Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

pentru nisip??

Postări Recomandate

sorry, nu am stiut unde e cel mai potrivit sa postez intrebarea cu subiectul asta, mai ales ca nu am gasit nicaieri referire la asa ceva.

concret: exista un profil anume al anvelopei care sa ajute substantial tractiunea pe nisip? in plus, ce trucuri sunt utile?

inafara de:

-scaderea presiunii

-garda suficient de inalta

-evident, blocante

-tot evident, abilitatea soferului

stiu ca datul pe nisip nu prea e o provocare pentru baietii de pe-aici, dar tinand cont ca de regula trolierea cam iese din calcul (bine, nu vbim de ancorare, e cam mult de munca la ingropat-dezgropat "sapa"), as fi curios sa aflu cate ceva care ajuta sa nu pierzi aderenta

cu prietenie (si admiratie pentru cat stiu unii p'acilea), in asteptarea unui eventual raspuns, in cazul in care subiectul prezinta vreun interes

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: pentru nisip??

Iti recomand sa e uiti pe horisonsunlimited sau cel mai bine sa cumpereri cartea Sahara overland a lui Chris Scott.

In principiu AT-urile se descurca excelent.

Sincer... blocanele nu cred sa te ajute in nisip asa cum o fac pe plaiurile mioritice iar pentru troliere am citit intr-un manual o metoda cu ingroparea rotii de rezerva....

Ce e important de tinut minte e sa te opresti sau sa te intoci cat mai repede cand vezi ca masina ramane. De multe ori iesi impingand la masina sau dupa ce dai putin nisipul de la roata. Trebuie evitat sa accelerezi cand masina a ramas.

Daca ramai si incerci 1 reductor, 2 reductor, inapoi deja masina sta pe burta si sapi 15 min.

Daca nu mergi singur sufa elastica mi se pare un accesoriu obligatoriu.

Iar un airjack si scarite de nisip sunt excelente.

TLC KDJ120
Link spre comentariu

Din cate am experimentat cu colegii de pe malul marii, cu cat ai masina mai usoara, cu atat ai sanse mai mari de reusita.

Din aprox. 10 masini, incaltate de la simex la cauciucuri de strada, cel mai tare a fost Jimny-ul lui Forte. Fiind si cea mai usoara. Apoi IMS-ul lui Liviu.

In afara greutatii, avantajul cel mai mare il ofera suprafata de contact a anvelopei raportata la greutatea masinii.

Mersul pe nisip e ca mersul pe zapada mare. Daca ai anvelope cramponate atunci te vei ingropa numaidecat, cu cat mai agresiv, cu atat mai repede. Si dezgropatul din nisip e belea mare, nu e ca zapada. E mult mai greu.

Eu as dezumfla cauciucurile pana la limita de pana si as merge pe reductor f incet. Cand simt ca derapez ma opresc si dau inapoi cautand alta ruta.

Ar mai fi foarte utile si niste scari sa ai latine sau placi metalice cu suprafata cu aderenta foarte buna, tot pentru a disipa greutatea.

In schimb daca nisipul este tare, batatorit. Atunci mergi pe el mai usor decat pe autostrada :banana

Nemo me impune lacessit !
Link spre comentariu

pentru nisip cauciucuri cat mai late si mai mari , presiune scazuta si trebuie sa ii dai tare ... daca mergi incet sau te opresti ai sanse sa ramai sigur. eu unu merg cu viteza cat mai mare pe nisip .

suzuki vitara 1.6

suzuki kingquad 750

nissan patrol gr y61 3.0

Link spre comentariu

Si nu ne spui si noua ce planuri ai de te intereseaza ce gume merg la nisip ?

imi pare rau ca trebuie sa dezamagesc, dar am anuntat din capul locului ca nu e nimic spectaculos...dar bantui singur in iesirile mele de off-road superlight si am vrut sa ma conving ca stiu cat mai mult despre abordarea zonelor de nisip; asta mai ales din cauza ca, daca la munte te mai agati de cate un copac, stanca, ceva, la nisip treaba e mult mai incurcata.

si, la urma urmelor, pe cine-ar fi trebuit sa intreb, ca sa-mi verific cunostintele, daca nu pe baietii care chiar stiu cu ce garnitura se mananca mancarea asta?!

asa ca...sorry, nu e vreo programare de algeria, ci doar cel mult, coasta bulgareaasca a marii negre.

deci, din nou cu prietenie,

mircea

Link spre comentariu

• 4 săptămâni mai târziu...

din intamplare, am montate gume cu profil extrem de asemanator celor cu 5 stele, lucky me!

multam,

mircea

Link spre comentariu

care dintre ele ?

si

parerea ta?

cele din ultimul link (alea dirt-grip), singurele de altfel care au 5 stele la nisip; seamana izbitor, profilul mi se pare identic desi nu sunt aceeasi marca.

parerea mea (pentru ca mi-ai cerut-o) este ca intr-adevar e un profil adecvat, am avut mereu senzatia ca ma ajuta, nu-mi explic in alt mod cum de am trecut mult mai bine prin locuri in care alte masini au avut probleme sau chiar s-au blocat

Link spre comentariu

• 6 luni mai târziu...

din experienta mea pe nisip:

1. cu Pajero Pinin (~1,3to) cu gume Dunlop Grantrej SJ6 (de iarna + offroad) in treapta 2 cu reductor am mers fara probleme, doar la franare brusca ma afundam rau mai ales cu rotile din fata, astfel incat trebuia sa ies cu forja cu spatele. in rest, treceam relativ usor indiferent ca era nisip "afanat" sau mai umed de la valuri. repetat faza de 2 ori, a doua oara cu martor.

2. cu Pajero Sport (~2to) cu gume BFG AT, la cateva sute de metri mai la Nord de punctul 1, unde mi s-a parut plaja mai usoara, am mers cativa metri cu morcovul infipt, apoi am simtit ca e cu nasoale, am dat cu spatele si am intors destul de chinuit, noroc cu un "covor" de alge, dupa care am zbughit-o de pe plaja urgent, si nu ma mai intorc cu masina asta acolo :grin:

Link spre comentariu

Sa-mi dau si eu cu parerea...

Pajero Sport....anvelope mixte...relativ ok daca te adaptezi la nisp.Am scos din nisip masini suspendate si turisma si 4x4 care admirau apusul de soare...sau carul mic...sau carul mare...depinde de situatie.CIteva manevre inainte -inapoi sa imi asez terenul si apoi cu un pic de joc..sofereste...fara cinetica le-am scos pe toate.

Samuraiul...usor si cu span + simex nu a avut probleme nici pe nisip foarte afinat.Nu l-am incercat la tractare decit odata cu un GL dupa el si tot cu socuri si-a facut treaba.

Si ...DA...nisipul este ceva deosebit...nu trebuie niciodata subapreciat ,pentru ca de obicei recuperarea trebuie facuta de la maaare distanta.

Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori.
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare