Gabila Postat Februarie 8, 2011 Partajează Postat Februarie 8, 2011 Salut , luminati-ma si pe mine va rog ce rol are aceasta TRACK BAR ? e nasol jocul in partea dinspre lonjeron (destul de mare) incerc sa ma mai dumiresc un pic in ale mecanicii deoarece nu acesta este punctul meu forte... dar omul cit traieste invata nu?:cnsiu sa mai dramuiesc banii.. Dacia Duster 1,5 dci 4wd Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat Februarie 8, 2011 Partajează Postat Februarie 8, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? Sa punem si o poza ca sa inteleaga toata lumea despre ce se vorbeste aici.... http://i676.photobucket.com/albums/vv129/Astral1969/DIVERSE/ElementedirectieCherokeesauGrandCherokee.jpg REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Gabila Postat Februarie 8, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? Multumesc Astral , nu mi-a venit in minte sa pun si o poza... Dacia Duster 1,5 dci 4wd Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
ssrli Postat Februarie 8, 2011 Partajează Postat Februarie 8, 2011 (editat) Re: ce rol are track bar la cherokee? Track-bar-ul iti centreaza puntea sub masina Din cauza ca toate bratele (control arms) sunt paralele, puntea se poate misca stanga-dreapta, puntea, bratele si axa dintre prinderile bratelor de pe lonjeroane formand un paralelogram deformabil. Ca sa centrezi puntea sub masina, trebuie ori sa nu mai existe paralelogramul respectiv (triangulatie a bratelor, dubla sau simpla) ori sa ai ceva care opreste miscarea stanga dreapta, adica track-bar sau chiar watt linkage. Presimt ca urmeaza un post in care o sa te plangi ca directia vibreaza tare daca dai peste o denivelare la viteza :grin: Adica death wobble, cauzat de prinderi uzate ale track-bar-ului. Aici am facut un desen foarte rapid al sistemului de pe jeep, vedere de sus. Puntea e evidenta, linia orizontala neagra e axa dintre prinderile bratelor de pe lonjeroane, bratele le-am pus doar pe cele inferioare (cele superioare ne imaginam ca sunt paralele cu ele). Cu rosu am desenat miscarea posibila, se vede usor paralelogramul: http://i52.photobucket.com/albums/g8/DAdrianD/4-link.png Aici e sistemul de punte cu 3-link, brate superioare cu triangulatie (mov). Desi intre bratele inferioare si punte se formeaza acelasi paralelogram, intre bratele superioare si punte e un triunghi, care nu se poate deforma, deci puntea nu se mai misca stanga-dreapta: http://i52.photobucket.com/albums/g8/DAdrianD/3-link.png Editat Februarie 8, 2011 de ssrli '02 WG CRD - EGR delete '94 MX5 NA8 - Low, fast and stupid. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Februarie 8, 2011 Partajează Postat Februarie 8, 2011 (editat) Re: ce rol are track bar la cherokee? Buna seara ! Track bar = bara Panhard. Prezenta aproape exclusiv la axele cu suspensie pe baza de arc spiral, unde nu exista triangulatie de nici un fel sau Watt. Mai rar se intalneste si pe masini mai grele, cu suspensie lamelara, pentru a mai prelua din fortele care apar in plan orizontal pe arcurile in cauza. La Cherokee se uzeaza capul de bara dinspre lonjeronul stang, la celalalt capat, jos la punte, este bucsa. Jocul de la Panhard, coroborat cu capetele de bara uzate ale elementelor directiei, cu o directie prost reglata plus amortizor de directie defect, sau cu telescoape defecte, duc la "Death Wobble". Acesta este un tremurat urat de tot la trecerea peste un obstacol scurt cu ambele roti ale puntii fata in acealsi moment, de obicei apare intre 50-80km/h. E ca si cand masina ar vrea sa se scuture de sofer, asa cum un caine se scutura de apa... Si se poate ajunge in botanica sau altundeva decat doresti, daca te ia prin surprindere... Pentru remedierea jocurilor din track bar, se poate merge pe altul stock nou, sau pe unul reglabil aftermarket, mai ales daca masina va fi liftata. Atentie, la masini cu volanul pe dreapta, track bar-ul sta de obicei invers... Stima, Dragos Editat Decembrie 12, 2011 de Heavy D. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat Februarie 8, 2011 Partajează Postat Februarie 8, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? Si un topic cu un link pe aceasta tema : http://forum.club4x4.ro/showthread.php?37841-Bara-Panhard-interesant&highlight=panhard REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Gabila Postat Februarie 8, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? incep sa ma lamuresc si sa ma si "sperii" usor usor.. deci bara Panhard la capatul dinspre lonjeron e...zob, capetele de bara la directie inca sint bune ,telescop directie:nici prea prea nici foarte foarte, telescoape :zdrente... numai bara panhard e aproape 600 ron... da le putem face tiptil nu...? am schimbat bucsi la tendoana inferioare , pivoti superiori,inferiori si rulmenti . cit de repede se distrug astea daca nu le schimb odata cu celelalte care au probleme ? ma rog anafara de bara Panhard care presupun ca nu mai sufera amanare pt ca jocul e considerabil...cred ca de la bara Panhard se aude ca un cloncanit la gropi pe stg si totodata la ceva viteza ...~80km/h Dacia Duster 1,5 dci 4wd Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Februarie 8, 2011 Partajează Postat Februarie 8, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? De obicei, totul pleaca de la telescoape. Un telescop defect nu mai "filtreaza" socurile eficient, si ca atare, acestea se transfera la celelalte elemente din cinematica. Conform celor scrise de tine, daca bucsile ramase inca neschimbate sunt OK (cele de la bratele superioare, daca am inteles bine), recomand sa te orientezi catre un set de telescoape noi, preferabil hidraulice, nu cu gaz. Panhard-ul se poate rezolva mult mai ieftin, cu putina imaginatie, schimband doar configuratia acestuia la partea dinspre lonjeron. Nu mai gasesc acum poza, dar in esenta, merge cam asa: - se renunta (taie) capul Panhard-ului de catre lonjeron. - se cauta un uni-ball cu un diametru de filet care sa-ti permita sa gauresti si sa filetezi interior Panhard-ul, acolo unde l-ai taiat. - in functie de gaura din sfera uni-ball-ului se ia/confectioneaza surub pe masura. - care surub se va prinde in suportul unde intra ex-capul de bara (cel taiat), fixandu-l acolo rigid. - trecand surubul prin gaura uni-ball-ului (deasupra si dedesubt cu cate un distantor de 10mm), se reataseaza Panhard-ul la locul lui, (cu piulita dedesubt) acum avand si posibiltatea de a-l regla. Costurile sunt rezonabile, as zice. Un uni-ball de calitate e vreo 20-25 Euro, iar eventualele confectionari (surub, distantoare, gaurire, filetare) sunt si ele foarte abordabile in orice atelier de strungarie. Daca e sa cumperi surub, recomand minim 10.9, daca nu chiar 12.9. Daca e sa faci surub, ceva Chromoly forjat, de preferat. Procedura descrisa mai sus se poate utiliza (cu ceva limitari) si in loc de brat Pitman "extreme drop". Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
AndreiBizzy Postat Februarie 9, 2011 Partajează Postat Februarie 9, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? Salut, Si la Panhardul meu are joc capatul de bara si ca solutie de moment voi incerca sa il trimit la Cluj unde se injecteaza cu teflon.Daca a incercat cineva,rog sa ne ziceti si noua cum se prezinta. Asta va fi o solutie de moment pana voi avea "verzisori" pentru un Panhard reglabil dat fiind ca masina e deja liftata cu 3.5'' Jeep Cherokee XJ 2.5TDI Lift: RUBICON EXPRESS,3.5-inch Super-Flex Yamaha Grizzly 550, Honda xr 400,Yamaha wr 450 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
marga1 Postat Martie 16, 2011 Partajează Postat Martie 16, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? in cluj se injecteaza teflon?? curios, da-mi te rog si mie datele lor de contact daihatsu rocky 2800cc normal aspirat Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
AndreiBizzy Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? in cluj se injecteaza teflon?? curios, da-mi te rog si mie datele lor de contact Azi incerc sa le aflu si le postez Jeep Cherokee XJ 2.5TDI Lift: RUBICON EXPRESS,3.5-inch Super-Flex Yamaha Grizzly 550, Honda xr 400,Yamaha wr 450 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Max Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? Chiar acum avem in lucru un Grand Cherokee caruia i-a fost montat un kit de inaltare fara sa se modifice track bar-urile. Rezultatul: puntile sunt mutate spre stanga, uzura prematura la bucsile de la tiranti si de la bieletele barilor stabilizatoare, instabilitate pe drum. Solutia: Voi inlocui trackbar-urile cu altele care au lungimea reglabila. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Astral Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? Chiar acum avem in lucru un Grand Cherokee caruia i-a fost montat un kit de inaltare fara sa se modifice track bar-urile. Rezultatul: puntile sunt mutate spre stanga, uzura prematura la bucsile de la tiranti si de la bieletele barilor stabilizatoare, instabilitate pe drum. Solutia: Voi inlocui trackbar-urile cu altele care au lungimea reglabila. Da` aparat de foto aveti ca sa ne exemplificati si noua ??? REGULAMENT FORUM CLUB 4X4 Rescue 4x4 & MyTrip Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Max Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? Da` aparat de foto aveti ca sa ne exemplificati si noua ??? Hai tu si fa poze ca eu nu am aparat foto aici. :grin: Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
casian Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? ce stiti despre track-bar-urile crown? ca durata de viata merci IMS 2,7 D ‘59 Range rover p38 2,5 tds Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
AndreiBizzy Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? in cluj se injecteaza teflon?? curios, da-mi te rog si mie datele lor de contact 0745265921.Sper ca nu l-au schimbat. Jeep Cherokee XJ 2.5TDI Lift: RUBICON EXPRESS,3.5-inch Super-Flex Yamaha Grizzly 550, Honda xr 400,Yamaha wr 450 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
AndreiBizzy Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? Chiar acum avem in lucru un Grand Cherokee caruia i-a fost montat un kit de inaltare fara sa se modifice track bar-urile. Rezultatul: puntile sunt mutate spre stanga, uzura prematura la bucsile de la tiranti si de la bieletele barilor stabilizatoare, instabilitate pe drum. Solutia: Voi inlocui trackbar-urile cu altele care au lungimea reglabila. Rezultatul nu este in functie de cat inalti masina? Intreb pentru ca la Cherokee am montat un kitt de 3.5'' si am inteles ca nu este nevoie de interventii la trackbar,adica nu apar modificari semnificative. Jeep Cherokee XJ 2.5TDI Lift: RUBICON EXPRESS,3.5-inch Super-Flex Yamaha Grizzly 550, Honda xr 400,Yamaha wr 450 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Martie 17, 2011 Partajează Postat Martie 17, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? Buna seara ! @ AndreiBizzy Rezultatul este diferit de la masina la masina. De exemplu, Cherokee dupa 1997 este mai sensibil la liftari, si cardanul spate se apuca de tremurat de la lifturi mai mici comparativ cu Cherokee dinainte de 1997. Legat de pozitia puntii, fa o masuratoare si vezi cat de corect este centrata. Descentrare apare la orice punte cu arcuri spirale si panhard a carei suspensie este liftata. Conteaza in schimb daca te complaci in situatia de a o lasa asa sau te apuci de facut ce trebuie. Adica prelungesti Panhard-ul, daca bucsile sunt inca OK, sau iei altul reglabil. Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
marga1 Postat Martie 18, 2011 Partajează Postat Martie 18, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? mersi AndreiBizzy daihatsu rocky 2800cc normal aspirat Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
radupeica Postat Martie 18, 2011 Partajează Postat Martie 18, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? Buna seara la Cherokee-le meu era modificat track-bar-ul astfel: capatul dinspre lonjeron a fost taiat si sudata o bucsa(de partea metalica bineinteles:wink:) iar pe lonjeron partea de prindere a bucsei respective,un surub cu piulita de 12 sau 14 nu mai tin minte si problema a fost rezolvata. nu pot pune poze pentru ca masina s-a vandut(regret) si inca ceva masina era stock,fara modificari. Respecte.Radu Nu te certa niciodată cu un prost, te va aduce la nivelul lui și te va bate cu experienta! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
zaza Postat Decembrie 12, 2011 Partajează Postat Decembrie 12, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? Buna la toata lumea Am si eu ceva intrebare de la subiectul asta. La drum de tara (cu denivelari ),sau asfalt denivelat (cum sunt unele drumuri nationale),aud niste pocnituri de la puntea fata ,cum ar veni de la track bar ,care are rolul de a tine puntea fata fixa. Se poate inlocui capetele barei cu surub fixa ? ,si ma refer la capatul barei la lonjeron care se poate inlocui cu surub 12 sau 14 cum am inteles de la ultimul raspuns ?si la capatul celalat ce fel de capat de bucsa se potriveste ? Si daca nu am probleme de la track bar ,sar putea veni zgomote de pocnitri ,incepand de la upper control arm ,sau mai bine de la caseta directie si mai incolo ,de la pitman arm? (scuzati de afirm.engleze,dar nu stiu cum se spune corect romaneste ,si am vazut desenul postat) multumesc zaza Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Decembrie 12, 2011 Partajează Postat Decembrie 12, 2011 Re: ce rol are track bar la cherokee? Buna ziua ! In caz ca track bar-ul stock (bara Panhard) de Cherokee are jocuri, exista mai multe variante de remdiere, dupa cum urmeaza: - track bar identic nou. - track bar reglabil aftermarket (eventual si cu suport nou la lonjeron, mai ales in caz ca se planifica liftari masive). Exista si in varianta heavy duty. - track bar in conceptie proprie, cu articulatii disponibile pe piata si ceva fabricatie locala. Eventual si suport conceptie proprie la lonjeron. Bucsi pentru partea de jos ar trebui sa se gaseasca si separat, dar daca jocul este sus, ai cele trei solutii prezentate mai sus, capul de bara nu se poate inlocui cu un surub fix. Cu altceva s-ar putea, dar este putin de munca si la suport. Poti avea joc in control arms (brate, tiranti), sus sau jos (upper or lower), se gasesc bucsi noi separat, sau chiar brate complete, stock sau reglabile (aftermarket). La Pitman nu poti avea joc, dar la celelalte articulatii ale directiei de dupa Pitman, se poate. Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate