Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Sfat achizitie autoutilitara

plummer

Postări Recomandate

As avea rugamintea ca cei care detineti autoutilitare sa`mi dati un sfat in privinta achizitionarii unei dube a carei destinatie va fi exclusiv pentru transportul stupilor. Bugetul meu se incadreaza in maxim 2500 euro. Am in vedere urmatoarele tipuri :

Renault Master

http://i52.tinypic.com/2d1s13o.jpg

Fiat Ducato

http://i56.tinypic.com/152z69d.jpg

Iveco Daily

http://i52.tinypic.com/2s7av78.jpg

Ford Transit

http://i56.tinypic.com/2h892cj.jpg

Nu emit pretentii din partea acestor masini dat fiind bugetul, in schimb as vrea sa stiu care dintre ele e acel "bou de jug" care rezista in cele mai grele conditii (drumuri de tara, pamant, noroaie, etc). Exista printre aceste dube si ceva cu tractiune fata ?

Multumesc anticipat :h5

~ Silence is a gift ~

~ Learn to value its essence ~

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Sfat achizitie autoutilitara

cred k e cam incomod sa transporti stupi cu duba, de ce nu te orientezi spre o masina platforma?

si intre ce ai prezentat tu, eu as opta spre ford sau iveco , mult mai fiabile decat celelalte...

Invata regulile, apoi incalca vreo cateva.
Link spre comentariu

Iti pot spune ca am mers ceva vreme cu in Ducato, si o data pe luna sarea pompa de injectie de la punt. Iveco are probleme cu rulmentii intermediari la cardan. Dar daca ai C-ul, am eu de vanzare un camion DAC, 4x4, deja pregatit jumate pt stupi, si cealalta pentru dormit :grin:

OMU'e inainte de toate!
Link spre comentariu

stupi aia de vrei sa-i transporti cu duba au si albine in ei?

nu de alta dar stuopii nu prea se transporta cu asa ceva .... nu vei reusi sa faci prea multe transoporturi ... ca mor albinele fara ventilatie.

ptr stupi cu albine trebuie musai platforma si de preferat 4x4

@Klez - am rugamintea daca poti sa detalizei (eventual pe PM)despre dac-ul ala 4x4.

Link spre comentariu

Ce dea stupari si eu nu stiam de voi............

DUMNEZEU A CREEAT BINELE SI FRUMOSUL SI PE NOI PENTRU A-I CONTINUA OPERA!

-DACIA 1307 DOUBLE CAB 1,9 D 4X4 :dr1

Link spre comentariu

Renault si fiat au tractiune fata.Intre cele 3 eu as opta pentru Iveco.In mod sigur le ingroapa pe celelalte , de 2 ori pe fiecare din ele.

Link spre comentariu

Hai sa detaliem putin ....

Cel cu hobby`ul pt apicultura nu sunt eu ci tatal meu.De vreo 2 ani s`a apucat de asa ceva , mai exact de cand a avut ceva probleme cu inima si i`a recomandat doctorul sa se retraga de pe la oras daca vrea sa nu incheie socotelile datorita stressului. Asa ca dintr`o mini vacanta petrecuta prin muntii Macinului si prin Ostrovul Lupilor, omul a venit acasa pus pe fapte mari. Si`a cumparat 20 de stupi si toata vara se retrage din oras si sta cu ei. Nu e mare afacere, ci mai mult il trimitem noi de acasa sa se relaxeze. De fapt, tot prin munca se relaxeaza el :ha:

Acum, si eu si el avem tot "abecedarul" in buzunar, dar din cauza taxelor nesimtite de pe la noi, am exclus varianta unui vehicul cu M.M.A. >3500kg . Ne`am gandit si la o remorca "home made" dar am inteles ca sunt ceva taxe pt inmatriculare sau una noua (pt transportul a ~35 stupi) sare de 1500 E si nu am rezolvat nimic. Adica e ceva de genu` "am cu ce, da nu am cu cine", deci ar mai trebuie sa iau si o masina cu care sa tractez :bi pt ca monovolumul care poate tracta are agatata non-stop rulota :2dr

In concluzie, pt "sportul" acesta de vara :grin: nu avem nevoie de cap tractor cu s(h)a, ci doar de ceva mai comod cu care sa le transportam.

Am citit de varianta cu respiratul albinelor ... nu este nici o problema pt ca noi din Dobrogea nu iesim .. in max 2h ajungem la orice destinatie.

Multumesc tuturor pt raspunsuri si sper ca am raspuns si celor care au cautat sa`mi ofere solutii la problema mea... Cercetam in continuare :h5:x

~ Silence is a gift ~

Link spre comentariu

sfatul meu in aceasta situatie ar fi sa-ti faci cont si aici:

http://anunturiapicole.3xforum.ro/

De exemplu http://anunturiapicole.3xforum.ro/post/6941/1/remorci_apicole_la_comanda/ fac remorci apicole "la comanda" inclusiv in functie de masina care tracteaza, adica trec in acte fix cat sa te incadrezi in categorie.

Oricum ... ptr un asemenea hobby se merita sa dezvolti abecedarul din permis macar pana la B plus E

ca si masina .... o varianta foarte oki dpdv costuri ar fi un papuc vechi de la dacia ..... in el intra 8 stupi verticali .... mai pui si-n remorca altii minim 12 si uite cum poti transporta minim 20 la tura.

Iar papucul se poate dovedi foarte util si-n afara sezonului ... fie si numai ptr berea primita de la amicii care-si cumpara frigider sau aragaz.

Revenind la treaba cu doar 2 ore .... este foarte periculkoasa, albinele au prostu obicei ca atunci cand sunt nelinistite sa se agite .... se incalzeste stupul ... se topeste ceara si se naclaiesc de miere, iti dau un scenariu .... noapte pe coclauri (ca banuiesc ca nu mergi pe asfalt in pastoral) dai cu roata intr-o groapa, buturuga sau piatra sau altceva si dejantezi .... socul loviturii sigur va agita toate albinele .... pana faci tu pana si pleci mai departe mai adaugi minim 1/2 de ora la timpul estimat, mai punem si-o noapte calduroasa cu peste 25 celsius care in iulie si chiar iunie e ceva destul de frecvent si uite cum te alegi cu o gramada de stupi naclaiti de miere, ceara topita sio albine moarte.

Singurul apicultor pe care il stiu sa foloseasca (de fapt a folosit) dube la transporttul albinelor este unul care avea si-o afacere cu constructii metalice si avea deja in dotare dubele, dupa cateva sezoane in care pierdea cativa stupi buni la transport (ca la asa ceva mor stupii aia mai bun - ca au albina multa in ei) si-a luat omul 2 camioane pe care le foloseste numai si numai ptr albine.

Editat de tarzy
Link spre comentariu

Un camion omologat cum trebuie (transporturi speciale/ocazionale), nu te costa o avere in timp (taxe). Exemple aprox: impozit 110 ron/an, asigurare 500 ron/6 luni (sezon), rovigneta pe 24 ore (cat dureaza transportul), ITP o data pe an, primavara devreme, cu stupii inchisi, dimineata la 6, primul la rand, la ora 7 esti deja acasa, parcat in aceeasi pozitie, la ora 8 ai deschis stupii. :grin:

Si al meu batran se ocupa cu asa ceva, implicit si eu sa-l ajut, chit ca nu ma dau in vant dupa acest hobby/meserie. A inceput de vreo 20 de ani, cu o remorca imprumutata trasa dupa un Aro de la servici. Mai apoi am confectionat impreuna o remorca (pe vremea cand se inmatriculau in regie proprie), care o trageam cu pajero. Am evoluat, ne-am luat un camion 4x4, reductor, blocant spate, l-am pimpat numai pentru apicultura. Ne-am facut treaba vreo 5 ani, dar varsta isi spune cuvantul, din meserie, revine incet-incet inapoi la hobby.

LE: Daca stii ca asta o face doar din hobby, atunci incepe cu ceva mic (papuc, aro, remorca), daca vrea sa faca si bani (frumosi) din acest lucru, fa ceva "industrial".

OMU'e inainte de toate!
Link spre comentariu

Sunt multe de spus si cel mai bine intra pe site la apicultori si verifica si iei decizia care ti se potriveste cel mai bine.

Poti sa iti iei si peridoc auto si faci pat separat de stupi pe care ii inalti apoi pe picioare gen cric si utilizezi peridocul si la alte transporturi. Avantajul mare la camion este ca nu descarci stupii din camion.si ii ai in permanenta acolo iar pe interior schimbi magaziile .la remorca ori le lasi pe patul ala de fier ori la descraci dar fara niste dispozitive de ridicat mutat iti omori spatele degeaba.Intra pe site-uri si vezi cum si le-au facut alti si ce avantaje si dezavantaje au ..

EU caut sa cumpar stupi cu albine acuma ...vreo 50 de bucatii.Daca stii ceva da-mi si mie de stire.

Editat de f_zoltan

Land Rover Discovery I

Mercury Sable

LR serie III

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

Utilitara s`a cumparat, e o bulgaroaica frumoasa din 1996, volan pe partea gresita, cu 112.000 Mile (nu cred, dar zic si eu ce am vazut in bord :wink:) , imobilizator electronic, motor 2.5 D, la 2000 euro. Pozele sunt mai vechi dar le pun pt prezentare.

Multumesc pentru gazduire :cl :h5

phpwFqabYAM.jpg.0a66ba920f72f6b1cb91e18e402d325d.jpg

phpQI0kB5AM.jpg.355ed3d45ed2b6b1e35c6c2b9220d4a0.jpg

phpwerXV0AM.jpg.0b7f4d47f927dd0a5720eb1d96108da8.jpg

~ Silence is a gift ~

Link spre comentariu

Imi pare rau ca nu am vazut topicul mai demult, te puteam sfatuii mai bine.

Ca idee, din marcile enumerate mai sus, iti spun cu ce am avut eu tangente:

iveco si ford, dupa parerea mea amandoua sunt foarte fiabile, despre intretinere nu te pot ajuta...dar pararea mea este ca un iveco sau ford cu platforma isi facea treaba bine.

Zic asta pentru ca si batranul meu a avut stupi, a renuntat la ei pentru ca eu sunt alergic la veninul de albine, era sa mor dupa ce m-a intepat o amarata de albina in gat.

Ma rog, pe vremea lui impuscatul ii cara cu dacia, asezati sus pe portbagaj.

Ideea este ca stupii trebuie transportati in aer liber, urdinisul inchis, si cam atat.

Intr-o duba, chiar si pt 1 ora, este nasol pt ele, este foarte cald. Daca vre-o data ve-ti avea in vedere schimbarea masinii, luati platforma.

Oricum, succese pentru viitor si sunt sigur ca batranului tau ii va placea aceasta activitate.

Cu respect,

Mircea

Vrabia malai viseaza.....cum visez eu la un HDJ80...
Link spre comentariu

• 6 luni mai târziu...

Don't worry, eu transport stupi mai bine de 6 ore intr-un Mb 100 (de la Sibiu la Calafat) fara probleme. Necazul este cu tatal tau, daca este cardiac nu are voie sa stea printre albine, principala actiune a veninului de albine este eliberarea de adrenalina care poate duce la ischemie acuta si implicit stop cardiac.

Fericirea este simpla ... depinde cat de simplu poti sa fi!
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare