Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Turbo si resoftare (chip tuning) la 1.3 86 cp - Jimny

cezar333

Postări Recomandate

Re: Turbo si resoftare (chip tuning) la 1.3 86 cp - Jimny

Am rezolvat partea cu puterea. Am montat un motor M15A de la un SX4 si diferenta de putere se simte semnificativ. Partea frumoasa este ca totul este "bolton" iar modificarea mi-a luat 2 zile. La fel de bine se poate monta si un motor M16A, am montat acest motor pe un alt Jimny. Eu unul nu mi-am dat seama de diferenta de putere intre motorul de 1,5 si 1,6 :grin:.

Precizare: Motorul de 1,5 se poate monta fara nici o modificare pe Jimny Euro 3(fara VVT), iar motorul de 1,6 se poate monta pe Jimy Euro 4 si 5(single VVT) fara nici o modificare.

Editat de scrind

Sa zbori nu este periculos! Periculos este atunci cand te prabusesti!

Jimny 1,3 16v M13A 4x4

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pe bune ? 1,6 ala de pe SX4 suna foarte tentant cu 75 kw (fata de 63) si 165 in loc de 110 Nm. Absolut nici o modificare necesara, e chiar atat de plug and play ? Probleme la RAR, ceva ? cum se simte masina dupa inlocuire ?

Multam' ! :br

Suzuki Jimny 1.3 DOHC JLX 2007 = ProComp +2", body +1", flanşe, amortizor OME, scut, snorkel, BFG A/T 215/75R15, CB, StP, folie, xenon. Daewoo Espero 1.8 CD SOHC 1995 = aşteaptă anul 2027.
Link spre comentariu

Pe bune ? 1,6 ala de pe SX4 suna foarte tentant cu 75 kw (fata de 63) si 165 in loc de 110 Nm. Absolut nici o modificare necesara, e chiar atat de plug and play ? Probleme la RAR, ceva ? cum se simte masina dupa inlocuire ?

Da se foloseste motorul de la SX4(eu asta am folosit). Totul este plug and play, dar trebuie sa folosesti anumite componente de la M13A si unele de la M16A.

Spre exemplu SX4 are alternatorul de 75 A fata de 70 A (M13A), iar daca vrei sa-l folosesti pe cel de pe SX4 trebuie sa folosesti fulia de arbore de la SX ceea ce it modifica cureaua pentru A/C si servo. Pentru cine vrea sa faca modificarea aceasta ii stau la dispozitie!

La RAR nu am ajuns inca! Dar am masurat emisiile si se incadreaza la fel ca si cel de 1,3.

Masina in acest moment este o mica bestie. Puterea este semnificativ crescuta(Poti sa pleci cu scartit de roti in treapta a doua si reductorul in H). Consumul a crescut cu aproximativ 15% fata de consumul initial(in regim de cursa consuma 17% iar acum a consumat 20%).

Jimny 1,3 16v M13A 4x4

Link spre comentariu

Hmm... eu ma asteptam sa scada consumul nu sa creasca. Esti sigur ca ti-a crescut consumul? Pentru ca motorul de 1.5 e mult mai potrivit pentru masina asta decit cel de 1.3

Later edit: ce inseamna mai exact regim de cursa?

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

• 2 luni mai târziu...

Australianu' si-a terminat proiectul de M18A + turbo in Jimny; zice 180 CP la roata pe dyno cu presiunea la 10 PSI, wheelspin intr-a 1-a cu roti pe 32" :uameni

2 filmulete aici si aici. La naiba :grin:

Suzuki Jimny 1.3 DOHC JLX 2007 = ProComp +2", body +1", flanşe, amortizor OME, scut, snorkel, BFG A/T 215/75R15, CB, StP, folie, xenon. Daewoo Espero 1.8 CD SOHC 1995 = aşteaptă anul 2027.
Link spre comentariu

A terminat australianul treaba, dar colegul nostru scrind tot nu ne-a lamurit cu niste detalii.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

"There is nothing wrong with the planet... people are f*cked" - George Carlin Saving the planet

Link spre comentariu

A terminat australianul treaba, dar colegul nostru scrind tot nu ne-a lamurit cu niste detalii.

True, decat sa citesc ce-a facut unul din celalalt colt al lumii, cu chiu cu vai, si neomologabil la noi, ma intereseaza mai mult ce a facut un coleg de, dupa cum a zis el "bolt-on".

Mai ales ca in ideea de a omologa toata treaba, la RAR ai o limita cu care poti schimba un motor fara sa treci prin tot felul de teste.

http://www.rarom.ro/RO/article--Ce_trebuie_sa_fac_daca_doresc_sa_schimb_motorul_vehiculului_--195.html

Jimny VVT, ex Toyota KZJ70 - "cand ma fac mare, imi iau Defender"
Link spre comentariu

Pt ce va intereseaza omologarea unui motor mai mare......sau omologarea dupa ce pui un Turbo ????

Am prieteni care dintr-un 2.5 sau 3.0 au ajuns la 400 respectiv 680CP si nu a comentat nimeni nimic. Cand ii mai opreste politia si vede acel intercooler masiv devin interesati si intra in discutii faine....

Link spre comentariu

Politia poate nu, dar aia de la RAR/ITP sigur ar trebui sa aiba ceva de comentat, macar de dorul unei spagi.

Insa, montatul motorului de 1.5 (identic la exterior) ar trebui sa fie ceva foarte "low profile". Practic e acelasi motor, cursa pistonului e mai mare, alejajul e identic.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Politia poate nu, dar aia de la RAR/ITP sigur ar trebui sa aiba ceva de comentat, macar de dorul unei spagi.

Insa, montatul motorului de 1.5 (identic la exterior) ar trebui sa fie ceva foarte "low profile". Practic e acelasi motor, cursa pistonului e mai mare, alejajul e identic.

Moaterele sunt identice la exterior. Cursa pistonului este identica, doar alezajul fiind mai mare.

M13A C

Cursă şi alezaj78,0 x 69,5 mm

M16A

Cursa si alezaj 78,0 X 83,0 mm

M15A

Cursa si alezaj 78,0 X 78,0 mm

Jimny 1,3 16v M13A 4x4

Link spre comentariu

Hmm... eu ma asteptam sa scada consumul nu sa creasca. Esti sigur ca ti-a crescut consumul? Pentru ca motorul de 1.5 e mult mai potrivit pentru masina asta decit cel de 1.3

Later edit: ce inseamna mai exact regim de cursa?

Consumul in regim de mers pe sosea si drumuri forestiere este mai mic.

In regim de cursa.....adica blana!!!!!

Jimny 1,3 16v M13A 4x4

Link spre comentariu

Este plug and play, cu mentiunea ca se folosec componente de la M13A si M16A/M15A. Inca nu am fost la RAR, dar atata timp cat motorul este deja omologat nu este o problema. Masina este foarte puternica. Spre exemplu daca fortezi un pic scartii rotile in treapta 1,2 si 3.

A se lua in calcul ca se poate aleza blocul de 1,3 la dimensiunea celui de 1,6 sau 1,5. In acest moment studiez varianta alezari si a tratamentelor ce trebuiesc facute.

Partea de pistoane, segmenti si injectoare fiind deja rezolvata(piese originale).

Jimny 1,3 16v M13A 4x4

Link spre comentariu

Moaterele sunt identice la exterior. Cursa pistonului este identica, doar alezajul fiind mai mare.

M13A C

Cursă şi alezaj78,0 x 69,5 mm

M16A

Cursa si alezaj 78,0 X 83,0 mm

M15A

Cursa si alezaj 78,0 X 78,0 mm

Invers... alezajul e identic (se folosesc aceleasi pistoane).

See here: http://en.wikipedia.org/wiki/Suzuki_M_engine

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Consumul in regim de mers pe sosea si drumuri forestiere este mai mic.

Bun... deci pina la urma consumul in regim pe utilizare normala (on-road) e mai mic. Corect?

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

Inca nu am fost la RAR, dar atata timp cat motorul este deja omologat nu este o problema.

Este o problema, pentru ca masina avind un motor mai mare se incadreaza la alt impozit si la alta asigurare ;) Noroc ca modificarile exterioare nu sint vizibile.

Suzuki Jimny 1.3i 2004

Link spre comentariu

• 3 luni mai târziu...
  • Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare