Klez Postat Noiembrie 16, 2010 Partajează Postat Noiembrie 16, 2010 Se poate ? Din cate am auzit, pe exterior, da. Buba e ca mie imi trebuie pe interior. Mai exact, de la 15 mm vreau sa ajung la 17mm. Este vorba de rulmentul in care intra axul de la cv. Nu rulmentul de presiune, ci ala din blocul motor. Deci, forte mari asupra lui nu sunt, nu cred ca se supara daca scot din diametrul interior, 2 mm. Acuma problema e ca pe unde am intrebat azi, nimeni nu poate sa strunjeasca pe interior, deoarece nu are de unde sa-l prinda. Pe interior nu-i intra (ghearele alea), iar pe exterior daca-l prinde, da, ati ghicit, se invarte interiorul :old Varianta unui rulment la cotele care-mi trebuiesc, pica deoarece nu se gaseste (17 x 32). In schimb, pot cumpara: 15 x 32, - Varianta simpla, dar trebuie alezat nitel interiorul rulmentului, sa ajung la 17. 17 x 30, - Varianta simpla, si nu prea. Ar trebui sa-i fac la strung o bucsa pe exteriorul rulmentului, cu grosimea de 1 mm, cine mi-o prelucreaza fara sa o strice ? 17 x 35. - Suna bine, dar parca sa scot 3 mm din exteriorul rulmentului, m-i se pare cam multicel. Voi ce ati face ? OMU'e inainte de toate! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
tibles Postat Noiembrie 16, 2010 Partajează Postat Noiembrie 16, 2010 Re: Alezare rulment este vorba de rulmentul din volanta? daca da eu as face o bucsa de bronz grafitat (de exemplu motoarele de dacie 1310 a asemenea bucsa) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Klez Postat Noiembrie 16, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2010 Re: Alezare rulment Da, de el e vorba. Am mai primit acest sfat insa nu prea (deloc) as vrea sa-l pun in practica din mai multe considerente: 1. Motorul de dacia 1300 e de 1300 cmc benzina, nu de 2400 cmc diesel care vibreaza. (Sa nu mai punem diferenta de greutate (motor si cv), forte si alte semenea) 2. Dacia merge pe asfalt 95% din timp, al meu merge peste 50% prin praf, apa, noroi si alte asemenea. Deci... .... 3. Ce ungere are ? Ok, ii pun nitel vaselina la montaj, dar la prima incalzire a motorului (>90 grade) curge toata. Daca pun mai multa vaselina, curge pe disc si ma mir de ce aluneca ambreiajul :grin: Dupa 6 luni de folosinta, ce se uzeaza (roade) mai repede, axul sau bucsa ? OMU'e inainte de toate! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
ddoru Postat Noiembrie 16, 2010 Partajează Postat Noiembrie 16, 2010 Re: Alezare rulment De ce zici ca este exclus sa inlocuiesti rulmentul cu unul nou? Trebuie sa existe un asa rulment, ca doar nu a fost unicat. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Klez Postat Noiembrie 16, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2010 Re: Alezare rulment Se pare ca e nitel unicat... Cel putin cota asta, da. Ok, cu siguranta sunt si rulmenti atipici, insa nu prea imi vine sa-mi stric noaptea si sa ma gandesc la pretul lor, plus timpul aferent asteptandul sa vina de pe vapoare indepartate.... OMU'e inainte de toate! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Noiembrie 16, 2010 Partajează Postat Noiembrie 16, 2010 Re: Alezare rulment da-mi cotele complete ale rulmentului. am banuiala ca nu scrie nici un cod uzual pe el... Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Klez Postat Noiembrie 16, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2010 Re: Alezare rulment Pe cel care l-am dat jos, da, scrie : NSK JAPAN 6002V. Cote: 15 x 32 cu latimea de 9. Insa, mie imi trebuie unul nou (asta e cam gripat), cu urmatoarele cote: 17 x 32 . Latimea nu mai conteaza asa de mult, poate fi de 5 mm (pun 2, unul langa altul), sau de 10 mm ca incape in volanta. Ai ceva depozit acasa ? :grin: OMU'e inainte de toate! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Noiembrie 16, 2010 Partajează Postat Noiembrie 16, 2010 (editat) Re: Alezare rulment Alezare - nu , rectificare interioara -da , foarte usor de rezolvat tehnic . Bucsa cu grosimea peretelui mica - foarte usor rezolvabila tehnic , , se pleaca de la un semifabricat in care se prelucreaza o carcasa de rulment , apoi se preseaza rulmentul in cota de 30 ( minus o cota de stringere ) , apoi se prelucreaza cota exterioara de 32 folosind rulmentul ca suport pentru peretele de mica grosime .Se reteaza apoi bucsa (camasa ) cu tot cu rulment . Prelucrarea se face dintr-o prindere , inclusiv presarea rulmentului . Ai nevoie doar de un strung care sa nu dea din cap ....si daca se poate cu cap de rectificare . Rectificare exterioara - posibila , insa nerecomandata la 1,5 mm pe raza , oricum nerecomandata la dimensiunea asta de rulment .Probabil ca nu se poate monta astfel incit inelul ext sa reziste in exploatare , precizia si tolerantele sint prea strinse pentru suprafetele conjugate . Revenind , nu e recomandat sa prinzi un rulment in universalul de la strungul obisnuit , se deformeaza intr-un mare fel , inelele fiind elastice .Precizia e in acest caz un factor imposibil . ...totusi , daca stringi orice rulment radial ( sau radial -axial ) pina pe la un diam de 120 in universalul oricarui strung , vei constata ca se blocheaza inelul interior .Si probabil dupa un asemenea tratament apare si amprentarea cailor de rulare , produsa de corpurile de rostogolire ( considerat un defect de montare si/sau de exploatare = brinelare ) .Adica ...adio rulment , altul la rind . Pe interior nu intra bacurile de la universal , dar se poate face prinderea pe un dorn , cu doua flanse si cu o piulita . Iar ne lovim de precizia de prelucrare , cu povesti luuungi ....altfel intreaga idee de rulment e inutila ... Pai acu' vaz ca e un 6002 fara colivie .E posibil sa aiba mai multe bile , astfel e de sarcina marita ( logic , explicabil , acolo unde e bagat la treaba ) .6002 e un rulment uzual , se gaseste .Mai greu cu 6002 V.... Cum ai ajuns la cota de 17 ? Editat Noiembrie 16, 2010 de cos ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Klez Postat Noiembrie 16, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2010 Re: Alezare rulment Uhh... deci cam despre asta era vorba :old Dar luat un rulment 17 x 30 si facut o bucsa de 1 mm grosime care sa o pun la montaj peste rulment, astfel incat sa-mi intre oarecum mai teapan ? Ar merge facuta la strung, sa-mi iasa tot rotunda dupa prelucrare (avand in vedere ca la final e doar o "lama de ras" (1 mm) ) De bucsa din bronz grafitat ce zici ? Le: Acuma am citit si explicatia cu camasa exterioara. Maine o sa intreb pe `nea strungaru daca poate... :tk OMU'e inainte de toate! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Noiembrie 16, 2010 Partajează Postat Noiembrie 16, 2010 Re: Alezare rulment Pe cel care l-am dat jos, da, scrie : NSK JAPAN 6002V. Cote: 15 x 32 cu latimea de 9. Insa, mie imi trebuie unul nou (asta e cam gripat), cu urmatoarele cote: 17 x 32 . Latimea nu mai conteaza asa de mult, poate fi de 5 mm (pun 2, unul langa altul), sau de 10 mm ca incape in volanta. Ai ceva depozit acasa ? :grin: nu, nu am depozit, ma lovesc insa frecvent de cautat tot felul de rulmenti imbecili.. ultimul a fost rulmentul din curul alternatorului de pe ZD30...l-am gasit, insa nu dupa cote:ha: daca originalul e 15 x 32, tu de ce vrei 17 x 32? tzi s-a "ingrosat" subit? da-ne si noua solutia:grin::ha: Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Noiembrie 16, 2010 Partajează Postat Noiembrie 16, 2010 Re: Alezare rulment Uhh... deci cam despre asta era vorba :old Dar luat un rulment 17 x 30 si facut o bucsa de 1 mm grosime care sa o pun la montaj peste rulment, astfel incat sa-mi intre oarecum mai teapan ? Ar merge facuta la strung, sa-mi iasa tot rotunda dupa prelucrare (avand in vedere ca la final e doar o "lama de ras" (1 mm) ) De bucsa din bronz grafitat ce zici ? Le: Acuma am citit si explicatia cu camasa exterioara. Maine o sa intreb pe `nea strungaru daca poate... :tk lama de ras sau, tine cont ca rulmentii mici au cote de strangere de cam 0,02 mm (adica 2 sutimi de mm). daca reusesti sa faci bucsa aia asa precis....go for it... P.S. deci rulmentul tau original e un 6002... 15x32x9...il gasesti pe toate drumurile... Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Klez Postat Noiembrie 16, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2010 Re: Alezare rulment Schimb cv de 2.3 cu una de 2.5 . Singurele diferente (printre altele peste care se poate trece), e ca axul cv de 2.5 e de 17, iar cel de 2.3 e de 15. Si cum sa pun cutia pe strung sa scoata 2 mm din ax nu prea ma incanta (din muuulte motive), prefer sa inventez roata. Sau... rulmentul sub forma de roata... Asta e din ciclul : " Foaie verde batz, N-ai de lucru fa-tzi ! ) Vremea asta era numai buna de facut orice altceva, dar nah... Batman, Batman:ha: Original, da, e 6002 V, insa mie imi trebuia editia speciala de la 6002, cea cu interior de 17 :ha: OMU'e inainte de toate! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
giorgel Postat Noiembrie 16, 2010 Partajează Postat Noiembrie 16, 2010 Re: Alezare rulment pai zi asa... bucsa, interioara sau exterioara, facuta "dintr-o prindere", pe un strung bun si de un strungar cu creierii la el, cu respectarea cotelor de strangere. stii si tu ca asta e o solutie ..... rroma....:ha: Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Klez Postat Noiembrie 16, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2010 Re: Alezare rulment "Lama de ras" sa fie ! Peste rulment de 17 x 30. Ma duc maine prin targ sa caut un strungar fara parkinson sa o faca :grin::y Dau cu papagalu` dupa ce-o montez :grin: :tk OMU'e inainte de toate! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
kato Postat Noiembrie 16, 2010 Partajează Postat Noiembrie 16, 2010 Re: Alezare rulment pune bucsa de broz grafitat...daca la Patrol tine ...va tine si la tine...! Patrol...lung...urat si dus cu pluta...nume de cod...Animalu !!! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Marius C alias Turagmes Postat Noiembrie 17, 2010 Partajează Postat Noiembrie 17, 2010 Re: Alezare rulment ai sa razi.....dar.....sunt sanse mari ca bucsa de bronz sa tina mai mult decat rulmentul ....asa ca sfatul meu e sa faci bucsa de bronz grafitat....si la noroaie cu el Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Klez Postat Noiembrie 17, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2010 Re: Alezare rulment Prea tarziu... :grin: I-am facut deja bucsa de 1 mm peste rulment. Fac maine niste poze si le pun, in comparatie de rulmenti. Cica strungaru zice: "Pai tu vrei sa-ti fac o foaie de ziar peste rulment ?" :ha: Costuri: rulment: 6.8 ron bucsa 15 ron timp petrecut dupa rulment si strungar: priceless Cica se pot prelucra rulmentii la interior, dar la modul foarte fin. Ca sa imi scoata 1 mm, ar fi durat cam vreo 2-3 ore. Nah, asta a zis nea strungaru` OMU'e inainte de toate! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mirciulica Postat Noiembrie 17, 2010 Partajează Postat Noiembrie 17, 2010 Re: Alezare rulment Si eu cred ca bucsa din bronz grafitat ar fi mai buna, poate va fi o solutie de luat in calcul pentru viitor. Oricum, sper sa nu mai ai nevoie de ea. Vrabia malai viseaza.....cum visez eu la un HDJ80... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Klez Postat Noiembrie 17, 2010 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2010 Re: Alezare rulment E posibil. Ca fapt divers, rulmentul care l-am scos (cred ca orig), era inca in stare de functiune, cu toate ca parca umpic era gripat... Dar se invartea. Oricum, si asta sper sa-si faca treba bine :grin: OMU'e inainte de toate! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate