Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Revizie punte spate Samurai

omoroka

Postări Recomandate

Salutare.

De-abia mi-am scos masina de la cosmetica si m-am trezit ca imi curge ulei pe la roata stanga spate. Eu zic ca ulei e ala si nu lichid de frana pentru ca doar intr-o noapte a curs destul de mult iar lichidul din rezervorul de frana nu a scazut. In plus e foarte vascos.

Stie cineva ce trebuie revizuit la puntea spate (simeringuri si ce-o mai fi?) astfel incat sa stopez scurgerea de ulei? Recomandari pentru magazine de unde as putea cumpara cele necesare? In plus, ce ulei recomandati pentru ambele punti?

Multumesc

Va salut !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Revizie punte spate Samurai

Salut!

Exact aceeasi problema am avut-o si eu acu 2 saptamani. Problema a fost simeringul si rulmentul de la roata. Cu ocazia asta am schimbat ambii rulmenti, simeringurile, am spalat diferentialul spate si am schimbat uleiul (Castrol 80-90).

Rulmentii vin impreuna cu simeringurile si costa 33 euro+TVA / roata.-http://www.skf.com/portal/skf_ro/home/distributors?contentId=188455

Spor la treaba!

Link spre comentariu

o cauza posibila ar fi spargerea rulmentului ,in cazul asta ,automat se impune un joc la tot ansamblul ,planetara se apasa pe semering in parte de sus iar la baza automat are loc sa curga in voie uleiul.aaaaaa ca sa poti sa iti dai seama pe viitor ce iti curge ,poti sa gusti, lichidul de frana este dulceag ,uleiul nu stiu ....posibil sa schimbi rulmentul iar daca semeringul este original sa nu fie afectat si scapi usor , ........la sj 410 merge rulment de fata de dacie 3207 si costa doar 20 de ron . (dar vine fara semering)toate bune .

amintirile cele mai frumoase le am din........vise.
Link spre comentariu

La modele mai noi de samurai in loc de rulment + distantier este folosit un rulment cu inelul interior mai lung, dar care este mult mai scump.

Pe unde am cautat DG357222DW, cel mai bun pret l-am gasit 150 ron+tva. Asa ca am luat rulmet + distantier.

09269-35009 6207 2RS am luat de la bazalafa, intai koyo la 15 ron bucata si pentru ca mi s-a parut ca au putin joc, am luat apoi skf la 42 ron.

44131-73001 inel distantier am luat de la ivanyicom (oradea), 12 ron bucata

43485-73000 inel fixare rulment tot de la ivanyicom, 22 ron bucata

09283-48007 simering, de la unix original suzuki, cam 25 ron

rear_wheel_bearing.jpg.235823ce698afe00ea04ab0e30983c42.jpg

La mine nu curgea pe la simering, rulmentii nu pareau sa aiba joc, insa faceau un zgomot evident de rulment neuns. Iar cind i-am desfacut era evident ca erau compromisi. In manual iti arata cum sa-i scoti, dar in realitate nu e chiar asa usor cum pare.

Nu lasa mecanicii de service sa bata in planetare sa scoata rulmentii, pentru ca se indoaie al dracului de usor si infloresc la capat de nu mai intra pe caneluri.:uameni

Si modelul nou si cel vechi au o mare deficienta, lipsa protectiei rulmentului pe partea dinspre roata.

Acolo ar fi trebuit montat un simering, asa cum cred ca este la vitara.

Dar treaba se rezolva prin inlocuirea piesei de fixare a rulmentului (53821-80040) care este din tabla ambutisata, cu una din metal de 6-8mm in care se fixeaza un simering. mai tebuie doar rectificata planetara in acea zona sa fie neteda.

outer_seal.thumb.jpg.33b685d6a2063cbd492bac19e54a9dfa.jpg

outer_seal2.thumb.jpg.b9342d592d6445cdeed232d23a2c817b.jpg

La mine este in lucru, am desenat in autocad piesa respectiva, saptamana viitoare o sa o duc la taiat, si cind va fi gata, o sa pun poze.

Editat de minitehnicusro

3x Suzuki Jimny

1x Suzuki Samurai

Dacia DoubleCab 4x4

Link spre comentariu

retinatorul de rulment stiu ca se potriveste de la damas...costa vreo 20 lei bucata....eu la mine nu le-am mai schimbat ca tb sa astept vreo 3 zile. Am incalzit cu autogenul rulmentul vechi cu tot cu bucsa, am scos apoi bucsa cu rulmentul cu presa de 20 tone. Mare grija cand pui inapoi: eu am incercat sa fac la rece, dar bucsa nu a mai alunecat pana la rulment...si in consecinta a trebuit sa incalzesc din nou bucsa, stricand astfel un rument nou Cel mai usor incalzesti bucsa u autogenul pana este rosie, si cand ii dai drumul pe planetara se duce pana la rulment.

ce mai trebui avut grija este intradevar la faptul ca spre exterior nu este nimic care sa protejeze rulmentul de mizerie.....eu am confectionat dintr-un fel de semerig, doar ca este din cauciuc masiv, nu mai stiu cum se scheama....am polizato si am puso intre rulment si placuta care tine planetara in punte..

rulmentii am luat si eu tot skf, dara la vreo 50 ron bucata, semering 8-10 lei...aaa sa nu uit, si semeringul de damas este identic cu cel de samurai , dar iar nu am mai avut rabdare sa astept.

Succes la munca!!!!

Link spre comentariu

Multumesc pentru informatii.

Acuma mai am o nelamurire si in acelasi timp o suspiciune cum ca toata treaba mi se trage de la aerisitorul de punte. Urmarind niste instructiuni pe youtube despre cum se schimba semeringurile la puntea spate am retinut de la mecanicul care facea demonstratia ca una din cauzele pentru care semeringurile la punti se busesc este infundarea aerisitorului de punte. Daca acesta este infundat (si este foarte posibil sa fie asa la mine pentru ca baietii de la tinichigerie mi-au vopsit puntea spate inclusiv supapa de aerisire), presiunea creata in punte datorita incalzirii diferentialului nu mai are pe unde sa iasa si isi face intr-un final loc prin semering. Mai jos puteti vedea si explicatia mecanicului la minutul 4.38

In concluzie, stie cineva cum as putea verifica daca aerisitorul este functional si nu infundat? Eventual cum s-ar putea scoate?

Daca nu ma asigur de aerisitor ca e in regula pot sa schimb semeringul si sa se buseasca iar.

pCy0Xdz6SNI

Va salut !

Link spre comentariu

O schimbare buna facuta odata si bine e renuntarea la aerisitorul de pe punte si racordarea unui racord flexibil - furtun - care se ridica pe un traseu convenabil ales ( similar cu un racord de frina -cu bucla de rezerva pentru coborirea puntii ) , capatul fiind deasupra nivelului prezumtiv ( maxim) atins la trecerea prin apa .

La vitara aerisitorul se ridica pina in coltul de sus al aripii spate , la patrol intra in traversa intremediara de pe sasiu ( discutind de puntea spate ). Ironia sortii e ca la vitara e mai sus .Solutia e mai bine pusa in practica la vitara .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Gata cu revizia. Am facut-o la baietii de la Carpat foarte rapid.

Am luat chiturile de revizie punte spate originale Jacoparts de la Unix (190RON bucata) care contine 5 elemente: rulment koyo, semering, un inel mai gros si unu de 5mm, o colivie.

Buba venea de la un rulment care era extrem de uzat si din cauza caruia se dusese si semeringul. Interesant este ca nu l-am auzit ca fiind uzat, dar nu-i de mirare, cu cauciucurile simex ce ai putea sa auzi?

Am desfiintat si capacul aerisitorului care era sudat cu mizerie si rugina de mustucul de teava pe care ar fi trebuit sa-l protejeze iar baietii de la service mi-au pus un furtun scurt acolo. Furtunul o sa-l indoi eu sub forma de "?" ca sa nu-mi intre apa in punte, asta pana cand il voi prelungi si-l voi lega de furtunul montat deja la reductor si care duce la filtrul de aer.

Deci pana la urma problema nu era cauzata de vopsirea puntii ci pur si simplu de uzura timpului.

Offtopic:

Inainte sa o duc la service mi-am bagat nasul pe sub bord si am desfiintat de acolo vre-o 10m de cabluri, 3 butoane si un senzor care nu stiu ce facea, toate fiind montate de vechiul proprietare sub forma unor improvizatii ieftine care uneori scoteau scantei :ha::ha:

Editat de omoroka

Va salut !

Link spre comentariu

• 8 luni mai târziu...

O intrebare: Difera in vreun fel setul de revizie punte spate la Jakoparts cu cel de la Suzuki? este mai usor de montat cel de Suzuki eventual celebra bucsa care da batai de cap tuturor?

@omoroka: ai asistat la revizie? Cum au "infipt" bucsa pe planetara: cu vreo presa sau "clasic" cu foc :grin:?

:hl

... in afara de pretul care este de vreo 120 lei/set in plus la piesele de origine Suzuki!?!

Hyundai Elantra

Suzuki Samurai - momentan zis PowerSquirrel

Link spre comentariu

O intrebare: Difera in vreun fel setul de revizie punte spate la Jakoparts cu cel de la Suzuki? este mai usor de montat cel de Suzuki eventual celebra bucsa care da batai de cap tuturor?

@omoroka: ai asistat la revizie? Cum au "infipt" bucsa pe planetara: cu vreo presa sau "clasic" cu foc :grin:?

:hl

... in afara de pretul care este de vreo 120 lei/set in plus la piesele de origine Suzuki!?!

Pai eu cred ca Jakoparts sunt folosite chiar de Suzuki... deci mai originale de atata nu se poate... rog sa ma corecteze cineva daca gresesc.

N-am asistat la montare asa ca nu stiu ce sa spun. Baietii mi-au zis ca rulmentii erau uzati, dintre care unu rau... mai multe nu stiu.

Va salut !

Link spre comentariu

? Cum au "infipt" bucsa pe planetara: cu vreo presa sau "clasic" cu foc :grin:?

![/Q:hlUOTE]

Asa cum ziceam eu am busit un rulment incercand sa "infing" bucsa la rece....poate daca bucsa este noua merge...nu stiu ce sa zic - eu le-am folosit pe cele vechi.

La cald este mult mai simplu, dar trebuie un pic de atentie.

Succes!

Link spre comentariu

La mine au inrosit bucsa, si aveau superpresa (cu care au montat rulmentul).

Probabil ca e "best practice".

Editat de iuliangr

-------------------------------

Suzuki Samurai 1.3 '91 - vacante

Ford Focus 1.8 TDDI 2001 - weekend

Volkswagen Polo 1.6 - munca

Glastron V142 & Yamaha 60 4Timpi - numai pe apa!

--------------------------------

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare