Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Anvelopa lata vs Janta ingusta

GPScu

Postări Recomandate

Am o discutie cu vstef_is despre cauciuc lat versus janta ingusta.

Parerile sunt impartie.

Eu sunt de parere ca un cauciuc lat pe o janta ingusta (ex: cauciuc 16" latime si janta 8") riscul de a dejanta la o presiune de 0.8 este extrem de mic.

Stefan sustine contrariul, ca dejanteaza instant.

Ce parere aveti?

Miza este o bere. (Ok, de fapt mai multe beri)

P.S. Noi suntem deja la o bere. :grin: :2dr

tel 0763325967

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Cauciuc lat vs Janta ingusta

Eu cred ca DEJA ai baut prea mult! :uameni

Nu poti face un vs. intre cauciuc si janta!!!

Mai degraba intre o combinatie de genu ...cauciuc lat / janta ingusta - cauciuc ingust / janta lata! :grin:

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

desi sunt separat de cei doi, am si eu o parere....si ceva beri la bord:ha:

exemplul dat de tine (16" guma si 8" janta) este practic imposibil

din cate am reusit eu sa pricep pana acum, pe o janta este permis, tehnic, un maxim de 1" +- al anvelopei fata de janta

ex. janta 7" - anvelopa minim 6" maxim 8"

este posibil sa fi retinut gresit, sau, din cauza ultimelor cuvinte din prima fraza, sa debitez prostii

tehnic, dupa parerea mea, stefan are dreptate

daca studiezi zona de etansare a unei anvelope pe janta, este clar ca un cauciuc mai lat decat este permis nu va dejanta niciodata, pt. ca nu va putea fi umflat:ha:

spunand ca nu va dejanta, are oare gpscu dreptate?:ha::ha:

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Giorgel, toleranta zisa de tine e la masini mici :-) Eu personal am acum roti de 11.5 pe jante de 8, iar ursu merge cu 10.5 pe jante de 5.5. Combinatia este numita "beadlockul saracului" :-)

Link spre comentariu

Intrebarea formulata explicit este daca un cauciuc de 16" (40 cm latime) pe o janta de 8" (20 cm latime) la presiune de 0.8 dejanteaza, sau merge perfect in teren?

tel 0763325967

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

Giorgel, toleranta zisa de tine e la masini mici :-) Eu personal am acum roti de 11.5 pe jante de 8, iar ursu merge cu 10.5 pe jante de 5.5. Combinatia este numita "beadlockul saracului" :-)

prin urmare se aplica punctul 5 al dizertatiei mele...

watcher, dau o bere....:x:x

apare sigur si relatia intre latimea si inaltimea anvelopei...

sorine, greu de raspuns acum...

dar, daca am timp, ma desteptez si raspund

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Intrebarea formulata explicit este daca un cauciuc de 16" (40 cm latime) pe o janta de 8" (20 cm latime) la presiune de 0.8 dejanteaza, sau merge perfect in teren?

Pe cuvantul meu ca dau si eu o bere explicita pentru limbajul elevat pe care-l folosesti...la bere. :ha:

Am fost in :lr cu :old ca :dr1. A fost :ih
Link spre comentariu

la mine spre exemplu: merg cu TSL 34/10.5/15 la 0.8 bar pe jante de 7J cu ET-10........m am dat de multe ori asa si nu am dejantat.......gumele TSL sunt pt piatra si sunt mai tari pe lateral........poate asta o fi explicatia.......oricum cu cat este mai lata guma decat janta riscul de dejantare este mai mic......parerea mea :top

Folosirea excesiva a tastaturii dauneaza grav off roadului.
Link spre comentariu

Razvane, a fost coproductie ca eram la una rece impreuna, zi on topic ce parere ai... ca e cu dilema aici, si tre sa stim cine da berea data aviatoare.

pai rece e si a mea:ha::ha:

on topic, parerea mea, este ca dejantezi mai repede cu o anvelopa mult mai lata decat janta.

ar fi mai bine daca s-ar expune cazurile concrete... cine ce are si cum a patit, sau patimit:wink:

Link spre comentariu

dejantezi mai repede cu o guma ingusta si cu o janta lata...............viceversa am incercat-o (vezi comentu meu de mai sus) si nu dejantezi.........deci este experimentata pe propria piele :hl

Folosirea excesiva a tastaturii dauneaza grav off roadului.
Link spre comentariu

S-ar putea ca problema dejantarii sa fie data si de proprietatile anvelopei (duritate, maleabilitate). Watcher a dejantat de cateva ori cu rotile de mai sus - chiar daca sunt o combinatie ''ideala'' pe hartie, asa cum spunea si el. Ultima data la Agnita in trial, unde nu au fost sleauri iar presiunea in roata era 1.8 (anvelopa Ziarelli):

KIeDokMaLcw

Am fost in :lr cu :old ca :dr1. A fost :ih
Link spre comentariu

S-ar putea ca problema dejantarii sa fie data si de proprietatile anvelopei (duritate, maleabilitate). Watcher a dejantat de cateva ori cu rotile de mai sus - chiar daca sunt o combinatie ''ideala'' pe hartie, asa cum spunea si el. Ultima data la Agnita in trial, unde nu au fost sleauri iar presiunea in roata era 1.8 (anvelopa Ziarelli):

Concluza ..........combinatia mai de sus nu e buna (in off road) GARANTAT :grin:

Daca avea jante J6 la acele gume si 1,2 presiune ...creste aderenta la sol si riscul de dejantate se reduce .

O JANTA INGUSTA CU UN CAUCIUC MAI LAT :h5 sau facem pe calculator si vedem rezultatul compatibilitati :ha:

Editat de Astral

tel 0763325967

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

prin urmare se aplica punctul 5 al dizertatiei mele...

watcher, dau o bere....:x:x

apare sigur si relatia intre latimea si inaltimea anvelopei...

sorine, greu de raspuns acum...

dar, daca am timp, ma desteptez si raspund

Giorgele

Fa tu calcule la latime si inaltime ....pt ca masina ta oricum e campioana la dejantat :ha::ha:

Oare de ce ?

tel 0763325967

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

@watcher - 11.5" pe 8" mi se pare ok, insa la ursu eu as fi zis ca e cam mare diferenta intre 10.5 cu 5.5. Intrebarea pe care mi-o pun, e cat de mult e prea mult... cand devine diferenta asta prea mare, si nu mai sta.

In cazul nostru, cum ar sta 16" de cauciuc pe 8" de janta?

@Goganu24cm - 10.5" pe 7" mi se pare ok. Si eu am avut si am la fel.

Mai asteptam pareri, acum "a doua zi dupa bere" trebuie sa gandesc din nou, ca am uitat tot ce-am gandit aseara.

Link spre comentariu

Mai asteptam pareri, acum "a doua zi dupa bere" trebuie sa gandesc din nou, ca am uitat tot ce-am gandit aseara.

Pana diseara asteptam rezultatul ....STEFANE te astept cu :2dr

Daca pierd eu deja o am la rece :ha:

Combinatia este numita "beadlockul saracului" :-) __________________

Cum e STEFANE inclini sa imi dai dreptate :grin::grin::x

tel 0763325967

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

Giorgele

Fa tu calcule la latime si inaltime ....pt ca masina ta oricum e campioana la dejantat :ha::ha:

Oare de ce ?

de unde sa stiu eu, sorine, de ce?

presiunea prea mica o avea vreo vina?

hai ca devine interesanta discutia.

tocmai m-am uitat la rotile mele.

anvelope 10,5" pe jante de 7". hmmm......acel +-1" e la gara...

tre' sa ma apuc de sapat.

Link spre comentariu

Nu este corect cu +/- 1" anvelopa fata de janta. 10.5" este echivalentul la 265 latime si ai nevoie de jante intre 7J si 9J. 12.5 inseamna cam 315 latime si e nevoie de jante 8.5 si 10J.

O anvelopa lata pe o janta ingusta da o instabilitate crescuta.

Link spre comentariu

O anvelopa lata pe o janta ingusta da o instabilitate crescuta.

Jantele sunt intoarse la maxim , iar daca e cazul se pot monta si flanse ....a la TOYOTA fiind scurta in pounti si inaltando ff tate ii scade stabilitatea :grin:

La NISSAN stabilitatea e alta :ha: lat in punti cu jante intoarse si daca mai pui flanse ....stabilitatea e alta .

Pe y60 am silverstone 35, 11,5 R16 cu janta j6 intoarse :grin:, merg cu presiune de 1,2 in teren si nu am dejantat nici odata .....inainte sa pun jantele j6 am avut jante j8 tot intoarse :ha::ha:surpriza la prima iesire am dejantat :hl....iar HORATIU la Bucovina a avut 2 dejantari in 150m :ycu j8 ....35 11,5 r16

Editat de GPScu

tel 0763325967

Club Sportiv x3m

Valcea

Link spre comentariu

Credeti ca are rost sa vorbim de instabilitate la o masina care din fabrica vine cu gume 265 si ea ruleaza cu 33-uri si mai are si o suspensie OME sau ceva ,stiu un caz al unui coleg de aici care are 36,5/12,5/15 cu jante de 5,5" si blocant si nu a dejantat.Nu cred ca este mai instabil decat l-a facut fabrica si ruleaza cu presiuni in jur de 1 ATM.Si eu cred in jante mici cu gume mari 11,5 pe janta de 7" ,cu astea merg eu.

ARO M461 din '65

Daca doi oameni iti zic ca esti beat este bine sa te duci sa te culci.

Link spre comentariu

Si amandoi ati dejantat la Agnita... :grin:

Puch 280GE
Link spre comentariu

Ca se lamurira problema cu versusurile fac si eu urmatoarele mentiuni:

1. La o masina grea (2.5to+) nu mergi cu presiune mica in roti, riscul de a dejanta e major

2. La gume foarte inalte de asemenea nu mergi cu presiune mica in roti ...acelasi considerent

3. Marea majoritate a dejantarilor se fac atunci cand intre janta si anvelopa cu presiune scazuta intervin corpuri straine (bucati de lemn, piatra, namol intarit)

4. Ptr a evita aceste dejantari si a putea merge cu presiune scazuta in avelope (mai putin de 1.4 atm) se pun bedlockuri externe (cercul de metal care se prinde pe exteriorul jantei in suruburi si care nu permite corpurilor straine sa se interpuna intre janta si anvelopa si de asemenea nu permite anvelopei sa sara de pe janta).

5. Un alt risc pe care vi-l asumati cand mergeti cu anvelope neresapate (cele din cauciuc moale gen Simex sau Silverstone) este cel de a le taia/intepa in bucati de stanca, crengi ascutite ...

Eu am folosit combinatia 7J/265-75-16 8-9J/285-75-16, 35-10.5.16 pe un Patrol de multe tone ...Nu am dejantat niciodata intrucat am cautat sa tin mereu presiunea mai mare de 1.5 atm.

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

scuze daca ma bag si eu in discutie cu o intrebare. dar este exact ce caut acum si vreau sa stiu daca noile mele gume de 33inch (33 / 12.5 / 15) se vor potrivi pe jantele de aliaj standard ale Pajero MK2

nu stiu dimensiunea jantelor (latimea) si nu am gasit inca pe net info

deci pot pune 33-urile pe jantele originale de Pajero MK2, sau imi trebuie alte jante mai late?

KAMIKAZE TEAM
Link spre comentariu

Combinatia de cauciuc de 265/75/16 (10,5 inch latime - asta am eu pe masina) cu janta de 8'', pot sa va spun din experienta ca nu e cea mai "fericita".

Cu presiunea de 0,8 bari sau mai mica, e aproape sigur ca te alegi cu o dejantare.

Eu am patit-o de doua ori.

In schimb cu presiunea mai mare de 1 bar (1,2-1,4), nu am dejantat niciodata.

Nu am avut nici o data si nu stiu cum se comporta un cauciuc cu latimea mai mare, pe o janta de 8''.

Numai bine.

Sorin

PS. Sper ca am inteles bine intrebarea. E vorba de un cauciuc de 16'' latime, adica ceva de gen 400/75/16. Asa-i?

LE.

.................

3. Marea majoritate a dejantarilor se fac atunci cand intre janta si anvelopa cu presiune scazuta intervin corpuri straine (bucati de lemn, piatra, namol intarit)

..................................

La mine, in ambele cazuri asta a fost cauza: noroi si pietre intre cauciuc si janta.

Editat de sop
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare