Milan Postat Noiembrie 21, 2010 Partajează Postat Noiembrie 21, 2010 Re: Toyota FJ40 1979 Deci io vreau doua perechi ca sa am si de rezerva.Te ocupi tu Dane?Ai pe cineva iscusit la treburi deastea?Sa le trimita la tine atunci. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Max Postat Noiembrie 21, 2010 Partajează Postat Noiembrie 21, 2010 Re: Toyota FJ40 1979 Deci io vreau doua perechi ca sa am si de rezerva.Te ocupi tu Dane?Ai pe cineva iscusit la treburi deastea?Sa le trimita la tine atunci. Am pe cineva care poate sa faca. O sa ma coste ceva matrita dar eu zic ca o sa merite. Poate vor mai lua si altii. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Alexxm Postat Noiembrie 27, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2010 Excursie piese germania Dragi colegi, am lipsit un pic de pe forum pentru ca am fost in Germania sa imi iau un alt motor. Al meu, se vede crapatura aia de la o posta. Dupa cum spuneam prin primele post-uri, sunt nou la toata faza cu mecanica si tinichigeria. Am stat insa un pic pe forum-uri si am aflat cateva chestii interesante. Sper sa ma pot descurca in viitor. Urmatorul post o sa fie cu ce am mai facut la masina. Sunt inca la partea de dezmembrat, merge foarte greu, se rup multe suruburi - sunt singur. Am chemat un tinichigiu, care s-a uitat la schwaizer-ul meu si a zis ca foartea mult de lucru si nu stie daca se baga. Mai am 2-3 persoane pe care sa le sun, dar mai vreau sa dau caroseria jos de pe sasiu intai. Combinand o dorinta a sotiei de a merge la parndorf si la Vienna, am imprumutat o masina mai mare ca a mea (un LandCruiser 120 din 2005) si am plecat sa luam si motorul. Am pus un portbagaj pe plafon (pt cumparaturi) si am golit interiorul (pt motor). Motorul l-am luat de pe Bushtaxi.de de pe forum, unde am intrebat utilizatorii daca au motor 2F de dat. am gasit 2-3 bucati si m-am dus la cel mai apropiat. Cnad am ajuns al el (pe langa Salzburg) am vazut 5 (cinci) FJ40 sau BJ42, doua FJ55 si un garaj de piese!!! toate erau in lucru, al lui avea niste SIMEX-uri de 40 si te urcai in ea cu scara..... etc. Am ajuns sa iau motorul (100 Euro) fara anexe. Motorul se invartea cu mana libera (mai greu dar se invartea) si are sub 100.000 km. Mi-am mai luat niste chestii de bord, o grila fata si o usa spate, ca sa fie, si a ramas ca mai vorbim pe mail. Nu erau toate bugetate si era mai dificil. Daca vreti ceva, va dau mail-ul lui si vorbeste si engleza. Fiind pe acolo, prin zona, am ajuns si la Manuel (cel cu wustenauglich.de) de unde mi-am luat aripi spate, contraripi spate, praguri fata, o bucata de podea fata pasager si partea de jos dela usile fata in caz ca trebuie schimbata. Nu era planificata vizita asta si eram doar in schimburi de mail-uri, dar nevasta a dorit sa vizitese niste magazine in Munich si m-a deturnat. Asa am ajuns la o mica plimbare si prin Zurich ca mai erau 60 km. Sincer sa fiu, am avut ceva emotii cu atatea fiare in masina si cu un motor, fara acte la ele. Dar nu ne-a intrebat nimeni nimic nici cand am intrat si nici cand am iesit din Elvetia. Dupa cateva mici cumparaturi subtiate la greu de piesele de masina, am ajuns acasa. Din pacate eram asteptati urgent la Bucuresti si nu am mai apucat sa oprim in Sibiu la Emil, dar estimez ca o sa ajung pana la sfarsitul anului la Piata de Craciun de la Sibiu. Depinde de vreme. piesele de la Wustenauglich (sau cum s-o scrie) nu sunt excelente. Dar sunt mai bune decat cascavalul meu cu gaurele. Si estimez ca a le face la noi, identice, ar fi costat mult mai mult. Ce mai trebuie sa imi iau ar fi: rama parbriz (ca ieri am dat-o jos si e peticita pe dedesubt) si usa spate dreapta ca a mea este sita... si podeaua spate... dar cred ca o fac si eu din tabla sincata striata. In rest... zic ca am cam ajuns la liman cu piesele de caroserie. Sa vedem cu partea de transmisie. :old Toyota FJ40 1979 "in reconstructie" Toyota Land Cruiser BJ73 1990 (VM) Chevrolet Suburban 1988 6.2 diesel 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Alexxm Postat Noiembrie 27, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 27, 2010 Lucrari masina Day 1 Dupa ce a ajuns masina in service, am vrut sa imi fac o idee despre ce piese trebuie sa comanda in germania, la o firma care face elemente de caroserie pentru acest tip de masina. Dupa cateva ciocane in tabla, am descoperit ca usile spate trebuiesc schimbate, aripile spate trebuiesc schimbate, pragurile trebuiesc schimbate, partea inferioara (5-6cm) de la usile fata trebuie schimbata (macar exteriorul), partea de jos de la rama usilor spate trebuie schimbata (nu am gasit-o decat in SUA ca si piesa), tabla de la piscioarele pasagerului trebuie schimbata (noua pe lista), capota are niste gaurele mici de rugina , treptele laterale trebuiesc schimbate. Azi am facut: - dat jos usile spate - demontat incuietorile de la usile spate - am scos banchetele spate - am scos scaunele fata - am scos mocheta si covorasele de cauciuc - am scos centurile spate - am scos suportul de roata de rezerva - am scos un strat de 5-6mm de bitum care era pus peste tabla, in zona pasagerilor fata. Mai am de scos o bucata, dar merge foarte greu, Se scoate cu dalta si ciocanul. Din cate, pe partea pasagerului, sub tabla asta a intrat apa, si a provovat multa rugina. Trebuie schimbat panoul de tabla de la picioarele pasagerului. - Am curatat in masina, ca era o mizerie si un praf de neimaginat. - Am curatat aripile spate de fibra de sticla si kit (spaclu, dalta, ciocan) - Am dat cu WD40 pe tot ce am vazut ca si rugina. - Am scos consola centrala (daca se poate numi asa) - Am scos cat am putut din vopsea cu peria de sarma in jurul zonelor de rugina. Toate astea au durat cam 8-9 ore, timp care a trecut foarte repede si nu am apucat sa fac tot ce vroiam. Ca si idee, merge greu deoarece toate suruburile sunt ruginite, nu se desfac (nici date cu WD40) sau se rup, sunt singur... si nu am experienta. Day 2 Azi am inceput la 8, cu scosul fetelor de usi la usile din fata. Cele din spate, care cel mai probabil vor fi aruncate cu totul nu aveau fete oricum. Fetele de usi s-au scos destul de usor (mai greu cu manivela de la geamuri). Partea nasoala, din nou, este ca vor trebui refacute. Insa le voi reface eu, din 2 bucati de carton presat, acoperite cu spuma sau burete de 3-5mm si piele sau vinilin. Depinde de cum voi face tapiteria la scaune si restul de interior. La un moment dat a venit tinichigiul – Dl. Olteanu, care pentru „modica” suma de 150 RON a contribuit cu 1 ora si ceva (poate doua) de munca la masina. Din pacate, timpul alocat masinii pentru ziua de astazi a fost doar de 4 ore, care s-au transformat in 5 si ceva. Asadar, pe langa scosul geamurilor, a fetelor de usi si a parasolarelor, am mai avut timp doar pentru scosul centurilor de siguranta. Centurile de siguranta s-au scos relativ usor (inca nu am reusit sa imi dau seama daca si functioneaza corect si complet). A fost un singur surub imbibat de rugina care a opus rezistenta. Se rezolva relativ usor, spray degripant, asteptat cinci minute, incercat iar, spray degripant, asteptat 5 minute, incercat iar. Dupa jumatate de ora a iesit. Zona din pacate, este cam ruginita, si fiind pe un colt, intr-o zona ascunsa, nu stiu cum se va rezolva. Am descoperit cu regret ca si partea de jos a ramei parbrizului este rugina, care a fost ascunsa ingenios sub cateva straturi de kit si vopsea. Am mai smirgheluit in unele zone de caroserie pentru a identifica eventuale pete sau gauri de rugina. Cred ca voi fi obligat sa ma duc sa imi iau o polizor sau un o unelata de dat jos kit-ul si vopseaua ca sa ajung la tabla. Nu pot sa astept sa ajunga masina caroseria la tinichigiu si apoi ala sa imi zica ca imi lipsesc nu stiu ce piese, sau ca are prea multe gauri si ma costa de trei ori mai mult. Day 3 Azi am inceput la 8 treaba. Cred ca o sa mai dureze un pic pana imi intru in mana cu ritmul asta de terezire si culcare. Seara stau un pic pe net, mai verific ce piese sunt pe Ebay. Poate apare ceva interesant. Dimineata ma scol devreme, ca sa ajung la service. De la pranz, pana seara am un curs. Nu pot sa zic ca am avut productivitatea dorita. Din pacate, aproape toate suruburile sunt gripate, trebuiesc date cu degripant, lasate si apoi incercat din nou. Cu toate astea, din 10 suruburi de desfacut cam 3-4 se rup, si 2-3 nu se mai pot refolosi. Ce am realizat astazi: am scos grila fata, radiatorul, suportul de radiator, bara fata, spalatorul de parbriz, overfendere-le spate (evazarile de la aripile spate) si cam atat. As fi vrut sa mai stau si sa mai demontez, dar aveam curs si trebuia sa ajung. Day 4 Sau mai bine zis, ar fi „day 5” pentru ca „Day 4” a fost o zi de pauza, fiind plecat cu treburi din Bucuresti. Dar sa ramanem la „Day 4” pentru ca acum vorbim despre zilele de munca. Ieri, in drumul spre Bucuresti am oprit la un Praktiker si la Obor, de unde m-am aprovizionat cu spray degripant, un set de dalte pentru suruburile care nu se desfac si trebuiesc taiate, scotch alb de hartie – pentru etichetare, niste deruginol, o perie de sarma si nu mai stiu exact ce nimic dinasta. La Obor m-a trimis mecanicul, ca sa iau o bormasina de 50 RON, ca daca as da 200 ron la Praktiker si as folosi-o la periat caroseria, ar fi o risipa de bani. Are dreptate. Dupa utilizarea la slefuit, as putea sa o arunc ca mult nu va mai merge. Dar, cea de 50 RON nu mi-a placut, asa ca am dat 90 RON pe una mai desteapta, mai albastra, si cu o eticheta mai frumos realizata. Teoretic ar fi si mai puternica si mai grea, dar toate sunt chinezesti. Cel care vindea scule electrice, avea vreo 8-9 modele si marci, si un set de piese de schimb care se potriveau la toate. Deci.... un mic chinez schimba eticheta inainte sa ajunga pe taraba. Nici azi nu a mers extraordinar treaba. Am reusit sa dau jos capota, sa scot lateralele compartimentului motor, si aripile fata. Din pacate, desi de cateva zile dau mereu cu degripant la suruburi, azi s-au rupt cam 80% din cele pe care trebuia sa le deschid. Acest lucru a ingreunat enorm misiunea mea, si dupa 5 ore eram frant de oboseala si extraordinar de murdar. Bineinteles ca am mai gasit niste rugina... dar sper ca se va rezolva. De rezolvat se rezolva orice, important este costul si timpul necesar. Day 5 Azi am inceput cu avant si lucrurile mergeau destul de bine. Am continuat cu demontarea diverselor parti din compartimentul motor. Am scos suportul de baterie, niste chestii de pe acolo care cred ca aveau rol de protectie, am scos galeria de admisie si evacuare, cu tot cu carburator, care totusi ar trebui si el demontat. Pe urma, am trecut la demontarea tevii de esapament. Aici... am intampinat mari probleme pentru ca nu se mai desfaceau suruburile. Am dat cu degripant, am asteptat, iar cu degripant, iar am mai asteptat... am incercat cu pistorul pneumatic, cu cheia fixa, cu cea dinamometrica.. si pana la urma a trebuit sa le tai. Pentru ca inca nu am un flex, si nici nu ar fi incaput pe acolo, am utilizat o mica freza pentru hobby cu cap de taiere. Cine cunoaste un astfel e echipament (Dremel) stie cat este de mic si ce randament are. Am pierdut cam 2 ore taind cele 4 sau 5 suruburi care nu s-au desfacut. Am mai strans si pregatit pentru desfacere instalatia electrica a masinii (doar partea din motor). Am incercat sa etichetez cat mai bine mufele respective, dar cred ca electricianul care o va pune la loc va trebui sa isi dea singur seama despre ce si unde vine ca la unele cabluri nu se regasea nimic la final. Si cam asta a fost ziua 5. Merge mult mai greu decat ma asteptam, in sensul ca majoritatea suruburilor sunt gripate, nu sunt toate piulitele sudate de caroserie si trebuie tinuta contra in momentul desfacerii, si tot timpul trebuie: in masina, pe masina, sub masina.... ceea ce dauneaza grav „bunastarii” din jurul abdomenului. Day 6 Azi am inceput mai tarziu datorita unor probleme administrative ce trebuiau rezolvate urgent. Insa, pentru ca a mai trecut un prieten in vizita, am lucrat in doi si am avut alt spor. Asadar, azi am reusit sa dam usile fata jos, sa demontam acoperisul de fibra de pe hard top, sa dam partea de hard top jos, sa scoatem volanul, coloana de directie (trebuie reparat sau schimbat butucul), roll bar-ul. Am mai scos si partea de cauciuc a bordului, parbrizul si balamalele lui si inca 2-3 garnituri. Din fericire, garnitura de sub parbriz este in stare buna si cea de la acoperisul de fibra de sticla este si ea in stare destul de buna. Are cateva probleme si crapaturi de natura estetica la exteriro, dar in partea care nu a stat la soare este ca noua. Ma mai gandesc daca arunc 150$ ca sa o schimb. Trebuie sa gasesc urgent tinichigiul pentru a incepe sa ii dau piese, sa se apuce de ele inainte sa ajunga la el toata caroseria. Ganduri: - merge mai greu decat ma asteptam :old - trebuie sa aloc niste timp vizitarii unor ateliere de tinichigerie, dupa ce imi voi printa pozele cu masina ca sa le arat tinichigiului. trebuie sa comand piesele de state, ca pana ajunga in romania va fi 10 ianuarie... :( - luni sau marti sa ii trimit overfenderele lui Max. - trebuie sa imi comand rama de parbriz in germania - trebuie sa mai incetez cu cheltuielile!!! Referitor la tinichigerie si rugina: - in praktiker la noi au la fel ca in praktiker germania produsele Nigrin. Am citit pe net si am luat si eu cate un tub din fiecare chestie de rugina. Am testat unu din ele, si saptamana viitoare il testez pe al doilea. - Trebuie taiata o bucata de tabla din jurul zonei ruginite si sudata o alta buna, pe golul lasat de prima. teoretic nu trebuie sa se suprapuna deloc. De asemenea, trebuie sudat cu argon (daca am inteles eu bine) ca este metoda care are nevoie de cea mai putina caldura si atunci nmu strica compozitia chimica a tablei. Nu stiu ce se intampla insa cand sudeaza o bucata de tabla cu un perimetru de 20-25cm. O sa aflu. - Nu as prea vrea sa imi iau aparat de sudura cu argon, pentru ca atunci va trebui sa imi iau si ceva de taiat si masina de abkant si flex si alte dinastea. Si daca nu le mai folosesc pe urma, ies tot la banii cu un tinichigiu. Incerc sa imprumut totusi un aparat de sudura sa testez. Ufff... ce post lung. O sa mai vina unu cu nioste poze. Nu vreau sa fac reclama la picasa, dar ar fi OK sa pun un lilnk cu pozele de pe picasa? ca daca pun 2 poze pe forum, nu se vede mai nimic. Pe picasa am 100 cel putin. Spor la treaba la toata lumea!! Daca am calculat bine, prin aprilie, spre final, o aduc la un concurs :) :dr1 Toyota FJ40 1979 "in reconstructie" Toyota Land Cruiser BJ73 1990 (VM) Chevrolet Suburban 1988 6.2 diesel 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
baghy Postat Noiembrie 27, 2010 Partajează Postat Noiembrie 27, 2010 Re: Toyota FJ40 1979 Noroc cu sotia si dorinta ei de a merge la Munchen. :) Lasand gluma la o parte felicitari pentru ambitia de care dai dovada si felicitari pentru blog. Nici eu nu ma prea pricep la mecanica si nu stau prea mult prin Bucuresti dar daca vrei pot sa-ti dau o mana de ajutor in timpul liber. Daihatsu Feroza, adio pietre la rinichi. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Alexxm Postat Noiembrie 28, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 28, 2010 Poze Scuze de intarziere, am lipsit ieri de acasa. Astea ar fi poze de vineri cu masina. http://img148.imageshack.us/img148/2582/sfj40ii126.jpg http://img695.imageshack.us/img695/3366/sfj40ii142.jpg http://img547.imageshack.us/img547/3742/sfj40ii170.jpg http://img268.imageshack.us/img268/1633/sfj40ii171.jpg http://img683.imageshack.us/img683/3722/sfj40ii143.jpg http://img30.imageshack.us/img30/2238/sfj40ii141.jpg Toyota FJ40 1979 "in reconstructie" Toyota Land Cruiser BJ73 1990 (VM) Chevrolet Suburban 1988 6.2 diesel 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Milan Postat Noiembrie 28, 2010 Partajează Postat Noiembrie 28, 2010 Re: Toyota FJ40 1979 Ca sa indepartezi vopseaua veche.Cauta la chimicale Kromofag unguresc.Decanolul este un fel de apa pe langa asta.Face minuni,o aplici cu pensula si in 5 minute cocarteste toata vopseaua veche si ramane tabla curata.Am folosit la masina mea ca sa cojesc toata vopseaua pentru a elimina orice punct de rugina ascuns.Stiu prin ce treci si-ti apreciez curajul.Grija mare cu tinichigiul.Stai cu ochii pe el,pune-l sa-ti indrepte doar la rece,fara flacara,nu-l lasa sa suprapuna petecele si nici sa-ti sudeze in puncte la 1km.Cand suprapun tablele tinichigii buni puncteaza cam la 10-15 cm si considera ca e suficient.In cazul incadrarii petecelor exact in gauri,nefiind suprapuse,punctele trebuie sa fie mult mai apropiate.Daca treci prin Sibiu te astept sa povestim.Noroc. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Alexxm Postat Noiembrie 29, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 29, 2010 Re: Toyota FJ40 1979 Salut Emil, am discutat azi si a vazut masina tinichigiul lui Matache. Am vazut masina facuta de el si mi-a placut cum a iesit. Partea mai putin buna e ca se poate apuca de ea dupa sarbatori. Eu oricum, sper sa ii duc caroseria saptamana viitoare. Are ceva de lucru. Azi am scos conductele de frana si ambreiaj de pe fata, si o mare parte din instalatia electrica. Ma chinuie una din pedale... dar o dau gata maine. Am pregatit overfenderele de trimis, dar mai astept un raspuns de la un amic din Buc, care a zis ca s-ar putea sa poata face el dubluri... Daca nu iese, i le trimit lui Max zilele astea. Acu ii dau si PM sa imi dea adresa. Merci de sfatul cu diluantul. :x Toyota FJ40 1979 "in reconstructie" Toyota Land Cruiser BJ73 1990 (VM) Chevrolet Suburban 1988 6.2 diesel 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Alexxm Postat Decembrie 15, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 15, 2010 sasiu din pacate, am avut alte tampenii de facut asa ca nu am mai avansat prea mult cu lucrul la masina. Ce am mai facut: dat jos motor si cutie. Azi am desfacut suruburile care le tin impreuna. Am inceput sa desfac niturile care tin piesele de sasiu care sunt ruginite si trebuiesc inlocuite. Asadar, sasiul este gol, mai trebuie sa scot osiile (suruburile sunt desfacute), si trebuie sa dau jos bara spate, cu diagonalele aferente si suportii de caroserie spate. Problema e ca nu ies niturile. Ies foarte foarte greu. Maine vine un tinichigiu sa incerce cu autogenul sa incerce. Cica ar fi mai simplu. O alta intrebare de baza este: se poate suda pe sasiu? El are din fabrica doar nituri... ma gandesc ca daca era, l-ar fi sudat si Toyota direct. Se pare ca este dintr-un aliaj, care nu se comporta bine la sudura. Are cineva idee daca este asa? Se poate suda pe sasiu? Din fericire, acum, inainte sa sablare, zic ca nu am nimic de sudat la el... dar... dupa cate surprize am avut, ma pregatesc moral pentru orice. Deci: cu ce fel de electrod, sau cum, as putea sa sudez pe sasiu, ca nituri nu cred ca voi gasi sa prin diagonalele si bara inapoi? Multumes de ajutor :h5 Toyota FJ40 1979 "in reconstructie" Toyota Land Cruiser BJ73 1990 (VM) Chevrolet Suburban 1988 6.2 diesel 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
matake70 Postat Decembrie 17, 2010 Partajează Postat Decembrie 17, 2010 Re: Toyota FJ40 1979 Normal asa este sa iasa greu ! ,asa au iesit si la mine dar polizezi la fata nitul punctezi pe centru nitului cu un punctator sa nu fuga burghiul stanga dreapta apoi cu burghiul potrivit gauresti pana cade singur (cumpara un burghiu de calitate ) FJ40, 4.2, `77 HZJ75, PICK-UP, 4.2D, `96 KZJ78, 3.0TD, `93 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Alexxm Postat Decembrie 24, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 24, 2010 Status actual Dragi colegi de forum, din diverse motive am omis sa completez ce am mai facut pe la masina. Istoricul mai jos. :old Day 10 Am dat jos cardanele dupa ce am mai cauratat un pic din mizeria de pe ele. Am curatat in continuare cu diverse solutii degresante si cu peria pana m-am plictisit. Din acest punct de vedere, pot sa trimit un filmulet la Mike Rowe de la emisiunea „merserii murdare” de pe Discovery ca sa faca u reportaj pe tema curatarii pieselor de motor transmisie. La sfarsit a trebuit sa dam cu nisip pe podea ca sa absorba toate lichidele „de curatare”. Day 11 Continua curatarea manuala a transmisiei. Cel mai promitator efect l-a avut o solutie de curatat aragazul, care spray-ata pe cutia de viteze si pe cea de transfer, a inlesnit curatarea la spaclu a acestora. Pozitia de lucru este destul de imposibila, iar operatiunea in sine este foarte plictisitoare si demoralizanta deoarece nu presupune realizari spectaculoase. Day 12 Din nou operatiuni de curatare. Deja estimez ca poate fi dat jos motorul, cutia de viteze si cutia de transfer. Am intampinat cateva probleme la desfacerea unui surub de prindere a motorului si am descoperit ca trebuie sa comand suporti de motor noi (cei de pe spate). Din 2 in 2 ore mai dau cu spray degripant pe la suruburile ce vor trebui desfacute in speranta ca la momentul potrivit se vor desface relativ usor. Printre picaturi, ca sa schimb pozitia de lucru, am inceput sa curat cu spaclu si osia fata care este plina de ulei compinat cu praf, noroi, vaselina. Day 13 Am mai chiulit o zi de la „munca”, dar ce sa ii faci, treburile administrative sunt importante si ele. Azi am primit prin posta pachetul comandat la o firma din Cluj. In pachet am o solutie ungureasca – Kromofag si un fel de Deruginol unguresc. Am inceput sa dau pe sasiu cu Deruginol si toate zonele cu rugina pe care am dat s-au facut albe (in punctele de rugina). Dupa ce am lasat 2-3 ore, am luat un pic la peria de sarma zonele alea, doar ca sa ajung al stratul inferior de rugina. Procesul se repeta in functei de timpul disponibil. Probleme este ca are un miros nasol substanta in contact cu rugina, si trebuie aerisit un pic dupa fiecare utilizare. Maine sper sa dau si motorul jos, ca astazi era ocupata girafa. Day 14 Prima chestie pe ziua de astazi a fost sa dau motorul jos. Acum am loc sa mai curat sasiul la interior si sa il pregatesc pentru sablare si zincare. Am dat cu spray degripant pe cutia de viteze, deoarece dupa o zi de stat curata (decapata si uscata) a aparut un strat subtire de rugina pe ea. Nu era un strat in adevaratul sens al cuvantului, ci doar niste urme rosiatice… dar nu mi-a placut.. Am mai curatat mazga de pe sasiu in locurile unde nu imi permitea motorul sa ajung cand era montat, dar procesul asta o sa continue si maine. Day 15 Azi am continuat curatarea sasiului, combinata cu utilizarea de Deruginol pe zonele cu probleme. Pentru o imprastiere mai buna, am pus solutia intr-un recipient de spalat geamuri (pompa cu spray) si am dat in toate cotloanele in care nu reuseam sa ajung cu pensula. Inca o pauza si dat din nou. Sper sa aiba si un efect. Maine iar chiulesc de la treaba…. Day 16 Saptamana asta am program de lucru redus. Ieri am lipsit total… Azi am dat cu Deruginol din nou, si am consumat ultima sticla. Am dat cu spray degripant la toate suruburile ramase pe sasiu pentru a il duce la sablat chimic sambata. In rest, monotonie. Spray, cheie, pensula, perie sarma, spray, ciocan, cheie, spray, cheie, ciocan… samd. Day 17 Am mai lipsit o zi de la atelier. Probleme personale. Azi am incercat sa scot arcurile insa nu am reusit. Nu au dat nici un semn ca ar iesi. Am dat cu spray in bucse, apoi le-am luat la ciocan. Nu a mers, asa ca am repetat procedura de inca 2-3 ori. Tot fara rezultat. Mai incercam maine. Day 18 Azi am reluat direct si in forta (cu un ciocan mai mare) problema bucselor. Tot fara rezultat. O persoana mai experimentata a sugerat sa ardem bucsele cu un arzator cu butelie. Desi este un proces foarte urat mirositor (cauciuc ars) si foarte lent deoarece trebuie sa se inmoaie sau sa arda bucsa in mijlocul ei, a dat rezultate. Am scos partial 3 suruburi din spate si am mai miscat unul. Din pacate, cu 4-5 ore de munca pe zi, nu se vad rezultatele foarte bine. Se vede insa lipsa mersului la sala…. L Partea cea mai nasola este ca trebuia sa duc sasiul la sablat sambata (maine) si nu il pot duce pentru ca nu am scos arcurile. Mai incercam luni. Day 19 Reluat arderea bucselor. Am scos partea din spate de la arcurile spate si am inceput cu arcurile fata. Pana la urma, am reusit sa scot, cu ajutorul colegilor de atelier pe care i-am deturnat de la treburile lor, toate busele si sasiul sa stea cumva suspendat pe arcuri. Victime in acest demers au fost prinderile de arcuri, sau mai bine zis suruburile, deoarece de la atata batut cu ciocanul s-a stricat filetul, sau au trebuit taiate capetele. Day 20 Azi am luat legatura cu unul din magazinele de piese des chimb din SUA, de la care vreau sa imi iau componentele necesare. Trebuie sa fac poze la unele si sa le trimit, si ei sa le identifice. Problema este ca masina este model european si nu vreau sa am probleme cu piesele comandate de mine, vreau sa le verifice si ei dupa poze si coduri. Azi am luat la flex cu perie de sarma partea din fata a sasiului. Rezultate foarte bune, insa am generat o revolta in atelier datorita profului degajat. Dupa am dat cu spray degripant pentru protectie, si arata super. Suplimentar, am mai reusit sa desfac cutia de viteze de motorul vechi. Deoarece pierde un pic de ulei la garnitura dinspre motor, va trebui desfacutat si ea bucati si schimbate garniturile. Day 21 Azi am avut de reparat ceva la masina de zi cu zi, fapt ce mi-a ocupat o parte din timp. Partez pozitiva este ca am adus-o la reparat la atelier, si baietii s-au ocupat de ea printre picaturi. In mod evident am stat cu ei tot timpul, asa ca iar mi-a scazut productivitatea. Am vorbit cu un tinichigiu care a zis ca imi poate face diagonalele spate care sunt ruginite si 4 suporti de caroserie. Eu trebuie doar sa dau jos bara spate si diagonalele respective. Din pacate sunt prinse in nituri si ma chinui sa le tai la fata si sa le pregatesc pentru gaurit. Alta solutie nu prea exista din cate inteleg. Pozitiile de lucru sunt din nou incomode, si se face simtita si lipsa sculelor profesionale. Mai incercam si maine Day 22 Azi am ajuns devreme la atelier, si am scos ultima tabla care mai era pe sasiul. Am tot lasat-o si am dat cu spray degripant la suruburi in speranta ca nu se vor rupe si suruburile astea. Din pacate, cred ca 4 din 6 s-au rupt. Am gaurit cateva nituri de pe sasiu… insa nu am reusit sa dau bara jos. Apoi am dus sasiul la sablat chimic si zincat, si am plecat spre casa. Pe drum am oprit la un magazin de specialitate si am mai luat 2-3 burghie de metal tratate cu Titaniu si Cadmiu… (erau cele mai scumpe). Referitor la sablare, am intalnit mai multe idei. Unele ziceau ca intai se sableaza sasiul cu alice de metal apoi se grunduieste; altele ca se sableaza cu nisip mai grunjos, apoi se grunduieste; altele (care sunau mai bine) ca se sableaza cu alice, apoi se sableaza chimic, si apoi se zincheaza. Deoarece este prima mea masina refacuta, am decis sa folosesc o solutie mai ciudata, si anume sa fac doar sablare chimica (baie de acid) si apoi zincare la cald. Nu stiu daca este cea mai buna solutie, dar faptul ca nu am carlig de tractare pentru remorca la masina si trebuie sa depind mereu de o platforma (care si costa) este un dezavantaj. Daca nu iese bine sablat chimic si zincat, o sa il sablez din nou. Datorita Sarbatorilor de iarna… se pare ca sasiul va fi gata dupa 15 ianuarie, deci cam in 4 saptamani. Day 23 Azi e ultima zi de munca pe anul acesta. Se inchide si atelierul, iar eu plec in vacanta de iarna. Deoarece trebuie sa comand piesele in intervalul acesta de relaxare, trebuia sa stiu care este starea discului de ambreiaj si a placii de presiune. Garniturile de motor le am deja, iar daca va fi nevoie de semeringuri, tacheti, supape, si alte dinastea la motor, le voi cauta in romania. Prin urmare, am desfacut sistemul complicat de primul motor, si am scos la iveala o palca de presiune „ca noua”, un disc de ambreiaj destul de uzat si un rulment de ghidaj rupt (spart). Din motorul numarul doi, am recuperat o placa de presiune mai uzata, un disc de ambreiaj un pic ruginit si un rulment stricat. Fortati de modelul de carcasa a discului de ambraiaj si volantei a trebuit sa „deblocam” motorul initial. Destul de dificil, dar colegii de ateliler sunt foarte priceputi. Asa ca dupa sarbatori va trebui sa desfac ambele motoare si sa selectam din ele piesele ce se pot reutiliza si sa comandam restul (cel mai probabil la Toyota Romania sau al Al Padrino). Am facut curat in zona de lucru, am asezat osiile impreuna si am lasat totul in conservare pentru 2011. :wi Toyota FJ40 1979 "in reconstructie" Toyota Land Cruiser BJ73 1990 (VM) Chevrolet Suburban 1988 6.2 diesel 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Alexxm Postat Decembrie 24, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 24, 2010 si pozeee Cam astea si fi si niste poze din ultima parte a demolarii... http://img560.imageshack.us/img560/4400/sfj40ii291.jpg http://img228.imageshack.us/img228/6594/sfj40ii289.jpg http://img694.imageshack.us/img694/5034/sfj40ii236.jpg http://img204.imageshack.us/img204/6269/sfj40ii330.jpg http://img694.imageshack.us/img694/6237/sfj40ii321.jpg http://img52.imageshack.us/img52/5827/sfj40ii340.jpg http://img17.imageshack.us/img17/6545/sfj40ii337.jpg http://img827.imageshack.us/img827/8894/sfj40ii352.jpg http://img413.imageshack.us/img413/3456/sfj40ii359.jpg Toyota FJ40 1979 "in reconstructie" Toyota Land Cruiser BJ73 1990 (VM) Chevrolet Suburban 1988 6.2 diesel 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Alexxm Postat Ianuarie 12, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2011 ziua 24-26 Day 24 Noul an a inceput timid pe partea de restaurare FJ40. Am inceput simplu cu desfacerea motorului original de pe masina. Din pacate acesta are o mare crapatura in blocul motor, fiind inutilizabil. Piesele de pe el insa ar putea fi folositoare.... asa ca am decis sa il desfac si sa il curat complet. Azi am inceput aceasta operatiune cu ridicarea monstrului de 250 kg cu girafa si montarea lui in suportul de motor. Incet incet am desfacut tot motorul cu exceptia pistoaneleor si a arborelui cotit si am declarat ziua inchisa. Din pacate, suruburile se desfac destul de greu, iar garniturile parca s-au sudat de metal. Spray-ul de desfacut garnituri nu functioneaza.... asa ca spaclu si ciocan de cauciuc. Day 25 Azi a continuat desfacerea motorului original. Am cumparat 20L de benzina si o tava de plastic si dupa desfacere piesele sunt puse la curatat. La sfarsitul zieli, tot motorul este bucati, intins pe un banc de lucru, curatat si uscat. Ca si impresie generala, motorul nu este foarte uzat, insa nu se poate repara. Din fericire in cartea de Identitate a masinii nu este trecuta nici o serie de motor, asadar nu trebuie facuta omologarea cu noul motor. Urmeaza motorul de schimb. Day 26 Azi am inceput sa desfacem motorul de schimb. Nu il desfac singur, ci impreuna cu seful de atelier, care se pricepe la aceste operatiuni. Am prins motorul in suportul special, si am inceput sa desfacem suruburile de la chiulasa. Ca orice motor care a stat mult timp (3-4 ani), uleiul s-a transformat intr-un fel de mazga cu cocoloase, lipicioasa si enervanta. Capacul de la chiulasa este OK, tachetii sunt OK, chiulasa pare dreapta. Supapa de evacuare de la cilindrul 5 nu etanseaza perfect... deci va trebui sa o duc maine la refacut si la schimbat semeringurile de la supape. O noua distractie neplanificata. Pompa de benzina a fost curatata si functioneaza bine. Pompa de ulei functioneaza. Am curatat tot motorul cu benzina de cateva ori pana am scos cam 80% din mazga aia. Mai exista un pic in interiorul pistoanelor, dar aia se va curata cand vom da jos pistoanele. Maine mai am de demontat distributia (2 pinioane si un capac), vibrochenul si pistoanele. Au fost deja curatate, asa ca vor fi doar clatite, masurate, verificate si eventual montate la loc. Suplimentar am mai curatat blocul motor cu bormasina cu perie de sarma si am curatat si partea superioara a blocului motor. Maine se duce la verificat chiulasa.. si la schimbat semeringuri supape. Se duc la verificat alternatorul, electromotorul, si motorul de la aeroterma de caldura. Daca ma ajuta ministrul de finante, poate se duc si arcurile la refacut. Sasiul tot nu s-a intors de la sablat si zincat. Am dus rama parbrizului la tinichigiu pentru o lucrare "de test"/ Astept costurile inca. S-ar putea sa fie mai ieftin sa iau unu din germania.... dar sa nu cobesc. Poze... pe Picasa. O sa le pun si aici dar merge putin mai greu.... Toyota FJ40 1979 "in reconstructie" Toyota Land Cruiser BJ73 1990 (VM) Chevrolet Suburban 1988 6.2 diesel 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Alexxm Postat Ianuarie 14, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2011 piese ieri am dus alternatorul, electromotorul si motorul de la instalatia de incalzire la verificat. Au fost gata astazi. Cica sunt norocos ca toate erau in stare perfecta!!! (poate la interior ca exteriorul lasa un pic de dorit). Tot ieri am dus si chiulasa la Dl. Popescu in fabrica de chibrituri... cu un set de semeringuri noi pt supape (supapa de evacuare de la cilindrul 5 nu inchidea bine) si o sa fie gata luni... Azi am dus arcurile la verificat si springuit (doar o jumatate de masura ca pareau OK). O sa le curete bine si o sa le dea si o vopsea. Vor fi gata marti. In total 1100 ron :( In rest, am tot frecat la motor ca sa iasa ca nou si sa il pot vopsi. Am curatat si pregatit de vopsit capacul de la distributie si am lasat la inmuiat in benzina capacul de la chiulasa, care trebuie polishat (nu stiu cum inca). Toyota FJ40 1979 "in reconstructie" Toyota Land Cruiser BJ73 1990 (VM) Chevrolet Suburban 1988 6.2 diesel 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Milan Postat Ianuarie 16, 2011 Partajează Postat Ianuarie 16, 2011 Re: Toyota FJ40 1979 Te rog nu uita de overfendere daca tot zici ca-s crapate si alea de pe masina. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Alexxm Postat Ianuarie 25, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2011 Re: Toyota FJ40 1979 salut, nu am uitat de overfendere. Astept de la Max sa imi zica daca a aflat costurile pentru a le face acolo. sunt impachetate si gata de etichetat. Altfel, o sa le fac eu aici, dar inca nu am ajuns la partea de fibra. Estimez ca in 2 saptamani termin in mare parte ce pot face eu la tabla (curatat si vopsit), si cand zic tabla nu ma refer la caroserie, ci la sasiu si toate tablele alea prinse de el si de motor. Zilele astea am curatat la perie de sarma, smirgel, pila, alternatorul, electromotorul, aeroterma din motor, baia de ulei, si inca cateva. Ce era aluminiu, am lacuit cu spray de lac. Ce era metal, am vopsit (sau e incurs de vopsire) cu o vopsea 3 in 1 (grund, vopsea, lac) de dat pe zonele cu rugina. Saptamana asta ar trebui sa remontez motorul, dar curatatul pieselor e nasol. Cochetez cu ideea de a imi lua un mic pistol de sablat de la Dreper cu sac de recuperare a nisipului, dar e cam 100 Euro si e peste buget momentan. Tu cum stai cu masina? Toyota FJ40 1979 "in reconstructie" Toyota Land Cruiser BJ73 1990 (VM) Chevrolet Suburban 1988 6.2 diesel 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
matake70 Postat Ianuarie 26, 2011 Partajează Postat Ianuarie 26, 2011 Re: Toyota FJ40 1979 E"amarul" cat casa cu sablatul..... te umpli de praf si-n gaura cu**lui plus ca iti trebuie aer (presiune si debit) ca lumea,gaseste mai bine un atelier unde au sablare si du piesele acolo .......!!!! FJ40, 4.2, `77 HZJ75, PICK-UP, 4.2D, `96 KZJ78, 3.0TD, `93 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Alexxm Postat Ianuarie 27, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2011 sablare DIY Uite ce am gasit: http://www.justoffbase.co.uk/Air-Sand-Blasting-Gun-Kit-30427-Draper-4289 e un pistol de sablat cu sac de colectare... deci banuiesc ca nu ar mai face asa praf. faza e ca in UK e 50 lire si la noi e 580 ron... deci cu 50% mai scump. Ce parere ai? Toyota FJ40 1979 "in reconstructie" Toyota Land Cruiser BJ73 1990 (VM) Chevrolet Suburban 1988 6.2 diesel 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Milan Postat Februarie 2, 2011 Partajează Postat Februarie 2, 2011 Re: Toyota FJ40 1979 Nu te complica cu pistolul de sablat.Nu faci nimic cu el.Am avut si eu unul.Nu poti recupera mai nimic pentru ca zice bine Matake se imprastie si intra peste tot.In alta ordine de idei nu-s recomandabile decat pentru reparatii locale in tabla deoarece foloseste nisip fin.Pentru un sasiu sablarea se face la presiune cu duze mari si alice de otel.Da-l dreq de pistol ca nu-i de nici o treaba. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Max Postat Februarie 2, 2011 Partajează Postat Februarie 2, 2011 Re: Toyota FJ40 1979 salut, nu am uitat de overfendere. Astept de la Max sa imi zica daca a aflat costurile pentru a le face acolo. sunt impachetate si gata de etichetat. Altfel, o sa le fac eu aici, dar inca nu am ajuns la partea de fibra. Hmm, nu stiu ce sa zic. Cel care le face spune ca trebuie sa le vada dar oricum costurile sunt de minim 400 de euro cred ca pt doua seturi. Sper ca am inteles bine. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Milan Postat Februarie 4, 2011 Partajează Postat Februarie 4, 2011 Re: Toyota FJ40 1979 Dar ce,le face din aur sau argint?spune-i sa le faca din fibra ca asa poate vine cu picioarele pe pamant.De fapt mai bine lasa-l in pace ca vorbesc io cu motociclistii mei.Aia -s fac un carenaj complicat si complet de motocicleta si-s cu mult sub pretul ala. Afla si tu Alex cat costa la tine sa le faca si daca n-ai pe nimeni,le rezolv io aici cu baietii. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Alexxm Postat Martie 3, 2011 Autor Partajează Postat Martie 3, 2011 Re: Toyota FJ40 1979 Salutare, inca nu am gasit unde sa fac overfenderele aastea, asa ca peste cam 2 saptamani o sa vina un amic la sibiu, si sa ti le aduca. In alta ordine de idei, daca mai stie cineva vreun BJ42 sau un BJ40 de vanzare la un pret decent (tot ca proiect de reconditionare), il rog sa imi spuna si mie. Multumesc. Toyota FJ40 1979 "in reconstructie" Toyota Land Cruiser BJ73 1990 (VM) Chevrolet Suburban 1988 6.2 diesel 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat Ianuarie 11, 2012 Partajează Postat Ianuarie 11, 2012 Re: Toyota FJ40 1979 Cu permisiunea lui Alex, mai actualizam si stadiul lucrarilor de la 40-ul lui : REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat Ianuarie 11, 2012 Partajează Postat Ianuarie 11, 2012 Re: Toyota FJ40 1979 Tinichigeria este practic gata, masina urmeaza sa plece la vopsit : REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Alexxm Postat Ianuarie 11, 2012 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2012 a trecut un an... Dragi colegi, din motive personale, si de locatie (traim in Romania ce mama masii) micul meu proiect care trebuia sa dureze 3-5 luni a ajuns la 1 an si 2 luni. Pauza a fost mare, multe lucruri s-au schimbat, am dat bugetul pe renovarea casei, s-a marit familia si alte bucurii. De prin octombrie am mai fost pe la "garaj" de cateva ori, in trecere, ca sa mai rezolv cate ceva. Cu un copil mic acasa, timpul nu prea imi permite momentan sa stau 6-8 ore. Stadiul actual este: 1. motor: motorul este refacut (din 2 motoare a iesit unul fara uzura). Mai am de curatat carburatorul si e gata. Garnituri noi, vopsea noua, pompa servo pusa, fulie cu loc de 2 curele (sau 3 nu mai stiu acum). Toate asteapta sasiul ca sa montam motorul si sa il testam. 2. cutie viteze + cutie transfer: au fost curatate si golite de uleiuri si asteapta sasiul ca sa fie legate de motor. Cutia de viteze nu am desprins-o de cutia de transfer pentru ca functionau inainte, nu curgeau si nu m-am prins cum :roll:. A venit vopseaua azi, asa ca luni sper sa vopseasc cutia. 3.a. puntea fata: am achizitionat :h5de la Gabi Diaconu cele necesare pentru trecerea pe frane pe disc fata. Sunt montate si toata puntea asteapta... sasiul. Arcurile sunt gata de 1an (bine ca au fost vopsite ca poate rugineau). Am desfacut tot, curata, schimbat garnituri, vopsit. Dupa montaj pe sasiu, puntile vor mai fi vopsite o data, sau cel putin asa cred acum. Mai vedem. 3.b. puntea spate: am reusit cu ajutorul lui Matake sa gasesc o persoana competenta care sa imi aduca kituri de garnituri pt cilindri frana spate. Diferentialul e pus la loc, planetarele la fel. mai trebuie sa pun cilindrii frana, sabotii si tamburii si am terminat si puntea spate. E vopsita, dar ca si la puntea fata, s-ar putea sa o mai vopsesc o data. Pentru punti, avem amortizoare noi ProComp, fara lift 4. sasiul: sasiul a fost curatat, zincar, reparat, verificat, si acum e la tinichigiu, sustine caroseria. Mai trebuie facuta o reparatie mica la bara spate, si apoi... la vopsit cu el. 5. caroseria: dupa 1 an (12 luni) este aproape gata. A fost fauta bucati, si practic de la jumtate spre spate este complet noua. In partea de reparatii caroserie, putem include: piese cumparate: usi spate (ambulanta) in stare buna, diverse table, traverse schimbate, podele schimbate, capota reconditionata in De, si probabil multe altele. Aripile spate sunt taiate pentru overfendere. Si sunt overfendere si pentru aripile fata. (de la SOR) 6. interiorul: ramane cel cu care a venit masina in prima etapa. Vreau sa retapitez scaunele si cam atat, pentru ca functionau cand le-am dat jos de pe masina. Din state, am adus fete usi noi, plafon nou. 7. audio: radio-ul original (mono) nu a venit cu masina (cred ca a vrut sa ramana in germania) asa ca am luat un CD vintage (click to see). Boxe Alpine, pt fata si spate. cele spate vreau sa le incastrez intr-un sistem de colt. Am vazut pe net ceva si vreu sa imi fac si eu. revin cu poze cand decid ce fac. 8. troliu: avem un Warn m8000 care sta cuminte in cutia lui. Dl. tinichigiu inca nu a decis daca imi face sau nu o placa pt troliu. Maine vine un TIG/WIG din Ger si pana e gata masina o sa invat eu sa il folosesc. Multumiri lui Marius Matake pentru sursa de inspiratie :) 9. diverse: - am reusit sa gasesc un rezervor nou noutz. cred ca ultimul ca nu se mai fabrica de ceva timp. Alea de plastic nu au aparut inca :( - am comandat si astept suruburi de inox (cica un set pt toata masina) - am 2-3 seturi de semnalizatoare si stopuri (noi aftermarket si vechi OEM) sa fac din ele ceva sa imi palca cum iese. Cred ca le fac pe cele OEM ca sunt muuult mai bune. Toyota FJ40 1979 "in reconstructie" Toyota Land Cruiser BJ73 1990 (VM) Chevrolet Suburban 1988 6.2 diesel 4x4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate