Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Mrl niva!

Liviu-San

Postări Recomandate

Re: Mrl niva!

HA! a inviat cineva topicul meu!:xPt @ubu,ce link a pus el, este pt UAZ si nu pt Niva, ceea ce se gaseste si pe AVM.Pt @Joker,pot sa-ti spun ca planetara are 24 caneluri la modelul nou.Din ce-am vazut tu ai niva model vechi si s-ar putea sa ai 22 caneluri,nu vreau sa graiesc cu pacat,dar vorbesc din amintiri.....:tk

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 112
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

nu ma pricep dar am si eu o intrebare cate caneluri are capul planetara fiindca am vazut intr-un link ca mrl-ul are numa vreo 10.sau daca stiti ca se poate pune alt cap planetara.

si link-ul http://img.inkfrog.com/pix/magnety222/UAZ_4x4_switcher_240708_3.jpg

Acum am vazut mai bine, nu stiu ce link ai luat, dar de niva nu este, pt ca fuzeta are 6 gauri....

Link spre comentariu

In pagina anterioara se vede in poze.

Fuzeta a fost modificata. Cele cinci gauri sunt date de el. Pe ele prinde butuc de Vaz, din doua piese, care impreuna tin si rulmentul si discul de frana.

Prima piesa a butucului e prinsa de fuzeta, pe urma e pus discul de frana, pe urma a doua piesa a butucului impreuna cu rulmentul, de la exterior si stransa pe prezoane.

A doua piesa a butucului are la randul ei are sase gauri pentru avm.

Gaurile de pe fuzeta nu sunt pentru prezoane si nici pentru avm, sunt pentru prima piesa a butucului.

[ATTACH=CONFIG]154727[/ATTACH]1768302766_AVMniva2.jpg.76a5841c2f7f81dba149a8f33a8d9355.jpg

836343827_AVMniva3.jpg.6ea17ab9785e4217bc05e9995685de08.jpg

Editat de ubu
Link spre comentariu

da dar vad ca in poze este dat jos capul planetar lar fi schimbat si pe ala sa poata sa puna mrl-ul?

Se vede ca planetara nu are filetul in capat. Rulmentul nu se mai strange pe planetara ci e strans in butucul asta din doua piese.

De-asta ziceam ca e o solutie de a scapa de problema strangerii rulmentului.

Link spre comentariu

eu aia inteleg dar daca este pus sus mrl-ul atunci ar trebui sa fie si functional si din aceasta cauza intreb ca , capul planetar este schimbat deoarece in poze nu se vede capul planetar si mrl-ul are 10 caneluri dupa cum am zis in postul anterior

Lay back & wach the sky
Link spre comentariu

In pagina anterioara se vede in poze.

Fuzeta a fost modificata. Cele cinci gauri sunt date de el. Pe ele prinde butuc de Vaz, din doua piese, care impreuna tin si rulmentul si discul de frana.

Prima piesa a butucului e prinsa de fuzeta, pe urma e pus discul de frana, pe urma a doua piesa a butucului impreuna cu rulmentul, de la exterior si stransa pe prezoane.

A doua piesa a butucului are la randul ei are sase gauri pentru avm.

Gaurile de pe fuzeta nu sunt pentru prezoane si nici pentru avm, sunt pentru prima piesa a butucului.

[ATTACH=CONFIG]154727[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]154728[/ATTACH]

Multumesc de explicatii,dar ma depaseste totusi... N-am abandonat ideea, dar m-am luat cu alte imbunatatiri la Katyusha si in lipsa unor indrumari concrete cu ce sa cumpar si cum sa modific,sunt in stand-by.

Or exista piesele respective pe la dezmembrari?Am vazut un Uaz,la un coleg de pe forum, dar nu mi-a trecut prin minte sa-l intreb de mrl,pt ca nu stiam de ce sunt cele din poze.Eu ma gandeam mai degraba la cele de pe Gazelle,ca sunt mai noi.Lasa-mi nr tau de tel pe PM,poate colaboram si iese ceva:x

Link spre comentariu

eu aia inteleg dar daca este pus sus mrl-ul atunci ar trebui sa fie si functional si din aceasta cauza intreb ca , capul planetar este schimbat deoarece in poze nu se vede capul planetar si mrl-ul are 10 caneluri dupa cum am zis in postul anterior

Inseamna ca nu e corecta informatia si nu sunt bune MRL-urile.

E posibil sa fi fost retezat filetul planetarei si sa fie folosit mrl si butuc de masina cu numarul de caneluri similar. Poate Feroza.

Link spre comentariu

eu nu am gasit nicaieri ,nici la ursi si nici in alta parte in lume fuzeta de niva cu mrl , deocamdata ,probabil merge daca schimbi fuzeta si planetarele !!

VIATA-I GREA DAR TRECE !!!:ypu
Link spre comentariu

eu nu am gasit nicaieri ,nici la ursi si nici in alta parte in lume fuzeta de niva cu mrl , deocamdata ,probabil merge daca schimbi fuzeta si planetarele !!

De ce sa schimbi planetara cu totul?Nu merge decat capu' la planetara?:grin: Trebuie sa mai ajung la Dojomotorsport, sa-i mai bat la cap,pt ca ei au experienta pe japoneze si poate adapteaza ceva de la suzuki.:wink:

Link spre comentariu

De ce sa schimbi planetara cu totul?Nu merge decat capu' la planetara?:grin: Trebuie sa mai ajung la Dojomotorsport, sa-i mai bat la cap,pt ca ei au experienta pe japoneze si poate adapteaza ceva de la suzuki.:wink:

adica tot la maestru Tuparu?:P eu zic s ale propui un rollcage ca e mai bine :) lasa planetara ca tine eu o alerg si merge mai trancane ea dar e ok :)

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

Vreau sa postez o posibila solutie pentru un surogat de MRL Niva, din piese de Niva plus ceva manufactura, dar care nu obliga la modificari ale fuzetei in nici un fel. Sper sa generez discutii cat mai pertinente, pentru ca vreau sa incerc sa fac in practica ceea ce urmeza:

Deci MRL Niva- decuplarea rotilor din fata de la lantul cinematic si cuplarea lor la nevoie/ placere.

Voi folosi ca piesa principala capul de planetra cu arborele lung care intra in grupul fata. Cum am unul care este deteriorat la zona bilelor, am decis sa experimentez pe el.

Am facut urmatorul desen:

673032737_MRLNiva.thumb.jpg.45132a4cb12833e9480567dcaa8b6e0d.jpg

Deci cu inceputul. Trebuie sa decuplam planetara( mov) de la butucul rotii( rosu). Deci polizam canelurile interioare ale butucului.

Apoi, pentru ca pe rulmentul conic dinspre grup (gri), pe inelul interior se intalneste planetara cu capatul butucului rotii, rupem aceasta solidaritare prin introducerea unui rulment axial(verde). Strangem tot ansamblul cu un alt rulment axial.

Pentru ca arborele planetar are canelurile in capat, si le pierdem pentru ca sa facem filet pentru piulita, facem un canal de pana ca sa antrenam piesa galbena. Aceasta piesa culiseaza pe arborele planetar astfel incat prin strangerea piulitei sa strangem tot ansamblul ca rulmentii conici sa fie stransi corect.

Acum avem asa:

Plantara mov libera de butucul rosu, dar solidara cu piesa galbena.

In butucul rotii rosu dam niste gauri filetate care corespund cu cele date in piesa galbena.

Cand vrem tractiune, punem surburile speciale si atunci plantara, prin pana, prin piesa galbena si suruburi antreneaza butucul rotii.

Am denumit suruburile ca fiind speciale in ideea ca partea care nu este filetata intra " la fix" prin alunecare in gaurile din piesa galbena. Nu pot " strange" piesa galbena de butucul rotii, caci strang prea tare rulmentii conici si axiali

Este putin incomod sa pui acest surogat de MRL pe pozitia de antrenare, dar posibil. Si eu am fost sceptic ca se poate face asa ceva, inca mai sunt, dar am incercat si reusit sa fac filet in acest capat de planetara.Ma gandeam ca e tratat si foarte dur, dar am reusit sa fac si o gaura pentru un splint ca sa nu se desfaca piulita. Deci arborele poate fi prelucrat

Evident desenul suporta imbunatatiri, cote si ce mai e nevoie, de altfel si arborele planetar va mai suferi modificari.

Si in final o intrebare: oare o planetara cu ambele capete din capat de grup vireaza la fel? Ca pana aici m-am descurcat cat de cat.

PS:

Am revenit, capul de planetara care intra in diferential NU vireaza la fel de mult ca cel care este original de la roata. Prin urmare nu putem folosi acest capat....sau cum aflu daca atat cat vireaza este suficient?

Astept idei...

Editat de gabytm
  • Like 1
4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

Pentru ca aveam un cap de planetara cu arborele lung, am zis sa incer totusi sa fac MRL despre care am scris mai sus

Pentru inceput am redus diametrul de 24 al arborelui la diametrul de 22 mm, care permite arborelui sa treaca prin canelurile butucului cu usurinta.20121221_173918.thumb.jpg.43c56cff1a03fd2f987d9d6e542c3226.jpg

Prelucrarea a fost facuta impropriu, dar in faza de incercare am considerat ca nu are sens sa cheltui la strungar.

Am cumparat un rulment axial si unul radial, ambele cu ace.

Din motive dimensionale rulmentul radial l-am compus dintr-un inel interior de rulment radial cu dimensiunile de 20x25 mm, care l-am prelucrat la dimensiunea de 22x25 mm. Partea a doua de rulment este de fapt o colivie cu ace cu diametrele de 25x32 mm

Acest rulment mentine centrata planetara in butucul rotii.

20121222_130550.thumb.jpg.deac42e548c154b41c0e0a21214dc83b.jpg20121222_130533.thumb.jpg.057964ef9c3eac5864bdf322d6d1dfe2.jpg20121222_130458.thumb.jpg.e089f8bb9abc315bf38e5b512a858110.jpg20121222_130519.thumb.jpg.1054bd31a1f276efab9b35e327afc923.jpg

Acum am ajuns in urmatoarea situatie:

20121222_130642.thumb.jpg.bc4978deaf37bf3becba917ef0e5a019.jpg

Butucul rotii se invarte liber. Acum imi trebuie fac o piesa peste rulmentul axial pe care sa calce simeringul de etansare si protectia de tabla contra noroiului.

Trebuie sa gasesc un rulment conic cu dimensiunile 22x ce gasesc, sa inchid linia de rulmenti si sa pot regla rulmentii conici ai butucului in fuzeta.

Si poate intre craciun si revelion fac si piesa galbena( vezi postul anterior)

In masura in care avansez, revin cu poze si explicatii.

Sarbatori fericite tuturor

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

Nu am punte decuplabila fata, dar inainte sa bag banii in piesa necesara (la Pieselada costa 1500lei+TVA) ma gandeam sa vad daca pot face "MRL-urile". Altfel nu are sens sa cumpar decuplabila fata.

Nu stiu de unde as putea cumpara o decuplabila mai lesne....si oricum nu inainte sa termin MRL-ul

Multumesc frumos de sustinere, odata cu avansul proiectului voi posta ceea ce am facut.

Sarbatori fericite

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

poate va e de folos...:

postat original de khumall 14th february 2010, 13:15 :

''pentru cei din vestul tarii si care pot ajunge in ungaria recomand un magazin din Szeged! se nuymeste JENEI AUTOSBOLT adresa MARS TER ,deschis de luni pana vineri intre 8-16 si sambata 8-12! telefon (62) 425 103! piesele gasite aici sunt incepand de la fabricatei ruseasca pana la cele nemtesti si preturi de foarte mult bun simt! sper sa va fie de ajutor informatiil mele''

o fi bun ăsta.....:h5

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Multumesc de ajutor

Asa cum am promis, revin cu poze ale operatiunilor

Momentan am prelucrat doar butucul rotii si flansa de tranfer a miscarii, asa cum rezulta si din pozele urmatoare.

Precizez ca nu am facut gaurile de legatura intre flansa si butuc, nu m-am hotarat inca ce diametru de surub sa folosesc si numarul lor.

519577478_Flansalamata.thumb.jpg.3b87a915d09404231c133ec2731161e5.jpg

47172158_Flansaasamblata.thumb.jpg.066af0c6eb33f47ad074fec65f7da573.jpg

502356332_Strunjirilefrontale.thumb.jpg.93ee6082cf013b87c66c9a2547e1e3be.jpg

1469326784_Rulmentulradial.thumb.jpg.3faa8f03ff4f359cad6ddda1d3ac6314.jpg

883825900_Rulmentulaxial.thumb.jpg.6871477a6796da9e54d9ed752883a350.jpg

1745056857_Parteafrontalaasamblata.thumb.jpg.bb9a1b3faba3122aab22883b224d78ff.jpg

545987743_Strunjireadinspreplanetara.thumb.jpg.0a47d38d3b033fee8470b4dd867a6f6d.jpg

Planetara se centreaza pe rulmentii radiali si butcul se invarte liber pe rulmentii axiali.

Nu am prelucrat inca arborele planetar, dar se observa canalul de pana de 5mm latime din flansa,, la fel am sa fac si in arbore.Flansa are o grosime de 24 mm, pentru ca asa a fost materialul care l-am avut.

Pe desene am trecut dimensiunile dupa care am prelucrat butucul si flansa, sper sa se vada bine valorile.Am mai trecut si codurile rulmentilor folositi de mine.

Nu stiu sa desenez tehnic dupa rigorile desenului tehnic si am preferat sa pun astfel dimensiunile, poate cine vede piesele in realitate are o idee mai buna si imbunatatim prototipul.

Rog daca se poate sa imi spuneti unghiul maxim de virare a rotilor din fata fata de pozitia de mijloc (cand masina merge drept), dupa cum am mai spus, capul planetar din diferentialul fata nu vireaza la fel de mult ca capul planetar de la roata (de altfel e normal acest lucru). Stiu ca am spus ca nu putem folosi acest capat, dar, daca am unul de sacrificat, incerc pana la capat. De altfel investitia pana acum este pana in 100lei.

Exista posibilitatea maririi unghiului la capul planetar de diferential, dar nu m-am ocupat indeaproape inca de acest aspect, imi trebuie unghiul maxim de virare.

Din poze lipseste rulmentul radial de 32x12 din butuc dinspre capatul dinspre planetara...nu il aveau la magazin. Eu am un catalog de rulmenti mai vechi, in care acest rulment apare, are codul HK2512.

Mai am de facut etansarea la simering spre planetara si surogatul de MRL e gata. Mai ramane virarea

Sarbatori fericite si LA Multi Ani

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

nu era mai simplu sa cauti un MRL in care intra planetara de niva la fix , sa frezezi butucul sa fie perfect rotund in interior,tai planetara la dimensiunea care trebe si sa prinzi MRL-ul de butuc cu suruburile aferente. Vorbesc de planetara pe care ai folosito tu.

respect pentru proiect!

Lay back & wach the sky
Link spre comentariu

Ideea este foarte buna, dar modul in care este facuta masina original forteaza artificii ca sa eliberezi planetara de butuc. Hai ca asta nu ar fi o tragedie, dat planetara iasa din butuc vreo 100 mm, si daca tai din ea raman fara caneluri, ori daca trebuie sa fac caneluri care sa se potriveasca pe un MRL cumparat imi trebuia o scula cu care sa le fac, apoi sa fac tratament termic de calirea daca nu chiar de cementare....ceea ce nu am cum sa fac.

Sau presupunand ca aveam cum sa fac , nu stiu cat ar fi costat, iar la urmatorul cap de planetara schimbata din varii motive trebuia sa fac acelasi lucru...ori am incercat sa fac ceva cat mai simplu, cu o bere la un strungar si cam atat, restul sculelor le cam avem toti pe acasa.

Multumesc frumos

• Like 1
4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

Cred ca la transmiterea efortului pe o singura pana e problematica .

Canelurile de cuplare intr-o piesa de 25mm latime nu sunt chiar asa de greu de facut , daca sunt doar doua piese . Cu materialul potrivit tratamentul e simplu ( MoCr - se caleste relativ simplu , cu mijloace minime ) .

Probabil ca eu as fi incercat sa folosesc orice adaptare care sa implice mansonul canelat ( perechea planetarei , piesa conjugata canelurii ) care sa ma scuteasca de problema reducerii diametrului si de canalul de pana pe arbore .

Regret ca nu cunosc in detaliu ansamblul original de Niva .

Daca planetara pe care vrei s-o folosesti e cea care si culiseaza , unghiuu util nu e suficient , poate ca acopera 50% . Inca o data , nu cunosc in detaliu ...regret ... dar pune o poza si cu planetara .

Ne mai dam cu parerea ...

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Adevarat, acela este capul de planetara care vreau sa il folosesc, cel care culiseaza.

Este adevarat ca unghiul este mai mic, dar ceea ce nu lasa un unghi mai mare este colivia de bile. Din cate stiu eu , colivia nu este supusa la efort, mai ales ca fiecare bila are canalul ei. In opinia mea trebuie " umblat " la colivia planetarei in scopul obtinerii unghiului de virare suficient. De asemenea, interiorul planetarei, pentru culisare, este ca un cilindru. Daca impingi colivia in interior pana in capat, axul planetar ( dintre cele doua capete planetare) se loveste de buza cilindrului. Din acest motiv cred ca trebuie sa " scurtam" cilindrul respectiv, sa refacem canalul inelului de siguranta pentru ca la roata ne intereseaza doar virajul, nu si culisarea. Odata cu aceasta " scurtare" dispare posibilitatea ca axul planetar sa loveasca in buza cilindrului. Mai ramane problema unghiului, dar acesta cred si sper ca se poate ajusta prin modificarea coliviei de bile. Sper sa am dreptate, altfel tot ce am facut pana acum am facut cam degeaba.

Referitor la adaptarea unui MRL... nu cred ca se poate face fara modificari majore ale fuzetei si a butucului. In mod sigur trebuie alt butuc, altfel cum invarti planetara liber prin butuc, cum strangi rulmentii conici s.a.m.d.

Eu sper sa reusesc cu ce am facut si ce mai am de facut, ca daca nu merge, scot toti rulmentii cu ace si in doi timpi si trei miscari am refacut masina ca la mama ei.

Apreciez ideile, multumesc frumos.

Inca odata rog , cine stie valoarea unghiului de virare

Numai bine

4x4 URBAN OFFROAD
Link spre comentariu

Eu vroiam sa zic ca era mai simplu sa cauti un mrl care se potriveste pe planetara cea lunga, sa frezezi interiorul butucului si sa prinzi MRL-ul de butuc.

Nu este mai simplu?

La multi ani si un an nou fericit!

Lay back & wach the sky
Link spre comentariu

Apoi, pentru ca pe rulmentul conic dinspre grup (gri), pe inelul interior se intalneste planetara cu capatul butucului rotii, rupem aceasta solidaritare prin introducerea unui rulment axial (verde).

Chiar intalneste planetara rulmentul interior ? Nu stiam.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare