Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Intrebare de baraj - sistem GPL

Membedeep

Postări Recomandate

Teoretic, atunci cand masina intra pe gaz, pompa de benzina ar trebui sa se opreasca sa nu mearga de nebuna, cu ajutorul vreunui releu, ceva.

Practic, atunci cand comut de pe gaz pe benzina, trecerea se face instantaneu, ca si cum ar fi presiune la benzina suficienta, fara balbaiala, fara nimic, ca si cum pompa ar fi mers.

La Grand ZJ (1997) nu exista retur, pompa e in rezervor si cica are si regulatorul de presiune tot acolo. Deci ma gandesc ca daca pompa ar merge in continuare, cand comut pe gaz, n-ar fi tocmai bine. In acelasi timp, ma gandesc ca benzina se opreste, oprind pompa, nu injectoarele, deci...

Eu unul sunt cam aiurit. Cum sa fie oare, se opreste pompa de benzina cand dai drumul la gaz, ori ba?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Intrebare de baraj - sistem GPL

Ma indoiesc sa nu aibe retur, chiar daca pompa de benzina e in rezervor. (eventual linkurile urmatoare te pot ajuta sa identifici returul: http://www.wanderingtrail.com/Repairs_Rebuilds/ZJ_Fuel_Pump/ZJfuelpump.html si http://www.jeepsunlimited.com/forums/showthread.php?t=497472)

Este corect ca pompa sa functioneze in continuare dupa trecerea pe gaz, pentru ca benzina raceste injectoarele de benzina.

Radu Mitroi

Jeep Cherokee XJ 2.5i - 1995

Link spre comentariu

Modelul 1997 si cred si 1996 nu are retur de benzina. Garantat. Am stat multe ore sub masina si am urmarit milimetru cu milimetru traseul, care este extrem de simplu. Din pompa vine o conducta direct in rampa de injectoare care face legatura cu rampa de pe chiulasa cealalta printr-un furtun banal. In plus, acest model nu are nici filtru de benzina :)

Injectoarele daca nu functioneaza, de ce ar avea nevoie de racire? Asta daca nu merge pompa. Naiba stie... Eu unul, nu inteleg.

Intra un mic furtun in rezervor dar acela recircula niste gaze, printr-un recipient cu carbuni activi, nu inteleg prea bine ce e cu acel furtun. Cert este ca din rezervor pleaca doar o conducta de alimentare si atat, direct in rampa de injectoare. Am inteles ca regulatorul e si el langa pompa sau in pompa, exact ca in pozele din linkul tau.

Mai asteptam pareri.

Link spre comentariu

Se poate sa nu existe retur, nu te contrazic, nu am manualul exact de la GC.

Fiind montate destul de aproape de galeria de evacuare, injectoarele se incalzesc in timpul functionarii motorului. In mod normal, ele se racesc datorita benzinei care trece prin ele. Daca nu mai circula benzina, sunt sanse sa de deterioare a injectoarelor (sau, in unele cazuri numai a o-ring-urilor de la injectoare). Asta e motivul pentru care am zis ca in mod normal benzina circula si dupa trecerea pe gaz, pentru ca, desi injectorul nu mai deschide, va fi racit de benzina care trece prin circuit.

Radu Mitroi

Link spre comentariu

Se poate sa nu existe retur, nu te contrazic, nu am manualul exact de la GC.

Fiind montate destul de aproape de galeria de evacuare, injectoarele se incalzesc in timpul functionarii motorului. In mod normal, ele se racesc datorita benzinei care trece prin ele. Daca nu mai circula benzina, sunt sanse sa de deterioare a injectoarelor (sau, in unele cazuri numai a o-ring-urilor de la injectoare). Asta e motivul pentru care am zis ca in mod normal benzina circula si dupa trecerea pe gaz, pentru ca, desi injectorul nu mai deschide, va fi racit de benzina care trece prin circuit.

Da, insa daca merg pe gaz, e logic ca nu mai are sa circule si benzina prin injectoare. Adica nu merg si pe gaz si pe benzina. Poate doar prin rampa si injectoarele sa nu scuipe, fiind oprite cumva de vreun releu. Dar ar fi ciudat ca pompa sa bage presiune si sa nu aiba unde sa se duca aceasta, injectoarele fiind oprite. Cel mai logic ar fi ca benzina sa se opreasca din pompa. Dar in acest caz, ne lovim de problema pusa de tine, cu racirea injectoarelor... Inca e o dilema toata treaba pentru mine. Caut pe net de nebun in continuare.

Link spre comentariu

Da, ceea ce am spus eu se aplica atunci cand benzina vine la injector si se intoarce pe retur. Din moment ce spui ca nu exista retur, nu stiu ce sa zic... voi cauta in seara asta un manual de GC sa ma dumiresc si eu.

Radu Mitroi

Link spre comentariu

Da, ceea ce am spus eu se aplica atunci cand benzina vine la injector si se intoarce pe retur. Din moment ce spui ca nu exista retur, nu stiu ce sa zic... voi cauta in seara asta un manual de GC sa ma dumiresc si eu.

Cele din 94-95 au sistem cu retur, cele mai noi nu au. Linkul de mai sus este de la un GC nou, probabil 96-97-08. Multumesc.

Link spre comentariu

Am avut si eu un ZJ de 4,0 cu instalatie de gaz si avea si retur. Pompa functiona continuu chiar daca era comutat pe gaz. Din aceasta cauza , la un moment dat , din cauza unei cantitati foarte mici de benzina in rezervor pompa s-a defectat pentru ca a functionat in gol la urcarea unei pante mai lungi. Eu zic ca are retur si a ta , cel mai bine te uiti la pompa de benzina , trebuie sa aibe doua stuturi , unul gros de tur si unul subtire pentru retur. Ideea este ca si eu m-am gandit sa-i fac ceva sa o suspend in timp ce functioneaza pe gaz insa nu m-am gandit la ce spune @radu. Nu sunt convins ca raceste injectoarele dar este posibil si acest lucru.

Inca o chestie....si la XJ de 4,0 aveam retur.

Link spre comentariu

Uite aici poza cu pompa vazuta de sus: doar stutzul de iesire benzina, cel cu mufa albastra:

http://www.wanderingtrail.com/Repairs_Rebuilds/ZJ_Fuel_Pump/images/DSC03161.jpg

Mai e o conducta de vapori care se intoarce in rezervor, aceasta deconectata:

http://www.wanderingtrail.com/Repairs_Rebuilds/ZJ_Fuel_Pump/images/DSC03260.jpg

Nema retur. Returul cica ar fi in pompa de benzina, de fapt in regulatorul de benzina care se vede in prima poza si din care iese stutzul cu mufa albastra.

Link spre comentariu

@Membedeep

Cand ai desfacut acea conducta sub masina, n-a curs benzina din ea?

Nu stiu exact dar totusi inclin sa cred ca ar fi returul si daca n-a curs benzina din el cand l-ai desfacut , ma gandesc sa nu fie cumva infundat, lucru care ar fi destul de grav daca pompa ar lucra fortat in presiune si ar duce la o uzura prematura. Asta cu returul la 5,2 ar putea sa ne spuna cineva care stie exact.

Link spre comentariu

Pai pot sa-ti zic si eu, ca si eu stiu exact, ca am vazut cu ai mei ochisori. Dupa cum vezi in poza, acel furtun pe care il banuiesti a fi de retur este de gaze, numit in engleza Vapour Return Line. Acesta duce dupa cum ziceam la un fel de regulator cu comanda electrica care este in spatele farului dreapta si mai jos, sub bara, are un filtru cu carbuni activi. Prin el circula gaze, nu lichid. In plus, nu are legatura cu rampa de injectoare. Rampa de injectoare este foarte banala - doua tevi, fiecare cu cate 4 injectoare, legate intre ele cu un furtun. Intr-o teava (rampa din dreapta cum te uiti la motor) intra fix in mijloc conducta de alimentare. Simplu ca buna-ziua!

Acel furtun de care zici nu are nici macar coliere, nimic, este subtire si banal, e clar facut sa nu reziste la presiune.

Pozele de mai sus sunt din linkul dat de tine.

Grandurile mai vechi aveau un circuit clasic de tur-retur cu regulator presiune pe rampa de injectoare. De ce l-au modificat la modelele mai noi, dracu stie.

Link spre comentariu

Teoretic, atunci cand masina intra pe gaz, pompa de benzina ar trebui sa se opreasca sa nu mearga de nebuna, cu ajutorul vreunui releu, ceva.

Practic, atunci cand comut de pe gaz pe benzina, trecerea se face instantaneu, ca si cum ar fi presiune la benzina suficienta, fara balbaiala, fara nimic, ca si cum pompa ar fi mers.

La Grand ZJ (1997) nu exista retur, pompa e in rezervor si cica are si regulatorul de presiune tot acolo. Deci ma gandesc ca daca pompa ar merge in continuare, cand comut pe gaz, n-ar fi tocmai bine. In acelasi timp, ma gandesc ca benzina se opreste, oprind pompa, nu injectoarele, deci...

Eu unul sunt cam aiurit. Cum sa fie oare, se opreste pompa de benzina cand dai drumul la gaz, ori ba?

Si la 2.5-ul meu din 96 tot asa e: fara retur. Regulatorul e in ansamblul de la rezervor.

Asa e, ar trebui sa se opreasca daca instalatia ar fi fost montata de mecanic cu simt de raspundere, chipurile sa nu se mai uzeze...dar nu cred ca e mare castig din asta.

In nici un caz nu se opreste benzina oprind pompa, ci oprind injectoarele. Exista un dispozitiv atasat inst de gpl care face chestia asta si pacaleste ECU ca injectoare merg... ca daca simte ECU ca nu merg iti taie curentul in 2 sec.

XJ '96 2.5i, WJ '00 4.7
Link spre comentariu

Injectoarele sunt oprite de emulator (sper sa nu gresesc) si tot el e responsabil de "pacalirea" ECU.

Instalatiile de GPL sunt prevazute cu un releu normal inchis pentru oprirea pompei, dar majoritatea nu-l monteaza.

Acum referitor la pompa ... daca are regulator inclus, nu e posibil ca returul nici sa nu mai iasa din rezervor?

4x4MANIA is where we are !!!
Link spre comentariu

Pai nu iese. Nu stiu nici macar de ce-i zice regulator, mai degraba limitator. Pompa impinge de zor benzina prin acest regulator si cand depaseste presiunea normala, se deschide o valva si benzina se intoarce in rezervor. Uite aici o poza cu regulatorul:

http://farm5.static.flickr.com/4123/4815268675_6effaf8144.jpg

Problema este ca daca pompa nu se opreste, face presiune degeaba si aiurea in regulator si in toata rampa de injectoare. Si cum nu exista retur de pe rampa de injectoare ca sa circule benzina si sa le reaceasca, chiar nu are rost ca pompa, in cazul de fata, sa mearga de nebuna cand merge masina pe gaz. Probabil mecanicii de la Autogaz nu stiau ca masina nu are retur pe rampa si nu l-au mai montat.

Mie mi s-au stricat pe rand pompa si acum regulatorul asta vagabond. Eu suspectez ca pompa merge in gol si forteaza aiurea si regulatorul si pe ea, uzandu-se prematur. O sa ma duc cu masina la service de gaz sa le spun sa-mi monteze un releu pentru a opri pompa de benzina.

Link spre comentariu

Eu am pus releu pe pompa, comandat de ecu de la instalatia de gaz. Dar sti de ce? nu ca mergea pompa continuu ci pentru faptul ca desii mergeam pe gaz, ecu masinii citea informatii de la cantitatea de benzina pe care o baga pompa de benzina si imi cobora acul indicatorului de combustibil ca si cand as fi mers pe benzina. Bine, informatia era falsa, dar ma deranja faptul ca niciodata nu stiam cata benzina am exact in rezervor. Am pus releu pe pompa de benzina , am facut plinul de benzina si am rezolvat problema.

Cat priveste chestia cu uzura pompei...stai linistit! Daca numai acesta este motivul tau de ingrijorare, nu te stresa ca nu ai de ce.

Link spre comentariu

Eu am pus releu pe pompa, comandat de ecu de la instalatia de gaz. Dar sti de ce? nu ca mergea pompa continuu ci pentru faptul ca desii mergeam pe gaz, ecu masinii citea informatii de la cantitatea de benzina pe care o baga pompa de benzina si imi cobora acul indicatorului de combustibil ca si cand as fi mers pe benzina. Bine, informatia era falsa, dar ma deranja faptul ca niciodata nu stiam cata benzina am exact in rezervor. Am pus releu pe pompa de benzina , am facut plinul de benzina si am rezolvat problema.

Cat priveste chestia cu uzura pompei...stai linistit! Daca numai acesta este motivul tau de ingrijorare, nu te stresa ca nu ai de ce.

N-am mai auzit de faza cu acul care o ia in jos :ha: Suna putin plauzibil, dar te cred. Pai cu siguranta uzura pompei este mai mare, la fel si cea din regulatorul de presiune, care, va da pe afara pe returul din rezervor in continuu, nu ca atunci cand merg pe benzina si va da pe afara doar cand e presiune prea mare. Dar asta e pana la urma...

Masina cum se comporta de cand ai releu? Ma gandesc ca odata cu releul montat, cand treci de pe una pe alta, motorul cam balabie, pentru ca nu ai presiune in conductele de benzina. Ce masina e mai exact?

Link spre comentariu

Nu e adevarat . Are o f mare importanta acel releu care iti opreste functionarea pompei in timpul functionarii instalatiei GPL. Intr`o noapte ma intorceam dinspre Tg. Jiu si din cauza ca pompa merge continuu , mi`a aruncat pur si simplu colierul de la instalatie si a imprastiat benzina in toata bancheta. Treaba e ca a fost si silentioasa :ha:.. pana m`am prins era sa adorm la volan de la vaporii creati in masina (pare ciudat, dar mi`a mirosit destul de greu a benzina :uameni)

Rezultatul : Pompa noua (dupa vreo luna de la incident), bancheta noua (nu am mai reusit sa o curat) si cel mai important ... o experienta in plus :grin:

Deci eu consider ca acel releu impiedica uzura prematura a pompei :y

~ Silence is a gift ~

~ Learn to value its essence ~

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare