Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Cum extrag un prezon rupt

marinionescu

Postări Recomandate

Buna ziua ,

Am reusit sa rup un prezon la roata cand am schimbat cauciucurile , de fapt a venit cel de la vulcanizare cu el rupt " sefu asta e " .

Bun , am pus 3 prezoane la roata si am ajuns acasa .

Am desfacut iarasi roata si am folosit un extractor de suruburi ( cu filet invers ) si surpriza s-a rupt .

Acum ce pot face ?

Am incercat sa gauresc dar materialul extractorului este la fel de dur ca burghiul deci nu merge , de sudat ceva nu pot pentru ca prezonul rupt este in interiorul gaurii filetate .

Cine nu stie, si nu stie ca nu stie, e adormit, trezeste-l.

Cine nu stie, si stie ca nu stie, e invatacel, ajuta-l.

Cine stie, si stie ca stie, e invatat, insoteste-l.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Cum extrag un prezon rupt

Vezi daca poti sa desfaci tot ansamblu si sa scoti prin spate......adica dai tot jos ..si ramai cu butucul si ori tamburul pe spate are gaura..si dai gaura pe acolo si bagi din nou extractor sau daca ee iesit sudezi de el un surub mai mic si dezfiletezi incalzind un pic tamburul sau butucul. dai cu solutie sa ajute la desfacut ...daca nu merge ai pus-o ...

Land Rover Discovery I

Mercury Sable

LR serie III

Link spre comentariu

Buna ziua !

Daca poti demonta subansamblul in care se infileteaza prezonul, pe o masina de prelucrat prin electroeroziune, cu panson de cupru, poti scoate bucata in cauza chiar daca nu ai acces decat de pe o parte sau chiar daca gaura este normal infundata.

Pe vremuri am rupt tarozi in gauri infundate sau nu, si electroeroziunea este unica solutie, ca nu vad pe nimeni dand gaura intr-un tarod, sau in cazul tau, in catastrofa aia de extractor.

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Multumesc de sfaturi , va tin la curent cu evolutia ( rezolvarea ) situatiei

Link spre comentariu

este vorba despre prezon sau surub?

sau altfel spus, cand desfaci roata, desurubezi piulite sau suruburi?

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Daca e vorba de prezon atunci se desface butucul si iese prin spate ,are niste kanturi de fixare si pur si simplu se bate si iese .

Daca e vorba de surub beleaua-i mare ,posibil sa fie nevoie sa schimbe tot butucul daca nu reuseste sa-l desfileteze .

succes!!!!

Link spre comentariu

Da este vorba de un surub , roata se prinde cu 4 suruburi pe butuc .

Un surub s-a rupt si a ramas cam 1/3 din el in gaura filetata .

Am patit asa ceva la un Fiat acum 10 ani si am reusit cu masina de gaurit sa-l scot pe partea celalta , acum am incercat o metoda mai profesionala cu extractorul de suruburi care s-a rupt si el ( cred ca butucul este bantuit de duhuri rele ) .

Sambata fac ceva poze .

Link spre comentariu

Buna ziua !

Daca poti demonta subansamblul in care se infileteaza prezonul, pe o masina de prelucrat prin electroeroziune, cu panson de cupru, poti scoate bucata in cauza chiar daca nu ai acces decat de pe o parte sau chiar daca gaura este normal infundata.

Pe vremuri am rupt tarozi in gauri infundate sau nu, si electroeroziunea este unica solutie, ca nu vad pe nimeni dand gaura intr-un tarod, sau in cazul tau, in catastrofa aia de extractor.

Stima,

Dragos

SIngura solutie asta e !:old

Land Rover Discovery I

Mercury Sable

LR serie III

Link spre comentariu

Buna seara !

Ca regula generala, electroeroziunea este un procedeu utilizat la fabricarea pieselor de serie mica si a unicatelor. Ca de exemplu, matrite de injectie mase plastice, diverse dispozitive complexe unde frezarea nu este o optiune, etc.

Procedura se executa cu fir de cupru sau cu panson de cupru. Eu am facut referire la partea cu pansonul.

La sectia de Scularie din Parcul Industrial Cugir exista astfel de masini, dar sunt sigur ca si in alte locuri din Romania. Estimez ca ajunge sa cauti cu google.ro termenul "Electroeroziune" sau "Electroeroziune in Romania", si sigur gasesti multe variante, putand astfel alege o firma mai apropiata de locatia ta.

Ce trebuie retinut este ca in situatia in care se rupe un prezon sau un surub de roata, nu intotdeauna sunt de vina cei de la vulcanizare. Sunt de acord ca se poate intampla ca operatorul sa nu-si regleze pistolul la cuplul corect necesar unui diametru particular de piesa, sau pur si simplu sa fie un bou, dar metalele mai obosesc, si la cate indura pe parcursul utilizarii lor le poate face sa cedeze la un moment dat, dupa atatea strangeri si desfaceri...

Stima,

Dragos

Link spre comentariu

Prezoanele nu sint chiar tari , ci in jur de 8.8 .

Problema e cu extractorul rupt in el .

Personal as incerca sa sparg bucata de extractor cu o scula potrivita , e conic si ar trebui sa iasa in bucatele mici ( cu ceva munca ) . Apoi as gauri ( cu racire - un jet subtire de apa, tip seringa ) cu atentie prezonul rupt , pina la un diametru rezonabil . Si dupa , as scoate coaja de filet care a mai ramas din prezon . Daca situatia impune , cu un tarod as rectifica filetul .

Daca iese citiva mm in spatele platoului in care se infileteaza , crestarea unui canal ajuta la o desurucare mai usoara , pina scoate capul pe fata planului de asezare a jantei , si astfel poate fi agatat si rotit .

Dar toate-s sfaturi din intuneric , ca nu stim cum arata situatia la locul faptei .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Am avut si eu de doua ori aceiasi problema cu prezoane rupte si cu ruptura de dispozitiv de scoatere in gaura , eu am reusit in ambele cazuri sa sparg bucata de " tarod invers " cu un punctator , am lovit in el pana s-a sfaramat apoi am dat gaura mai mare si am folosit un dispozitiv de scoatere mai mare.

Link spre comentariu

Daca este vorba de un butuc cu 4 suruburi presupun ca nu este o masina super scumpa poate nici prod. 2010 , parerea mea decat sa te chinui mai bine ie la dezmembrari un butuc poate te scapi cu cateva zeci poate 100 ron.

In alta ordine de idei daca nu este alta solutie eu as lua o lampa oxiacetilenica si as incalzi doar imediata apropiere a surubului tinind un dorn de Cu rosu pe surub ( ca el sa ramina cat mai rece) , butucurile sau tamburii sunt de fonta asa ca suporta incalzirea fara ssa se decaleasca

0747967945

kiss.zoltan@offroadmania.ro

Nebun de masini , off-road, natura, noroi, putere, aer proaspat

Link spre comentariu

Masina este un Peugeot 206 1.4 HDI an fabricatie 2006

Oricum ma orientez spre o fuzeta SH care nu depaseste 150 ron .

Dupa ce o inlocuiesc voi incerca si metodele propuse de voi , numai de dragul de a mesterii ceva , va tin la curent si voi pune poze cand incep operatiunea.

Acum nu este o prioritate masina mai poate sta linistita in parcare.

Link spre comentariu

Va sugerez o solutie ce am folosit de fiecare data cu succes atunci cand lucram in service.

Te duci la un sudor ( care are si aparat ).

Dai roata jos.

Cauti o piulita ce are interiorul putin mai mic decat ''grosimea'' surubului rupt, iar exteriorul cat de mare...

Cred ca la tine vei folosi o piulita pt ''cheie'' de 27-32...

Sudorul o va suda prin interior de surubul tau rupt astfel incat sa nu depuna sudura pe butuc, dar sa bage sudura chiar de umple pana sus piulita.

In acelasi timp se dilata materialele, se ''rupe'' rugina...

Sa ai deja cheia portivita pt piulita ce o vei suda si cum a terminat de sudat pui cheia pe el si l-ai dat jos.

Aceasta procedura se poate folosi cu succes si pt diverse suruburi ori prezoane fara trecere rupte in blocul-motor.

Extractoarele (care difera de tarozii pe stanga) se folosesc la suruburi mici, sau mai exact se gaureste surubul ce trebuie scos pana aproape de varfurile filetului. Atunci are efect un extractor. Nu vei reusi niciodata sa scoti un surub de 16 cu un extractor de 8, cu unul de 12-14 poate...

Incearca cum am descris mai sus. Ai sanse 99%...

Succes!!!

" Nu mai lua viata asa in serios - la urma urmei, oricum nu scapi viu din ea !!! "
Link spre comentariu

• 2 luni mai târziu...

Am schimbat butucul , oricum atunci cand l-am scos s-au stricat garniturile rulmentului deci am schimbat si rulmentul .

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare