Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Toyota Hilux - nelamurire Punte rigida fata !

rommy20005

Postări Recomandate

Am si eu o nelamurire de 2 ani. De cand am cumparat Toyota mea (Hilux din 91 cu punti rigide fata spate), cand cuplez fata (4x4) nu mai pot vira pt ca se infraneaza rotile si trosnesc planetarele de zici ca se rup si asta nu in capatul cursei de virare ci de pe la jumatea cursei. Daca o roata rupe aderenta(pe geatza sau noroi) nu mai trosneste aproape deloc. Daca cuplez planetarele doar din mrl si fara a fi 4x4 (cuplat doar spatele) iar pot vira pana la capat fara sa trosneasca ceva sau sa se infraneze. Care e principiul puntii rigide la Toyota de face asa. Stiu ca si Mercedesul G are tot punte rigida dar nu trosneste nimic la ea, Nissan-ul lafel....Este ilogic pt ca nu poti sa mergi 4x4 doar in linie dreapta. Editat de rommy20005
zic si io.........
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Punte rigida fata !

Nu cunosc caracteristicile tehnice de la Toyota Hilux din '91, dar din ce povestesti tu e posibil ca atunci cand cuplezi 4x4 diferentialul central sa fie blocat si atunci e normal sa "mearga bine" numai in linie dreapta sau pe teren alunecos. Daca iei viraje pe teren cu aderenta risti sa rupi ceva.

Sunt multe 4x4 care la care dif central/cutia transfer este in permanenta blocat si atunci tractiunea integrala se poate folosi numai in linie dreapta sau pe teren alunecos.

Link spre comentariu

Am si eu o nelamurire de 2 ani. De cand am cumparat Toyota mea (Hilux din 91 cu punti rigide fata spate), cand cuplez fata (4x4) nu mai pot vira pt ca se infraneaza rotile si trosnesc planetarele de zici ca se rup si asta nu in capatul cursei de virare ci de pe la jumatea cursei. Daca o roata rupe aderenta(pe geatza sau noroi) nu mai trosneste aproape deloc. Daca cuplez planetarele doar din mrl si fara a fi 4x4 (cuplat doar spatele) iar pot vira pana la capat fara sa trosneasca ceva sau sa se infraneze. Care e principiul puntii rigide la Toyota de face asa. Stiu ca si Mercedesul G are tot punte rigida dar nu trosneste nimic la ea, Nissan-ul lafel....Este ilogic pt ca nu poti sa mergi 4x4 doar in linie dreapta.

fenomenul se intampla cand ai anvelope inegale ...adica fata nu este la fel cu spatele....

alta ar fi ca cineva a schimbat unul dintre diferentiale si nu a pus acelasi raport...verifica daca ai acelasi raport in diferentiale ...fata cu spatele trebuie sa fie la fel !

kato

Patrol...lung...urat si dus cu pluta...nume de cod...Animalu !!!
Link spre comentariu

S-ar putea sa ai ceva probleme la diferentialul fata sau la planetare. Fenomenul pe care il spui tu apare doar in cazul diferentialului fata blocat. Masina nu are diferential central, dar nu au de ce sa trozneasca planetarele sau sa apara alte zgomote.

Link spre comentariu

la fel de posibil este ca cineva sa fi facut vreo inginerie si sa ai pe fata un lsd care chiar sa functioneze....

trebuie sa ridici maina pe elevator.

apoi invarti pe rand de roti si vezi ce tip de diferential ai si totodata raportul din punti.

e simplu, mai multe poti vedea aici:

http://www.ringpinion.com/FAQ.aspx

bafta si sa ne spui si noua ce era.

Link spre comentariu

Pai daca merge cu 100kmh in 4x4, inseamna ca rapoartele din diferentiale sunt identice, altfel facea ca naiba si la 15kmh pe linie dreapta. Asa ca cel mai probabil sunt probleme in diferential, la sateliti - uzati -sau vreo 2 dinti lipsa...

Link spre comentariu

Este normal ca masina sa mearga franata/fortata atunci cand esti pe 4x4 si pe teren cu aderenta si vrei sa virezi, atata timp cat nu ai un diferential central care sa compenseze diferentele de viteze unghiulare ale rotilor fata-spate, diferente care chiar si mici fiind, se resimt in acest fenomen de mers infranat.

Trosniturile care le auzi sunt de la planetarele care nu sunt chiar noi, iar la viraje bilele din articulatie se zbat cu putere in lagarele uzate ale acestora.

Solutia: Inlocuit articulatiile planetare. (Asta pt confortul auditiv, practic nu prea o sa vezi planetara de Toyota rupta in regim de exploatare normal, chiar si cu clantaniturile alea in punti.)

Club 4x4 Cugir
Link spre comentariu

Am si eu o nelamurire de 2 ani. De cand am cumparat Toyota mea (Hilux din 91 cu punti rigide fata spate), cand cuplez fata (4x4) nu mai pot vira pt ca se infraneaza rotile si trosnesc planetarele de zici ca se rup si asta nu in capatul cursei de virare ci de pe la jumatea cursei. Daca o roata rupe aderenta(pe geatza sau noroi) nu mai trosneste aproape deloc. Daca cuplez planetarele doar din mrl si fara a fi 4x4 (cuplat doar spatele) iar pot vira pana la capat fara sa trosneasca ceva sau sa se infraneze. Care e principiul puntii rigide la Toyota de face asa. Stiu ca si Mercedesul G are tot punte rigida dar nu trosneste nimic la ea, Nissan-ul lafel....Este ilogic pt ca nu poti sa mergi 4x4 doar in linie dreapta.

Cred ca de fapt e vorba de o utilizare inadecvata a 4x4......poate ma insel, dar cam asa rezulta din descrierea ta, si atunci macar sa te intreb, ca sa o lamurim :

- fenomenul descris se intampla la utilizarea 4x4 pe asfalt uscat ? (intreb asta pt ca tu relatezi ca "pe gheata sau noroi", fenomenul nu se mai intampla.....) - vezi sublinierea cu galben

- esti sigur ca stii cum functioneaza un MRL si ce face el ? (intreb asta pt ca te mira faptul ca fenomenul de troznire nu apare desi MRL e cuplat, dar fara trecerea manetei in 4x4......) - vezi sublinierea cu albastru

Link spre comentariu

Da, apare doar pe asfalt si in general pe teren nealunecos. In noroi sau pe zapada fenomenul aproape dispare si cu certitudine nu se mai impaneaza(infraneaza). Cu MRL cuplate si cutia in 4x4.

MRL are rolul de a cupla roata de planetara !

Daca MRL sunt cuplate(daca invart roata cu mana invarte diferentialul), dar din cutia de tranfer nu e cuplata pe 4x4 (adica trage doar spatele) nu trosneste nimic.

Daca MRL sunt decuplate(daca invart roata cu mana nu se invarte si diferentialul -se invarte roata libera-), nu trosneste nimic nici pe 4x4 nici pe 2x4.

Daca MRL sunt cuplate si cuplez si 4x4 greu sau usor, pe masura ce virez incepe din ce in ce sa se impaneze si trosnesc capetele de planetare.

Editat de rommy20005
zic si io.........
Link spre comentariu

Asta se intampla pentru ca atunci cand tu virezi distanta parcursa de una din roti nu este egala cu distanta parcursa de oricare din celelalte 3 si neavand diferential central cuplul transmis in puntea fata este egal cu cuplul transmis in puntea spate.Din aceasta cauza nu este recomandat sa mergi cu 4x4 cuplat pe drumuri cu aderenta mare.Daca ai nevoie de putere mai multa pe drumuri asfaltate poti cupla 4x4 low dar nu cuplezi MRL-ul.

Link spre comentariu

Re: Toyota Hilux - nelamurire Punte rigida fata !

eu am aceeasi masina

nu am mrl-uri merg cu ea frecvent in 4x4 low pe drumuri cu aderenta buna si cu viteza a 3-a si nu paraie si nu caraie nimic. rolul diferentialului liber e sa lase rotile sa se invarta cu viteze diferite , nu e normal sa caraie si sa paraie nici in curba nici pe asfalt

acolo e ceva buba la sateliti ,insa pana nu desfaci facem doar presupuneri

Link spre comentariu

eu am aceeasi masina

nu am mrl-uri merg cu ea frecvent in 4x4 low pe drumuri cu aderenta buna si cu viteza a 3-a si nu paraie si nu caraie nimic. rolul diferentialului liber e sa lase rotile sa se invarta cu viteze diferite , nu e normal sa caraie si sa paraie nici in curba nici pe asfalt

acolo e ceva buba la sateliti ,insa pana nu desfaci facem doar presupuneri

Daca nu ma insel intr-un post spuneai ca la masina ta nu trage fata.Ai remediat problema?

Link spre comentariu

Eu zic ca mai intai si mai intai ar fi bine sa te lamuresti daca masina ta "are voie" sa mearga pe teren aderent in regim de 4x4. Daca "are voie" atunci inseamna ca ceva e defect la ea. Daca NU "are voie" atunci e foarte posibil ca planetarele sa fie uzate si datorita fortei mari la care sunt supuse la viraje troznesc. Daca erau in stare perfecta nu ar fi troncanit, dar asta nu inseamna ca sunt exploatate corect si e doar o chestiune de timp pana se rup. Repet, asta in cazul masinilor care nu "au voie" sa mearga in regim de 4x4 pe teren aderent.

Daca ai caretea tehnica a masinii ar trebui sa gasesti clar cum se poate exploata aceasta masina in modul 4x4.

Daca nu ai cartea tehnica o ai poti deduce din modurile 4x4 pe care le are masina:

4x4 normal - poti sa mergi pe orice teren, poti sa iei viraje, etc

4x4 high - mergi numai pe teren alunecos

4x4 low (reductor) - mergi numai pe teren alunecos

Link spre comentariu

Pe scurt : ai nevoie de o revizie a puntilor.......

Exact....

MACAR desfacute si vazut ce e in ele. Sa cumperi alte grupuri fara sa stii ce e cu cele vechi nu e logic...

'02 WG CRD - EGR delete

'94 MX5 NA8 - Low, fast and stupid.

Link spre comentariu

Masina nu are diferential central. Nu este recomandat sa mergi cu 4x4 cuplat pe asfalt uscat si cu viteza mai mare pentru ca apar uzuri si tensiuni in transmisie, insa nu are voie sa faca zgomotele respective.

Incearca cu MRL-urile cuplate si cu 4x4 decuplat sa vezi daca mai apar zgonotele respective.

Ar putea fi vorba de planetare uzate sau problema la diferentialul fata.

Link spre comentariu

Masinile care au MRL-uri, NU au diferential central (interaxial), deci nu merg in 4x4 pe aderenta indiferent daca au sau nu punte rigida. In viraj apar smucituri si infranari, dar nu ar trebui sa trosneasca nimic.

4x4MANIA is where we are !!!
Link spre comentariu

Salut, am si eu aceasi problema ca si tine la Hilux 2003 ( fara MRL-uri ) si mi-a fost explicat aici fenomenul http://forum.club4x4.ro/showthread.php?t=49752

Urmareste te rog link-ul din al 2-lea post

Gata, am inteles acum ! Mersi mult de tot. Deci totul e normal doar ca am uzura la capetele de planetara.

:g:h5:2dr

zic si io.........
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare