Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Suspendare Permis de Conducere !

worldscape

Postări Recomandate

Re: Suspendare Permis de Conducere !

In Franta, unde m-am stabilit de ceva vreme, biciclistilor care sunt prinsi bauti si au permis auto, li se suspenda permisul. Cred ca si pentru alte infractiuni.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

sa fim seriosi. in procesul verbal de constatare a contraventiei trebuie scris articolul de lege conform caruia se aplica masura. ceva de genul "se suspenda permisul pentru o perioada de x zile pentru neacordare de prioritate, fapta prevazuta la articolul y"

daca nu este scris procesul verbal nu este valabil

daca este scris, la articolul respectiv, scrie ca subiectul supus suspendarii permisului este "conducatorul auto" care savarseste o anume fapta, iar conducatorul scuterului nu poate fi asimilat acestei categorii, deci procesul verbal nu este valabil. un sfat mai bun de la un jurist, avocat. parerea mea este ca merita banii, eu am stat fara permis pentru chestii de genul asta pe care le puteam evita si stiu ce nasol e.

vitara 92, 1,6, 8v, gpl, at
Link spre comentariu

Par contre une infraction lourde au moyen d'une bicyclette, d'un 50 cm3, d'un tracteur ou d'une voiture sans permis telle par exemple la conduite en état d'ivresse, la mise en danger d'autrui peut être soumise au juge pénal qui lui peut ordonner la suspension du permis.

este un citat din codul rutier:uameni

Link spre comentariu

Imi cer scuze ca sunt nestiutor, dar ma intreb: ce are sula cu prefectura? Din punct de vedere strict legal si exclusiv conform cu legile romanesti permanent schimbatoare si neclare:

1. Daca pentru condus scuter nu iti trebuie permis, pentru ca in conformitate cu codul rutier nu este autovehicul, de ce sa se atinga de permis in urma unei abateri comisa cu scuterul?

2. Daca e legal sa-i suspende carnetul pentru un moment in care nu era conducator de autovehicul, de ce nu ii suspenda automat si permisul de portarma, licenta FRAS si carnetul de asigurat de sanatate?

3. Era valabil sa ii ridice carnetul si daca ar fi provocat accident cu un atelaj tras de boi? Dar daca neacordarea de prioritate se facea in timp ce impingea o roaba?

Partea cu RCA lipsa e culpa clara, legea le cere RCA si la scuteristi, in plus chiar daca ar fi fost pieton si era vinovat, prietenul era oricum responsabil material pentru daunele provocate. Conform legii.

Zelul dovedit de "organ" imi pare la fel de idiot ca zelul militianului care la un moment dat a suspendat permisul unui pilot de raliu pentru ca a accidentat in timpul unei competitii oficiale niste spectatori care nu si-au cunoscut locul. Legea circulatiei reglementeaza clar, totusi, circumstantele unor abateri de la legea rutiera iar situatia asta este cam in afara legii, indiferent de cum o va contorsiona un "organ" sau un judecator de romanica.

Am accentuat partea cu legislatia romaneasca pentru ca avem si asa o legislatie de pleazna si nu inseamna ca daca francezii au alte reguli alea sunt automat bune. Am mai luat noi de la francezi si sistemul contabil si tot afacere de doi bani a fost.

Samurai incepator
Link spre comentariu

Din punct de vedere a unui fost avocat, permisul categoria B nu are nici o legatura cu faptul ca ai provocat un incident rutier cu un scuter cu capacitate cilindrica sub limita legala. Politaiu care o scris hartiuta cu suspendarea, e un BOU. Daca asi mai fi avocat, asi scrie in plangere inclusiv asta. NU are nisi o legatura existenta permisului cu incidentul. Conducatorul "mkopedului", daca a gresit prin nerespectarea regulilor de ciculatie pe drumurile publice raspunde penal sau civil (despagubiri) in limita dovedirii faptelor. Oricum, contraventie exista(din descrierea prezentata), incat, amenta o incaseaza, reparatia o plateste.

Link spre comentariu

Zoli,

Ai mare dreptate ...DAR exista o problema ...SUNTEM IN ROMANIA ...

Se da puscarie pe viata ptr o gaina furata ptr a potoli foamea copiilor si ...se trec cu vederea marile golanii ...

Eu daca as fi in locul amicului lui Laur (George am inteles) l-as da in judecata pe politai de fun ... pa' persoana fizica ... facand odata la doua luni cate o sesizare ...

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Zoli,

Eu daca as fi in locul amicului lui Laur (George am inteles) l-as da in judecata pe politai de fun ... pa' persoana fizica ... facand odata la doua luni cate o sesizare ...

=)) Pervers mic! Buna idee! Cu daune morale datorate pierderilor cauzate de suspendarea abuziva a permisului.

Stiu ca Romania e tara tuturor imposibilitatilor legale, dar daca imi aduc aminte prea des de asta, ajunga sa imi scurtez prematur venele. Prefer sa idealizez si sa cred cu naivitate ca macar uneori legea poate fi respectata ca atare, nu sodomizata. Sansa lui George poate sta si in conflictele interumane care ghideaza relatia judecator/politie. Merita sa incerce.

Samurai incepator
Link spre comentariu

Oameni buni, ca posesor de scuter, si trecut putin prin filtrele politiei si , implicit prin legislatie, din pacate,trebuie sa va spun ca treaba sta in felul urmator: nu ai voie, conform legislatiei sa conduci un scuter (49 cc) daca nu ai permis auto sau un curs de legislatie. Orice scuter este obligat sa aiba RCA.

Acuma, nu discutam daca legea e cretina sau nu. M-am certat cu un nene militian la examenul pentru categoria A , pentru ca este aiurea ca, in cazul in care ai A si B , si ai dat 2 EXAMENE (sala si poligon) sa le puna pe acelasi carnet!!!. Daca dau 2 examene, vreau 2 carnete! Deci, daca trec pe rosu cu mobra, sa-mi suspende doar categoria A, nu ambele. :hl

In cazul de fata, asa cum am zis mai sus, daca nu ai acel curs de legislatie, organul e fortat sa-ti ridice B-ul (fara de care nu ai voie sa te dai cu scuteru`). Din pacate asta e tara si legea....:top

Editat de bogthebat

"Do nothing, be nothing, say nothing ...and you will avoid criticism"

Disco 2, TD5 HSE, 02

Link spre comentariu

La un celebru CLUB MOTO din CTA ... desi erau in general corecti ... reuseau periodic sa ramana cate unul fara carnet! Astfel ca din banii clubului s-a cumparat un scuter de 49 care era folosit de nefericitul ramas fara permis! Ce se intampla daca in lunile de suspendare mai face vre-o greseala? Din fericire, nu s-a intamplat!

Off-road in Dobrogea!

Off-road: Toyota KZJ70 3.0TD 94, Suzuki Jimny modified UK, Suzuki Jimny 06,

On-road: Renault Laguna 02,

ATV: Suzuki KingQuad 700 4x4 07, Yamaha Grizzly 700 4x4 08!

Multumesc Asfalttango!

Link spre comentariu

@Bogthebat - Conform legii scuterul nu e autovehicul, chiar daca se conduce pe baza acelui curs. Permisul e pentru conducerea autovehiculelor. Continui sa ma intreb ce are una cu cealalta?

O alta intrebare: Conducerea pe drumuri publice a unui scuter(ca si a unei biciclete) cere pe langa cunoasterea legii si anumite aptitudini, diferite de cele necesare pentru masina. Daca o contraventie se intampla din cauza ca posesorul de B nu stapaneste acele aptitudini speciale, de exemplu i-a scapat mana pe acceleratie si a luat fata lu' unu', prin ce a pacatuit el din punctul de vedere al conducatorului de autovehicul?

Daca legea a hotarat ca un scuterist nu e conducator de autovehicul(spre deosebire de legea lui Ceausescu unde era posesor de permis cat G), de ce este pedepsit ca sofer daca o da in bara?

Samurai incepator
Link spre comentariu

destul de interesanta dilema, ce faci daca ai permisul suspendat deja si incalci cu scuterul legislatia...sau pieton

o sa iti faca dosar penal ca erai cu permisul suspendat si ai mai facut o contraventie circuland pe drumurile publice???

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

@giorgel Daca faci o greseala ca pieton, cum zici tu, probabil ca ar trebui sa-ti interzica mersul pe jos o vreme ca sa ai timp sa te gandesti la fapta comisa si sa nu o mai repeti.

Pacat ca legea nu prea e pentru toata lumea. Exact cum zicea un coleg mai sus, daca furi o gaina stai la racoare pentru multi ani, iar daca omori un pieton pe trotuar, dar esti posesor de Ferrari iei trei ani cu suspendare. (a fost un caz acum ceva vreme pe la Timisoara, parca). Daca e legala chestia cu suspendarea permisului cat B pentru ca incalci legea cu scuterul, eu o consider discriminare. Si ca sa fac si putin off topic...Daca Politia si-ar face treaba cum trebuie, si nu ar tine cont de functie, relatii, bani, probabil ca as avea mai mult respect pentru ei si discutii de genull asta nu ar avea loc. Bineinteles ca depinde in mare masura si de mentalitatea noasta car enu cred ca se va schimba.

"Majoritatea oamenilor se tem atat de mult sa piarda ceva

incat toata viata au grija sa nu aiba ce sa piarda."

Link spre comentariu

On topic: Treaba este dupa cuma zis si worldscape...ce e in cazul asta. Pai baiatul acela..

Persoanele care nu posedă permis de conducere pot conduce mopede pe drumurile publice numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de legislaţie rutieră în cadrul unei scoli de soferi si poseda, in acest sens un certificat de absolvire.

Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate iar conducătorii de mopede sunt obligaţi să aibă, în plus, certificatul de absolvire a cursurilor de legislaţie rutieră şi certificatul de înregistrare a vehiculului.

Logic ar fi asa: cuma zis @bogthebat- ca oricate categorii ai avea intra pe acelasi permis corect? Apai daca legea iti impune sa ai acest certificat...odata cu suspendarea lui -logic- ar fi sa iti suspende si restul categoriilor pt ca ai gresit in trafic.

Legea impune ca scuterele sa aiba asigurare..daca el nu avea trebuie sa suporte cheltuielile..judecata..etc Mai rau e ca daca nu are acest certificat de absolvire, dupa cum interpreteaza fiecare..poate sa il arda ca e ca si cum ai conduce fara carnet.

@Soimu - daca ei aplica legea asa cum am zis mai sus..normal ar fi ca daca iti suspenda acest drept si te prinde din nou sa ti se deschida dosar penal. Cred ca de asta s-a si bagat legea cu acel curs ca sa poata sa ia la gramada. Daca nu era necesar cursul nu prea aveau de ce se lega, dar fiind necesar...esti participant la trafic deci= responsabil.

Sa luam asa...sofer categoria B se imbata si da cu masina peste 3 oameni pe care ii omoara. I se suspenda permisul si este cercetat in stare de libertate. Seara se imbata din nou, se suie pe scuter si merge pe drumul public. Vii tu din spate, el isi pierde echilibrul- cade in fata ta si tu il iei sub roti. Care are dreptate? Pai daca tu circulai normal...pt ce sa te ia la rost, nu? Dar asa e la noi...ca tot o fac..dar daca el nu mai avea permis ca era suspendat ca a omorat 3 oameni..ce cauta iar in trafic? Trebuia sa stea numai pieton pana la terminarea achetei si restul procedurilor.

Eu asa vad treburile..cred ca acel organ nu a facut asta de dragul de a o face.. La cum scrie negru pe alb in lege.. este f..interpretabil si cred ca au si ei mana libera. Dar cum la noi e tara tuturor posibilitatilor cred ca un avocat bun o scoate la capat. Pe de cealalta parte Moral, sunt de acord cu politistul.

Bafta

Mitsubishi Pajero 2.5 SWB

M 461 - 1977- in constructie...

Mercedes wW126 300 SEL

...alte acareturi 4x2...

ex: Mitsubishi Pajero 2.8

Link spre comentariu

nu nerv...nu cred ca ar trebui sa stea pieton pana la terminarea anchetei, daca a fost baut la volan si a produs un accident, cu sau fara victime, cred ca ar trbui sa i se ia dreptul pietonal si ar trbui cazat fortat intr-o camera mai mica cu vedere spre curte interioara.... asa cred eu

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

Divagam de la subiect. Ganditi-va ca unii pot ramane fara job din cauza unui scuter. Iti cade lantul sau se rupe cablul de frana la bici/scuter si ... ramai fara servici!

4x4MANIA is where we are !!!
Link spre comentariu

@giorgel Daca faci o greseala ca pieton, cum zici tu, probabil ca ar trebui sa-ti interzica mersul pe jos o vreme ca sa ai timp sa te gandesti la fapta comisa si sa nu o mai repeti.

intrucat interzicerea mersului pe jos este imposibila, te ard si ei acolo unde te doare mai tare...

eu am mers 60 de zile pe jos pt. depasire pe linie si in zona cu semn de depasire interzisa, si de atunci nu mai fac constient asta.

altadata am mers 90 de zile pe jos pe baza de alcool:x, si de atunci ma feresc sa ma urc la volan cu bere "la bord".

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Nerv1 - ai dreptate pana la un punct, dar gresesti la punctul de plecare. E normal ca atunci cand iti ia permisul sa iti ia toate categoriile, pentru ca nu ai mai multe permise ci mai multe categorii. Dar nu e normal sa ti se suspende dreptul de conducere a autovehiculelor pentru o abatere comisa cu o alta categorie de vehicul. In locul scuterului putea fi un car cu boi sau o bicicleta. Legea incepe cu definirea clara a ce este vehicul si ce este autovehicul.

Incerc sa dau un exemplu extrem: daca circuli cu masina si nu folosesti luminile in mod corespunzator, esti amendat si iti da si 2 puncte pe permis. Ti se pare normal sa iei 2 puncte si daca te prinde politia cu bicicleta(cu sau fara motor) fara far si ochi de pisica sau cu farul neaprins? Daca te prinde cu franele tocite la bicicleta, e normal sa-ti ia talonul de la 4x4 pentru defectiuni la sistemul de franare?

Samurai incepator
Link spre comentariu

apai @giorgel- tu macar recunosti, slava celui de sus ca nu s-a intamplat nimic plus faptul ca constientizezi si mai ales faci ceva in privinta asta..pe cand unii..

@soiumule- apai..eu am o parere mult mai dezvoltata in legatura cu genul asta ,dar :

1) tine de istorie...undeva in zona lui Horea , Closca si Crisan:dr3:hm:wi:ce

2) nu pot intra mai in detaliu ca apoi se considera iar instigare:hl

@zoltan- da..aici e cu spil..ca desi ai dreptate luandu-le in particular, uitandu-ne la tabloul mare vom vedea ca toate sunt petrecute in trafic...deci odata ce nu te-ai asigurat cu scuterul...gandeste-te ca nu te asiguri si cu masina...nu? Totul tine de Legislatie rutiera.

O sa iasa ceva de genul..cum a fost pe la Arges cu permisele..ca s-au dat ca painea calda...plus cum a fost interviul acelui rrom care habar nu avea sa scrie si sa citeasca...dar avea permis.. derivez...dar daca el nu stie legisltaie rutiera deloc si face rost de permis si are accident..apoi are voie sa circule cu scuterul pe acelasi drum public cu tine? Tu ai fi de acord? Eu nu..exact ce ziceam cu betivanu in fata masinii. Adica el baut, el cade..tu il iei..si la urma ghici pe cine arata justitia cu degetul ? Din pacate la noi legea e croita de asa natura ca nu stie sa faca prea mare deosebire..la fel si in cazul autoapararii..

Mercedes wW126 300 SEL

...alte acareturi 4x2...

Link spre comentariu

Speculatii sunt multe, dar legea spune ca pentru a fi pedepsit trebuie sa comiti o fapta in anume circumstante. Nu exista vinovatie morala, nu exista "ce s-ar fi putut intampla". Exista fapta, circumstantele si legile care se aplica in acele circumstante. Daca nu ai fost conducator auto cand ai comis fapta, nu poti fi pedepsit ca un conducator auto. Nu exista lege separat pentru scutecisti si separat pentru conducatori auto care erau pe scuter. Exista doar reguli pentru a conduce un scuter.

Tine cont ca daca faci rabat de la principii pentru ca ti se pare logic pe moment, admiti implicit ca la un moment dat legea va putea fi interpretata si impotriva ta. Nu tot ce pare logic este si legal. Logica noastra uneori ne inseala.

Betivanul e o problema spinoasa: baza e ca tu trebuie sa-l feresti cand el e in imposibilitate sa o faca. Pare nedrept, dar asta e, oricum asta incearca sa faca orice sofer intreg la minte. Sa nu spui ca daca omori un om si legea te scoate nevinovat (pentru ca legal chiar esti), asta te scapa de problemele proprii de constinta. Presupunand ca betivul scapa dar iti indoaie masina, presupunand ca e si sofer, trebuie sa ramana fara carnet pentru ca a fost pieton in stare de ebrietate pe drum public?

Si chestia cu Argesul a fost cu cantec, rau de tot. Daca omul a plecat cu permisul, era treaba politiei sa dovedeasca faptul ca a obtinut permisul fraudulos, normal nu avea nimeni voie sa suspende permise fara dovezi clare de frauda. E prezumtia de nevinovatie. La noi insa justitia este inlocuita de procese media: apare in presa, se face tam-tam, se iau masuri pompieristice sa se inchida gura presei si toate sunt bune in continuare.

Editat de f_zoltan
Samurai incepator
Link spre comentariu

Da zoltan..dar exact cum a spus bogthebat- sa zicem ca ai b, c , c+e. Daca comiti o fapta cand esti la volanul categoriei B si ti-l suspenda..iti suspenda permisul cu totul..ca altfel ar exista permise pentru fiecare categorie in parte. Corect? Iar din moment ce iti ridica dreptul de a circula pe drumuri publice nu e normal sa nu ai voie nici cu scuter? Au facut o intreaga harababura cu legile astea..ori iti trebuie..ori nu..."las ca vedem noi la momentul ala, depinde de al cui esti si din partea cui vii"..cam asa e.. Mai e si varianta aia cu permisul la 16 ani cu masinutele alea electrice si tot tacamul...au mana libera...ei fac actul..in rest nu ii intereseaza. Daca sunt sesizati prin 112 automat trebuie sa intocmeasca un proces verbal. La fata locului incearca cat de cat sa fie ok...dupa? ca te porti prin tribunale desi poate ai dreptate?..nu intereseaza pe nimeni..Sistem de toata..:uameni

Mercedes wW126 300 SEL

...alte acareturi 4x2...

Link spre comentariu

Pe vremea lu' Ceasca' chiar si pentru mopedul Carpati aveai nevoie de permis G si inmatriculare, pentru ca autovehicul era orice vehicul cu 2 roti cu motor care nu avea pedalele ca mijloc principal de locomotie. G, la fel ca A si B se dadea doar dupa 18 ani. In acele conditii pierderea pentru abateri cu mopedul a permisului G ducea automat la suspendarea permisului si daca aveai si pentru TIR. Asa era normal.

Apoi s-a decis ca scuterele/mopedele sub 50 cmc nu mai sunt autovehicule, deci nu se inmatriculeaza, nu trebuie carnet. Incet incet s-au introdus niste reguli (care se respecta rar si selectiv, dar exista), cum ar fi inmatricularea la primarie, obligativitatea RCA(sincer mai mult in folosul societatilor de asigurare decat a asiguratilor) si aceea cetoasa obligativitate a cursului de legislatie. Au ramas in continuare non-autovehicule. Conform legii, daca te ia politia pentru o abatere cu scuter/moped, nu are drept sa ceara carnet, pentru ca nu esti conducator auto/moto.

E total altceva daca scuterul e peste 49 cmc sau merge cu mai mult de 45 km/h(existand si maxi-scutere de 600 cmc). Asta il face automat autovehicul, care se conduce cu categoria A1(sau A), se inmatriculeaza si asupra lui se aplica totalitatea regulilor valabile posesorilor de permise de conducere. Daca cumva prietenul in cauza e in situatia aceasta, e terminat si nu are ce comenta, in caz contrar masura luata in legatura cu permisul cred ca e abuziva.

Samurai incepator
Link spre comentariu

Apropo de situatia de mai devreme:

- Permis categoria B suspendat, oprit de politai pe scuter de 49cc.

Mi-a cerut actele, i-am explicat situatia si a zis ca trebuie sa imi faca dosar penal pentru conducere cu permisul suspendat. Eu m-am uitat crucis la el am sunat un prieten avocat care mi-a spus asa: "Stai langa el pana iti face procesul verbal pe care scrie ca esti vinovat de conducerea unu moped cu permisul cat B suspendat". Binenteles politistul a scris eu am semnat si la tribunal am castigat procesul + 10 milioane daune materiale.

Legal permisul auto nu are legatura cu nici un eveniment produs de un moped. Singura diferenta data de permisul auto este ca nu iti mai trebuie cursul de legislatie rutiera.

GTC MotorSport - Aventura incepe cu noi !
Link spre comentariu

Imi expira suspendarea permisului la 1 saptamana dupa incidentul cu scuterul. Atunci am primit o dovada (de fapt au fost vreo 4 parca) pana la sfarsitul procesului.

Daca ti se suspenda permisul si faci contestatie primesti dovada cu care poti sa conduci pana la sfarsitul procesului, cand daca ai castig de cauza primesti permisul, daca nu incepi sa savurezi statul de pieton.

GTC MotorSport - Aventura incepe cu noi !
Link spre comentariu

Normal, dupa ce se depune contestatia, se cere de la judecatorie certificat de grefa cu care te prezinti la politie si in baza lui ti se restituie permisul de conducere. Daca procesul e la mama dracului si mai tine si vreo doi ani, ti se ia de mers dupa dovezi. Daca pierzi procesul, trebuie sa restitui permisul.

Am un prieten care e pieton de vreo 3 ani (a lovit un betiv intr-o intersectie si i-a rupt piciorul) si are dosar penal si nu se rezolva, dar nu i-au dat permisul inapoi si nici dovada :uameni pe durata procesului ... care nu se mai termina.

4x4MANIA is where we are !!!
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare