trenu Postat Martie 29, 2011 Partajează Postat Martie 29, 2011 Salut, Multi laudam motorul 4.0 cu cutia automata. E un motor durabil, facut pentru abuz, e poate cel mai longeviv motor de la Jeep. Nu e motorul cel mai economicos (la GM exista variante de 4.3V6 sau 4.8V8 care ofera un raport putere/consum considerabil mai bun)... De cutie nu stiu sincer ce sa zic alta decat ca e rezistenta si daca e servisata la timp ofera performatele pentru care a fost proiectata. Din 1997-2001 pana azi insa lucrurile s-au mai schimbat in ceea ce priveste performantele motoarelor. Astazi gasim motoare+cutii automate in 7-8 trepte ce concureaza cu succes in fata cutiilor manuale chiar si in randul preferintelor romanesti (noi romanii in general strambam din nas cand venea vorba de automate). Zilele astea ma gandeam (din nou...) ce fain ar fi ca pe motorul asta 4.0L6 sa adaptez o cutie automata in 5-6 viteze, pastrand cutia de transfer NP231. AW4 al meu are urmatoarele rapoarte: 1st: 2.80 2nd: 1.53 3rd: 1.00 4th: 0.75 Am gasit o cutie interesanta de la ZF -compania care face cutii pentru BMW, Jaguar, Range Rover (printre altii): 5HP24 - automata cu 5 viteze folosita pe V8-uri de la BMW si Jaguar rating 420Nm 1st: 3.57 2nd: 2.20 3rd: 1.51 4th: 1.00 5th: 0.80 rev: 4.10 cam scumpa :) Si mai una: 5-45RFE care s-a pus si pe benzinare si pe diesel de la jeep (deci e din familie) Gear Ratios: 1st 3.00 2nd 1.67 2nd Prime 1.50 3rd 1.00 4th 0.75 Reverse 3.00 [*]545RFE only: 5th 0.67 asta din urma e mai desteapta ca are 2nd prime, si practic ar fi 6 viteze. Planul ar fi sa ma despart de AW4, sa adaptez una din astea 2 cutii imbucat cu NP231 si probabil ca va trebui un SYE ca sa compenseze diferenta de lungime (e aproape imposibil sa nu fie mai lunga cutia din moment ce are mai multe rapoarte). Ar trebui adaptat si schimbatorul. Ar mai fi problema cu calculatorul cutiei dar din cate am mai citit s-au mai imbucat cutii diferite pe motoare "non-native". O cutie din asta costa cam 1000USD full servisata. Avantajele care ar surveni ar fi urmatoarele (nu in ordinea importantei): 1.Mi-ar creste "crawl ratio" putin (inca nu stiu daca am 3.55 (+1pct) sau 3.73 (+2pcte) raport in diferentialul Ch 8.25 pe care il am). 2.Mi-ar scadea turatia la 100km/h cu aprox 200 de RPM. Deci ar scadea consumul cu aprox 1-1.5Litri Calculele le-am facut aici Poate ziceti: de ce nu schimbi si motorul ? -raspunsul e ca n-am atatia bani. Dar sa adaptez o alta cutie m-as baga in viitorul nu foarte indepartat. Stiu ca e doar un calcul empiric si e doar o propunere. Acum intrebari: Ce parere aveti de manevra asta? Unde as putea gasi dimensiunile cutiilor si cum as putea adapta cutiile la motor si apoi la cutia de transfer ? Nu ma supar daca nu sunteti de acord dar vreau argumente clare. (rog un moderator sa mute topicul daca nu l-am pus unde trebuie) EX - Toyota LJ70 - Marocanca bruneta Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Martie 29, 2011 Partajează Postat Martie 29, 2011 (editat) Re: Cutie automata 5-6spd pe XJ din 2001 ? Buna seara ! Ideea de a face asa ceva e buna, dar ai fi surprins cate variabile sunt in ecuatia asta. Si o luam in ordine: - bolt pattern cutie in fata (nu potriveste pe motor). - bolt pattern cutie in spate (nu potriveste pe reductor). - dimensiune si spline number la input shaft. - dimensiune si spline number la output shaft. - noua cutie nu potriveste pe vechiul convertor. - noul convertor nu potriveste pe vechea flex plate. - noua flex plate nu potriveste pe motor (bolt pattern, forma, dimensiune). - electromotorul stock nu va potrivi pe noua flex plate (numar dinti si pas pe coroana flex plate-ului si numar dinti si pas pe bendix, distanta dintre bendix si coroana in care acesta ar trebui sa se infiga). - comunicarea dintre ECU motor si ECU cutie imposibila sau incorecta. - SYE poate ca nu, dar estimez ca fara scurtarea cardanului spate si lungirea celui din fata nu va merge treaba. - conducte de la noua cutie la vechiul radiator de ATF (alte nipluri, forme, lungimi, diametre). - incompatibilitatea intre vechiul shifter si noua cutie (pozitie, tip actionare cablu/timonerie/ambele, pasul dintre pozitiile shifter-ului si cele ale cutiei). - pozitia noii cutii si a baii sale de ulei a va implica modificarea traseului de evacuare si o noua pozitie a traversei de sustinere sau a formei acesteia. Ca idee, prin asa ceva trec eu acum, cu poze facute azi pe la pranz: http://i54.tinypic.com/25uql95.jpg http://i55.tinypic.com/2v1lqvk.jpg In prima poza, piesa din stanga este capacul din spate al unei automate, vazut din interior. Acea forma va trebui reprodusa in piesa din dreapta, care acum e un bloc compact de Fortal. Se va schimba si dimensiunea locasului de rulment de acolo. In poza a doua, piesa din stanga este acelasi capac, vazut din exterior de aceasta data. Forma nu trebuie reprodusa, dar locasul semeringului da, doar ca la alte cote. Noua forma va fi conceputa cu un diametru de centrare pe cealalta flansa, care va fi prinsa de reductor. Si care va avea si ea povestea ei. Despre asta, cu alta ocazie. Retine ca pentru realizarea acestor flanse, trebuie sa ai materialul aferent, sa lucrezi pe baza unui desen facut de tine, ca altu' n-ai, si sa ai acces la CNC. Pentru alte axe de input sau output, nu scapi fara electroeroziune pentru canelurile de interior (mortezarea este imprecisa pentru o divizare corecta) acolo unde e cazul. Stima, Dragos Editat Martie 29, 2011 de Heavy D. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
dan ionescu Postat Martie 29, 2011 Partajează Postat Martie 29, 2011 Re: Cutie automata 5-6spd pe XJ din 2001 ? sa-mi trag una...mai bine te apuci de o nava spatiala... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
trenu Postat Martie 30, 2011 Autor Partajează Postat Martie 30, 2011 Re: Cutie automata 5-6spd pe XJ din 2001 ? Da Dragos, ai dreptate, exista foarte multe variabile pe care sa le am in vedere si in plus e partea asta cu fabricatul "pieselor de la capete" ... dupa ce se rezolva partea de compatibilitate motor-cutie-reductor trebuie rezolvata problema functionalitatii si a operabilitatii... si asta va implica probabil demontarea motorului. Totusi mi-ar placea sa pot pune mana pe niste desene tehnice ale celor doua cutii ca sa le pot compara si sa-mi pot face o idee clara despre ce si cum. Nu e graba ca n-am acuma ganduri de mesterit atat de major la masina, investighez si cer parerea doar (drept pentru care observatiile gen "mai bine ti-ai face o nava spatiala" nu isi au rostul) Intrebarea-i: unde gasesc detaliile tehnice la cele 2 cutii sau cel putin la 5-45RFE? sau alta intrebare....: unde sa le caut ? Tocmai pentru ca investighez si, mi-a mai trecut un obuz prin cap: Motor 3.0CRD (OM642) cu tot cu cutie reductor ... stiu ca unora nu le plac motoarele complicate, cu multa electronica... etc, dar eu cred ca nu s-au fabricat degeaba daca setup-ul e facut corect vor functiona foarte bine. Ma intreb, OM642 incape oare sub capota? ca-i cam inalt :al EX - Toyota LJ70 - Marocanca bruneta Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Martie 30, 2011 Partajează Postat Martie 30, 2011 Re: Cutie automata 5-6spd pe XJ din 2001 ? Buna seara ! OM642 nu e deloc inalt, doar e V6. Si daca a incaput in C, E si S-Klasse, precum si in ML, G si GL (parca si in GLK), ca si in Grand Cherokee WKII (sau WH, cum il mai numesc unii), si in Chrysler 300C, (chiar si cu 4x4 aici, dar rar), nu-mi imaginez ca e exagerat. Pe de alta parte, ca sa fie compatibil cu o masina de teren, trebuie luat exclusiv de pe un Grand, unde are reductor. Poate de pe G sau GL, daca va fi cazul. Cum ma cam indoiesc sa gasesti o linie completa in dezmembrari, care sa fie si functionala si la un pret decent, automata lu' Grand are cinci trepte, si nu cred ca e cine stie ce castig. Poate pe celelalte doua sa fie mai multe trepte, n-am idee. Cum eu nu-s deloc amator de electronica pe motoare care urmeaza sa ia si apa, si noroi, eu zic pas la varianta asta. Ce mai trebuie sa stii, este ca nu numarul de trepte dintr-o cutie ajuta in mod deosebit, ci valoarea treptelor de reductie din reductor. De exemplu, poti merge pe un D300 cu 4 la unu in loc de 2.62 la unu, sau pe un STaK cu trei trepte de reductie, sau pe un ATLASII cu patru trepte de reductie. Aici ai mai multe informatii desptre STaK, doua sau trei trepte: http://www.stak4x4.com/tech.htm http://www.high-impact.net/transmission_and_gear/Tcase_stakmonsterbox.htm Aici ai mai multe informatii despre ATLASII 4-speed: http://www.advanceadapters.com/tech-vault/atlas-transfer-case---4-speed-units/ Imagineaza-ti ca avand o reductie de 11.7 la unu, crawling-ul este exagerat de lent, daca asta te intereseaza. Ar mai fi varianta de a cupla doua reductoare in cascada, adica asa: http://www.offroaddesign.com/catalog/doubler.htm http://www.fourwheeler.com/techarticles/drivetrain/129_0705_transfer_case_doubler_kit/index.html http://www.high-impact.net/transmission_and_gear/doubler.htm Bun. Ar mai fi varianta de a utiliza un underdrive unit dedicat pe cutia si reductorul tau, pentru ca intre ele se monteaza chestia. Adica asa, cu un Klune-V: http://www.high-impact.net/transmission_and_gear/extreme_underdrive_brochure.htm Configuratiile cu doua reductoare consecutive renteaza daca le ai deja pe ambele, de la cei din link-uri sa iei kit-ul de adaptare intre ele, eventual si ceva input/output shaft-uri mai serioase. Se mai poate lua in considerare un kit de 4 la unu pentru NP231, daca chiar se doreste un low mai low decat cel standard. Vezi aici: http://www.teraflex.biz/products/low-range Si aici, cu instructiuni step by step: http://www.4x4wire.com/jeep/tech/xfer/tera4_1/ Pareri mai sunt si aici: http://www.jeepforum.com/forum/f9/np231-4-1-low-kit-609819/ Pentru NP231 sunt kit-uri care-ti vor permite sa ai 4x2 LOW, iar pentru alte cutii mai HD, exista kit-uri de Twin Stick, care-ti vor permite comanda fiecarei punti in parte, inclusiv cu posibilitatea de decuplare completa din lantul de transmisie. STaK are parca ceva Three-Stick chiar. Estimez totusi ca un mega-low nu are utilitate decat extrem de rar, daca vrei sa tragi vreo casa dupa tine sau un vapor, ceea ce nu cred sa se intample in viitorul apropiat. Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
trenu Postat Martie 30, 2011 Autor Partajează Postat Martie 30, 2011 (editat) Re: Cutie automata 5-6spd pe XJ din 2001 ? Foarte interesante link-uri. O parte le-am mai vizitat, altele nu. Pe mine ma intereseaza sa-mi fac un vehicul de expeditie (deci nu hard-core offroad) care totodata sa fie si masina de zi cu zi in special iarna cand nu pot merge cu motorul. Eu nu vreau sa las urme de cauciuc "where no man has gone before" :dr2 in sensul ca nu o sa aleg sa urc cu ea pe cine stie ce rapa ... daramite sa cobor... O fi ea capabila dar nu ma tine pe mine. Cred ca termenul folosit in engleza pentru ce doresc eu este "overlander". Acuma poate ca or fi altele decat Jeep XJ cu pedigree de overlander. Nu contest. Dar asta o am, si cam cu asta raman, pentru ca nu o dau in orice bani. In plus, imi place cum arata XJ-ul :wink: Cu benzinarul asta n-am avut in veac probleme, i-am dat ulei si benzina/gaz, si o data am schimbat bujiile in el, cutia s-a comportat in aceeasi maniera. Investighez o solutie de motor/transmisie care sa nu-mi taie la jumate puterea si totusi sa am parte de un raport consum/putere mai bun decat ce e acum. De aia m-am gandit la cutiile alea, de aia ma gandesc la motorul 3.0CRD (as avea o medie de consum 8% fata de 11% cat am acum), si de aia ma gandesc si la o versiune de benzinar mai eficient decat 4L HO. Vreau sa se inteleaga ca eu nu doresc altceva decat sa fac upgrade la conceptul asta de XJ - o masina pentru o multitudine de situatii, si cred ca la masa ei si puntile ei tot ce ar avea ea nevoie este un motor mai performant cu o transmisie mai desteapta. Provocarea mea este sa gandesc afara din sistem (de genul: " :oldpai trebe sa-ti iei alta ca nu renteaza") . Si, bineinteles, sunt deschis la propuneri. Multumesc Dragos pentru ca te-ai ostenit sa scrii atat. Poate nu este solutie. Ma indoiesc insa. Editat Martie 30, 2011 de trenu EX - Toyota LJ70 - Marocanca bruneta Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Martie 31, 2011 Partajează Postat Martie 31, 2011 Re: Cutie automata 5-6spd pe XJ din 2001 ? Buna dimineata ! Ca informatie suplimentara, am de-a face des cu un Grand cu OM642 care e gonit 95% pe sosea, iar diferenta de 5% o face prin botanica lejera, consumul la drum intins cu 120 - 130km/h este de circa 10 litri la suta de kilometri. Presupunand ca ai o configuratie de-asta pe XJ, si ai avea tehnica stock (roti si rapoarte originale), probabil ar consuma vreo noua litri la suta, pentru ca e ceva mai usor decat Grand-ul, dar e mai putin aerodinamic. Poate mai degraba ar renta sa schimbi doar motorul cu un TD mai serios, dar si acolo e bataie mare de cap, pentru ca tu ai cutie automata. Nu ca ar fi mult mai simplu daca ai avea cutie manuala. O alta solutie este sa iei alt motor si cutia sa, de care o fi, si sa faci adaptarea doar intre cutia lui si reductorul tau. Aceasta configuratie reduce mult din problemele descrise mai sus. Oricum, succes la acest capitol, indiferent ce varianta ai alege. Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cristi 1 Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 Re: Cutie automata 5-6spd pe XJ din 2001 ? Sebi, mai bine bagi toti banii pe care vrei sa-i investesti in aceste modificari.....ii bagi in benzina si in gaz.......si nici nu te doare capul.... Indiferent de situatie mie mi se pare foarte costisitor si ca timp si ca bani, asta doar pentru o mica economie pe care nu stiu in cat timp o recuperezi.. Este doar o parere si atat..... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
trenu Postat Aprilie 3, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 3, 2011 Re: Cutie automata 5-6spd pe XJ din 2001 ? Si aia e adevarat. Asa cum am spus, e pur si simplu vorba despre o investigatie. Si despre a cere niste pareri. Va multumesc pentru ca v-ati dat cu parerea si ce pot sa zic acum e ca mai investighez. Daca as putea as pune motorul de 3.0 de pe BMW :P, e puternic si e fiabil, tot atatia cai... doar ca n-am cum sa adaptez cutia. Asta e, poate pana la urma o sa ma indrept si eu catre un motor mai vechi, diesel cu capacitate cubica mare. EX - Toyota LJ70 - Marocanca bruneta Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Heavy D. Postat Aprilie 3, 2011 Partajează Postat Aprilie 3, 2011 Re: Cutie automata 5-6spd pe XJ din 2001 ? Buna seara ! Dupa cum scriam anterior, nu te opreste nimeni sa iei motorul de BMW cu tot cu cutia sa, si sa faci adaptarea doar intre aceasta cutie si actualul tau reductor. Neluand in seama potentialele probleme electronice ale motorului sau cutiei, daca aceasta are plan de separatie in spate, poti sa te legi acolo cu ce vrei tu, chiar si cu o alta cutie. Binenteles ca ai de adaptat arborele de intrare in reductor ca forma, dimensiune si numar de caneluri, sa creezi o flansa cu o parte de forma capacului spate al cutiei si sa rezolvi si etansarea acolo, apoi acelasi lucru si pe reductor astfel incat sa se imperecheze corect una cu alta, si cam asta ar fi treaba cea grea. Ca lungirea/scurtare cardanelor nu e o problema deosebita. Stima, Dragos Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate