Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

reductor samurai

ionica77

Postări Recomandate

Re: reductor samurai

Teoretic DA, cuplare 2H/4H este posibila... Practic eu nu procedez asa si o zic ca om patit care a schimbat deja doua reductoare pana acuma (e adevarat, nu din cauza cuplarilor 2H/4H din mers) :grin:

Reductorul Samuraiului este un reductor blocat. Cu alte cuvinte, spre deosebire de reductoarele masinilor mai cu pretentii care permit transferul de forta motrice diferit de la o punte la alta, reductorul Samuraiului transmite aceeasi turarie (rpm) la ambele punti, fata si spate. Sunt convins ca asta o stim cu totii insa acesta este defapt motivul pentru care, cel putin teoretic, se poate schimba din mers 2H/4H, pentru ca atat cardanul fata cat si cel spate ar trebui sa se invarta cu aceeasi viteza de rotatie chiar daca nu sunt conectate impreuna la axul de iesire a reductorului, adica in 4H.

Iata insa ce probleme puteti intampina la cuplarea din mers:

1. daca uitati sa cuplati MRL-urile si comutati din 2H in 4H cardanul fata nu se va afla in rotatie la momentul respectiv iar ambreiajului care se ocupa de cuplare nu-i va fi bine;

2. atat rotile cotite dar si forma terenului sau rotile mai dez/umflate pe fata sau spate pot genera diferente ale vitezei de rotatie intre cardanul fata si cel spate caz in care iar nu-i va fi prea bine ambreiajului de cuplare fata;

3. chiar daca totul e perfect: MRL-uri cuplate, roti identice, drum drept, puteti sa nu nimeriti la schimbarea 2H/4H dintii pe care culiseaza ambreiajul si din nou sa contribuiti un pic la uzarea lui.

Pe de alta parte decuplarea din 4H in 2H, eu personal am senzatia ca se face mai usor si mai bine din mers decat de pe loc. Acolo chiar nu aveti nicio temere sa o faceti indiferent de teren sau pozitia rotilor, singura recomandare fiind aceea de a decupla cu fermitate pana la capat :wink:

:h5

reductorul de suzuki e sincronizat sau are numai mufele de cuplare,gen aro.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 120
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

reductorul de suzuki e sincronizat sau are numai mufele de cuplare,gen aro.

nu stiu ce inseamna sincronizat si nici nu cunsoc reductorul de aro dar poate alti colegi iti vor putea raspunde la aceasta intrebare :h5

Va salut !

Link spre comentariu

• 7 luni mai târziu...

buna ziua,

am incercat aseara mersul 4H apoi 4L prin trecere de pe loc prin pozitia N.Cand am incercat sa revin la pozitia H2 surpriza nu vroia sa intre indiferent cat am incercat de pe loc sau din mers.La aproximativ 5 min de mers cu 4H am virat usor stanga si ...surpriza a intrat in H2 doar cu conducerea usoara a manetei si cu ambreiajul la podea.

Este a doua oara cand se intampla la fel si nu stiu care este cauza.

1)lipsa ulei in cutie

2)joc la directie si rotile nu au fost aliniate spre inaite

3)nuca levierului are uzura

Este vorba de sj 410 pe care l-am luat acum 20 zile si la care am tusat si facut planeitatea chiloasei , am facut unul din dopurile de pe chiloasa la strung(curgea apa direct in baie),am facut o lamela in capacul delcoului pentru ca ii lipsea imprastierea scanteiei.

problema nr 2 : Greu cu dezmembrarile pentru samurai in zona braila -galati -buzau (imi trebuie geam lateral stanga fata si nimeni nu are nici macar nou)

Link spre comentariu

Daca zici ca se intampla rar este o "selectie naturala"...tine mult de modul in care o bagi tu. Eu pot sa schimb din 4h in 2h si invers la orice viteza vrei (pana la 60 am incercat eu ).... lucru care in primele 2 iesiri cu masina aveam o statistica cam de 3 din 5 reusite. Cand o sa simti masina foarte bine o sa vezi ca nu mai ai probleme la cutie.

Si ca o gluma : cand te urci prima data intr-un samurai trebuie sa faci "tsaheylu" legatura ....parca asa se numea manevra aia din Avatar.

Suzuki Samurai 1.3i 1991

Mai bine ingrasat de bere, decat cocosat de munca !!!

Link spre comentariu

buna ziua,

am incercat aseara mersul 4H apoi 4L prin trecere de pe loc prin pozitia N.Cand am incercat sa revin la pozitia H2 surpriza nu vroia sa intre indiferent cat am incercat de pe loc sau din mers.La aproximativ 5 min de mers cu 4H am virat usor stanga si ...surpriza a intrat in H2 doar cu conducerea usoara a manetei si cu ambreiajul la podea.

Este a doua oara cand se intampla la fel si nu stiu care este cauza.

1)lipsa ulei in cutie

2)joc la directie si rotile nu au fost aliniate spre inaite

3)nuca levierului are uzura

Este vorba de sj 410 pe care l-am luat acum 20 zile si la care am tusat si facut planeitatea chiloasei , am facut unul din dopurile de pe chiloasa la strung(curgea apa direct in baie),am facut o lamela in capacul delcoului pentru ca ii lipsea imprastierea scanteiei.

problema nr 2 : Greu cu dezmembrarile pentru samurai in zona braila -galati -buzau (imi trebuie geam lateral stanga fata si nimeni nu are nici macar nou)

Salut,am patit si eu,la mine a fost de vina ghidajul manetei rupta in bucati.In topicul samurai a la Tesco am poze cu remedierea.

http://modificari4x4.blogspot.ro/

relatii la tel 0723013231

peter.erno@yahoo.com

Link spre comentariu

Eu am reductorul in stare perfecta... aproape totul nou in el iar bucsa de ghidaj schimbata si ea cu una de alama... tot asa se comporta. Daca vreau sa trec din 4H in 2H stand pe loc, de cele mai multe ori maneta e blocata. Schimbarea imi iese insa foarte bine din mers, atunci cand iau piciorul de pe acceleratie iar masina nu mai e in sarcina. Incearca si tu asa si poate va imprieteniti.

Va salut !

Link spre comentariu

cum imi pot da seama daca un reductor provine de pe un sj410 sau de pe un sj413?

de obicei pe reductorul de sj410 exista mecanismul de frana de mana pe tambur pe iesirea catre puntea spate.

dar cel mai sigur bagi in 4low si marchezi flansele si daca ai raportul de:

2.2 este de 413 si samurai

2.5 este de 410.

3x Suzuki Jimny

1x Suzuki Samurai

Dacia DoubleCab 4x4

Link spre comentariu

Cele de pe 410 au frana de mana pe ele adica are si un tambur..... sau cel mai sigur daca e dat jos faci semne pe flanse intrare iesire si incepi sa numeri.

am scris in acelsai timp sorry

Editat de adi200100

Suzuki Samurai 1.3i 1991

Mai bine ingrasat de bere, decat cocosat de munca !!!

Link spre comentariu

"Daca zici ca se intampla rar este o "selectie naturala"...tine mult de modul in care o bagi tu. Eu pot sa schimb din 4h in 2h si invers la orice viteza vrei (pana la 60 am incercat eu ).... lucru care in primele 2 iesiri cu masina aveam o statistica cam de 3 din 5 reusite. Cand o sa simti masina foarte bine o sa vezi ca nu mai ai probleme la cutie.

Si ca o gluma : cand te urci prima data intr-un samurai trebuie sa faci "tsaheylu" legatura ....parca asa se numea manevra aia din Avatar. "

Sa inteleg ca nu e manevra aia din Avatar:)

Link spre comentariu

revin cu o alta intrebare.la montarea reductorului de sj410 pe un sj413 a mai avut cineva problema cu flansele de la reductorul de pe 413, ca nu se potrivesc pe 410,pentru ca exista mai multe modele de 410?daca da, cum ati rezolvat problema? am citit pe forumuri din germania cateva posibilitati,dar nu strica o parere in plus.

mersi frumos,si sper ca nu supar pe nimeni ca am adus in discutie o alta problema legata de reductorul suzuki-ului.

Link spre comentariu

• 3 luni mai târziu...

buna! am o problema si eu cu reductorul...am fost la o iesire in zapada si deodata a sarit in neutru si de atunci nu mai merge normal sa si schimbat cursa manetei si nu pot baga in 4x4 chiar si in mic merge tot 2x4...careva a mai avut astfel de probleme?

De obicei acest lucru se intampla atunci cand ti se rupe una din cele 3 bucse sau se indoaie (torsioneaza) suportul reductorului. Atunci pozitia lui se schimba iar levierul atinge de caroseria masinii. Daca mai ai si un body lift la masina efectul este inca si mai evident.

• Like 1

Va salut !

Link spre comentariu

• 4 luni mai târziu...

oare are cineva codurile de la bucsa de poliuretan pe care se sprijina levierul dar si un cod la levier ca tare as vrea sa le pun noi ca ale mele is cam "varza"

Link spre comentariu

oare are cineva codurile de la bucsa de poliuretan pe care se sprijina levierul dar si un cod la levier ca tare as vrea sa le pun noi ca ale mele is cam "varza"

29541-80051 = Transfer Case Shifter Sheet

original costa 60 de ron pe comanda la unix/bardi/alpadrino/suzuki

sau la lowrange 14 usd + transport

29341-80701 = Transfer Case Control Lever

costa 270 de ron

3x Suzuki Jimny

1x Suzuki Samurai

Dacia DoubleCab 4x4

Link spre comentariu

• 2 luni mai târziu...

salut,

eu am un suzuki samurai sj 413 din 86 si am o problema insa nu o pot identifica ... nu sunt vreun mecanic insa as dorii sa va cer voua parerea inainte de a o defface .

Prima data mi-a ramas maneta blocata pe 2x4 ...( am desfacut burduful, am scos maneta ... am pus-o la loc s-a deblocat) . motivul nu aveau ulei .

Am bagat ulei si am schimbat semeringul care era uzat si acum nu mai pierde ulei.

toate bune si frumoase timp de 2 zile .

Dupa 2 zile la urcarea unei pante pe greu cuplat 4x4 a inceput sa troncane si am realizat ca defapt fata nu mai trage.. pot sa zic ca se auzea proportional cu turatia .. si ca zona se auzea din zona cardanului care duce la rotile din fata ( aveam scos burduful de la maneta mica si se vedea cum are putin joc si se auzea ca o sonerie de bicicleta nereglata bine , fix acel zgomot insa numai cand fortez masina , daca este drum drept nu se aude decat daca plec cu a doua de pe loc sau a 3a ... cand ii trebuie forta.

inauntru nu se vede nimik uzat .. un sigur rulment are un joc mic si cam atat .

Link spre comentariu

salut,

eu am un suzuki samurai sj 413 din 86 si am o problema insa nu o pot identifica ... nu sunt vreun mecanic insa as dorii sa va cer voua parerea inainte de a o defface .

Prima data mi-a ramas maneta blocata pe 2x4 ...( am desfacut burduful, am scos maneta ... am pus-o la loc s-a deblocat) . motivul nu aveau ulei .

Am bagat ulei si am schimbat semeringul care era uzat si acum nu mai pierde ulei.

toate bune si frumoase timp de 2 zile .

Dupa 2 zile la urcarea unei pante pe greu cuplat 4x4 a inceput sa troncane si am realizat ca defapt fata nu mai trage.. pot sa zic ca se auzea proportional cu turatia .. si ca zona se auzea din zona cardanului care duce la rotile din fata ( aveam scos burduful de la maneta mica si se vedea cum are putin joc si se auzea ca o sonerie de bicicleta nereglata bine , fix acel zgomot insa numai cand fortez masina , daca este drum drept nu se aude decat daca plec cu a doua de pe loc sau a 3a ... cand ii trebuie forta.

inauntru nu se vede nimik uzat .. un sigur rulment are un joc mic si cam atat .

dar bucsa pe care se sprijina levierul reductorului mai este in mintile ei?

Va salut !

Link spre comentariu

• 4 luni mai târziu...

Motive pentru care ar putea sa vibreze reductorul si de care eu personal m-am lovit pana acuma de am devenit expert in reductoare ar fi:

1. cruce cardanica gripata sau cu joc - se manifesta in special cand masina ruleaza in regim de forta si se simte ca o bataie puternica in cazul gripajului sau vibratie cu zgomot in cazul jocului la cruci. Jocul se verifica usor: se tine cu mana de o parte si de alta a articulatiei homocinetice de la cardan si se misca in contrasens. Daca simtiti un usor joc aveti o problema cu acea cruce. Pentru cruci gripate trebuie dat jos cardanul.

2. tampoane rupte - se manifesta cand masina ruleaza in regim de forta; uneori, in functie de tamponul care este rupt, poate fi perceput ca o bataie in sasiu la coborarile pantelor abrupte cu frana de motor si reductor cuplat pe low sau la mersul in marsarier. Atentie aici, simpla inspectie vizuala a tampoanelor bagandu-va sub masina nu este suficienta. De multe ori tampoanele pot avea partea metalica dezlipita de cauciuc dar pentru ca reductorul se sprijina pe tampoane acest lucru nu se poate observa usor. Va trebui sa miscati fiecare din cele 3 capete de prinde ale reductorului usor cu un levier sa vedeti ca tampoanele in forma de sandwish sunt ok.

3. rulmenti cu joc mare - produc un zgomot metalic direct proportional cu viteza de rulare;

4. pinioane sau countershaft uzate - produc zgomot metalic si vibratie a levierului direct proportionale cu viteza de rulare; spre limita superioara a vitezei vibratiile pot atinge o rezonanta iar zgomotul sa se reduca la un moment dat; pe low si la viteze mici zgomotele si vibratiile nu se simt;

5. bucsa levier reductor uzata sau sparta - levierul are joc mare, sare de pe pozitie sau, cel mai grav, ramane blocat pe o pozitie;

Daca am omis sa mai completeze si ceilalti care s-au mai lovit de asa ceva :h5

.....offffffff....

Am un samurai din '96 si cred ca am o mare problema in reductor....

Nu ma pricep deloc la mecanica, dar simptomele sunt cele descrise la punctele 3, 4 si 5.

Cand sunt pe asfalt, desi merg numai pe 4x2, la peste 50 km/h incep vibratii puternice in maneta mica, vibratii care cresc inintensitate pe masura ce accelerez.

Cateodata imi sare si levierul de pe pozitia "la mic" si iese greu din celelalte...

Sunt din Focsani.

Cunoasteti vreun mecanic priceput la probleme de genul celor descrise de mine?

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare