia, dar nu am cunoscut pe nimeni care sa pateasca asta. Albrecht 6890 are 7 W reali "Sunt mai multi cei care capituleaza, decit cei care esueaza." Henry Ford Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
andy Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 Re: reglementari radio CB Gepetto daca nu o sa-le explici ca lumea ce este AM(modulatie in amplitudine) si FM(modulatie in frecventa) sau SSB(single side band) nu o sa inteleaga nimeni! aceste tipuri de modulatie nu au legatura cu canalele alocate in HF ( adica de la 30 Mhz in jos).In cea ce priveste standardul de putere pentru CB europa este limitat la 4W in modul de lucru AM/FM si 12W in SSB ,aceste puteri sunt legale! Adevarat in citeva tari din europa anumite tipuri de modulatie sun restrictionate. Cum spunea Gepetto in Austria s-ar putea sa se foloseasca doar FM daca nu ai licenta de emisie(adica radio amator cu acte in regula). Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
andy Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 Re: reglementari radio CB Am sa caut tabelul de alocari in CB si am sa-l postez pe forum! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Dan Popescu Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 Re: reglementari radio CB un prieten, fost sofer de tir prin anii 2000 2002 la Jan Vergaeh, a patit rusinea cu masina de gaurit. Avea taranul amplif si bubuia cu 40W. L-a oprit un echipaj pe autostrada si l-a facut la statie pe loc. Cu masina de gaurit. Plus un scandal monstru... Nu-i legenda, e adevarat. LA MULTI ANI Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Miron Sorin Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 Re: reglementari radio CB da nu e poveste....sau te pune sa o calci cu roata si apoi sa o aduni de pe jos... :uameni zambeste...maine poate va fi mai rau Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator mertan Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 Re: reglementari radio CB da nu e poveste....sau te pune sa o calci cu roata si apoi sa o aduni de pe jos... :uameni asa sunt ei civilizati... ce-ar fi daca ne-ar prinde politia ca aruncam mizeria pe jos, sa ne puna sa o mancam? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
zamluc Postat Ianuarie 7, 2009 Partajează Postat Ianuarie 7, 2009 Re: reglementari radio CB andy stie,dar ce-a spus atari am cam patit eu ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Marius C alias Turagmes Postat Ianuarie 8, 2009 Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 Re: reglementari radio CB o treaba de genul .....hai cu statia la bormasina am vazut in vama la Nickelsdorf.....un tir-ist ucrainian vorbea fara probleme acasa ....cu dispecera lor....asa ca i-au facut omului statia ciur :ha: :ha: :ha: Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
andy Postat Ianuarie 8, 2009 Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 Re: reglementari radio CB Se prea poate sa umble politia pe la ei cu bormasina ,dar cred ca este un abuz !!! politia nu are aparatura necesara pentru a stabili nivelul de emisie.Cit despre statile de pe masinile de politie se poate sa aiba si 27Mgh,pentru ca afara fuctioneaza canalele de urgenta(9 si 19). Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
andy Postat Ianuarie 8, 2009 Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 Re: reglementari radio CB Deci ce canal trebuie folosit si ce nu: 14. Echipamente de radiocomunicatii functionand in banda 26960-27410 kHz in cadrul serviciului mobil terestru (Banda civica - CB - Citizen band): Banda de frecvente Interfata radio 26960-27410 kHz*) / RO-IR 014 *) Cu exceptia frecventelor 26995 kHz, 27045 kHz, 27095 kHz, 27145 kHz si 27195 kHz. CITAT DE LA ANRC Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
andy Postat Ianuarie 8, 2009 Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 Re: reglementari radio CB Canalele CB 1 26.965 2 26.975 3 26.985 4 27.005 5 27.015 6 27.025 7 27.035 8 27.055 9 27.065 10 27.075 11 27.085 12 27.105 13 27.115 14 27.125 15 27.135 16 27.155 17 27.165 18 27.175 19 27.185 20 27.205 21 27.215 22 27.225 23 27.255 24 27.235 25 27.245 26 27.265 27 27.275 28 27.285 29 27.295 30 27.305 31 27.315 32 27.325 33 27.335 34 27.345 35 27.355 36 27.365 37 27.375 38 27.385 39 27.395 40 27.405 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
marcel Postat Ianuarie 8, 2009 Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 Re: reglementari radio CB Am urmarit topicul cu interesul unuia care nu se pricepe. M-am amuzat la fazele alea cu bormasina, insa dupa ce mi-a trecut, am ramas cu o intrebare. Asa ca, va rog sa-mi explicati (ca si cum i-ati explica fiului vostru) de ce nu este voie, pe o frecventa data (subliniez ca nu ma abat de la ea nici un mm sau in ce so fi masurid frecventele astea) sa folosesc un amplificator care sa-mi permita comunicarea la distante mari. Merci anticipat I Have No Idea What You Are Talking About Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
aztec Postat Ianuarie 8, 2009 Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 Re: reglementari radio CB Tot ca unul care nu se pricepe.. si poate gresi Tu ai o anumita putere, deci o anumita raza de emisie. Daca maresti aceasta putere, maresti raza pe care emiti, te auzi doar tu si omori toate comunicatile pe acea frecventa pe distante mari atata timp cat emiti tu. E vorba de politete.. si cand nu esti politicos.. te fac ei ... ... undeva, candva, altundeva... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
marcel Postat Ianuarie 8, 2009 Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 Re: reglementari radio CB Tot ca unul care nu se pricepe.. si poate gresi Tu ai o anumita putere, deci o anumita raza de emisie. Daca maresti aceasta putere, maresti raza pe care emiti, te auzi doar tu si omori toate comunicatile pe acea frecventa pe distante mari atata timp cat emiti tu. E vorba de politete.. si cand nu esti politicos.. te fac ei ... Aha, pai au murit oameni din cauza asta. Imi aduc aminte de un caz de pe discovery, in care s-au bruiat comunicatiile cu turnul de control si s-au lovit doua avioane pe pista ... Explicatia expertilor a fost ce s-au suprapus doua comunicatii simultane, si unul din echipaje nu a mai receptionat mesajul cum ca inca mai este un avion pe pista. I Have No Idea What You Are Talking About Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator fender Postat Ianuarie 8, 2009 Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 Re: reglementari radio CB In plus: 1. Asa e legea. Nu-i tocmeala. Dar asta banuiesc ca stiai asta. 2. In afara de radiatia utila (ceea ce emiti tu pe frecventa care te intereseaza), mai exista si radiatii parazite (pe alte frecvente - in special armonici). Asa ca daca emiti cu 1 kW pe 27 MHz mai ai radiatii parazite (de ordinul zecilor sau unitatilor de Watt) si pe alte frecvente (54, 108, ... MHz). Emitatoarele si amplificatoarele de RF au filtre la fiecare etaj dar astea nu-s perfecte (mai "scapa" oarece procente). Ca atare, vei emite si pe frecvente pe care nu esti autorizat valori mult prea mari. Important e sa stii ce faci si ai cunostintele necesare ca sa-ti tii aparatele sub control si radiatiile parazite sub limitele legale. 3. Receptoarele obisnuite (de uz casnic, de amator), fie de radio, fie de TV, au circuite de intrare din antena de banda larga si nu prea performante. Daca emiti cu putere mare pe langa ele, indiferent de frecventa, circuitele de intrare se "ineaca" (se satureaza/blocheaza), receptia va contine si semnale parazite sau nu mai receptioneaza nimic. 4. Exista dispozitive electrice/electronice (spre exemplu un pacemaker pt. cardiaci) care sunt sensibile la radiatii in spectrul RF. Nu cred ca trebuie spus mai mult. 5. Amplificatoarele de puteri foarte mari folosesc tensiuni si/sau curenti foarte mari. Deja intri pe "tărâmul" PSI, notiuni de protectie la electrocutare, prim ajutor .... Daca vrei sa emiti cu mai mult si sa faci comunicatii la distante mari ai optiunea sa dai examen si sa iei licenta de radioamator (ca sa dovedesti ca stii cum stau lucrurile in bransa). Radioamatorii (cei cu clase superioare), spre deosebire de CB-isti, au voie sa foloseasca puteri mai mari (si pot folosi mai multe benzi de frecvente - altele decat cele rezervate pt. CB). Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gepetto Postat Ianuarie 8, 2009 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 Re: reglementari radio CB Soferii de tir in special au PA de astea de puteri de te apuca frica ( am vandut unul odata de 400W ) cu asa ceva daca dai in emisie de cateva ori scurt pui semafoarele in galben intermitent . In hartia care insoteste aceste amplificatoare scrie clar ca folosirea lor este interzisa in CB , de fapt sant pentru banda de 28mhz care este banda de radioamatori. Ca o ipoteza ce se intampla daca dai cu asa ceva langa omul cu peacemaker? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator fender Postat Ianuarie 8, 2009 Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 Re: reglementari radio CB Pai, mai simplist spus, ar putea sa se blocheze, adica sa nu mai faca nimic si omul tocmai atunci sa aiba nevoie de el, sau ar putea sa dea semnale false sau de valori periculoase. Cauta dupa <pacemaker rf interference> pt. detalii. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
marcel Postat Ianuarie 8, 2009 Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 Re: reglementari radio CB 2. In afara de radiatia utila (ceea ce emiti tu pe frecventa care te intereseaza), mai exista si radiatii parazite (pe alte frecvente - in special armonici). Asa ca daca emiti cu 1 kW pe 27 MHz mai ai radiatii parazite (de ordinul zecilor sau unitatilor de Watt) si pe alte frecvente (54, 108, ... MHz). Emitatoarele si amplificatoarele de RF au filtre la fiecare etaj dar astea nu-s perfecte (mai "scapa" oarece procente). Ca atare, vei emite si pe frecvente pe care nu esti autorizat valori mult prea mari. Important e sa stii ce faci si ai cunostintele necesare ca sa-ti tii aparatele sub control si radiatiile parazite sub limitele legale. Radiatile alea parazite nu le-am luat eu in calcul. Banuiam ceva deaia am zis ca nu ma abat de la frecventa legala, insa acuma vad ca nu tehnic nu am cum. Si cum raspunsul la o intrebare musai sa nasca cel putin inca una, ma intreb: chiar nu se pot face niste filtre mai destepte??? Bine ca sapa galerii sa se dea roata cu protonii ... I Have No Idea What You Are Talking About Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator fender Postat Ianuarie 8, 2009 Partajează Postat Ianuarie 8, 2009 Re: reglementari radio CB Ba da. Instalatiile industriale se presupune ca au filtre suficient de bune si ar corespunde, cel putin conform cu regulile de pe piata (tarile) unde se pot folosi legal. Asta daca nu cumva incepe posesorul sa-si bage nasul in respectivul aparat ca sa mai stoarca cativa watti (precum moda cu chip tuning). In plus, nu s-ar putea interzice instalatiile artizanale (home made) si numai filtre performante si acordate n-ar fi. Idea e ca trebuie sa existe un control asupra instalatiilor de emisie de putere mare iar cei care le opereaza trebuie sa aibe niste cunostinte minime atestate cu examen, asa cum e si la radioamatori (log book, lista componentelor statiei, esti supus controlului, ai reguli la emisie etc). Fac o analogie cu detinerea de arme sau cu conducerea vehiculelor pe drumurile publice. Vrei sa ai/folosesti ceva ce poate provoca ceva "damage", indiferent pe ce cai, atunci trebuie sa detii si ceva autorizatie. Fara autorizatie, ai voie sa detii/folosesti doar 4W in banda 11 metri, 0.5W la 446MHz, un cutit de bucatarie, un pistol cu apa sau cu dopuri, o bicicleta, un motociclu sub 50 cmc si cativa CP etc .... asa, ca pentru copii :) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
David Postat Ianuarie 9, 2009 Partajează Postat Ianuarie 9, 2009 Re: reglementari radio CB Interesante informati, se pare ca am fost profan si total in afara legii timp de 3 ani aproape foloseam pe turism ( logan ) un intek 490 parca care detine 40/40 fm/am plus un amplificator de 100 w. Am circulat in ultimi 2 ani 180.000 km in toate tarile inclusiv elvetia .. nu am prins nici un control pentru statie dar am auzit povesti despre masina de gaurit sau statia sub roata. Adevarat ca eu am fost mai mult pasiv adica am receptionat mesajele iar statia de amplificare am folosito mai mult in jungla din tara unde totusi marimea conteaza . Din experienta am constat ca nu se mareste raza de actiune in functie de puterea amplicatorului adica nu semnificativ .. am vb la 15 km cu 4W iar daca am folosit amplificator de 100W tot nu am depasit 20-25 astea find date in FM , puterea te ajuta doar sa i acoperi pe cei din jur si reusesti sa te faci inteles intre xxx alti care isi povesteau pe statii aventurile si cucerile sau pur si simplu vor sa umple banda . Cine foloseste banda de 22 stie ce se intampla acolo mai ales in jurul oraselor si pe centurii :) Acuma practic nu stiu cum ma pot proteja legal .. ca asta ar insemna sa scimb statie sa gasesc un model care nu are AM si alte limitari .. Degeaba gandesti daca esti prost! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate