Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Alegere antena cb - midland ml145 sau s9 ?

catalinuss

Postări Recomandate

Re: Alegere antena cb - midland ml145 sau s9 ?

Ce sa aleg intre midland ml145 si s9 . Am doar o statie simpla un midland 248xl de 10w. Sau ce alte antene imi recomandati .Va multumesc

Tehnic, S9 si ML 145 au cam aceleasi performante. S9 are avntajul prinderii cu "fluture" ceea ce iti ofera posibilitatea de a o mota si pe alte suprafete decat orizontale.

Daca folosesti antena cu baza magnetica oricare din aceste doua e suficienta.

Daca vei folosi o prindere fixa, te poti gandi la o antena mai lunga.

"Sunt mai multi cei care capituleaza, decit cei care esueaza." Henry Ford
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pentru atar.

Am o intrebare in legatura cu alegerea statiei. M-am oprit pe modelul Midland 248 xl 4w si mai nou cineva lauda marca storm. Pt antena am citit despre ml 145 si sirio 5000.

Vreau sa folosesc statia si in off road si pe masina de servici si ma gandesc ca statia ar trebui sa bata un 20 km.

Pentru decizia finala nu stiu cat ar costa midlandul de 10w sau mai bine ii maresc puterea celui de 4w. Statia storm de 8w am gasit-o la 450 ron cea midland 248xl la 420 ron noi amandoua.

Cat despre antene am inteles ca ar trebui sa aiba vreo 500 w, cele de la president is cele mai bune. Prefer sa dau niste bani in pus dar sa mearga bine La 200 ron am vazut o antena magnetica foarte buna dupa vanzator care nu mai trebuie calibrata.

Deci raportul pret calitate nu imi pres este clar. Eventual poti sa imi lasi un nr de tel sa putem vorbi mai usor.

Multumesc

Peter,

Samurai '97 pt nebunii

Skoda fabia '03 pt restu'

Link spre comentariu

Am sa aleg ml 145 . Sau ce alta antena imi recomanzi pt turism . Am so montez pe centru geometric al cupolie si viteza de rulare va fi peste 140 . asta inseamna ca se va inclina f mult antena.

Nu te supara, dar tradu-ne si noua ce inseamna aia : " CUPOLIE " ???

Ai mai scris asta si alt post, dar m-am gandit ca ai scris gresit, adica aici :

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?56260-Pareri-pro-contra-antena-Wilson-Little-Wil&p=654036#post654036

Link spre comentariu

Am sa aleg ml 145 . Sau ce alta antena imi recomanzi pt turism . Am so montez pe centru geometric al cupolie si viteza de rulare va fi peste 140 . asta inseamna ca se va inclina f mult antena.

La 140 km/h ML145 nu se va inclina foarte mult.

Dar nu mai ai Wilson-ul?

Folosesc aceasa antena (Wilson Little Wil - na) montata pe centru geometric al cupolie si sunt foarte multumit de performantele acestei antene. Am avut acum 1 an un sirio 5000 montata pe portbagajul masini si nu a mers niciodata asa bine ca asta . Deoarece la viteze de peste 130 antena de 2m isi schimba total valorile si mai bine da o antena de 1m Dupa parerea mea.
Editat de atar
Link spre comentariu

Pentru atar.

Am o intrebare in legatura cu alegerea statiei. M-am oprit pe modelul Midland 248 xl 4w si mai nou cineva lauda marca storm. Pt antena am citit despre ml 145 si sirio 5000.

Vreau sa folosesc statia si in off road si pe masina de servici si ma gandesc ca statia ar trebui sa bata un 20 km.

Pentru decizia finala nu stiu cat ar costa midlandul de 10w sau mai bine ii maresc puterea celui de 4w. Statia storm de 8w am gasit-o la 450 ron cea midland 248xl la 420 ron noi amandoua.

Cat despre antene am inteles ca ar trebui sa aiba vreo 500 w, cele de la president is cele mai bune. Prefer sa dau niste bani in pus dar sa mearga bine La 200 ron am vazut o antena magnetica foarte buna dupa vanzator care nu mai trebuie calibrata.

Deci raportul pret calitate nu imi pres este clar. Eventual poti sa imi lasi un nr de tel sa putem vorbi mai usor.

Multumesc

Alegerea statiei e destul de complicata.

Eu am spus-o si o mai spun, nu pot alege eu sau altii in locul vostru. Tot voi faceti alegerea in functie de recomandari, afinitati, impresii etc.

Daca as fi eu, as alege Midland-ul 248XL, mai ales la pretul ala...

In privinta puterii, diferenta intre 4W si 10W ca acoperire e prea mica sa conteze, ajuta insa daca folosesti un amplificator care are nevoie de 10W la intrare.

Antena....e lunga povestea si sunt pagini intregi scrise.

Daca o muti de pe o masina pe alta ramai la una pana in 1,5m. Daca o prinzi fix pe masina de off-road atunci mergi pe Sirio 5000.

Asta cu President e cea mai buna e folclor, chiar daca unii vor sari sa ma contrazica.:grin:

Succes

Link spre comentariu

Statia se alege relativ simplu.

1. Criterii teoretice:

Daca respectam normele , la emisie 4 W , nu avem ce face. Degeaba am 100W la emisie si ma aude toata lumea daca eu nu-i pot auzi pe cei cu puteri normale. Desigur , in situatii de urgenta este util daca iti dai si coordonatele unde te afli

Diferenta se poate face la sensibilitatea la receptie. Cu cat mai sensibila cu atat mai bine ( adica receptioneaza semnale "slabe" ) cu squelch anulat. ( vezi cele scrise mai sus)

Datele din prospectul fiecarei statii trebui citite cu prudenta, producatorii cam "spun minciuni".

Selectvitate: ceva ce nu intereseaza pe nimeni si nici producatorii nu specifica in fisa de caracteristici tehnice.

O antena buna poate face dintr-o statie mediocra una buna si invers.

Toate cele de mai sus devin relative atunci cand luam intervine PROPAGAREA.

Propagarea depinde de locul, ora, inaltimea, orientarea automobilului pozitia antenei in mometul stabilirii legaturii radio.

Aceiasi statie, cu aceiasi antena, montata in acelasi loc pe masina, are o zona de serviciu de 0,5 km la in Bucuresti , 1 km pe valea Prahovei sau 10 km la Slobozia

Editat de bratu romeo
Land ROver Freelander 2002 Td4 2,0
Link spre comentariu

Pentru atar.

Multumesc pentru raspuns. In concluzie statia va fi Midland 248 xl iar antena ceva la 1,5m ce imi recomanda si baietii de acolo.

Peter,

Samurai '97 pt nebunii

Skoda fabia '03 pt restu'

Link spre comentariu

Statia se alege relativ simplu.

1. Criterii teoretice:

Daca respectam normele , la emisie 4 W , nu avem ce face. Degeaba am 100W la emisie si ma aude toata lumea daca eu nu-i pot auzi pe cei cu puteri normale. Desigur , in situatii de urgenta este util daca iti dai si coordonatele unde te afli

Diferenta se poate face la sensibilitatea la receptie. Cu cat mai sensibila cu atat mai bine ( adica receptioneaza semnale "slabe" ) cu squelch anulat. ( vezi cele scrise mai sus)

Datele din prospectul fiecarei statii trebui citite cu prudenta, producatorii cam "spun minciuni".

Selectvitate: ceva ce nu intereseaza pe nimeni si nici producatorii nu specifica in fisa de caracteristici tehnice.

O antena buna poate face dintr-o statie mediocra una buna si invers.

Toate cele de mai sus devin relative atunci cand luam intervine PROPAGAREA.

Propagarea depinde de locul, ora, inaltimea, orientarea automobilului pozitia antenei in mometul stabilirii legaturii radio.

Aceiasi statie, cu aceiasi antena, montata in acelasi loc pe masina, are o zona de serviciu de 0,5 km la in Bucuresti , 1 km pe valea Prahovei sau 10 km la Slobozia

Parerea mea e ca esti usor pe langa subiect.

In afara de asta, nu sensibilitatea este criteriul primordial in alegerea unei statii tinand cont ca cele mai multe au intre 0,5 si 0,6 µV. Sunt putine statii cu 1µV. Stii tu ceva ceva, dar smecheria e ca unii dau masurile la 20dB SINAD si altii la 10dB SINAD. Discutia e prea tehnica si cu impact prea mic pentru ce facem noi cu statiile CB. Pentru radioamatori insa conteaza.

Ce minciuni spun producatorii?

La ce te referi cand spui "selectivitate"?

Despre propagare este un topic deschis, nu mai dezvolt aici subiectul. Nu ia mai nimeni deaici statie pentru masina de teren pentru DX.

Link spre comentariu

Si daca iei curbe la dreapta sau la stanga, si daca urci sau cobori , si daca te misti cu 10 km /ora , zona de acoperire /diagrama de radiatie a antenei se va modifica, orice antena ar fi ea, de orice lungime Deoarece se modifica pozitia ei fata de elementele de relief, fata de corespondent, etc.

Daca tot calculati modificarea zonei de acoperire datorata inclinarii antenei la vieteze mari de deplasare, ce ar fi sa calculati si cum se modifica receptia / emisia datorita efectului Doppler la frecventa de 27MHz si viteza de 150km/ora.

Ar trebui sa ramanem in zona rezonabilului ca sa nu cadem in alte extreme

Link spre comentariu

ML si S9 au acelasi spic, deci ar trebui sa se incline la fel. Cred ca e prea mult caz pentru 140km/h.

Link spre comentariu

Salut

performantele unei antene sunt trecute in prospect la specifiatii tehince si cele mai improtante ar fi vswr in banda respectiva si castigul.

Daca sunt doau antene cu aceleasi specificatii in mod normal nu ar trebui ssa fie diferente . Diferentele apar in cazul mpozitieie de montare a antenei si chiar in cazul ca este montata pe un suv, care e mai inalt sau pe un auto berlina....sau daca suprafata metalica cu rol de "ground plane" difera seminificativ.

Inca odat, aceste diferente nu sunt evidente in exploatarea de zicu zi. In acelasi timp, aceiasi antena, montata in acelasi loc, pe aceiasi masina, poate d arezultate diferite daca se foloses statii diferite, mai ales la receptie datorita eventualei diferente de sensibilitate a statiilor, cu squelch anulat.

Mie mi se pare ca se pune prea multa importanta pe chestia asta cu CB, cat bate o statie, care antena e mai buna, etc...atat timp cat conditiile de propagare, montaj, deplasare, relief , sunt diferite, comparatiile sunt inutile

Link spre comentariu

Comparatiile isi au rostul.

Plecam de la premisa ca vom compara doua sau mai multe antene in conditii identice de montaj, pe aceeasi masina cu aceeasi statie.

Revenind la subiect, S9 conform specificatiilor producatorului, are un castig mai bunca ML-ul, are aceleasi valori electrice, mai putin puterea maxima suportata, care este 300W la S9 fata de 400W la ML.

In concluzie, ar fi mai buna S9.

Link spre comentariu

Parerea mea e ca esti usor pe langa subiect.

In afara de asta, nu sensibilitatea este criteriul primordial in alegerea unei statii tinand cont ca cele mai multe au intre 0,5 si 0,6 µV. Sunt putine statii cu 1µV. Stii tu ceva ceva, dar smecheria e ca unii dau masurile la 20dB SINAD si altii la 10dB SINAD. Discutia e prea tehnica si cu impact prea mic pentru ce facem noi cu statiile CB. Pentru radioamatori insa conteaza.

Ce minciuni spun producatorii?

La ce te referi cand spui "selectivitate"?

Despre propagare este un topic deschis, nu mai dezvolt aici subiectul. Nu ia mai nimeni deaici statie pentru masina de teren pentru DX.

"Minciunile" producatorilor consatu indeosebi in exagerarea performantelor statiilor saua nteneleor produse de aceea uneori o statie sau antena cu parametri mai slabi dar corecti pot da rezultate mai bune decat statii sau antene cu parametri foarte buni doar pe hartie.

Dupa cum probabil cunosti la intrarea oricarei statii exista niste filtre de canal..la statiile care au asa ceva, unele au filtre de banda larga.

Cu cat flancurile filtrelor respective sunt mai abrupte cu atat selectivitatea statiei este mai buna adica semnalele din canalele adiacente, superior si inferior sunt rejecatte mai eficient.

Selectivitatea/sensibilitateapoate fi imbunatatita si in etajele de FI precum si in primul etaj de mixare. Astfel SINAD poate fi imbunatatit.

Pe scurt, cu cat selectivitatea este mai buna cu atat si C/N este mai bun.

C/N depinde in mare masura si de factorul de zgomot F al etajului de intrare a receptorului parametru pe care nici un producator nu-l noteaza in specificatiile tehnice. Oricum, fiind statii pentru uz comercial mi se pare normal sa nu il specifice.

Incerc sa pastrez discutia la un nivel cat mai acceptabil pentru cei care citesc.

Editat de bratu romeo
Link spre comentariu

• 4 săptămâni mai târziu...

Nu te supara, dar tradu-ne si noua ce inseamna aia : " CUPOLIE " ???

Ai mai scris asta si alt post, dar m-am gandit ca ai scris gresit, adica aici :

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?56260-Pareri-pro-contra-antena-Wilson-Little-Wil&p=654036#post654036

M a refeream la cupola , autoturismului

Link spre comentariu

salutare,

am o antena midland ml145 cu talpa magnetica (1650 mm) pe un Maxon CM10, foarte multumit la cat si cum le folosesc. dupa ce am schimbat masina, la Pajero Sport am gasit montat pe plafon un kit Sirio pt antena cu prindere cu fluture. vanzatorul spune ca asa a cumparat-o din Germania, masina avand si statie initial. si ca ar avea cablu tras, etc. pe care eu nu l-am gasit inca dar mai scotocesc. situatie care imi convine la fix, sa scap de cabluri trase prin usi, etc.

astfel ca as vrea sa schimb antena actuala cu un Sirio:

- Sirio Performer 5000 PL = 1965 mm

- Sirio Performer P-800 PL = 1650 mm

am vazut ca e foarte laudata 5000 PL, dar mie mi se pare cam mare, si asta pe care o am acum e putin "ciudata" avand in vedere ca e plasata pe plafon, si masina destul de mare si ea.

sunt diferente chiar atat de mari intre cele doua antene, dpdv al unei utilizari modeste, gen iesiri la sfarsit de saptamana? :)

si inca o intrebare: prinderea aia cu fluture tine bine? exista riscul sa se slabeasca de la zdruncinaturi, uzura in timp, etc?

pt ca initial am avut de ales intre Midland cu talpa magnetica cu prindere fixa, si cu prindere cu fluture, si am optat pt aia fixa din cauza ca sa nu am batai de cap ulterior, doar ca acum imi dau seama ca mi-ar fi prins bine aia cu fluture, o puteam folosi linistit pe noua masina.

multumesc.

Link spre comentariu

Pentru montare sus, P-800 este foarte ok.

Prinderea aia cu fluture e o prindere pe con a carui strangere se face cu un surub cu fluture. Prinderea conica e destul de solida si nu se desface usor in timp.

Link spre comentariu

• 6 luni mai târziu...

azi mi-am montat si calibrat noua antena Midland 9 Plus. astfel am scapat de aranjat de fiecare data cabluri prin usi, etc, de la Midland ML 145 cu talpa magnetica.

ce diferente am observat, poate subiective, dar totusi: inainte de calibrare eram pe la Sala Palatului si facea cineva o proba de statie de la Gara de Nord pe care l-am auzit perfect si el pe mine de asemenea. de pe Eminescu am raspuns tot la o proba de statie de pe Victoriei. eu zic ca e bine. cu ML 145 prin oras nu prea prindeam nimic clar. recunosc ca nu foloseam statia prin oras decat la plecari/intoarceri din oras.

o sa mai fac proba si in we pe DN1.

9 Plus are spicul cu vreo 10-15 cm mai scurt decat Ml 145 si vizibil mai subtire / flexibil. s-a calibrat bine, SWR 1.2.

am trecut pe antena fixa deoarece am cumparat masina deja gaurita in plafon si cu suport pt antena, asa ca am zis sa scap si de cablaraie pe dinafara daca tot e asa.

@atar: multumesc pt linistirea cu fluturele ala, am vazut antene la care se tot slabea prinderea aia, si de aia am ezitat o vreme, dar sa speram ca nivelul de calitate Midland isi va spune din nou cuvantul :)

Link spre comentariu

• 2 luni mai târziu...

Eu mi-am luat recent un Bytrex PRO M4 HP,cica ar avea 20W cu antena S9 plus si magnet de 120 tot Midland.Nu am calibrat-o dar mi se pare ca am receptie mai proasta decat cu o antena de 90 cm Cobra pe aceiasi statie.Le folosesc pe o Toyota Hilux `06.

Nu mai semnez.
Link spre comentariu

Eu mi-am luat recent un Bytrex PRO M4 HP,cica ar avea 20W cu antena S9 plus si magnet de 120 tot Midland.Nu am calibrat-o dar mi se pare ca am receptie mai proasta decat cu o antena de 90 cm Cobra pe aceiasi statie.Le folosesc pe o Toyota Hilux `06.

Calibreaz-o........

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare