razvanutza Postat Septembrie 2, 2010 Partajează Postat Septembrie 2, 2010 In week-end am facut o iesire prieteneasca cu baietii din Piatra Neamt si la o abordare mai dura a unui mal am avut surpriza sa constat ca mi s-a strambat bara de directie la Toyota LC 80: In afara de volan care statea stramb, nu am vazut vreo alta modificare a comportamentului masinii, asa ca am mers in continuare pana a doua zi cand am indreptat-o intr-un service. Intrucat am remarcat faptul ca multe masini de offroad au ranforsari ale tendoanelor/barelor panhard/barii de directie am inceput sa-mi pun si eu problema daca e nevoie de asa ceva. Vorbind cu cateva persoane cu experienta mult mai mare decat mine in domeniu am fost suprins sa aflu ca exista doua 'tabere': 1. Persoane care considera ca ranforsarea elementelor respective duce la o imbunatatire a performantelor in teren (fiabilitate) 2. Persoane care afirma ca orice 'intarire' a unui element, duce la aparitia unei alte verigi slabe. In cazul meu, mi s-a spus ca daca nu s-ar fi indoit bara de directie urmatoarea pe lista era caseta de directie, cu consecinte si costuri semnificativ mai importante. Stiu ca au fost multe dispute legate de necesitatea/calitatea unor astfel de imbunatatiri, dar cred ca sunt multe persoane ca si mine carora le-ar fi mult mai usor sa aleaga daca profesionistii in domeniu ar veni cu niste detalii tehnice. Am fost in :lr cu :old ca :dr1. A fost :ih Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
watcher Postat Septembrie 2, 2010 Partajează Postat Septembrie 2, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? Am observat si eu si am citit si la alti colegi ca bara de directie este facuta dintr-un material mai usor de indoit dar mai greu de rupt, tocmai pentru a prelua astfel de socuri fara a termina iesirea :-) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
GOGANU24cm Postat Septembrie 2, 2010 Partajează Postat Septembrie 2, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? fac parte din TABARA 2.......daca o ramforsezi, cedeaza bratu de la caseta, care presupun nu se poate skimba doar el si,in consecinta, trebuie alta caseta directie......care costa ceva mai mult.........acum ca ai indreptat-o nu va mai avea aceasi duritate, elasticitate.....si, tot in consecinta, se va indoi MULT MAI REPEDE..........deci cumpara ti alta bara directie.......sau data viitoare iesi cu PATROLU :2dr:ha: Folosirea excesiva a tastaturii dauneaza grav off roadului. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Max Postat Septembrie 2, 2010 Partajează Postat Septembrie 2, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? Cand mi-am pus bara de directie HD, in cateva luni s-a stricat caseta de directie. Am renuntat la HD si am pus bara originala. Pe cea HD o tin de rezerva. :grin: Am constatat ca mai bine se indoaie o teava decat sa se strice o caseta de directie pe care ma dat 300 de euro second hand. O fi bine, o fi rau, nu stiu. Mai stiu ca o bara odata indoita, daca o indrepti si o folosesti in continuare, data viitoare se va indoi mai usor decat prima data. Materialul e compromis. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
razvanutza Postat Septembrie 2, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? Ok, trei pareri contra. Atunci apare intrebarea fireasca: exista situatii in care ranforsarea ajuta? De ex. ma gandesc ca tendoanele spate ranforsate reprezinta un avantaj, avand in vedere ca intarirea lor nu poate duce la aparitia unui alt punct vulnerabil (ca la bara de directie). Am fost in :lr cu :old ca :dr1. A fost :ih Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
watcher Postat Septembrie 2, 2010 Partajează Postat Septembrie 2, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? La tendoanele spate zic si eu ca merita, exact dupa acelasi rationament :-) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
razvanutza Postat Septembrie 2, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? Si eu sunt tentat sa-ti dau dreptate, dar uite un rationament al unei persoane care s-a dat doi ani in campionat cu un patrol stock fara sa le rupa: "Tendoanele pe spate nu prea ai cum sa le lovesti ''in plin", in cel mai rau caz masina cade de pe un bolovan direct pe tendon si il indoi." Aici mai exista si intrebarea fireasca, daca tendonul spate ar fi fost un punct slab de ce nu l-au facut pe modelul celui de pe fata, adica turnat.? Am fost in :lr cu :old ca :dr1. A fost :ih Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Septembrie 2, 2010 Partajează Postat Septembrie 2, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? Buna seara ! Nu-mi imaginez ca o caseta se duce din motive de bara directie HD... De la bara pana la caseta mai sunt capetele de bara, care, daca sunt in stare proasta, lasa fortele nefiltrate sa ajunga la caseta. Cand pui o bara HD pe masina, aceasta vine de obicei cu capetele de bara dimensionate corespunzator si de o calitate mai buna decat cele originale. O caseta moare de obicei din motive de roti mult mai mari decat originalele, deci implicit forte mai mari pe ea. Si, binenteles, din motive de off-road des. Bara mea HD a venit cu capete de bara tip uniball, cu sfera cu lagare de teflon. E (a fost, de fapt) din hexagon (teava) de aluminiu de 1"1/2, adica 37 mm. Binenteles ca am indoit-o si pe asta, ca era inca in pozitia originala, cu prinderi sub suporti. Intre timp, am schimbat-o cu teava de aluminiu rotunda de 35mm, si am mutat prinderea deasupra suportilor. Iar dupa schimbarea puntilor cu cele care trebuie, vor aparea hi-steer arms pe D60 front, si poate o bara de directie ceva mai groasa. Caseta e stock, cu pitman extreme drop, adica cu cadere mare, pentru a compensa liftul de 8". Deci, ranforsari, da, dar nu numai un element, ca pica urmatorul. Si facute cu cap, nu cu hei-rup-ul... Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nissan4x4 Postat Septembrie 2, 2010 Partajează Postat Septembrie 2, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? fac parte din TABARA 2.......daca o ramforsezi, cedeaza bratu de la caseta, care presupun nu se poate skimba doar el si,in consecinta, trebuie alta caseta directie......care costa ceva mai mult.........acum ca ai indreptat-o nu va mai avea aceasi duritate, elasticitate.....si, tot in consecinta, se va indoi MULT MAI REPEDE..........deci cumpara ti alta bara directie.......sau data viitoare iesi cu PATROLU :2dr:ha: Regele Eugeniilor, te rog nu te baga in discutie, aici oamenii vb de Toyota, de cum se indoaie si cum se rupe ! ing. Luigi PIRSU www.nissan4x4.ro service si tunning NISSAN Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
razvanutza Postat Septembrie 2, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? Regele Eugeniilor, te rog nu te baga in discutie, aici oamenii vb de Toyota, de cum se indoaie si cum se rupe ! Cele mai multe dintre 'imbunatatiri' le am in vedere pentru Patrol (Da, exista si toiotisti care-si iau patrol). Inca nu am strambat nimic la nissan, dar am vazut ca exista o intreaga polemica legata de aceste modificari. Din pacate cele mai multe discutii au vizat cum au fost facute acele modificari, pe cand pe mine ma intereseaza de ce ce au fost facute. Am fost in :lr cu :old ca :dr1. A fost :ih Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
razvanutza Postat Septembrie 2, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? Buna seara ! Nu-mi imaginez ca o caseta se duce din motive de bara directie HD... De la bara pana la caseta mai sunt capetele de bara, care, daca sunt in stare proasta, lasa fortele nefiltrate sa ajunga la caseta. Cand pui o bara HD pe masina, aceasta vine de obicei cu capetele de bara dimensionate corespunzator si de o calitate mai buna decat cele originale. O caseta moare de obicei din motive de roti mult mai mari decat originalele, deci implicit forte mai mari pe ea. Si, binenteles, din motive de off-road des. Bara mea HD a venit cu capete de bara tip uniball, cu sfera cu lagare de teflon. E (a fost, de fapt) din hexagon (teava) de aluminiu de 1"1/2, adica 37 mm. Binenteles ca am indoit-o si pe asta, ca era inca in pozitia originala, cu prinderi sub suporti. Intre timp, am schimbat-o cu teava de aluminiu rotunda de 35mm, si am mutat prinderea deasupra suportilor. Iar dupa schimbarea puntilor cu cele care trebuie, vor aparea hi-steer arms pe D60 front, si poate o bara de directie ceva mai groasa. Caseta e stock, cu pitman extreme drop, adica cu cadere mare, pentru a compensa liftul de 8". Deci, ranforsari, da, dar nu numai un element, ca pica urmatorul. Si facute cu cap, nu cu hei-rup-ul... Stima, Dragos Un raspuns bine documentat...pentru Jeep. Poate fi ''tradus'' si pentru alte vehicule de teren (ma intereseaza Nissan Patrol si Toyota LC)? Am fost in :lr cu :old ca :dr1. A fost :ih Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nissan4x4 Postat Septembrie 2, 2010 Partajează Postat Septembrie 2, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? Razvanutza:Cele mai multe dintre 'imbunatatiri' le am in vedere pentru Patrol (Da, exista si toiotisti care-si iau patrol). Inca nu am strambat nimic la nissan, dar am vazut ca exista o intreaga polemica legata de aceste modificari. Din pacate cele mai multe discutii au vizat cum au fost facute acele modificari, pe cand pe mine ma intereseaza de ce ce au fost facute. De ce au fost facute? Ce fel de intrebare e asta? ing. Luigi PIRSU www.nissan4x4.ro service si tunning NISSAN Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
razvanutza Postat Septembrie 2, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? De ce au fost facute? Ce fel de intrebare e asta? Toate discutiile legate de modul cum au fost facute acele ranforsari vizau modul cum erau realizate (suduri, planeitate etc.). Pe mine nu ma intereseaza detaliile de executie, ci modul in care modificarile respective ma ajuta in teren. Nu vreau sa intru in polemici, prefer o discutie in care inginerii (o spun la modul cel mai serios) imi explica si mie cum functioneaza astfel de imbunatatiri. Am fost in :lr cu :old ca :dr1. A fost :ih Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Unimog Postat Septembrie 2, 2010 Partajează Postat Septembrie 2, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? Eu sunt 100% adeptul primei variante , 1) decat sa mi se indoaie in teren si nu mai pot sa ma intorc din teren mai bine dupa 2 ani imi pun o caseta noua chiar daca eu consider ca ele modificate nu afectaza caseta prea mult , caci puterea se transmite prin mai multe articulatii si bare ( cel putin la patrol lovesti roata el transmite prin bara de directie lunga la semicaseta de la semicaseta prin alta bara la caseta deja 80% din forta sa disipat) 2) Am indoit inainte bare de atunci umblu numai ce ele intarite si nu mai am probleme ( din gasca de Brasov majoritatea au ranforsate si nu am mai auzit careva sa aiba probleme cu caseta) 3.) Totdeauna va exsista o veriga slaba dar conteaza foarte mult cat de sus este pozitionat acesta 0747967945 kiss.zoltan@offroadmania.ro Nebun de masini , off-road, natura, noroi, putere, aer proaspat Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat Septembrie 2, 2010 Partajează Postat Septembrie 2, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? Da' voi de scut ptr bara de directie ati auzit? Tabla aia urata care coboara la 45gr din bara fata ... Da, da ...AIA! Cat am avut scut la Patrol n-am strambat niciodata bara de directie ... Cei drept scutul e cam "barca" da' bara a scapat nevatamata ... La toate masinile bara de directie e expusa ... poate cea mai expusa si vulnerabila piesa de pe masina ... consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Georgenis Postat Septembrie 2, 2010 Partajează Postat Septembrie 2, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? Bara de directie care s-a indoit la Razvanuta este cea de la caseta la fuzeta dreapta, deci rotile lui stateau inca paralele, dar nu mai vira la fel in ambele parti. Daca intareste bara respectiva, la un soc mai mare lateral se va torsiona axul casetei care in final se poate rupe (la Goganu s-a rupt odata, dar a uitat se pare...). Intr-adevar este foarte buna solutia cu scutul, dar bara se poate indoi si la un soc lateral mai puternic. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat Septembrie 2, 2010 Partajează Postat Septembrie 2, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? Asa Georgenis ...iei un bolovan de tip chetroi mai mare la roata si pa directie ...in general se duce direct caseta ... :grin: ...si te poti considera norocos daca se stramba DOAR bara ... :grin: Ce am reusit sa stramb eu si nu-mi explic ... bara panhard spate desi era ranforsata ... da' cu o cheie daia tiganeasca (cu ciocanul) Dido' a rezolvat problema ... la inceput s-a lasat greu da' dupa aia ... :top Tendoanele in schimb ranforsate mi-au scazut garda la sol pe spate dar nu am mai reusit sa le rup ... consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
nissan4x4 Postat Septembrie 2, 2010 Partajează Postat Septembrie 2, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? Da' voi de scut ptr bara de directie ati auzit? Tabla aia urata care coboara la 45gr din bara fata ... Da, da ...AIA! Cat am avut scut la Patrol n-am strambat niciodata bara de directie ... Cei drept scutul e cam "barca" da' bara a scapat nevatamata ... La toate masinile bara de directie e expusa ... poate cea mai expusa si vulnerabila piesa de pe masina ... Boierule, o sa te faultez un pic la faza asta! Cand faci off road pe gropile de la marginea Bucurestiului nu prea intalnesti fenomene d'astea si deci......... nu ai nici solutiile necesare de prevenire. Aia e o bara indoita de efortul pe care a trebuit sa-l suporte ca urmare a unui mers pe ravena inclinat si cu roata din sant bubuind serios in bolovani. Nu are nici o treaba cu protectia oferita de scut. Inchipuie-ti ca daca ar fi lovit ceva frontal, la cum e pozitionata bara aia (aproape de punte) , si puntea trebuia sa fie in forma de "U" ! asa ca fa bine si nu mai arunca cu banetu sa repari motoare de Sprintare si baga, in zgarcenia ta ,o canistra de motorina in rezervor, si, mai vino frate cu noi pe la munte ca sa vezi pe viu cum sta treaba, ce sa zic? Poate s-o lipi ceva si de tine . Gogane ce zici? Primim in trupa pe tradator? ing. Luigi PIRSU www.nissan4x4.ro service si tunning NISSAN Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
soimu Postat Septembrie 3, 2010 Partajează Postat Septembrie 3, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? eu am considerat ca OBLIGATORIE ranforsarea tendoaneleor inferioare spate de la patrol nu numai ca sunt ridicol de subtiri in "carne" tevile, dar sunt si foarte expuse, iar daca lovesti ceva cu ele sau se aseaza pe unul masina... sigur se indoaie si nu o sa fie prea bine am prins momentul cand am schimbat bucsele, si am sudat sub ele cornier tras de 4 mm de la bucsa la bucsa, abia apoi am introdus bucsele noi acum sansele sa se indoaie cred ca sunt reduse cu mai mjult de 50 % si a costat... 50 ron forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
pinti Postat Septembrie 3, 2010 Partajează Postat Septembrie 3, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? La bara de directie nu i-am facut nimic astept sa vad cine cedeaza :ha: Varianta aleasa de mine pentru tendoanele spate inferioare a fost sa tai respectivele in doua si sa pun peste teava de 80 bari cu diametru interior exact cat vechiul tendon iar cel exterior cu 2,2 cm mai mare,cand este gata masina o sa pun poze cum au iesit. ARO M461 din '65 Daca doi oameni iti zic ca esti beat este bine sa te duci sa te culci. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Septembrie 3, 2010 Partajează Postat Septembrie 3, 2010 (editat) Re: Ranforsari - merita sau nu? Buna ziua ! @ razvanutza: E simplu. Masinile noastre au fost concepute pentru un anumit tip de utilizare, si corespunzator au fost dimensionate elementele constructive. Adica, nici prea-prea, nici foarte-foarte. La conceperea unui element (caiet de sarcini) se iau in considerare, pe langa forma si rolul care va urma sa-l aiba, si dimensiunile necesare astfel incat piesa sa fie "safe", ieftina de construit pentru ei, scumpa de cumparat pentru noi, si service-abila astfel incat sa mai produca ceva bani. Cum noi folosim masinile mult mai extrem decat in imaginatia inginerului constructor, clar ca elementele direct supuse eforturilor din teren pica cel mai repede. Si deasemenea e clar ca facem totul ca sa evitam acest lucru. Dar daca pe unde ti-ar placea tie sa rulezi nu se poate sau nu e voie, atunci alegi cealalta varianta (ravena, groapa, sant, peste bolovan tip "casa", etc). Si atunci se indoaie sau se rupe cate ceva din cele stock. Ca sa eviti treaba asta, se practica ranforsarea. Ori se intareste/rigidizeaza piesa originala (preferabil inainte de a fi deformata), ori se trece direct la piese HD & Co. Pentru ca ranforsarea aduce stres in alte elemente (neranforsate), ori se schimba si acestea, ori se face o ranforsare mai soft. Got the ideea ? Stima, Dragos Editat Septembrie 3, 2010 de Heavy D. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
GOGANU24cm Postat Septembrie 3, 2010 Partajează Postat Septembrie 3, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? (la Goganu s-a rupt odata, dar a uitat se pare...) @georgenis......CORECT(deci imi urmaresti iesirile :ha:), eu am rupt bara de directie la munte dar nu din cauza ca am lovit-o sau am indoit-o in ravena ci din simplul motiv ca am fost KITROS cu mine (sa nu faceti asa ceva) si am mers cu ea pana a cedat din pivot...........multumesc pe aceasta cale @nea luigi (taticu patrolist):tk ca ma recuperat din munti....... Gogane ce zici? Primim in trupa pe tradator?......primim, primim pe fratele nostru....apropo maine iesim daca vrei sa vii :ooo @razvanutza....dupa atata tehnica si caterinka la ce concluzie ai ajuns?.....oricum ref. la ramforsari depinde mult si de stilu in care faci off road..... Folosirea excesiva a tastaturii dauneaza grav off roadului. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat Septembrie 3, 2010 Partajează Postat Septembrie 3, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? Nea Luigi, Mi se pare mie sau ie o anofeleasca la mijloc? Chestia e ca bara aia panhard a rezistat la munte (pe unde am mai iesit si eu din cand in cand ...cand mi-a picat cate o galeata de motorina in plus, in zgarcenia mea mea absoluta) si am incovoiat exact ranforsarea la vestita groapa de la Impotmoliada cu ocazia saltului prezent in avatar... Nissanul (vestitul Nissan) a ramas in gasca la un prieten ready de lupta ... :grin: Cat despre iesitul in teren ... Lucrez la un nou proiect (testez amortizoare, arcuri, roti etc) si inca nu sunt ferm convins ca masina e 100% pregatita ptr greu ... Mai am de completat una alta pe la acaret si cand sunt gata va anunt ca ma alatur tradatoreste gastii care face offroad ...:grin: Am fost retinut intre timp cu una bucata Sprinter ...care pan' la urma si-a gasit adevaratul nash ... Pana atunci insa ... mai am de asteptat ... din pacate ... consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
razvanutza Postat Septembrie 3, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 3, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? @razvanutza....dupa atata tehnica si caterinka la ce concluzie ai ajuns?.....oricum ref. la ramforsari depinde mult si de stilu in care faci off road..... Pai ca sa sumarizez ce am inteles: Bara de directie - e bine sa o ranforsezi daca schimbi si si caseta de directie cu varianta HD. Daca strambi bara de directie stock e mai bine sa o schimbi, data viitoare se va indoi mult mai usor. Tendoanele spate - avantaj clar in favoarea ranforsarii. Am inteles ca singurul dezavantaj la varianta ranforstata ar fi de flexarea mai redusa. Nu am inteles ce se intampla daca o strambi in teren - cum afecteaza comportamentul masinii Bara Panhard - nu am primit niciun feed-back. Am fost in :lr cu :old ca :dr1. A fost :ih Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
watcher Postat Septembrie 3, 2010 Partajează Postat Septembrie 3, 2010 Re: Ranforsari - merita sau nu? Bara panhard ranforsata :-) Cred totusi ca numai cea din spate poate fi ranforsata, caci cea din fata 'are curbe' si nu imi dau seama cum s-ar ranforsa... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate