Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Operatiunea "Flex in plex" - Samurai la spa

f_zoltan

Postări Recomandate

Batranul meu Samurai a ajuns la mine acum 3 ani intr-o stare suficient de faina incat sa nu am prea multa nevoie de schimbari. Tablaria OK, motorul OK, inaltare SPOA, gume bune. Absolut gata de distractie. Asta m-a facut sa ma lenevesc, pana la nivelul la care nici macar troliul cumparat prin 2009 sa nu il montez. Tot ce am facut a fost sa ii schimb consumabilele si sa il scot la plimbare. Am mai avut ocazionale mici probleme la franare si flansa de la cardanul spate raschetata, chestii pe care le-am rezolvat la vremea lor.

Cam asa era prin 2009, la surpatura de langa lacul de pe Cerna

http://i237.photobucket.com/albums/ff39/f_zoltan/Herculane-Runcu/DSC_0119.jpg

Dupa atata vreme era tot mai vizibil ca va trebui sa intre la o mica "revergorare", pentru ca daca era sa mai neglijez punctele de rugina aparute, ajungeam sa nu mai am ce repara. Asa a inceput operatiunea mai sus mentionata, pe care nu imi permit sa o numesc "proiect", pentru ca nu e asa de spectaculoasa. In plus, ca proiect, singurul nume care i s-ar fi potrivit ar fi fost "Rustbucket". Locatia: garajul si curtea socrilor mei. Participantii: am lucrat cativa, in functie de necesitati si disponibilitate, mai ales socrul meu, fiul meu, dar si cativa prieteni ai baiatului.

Am inceput mai mult in joaca, ma gandeam ca repar cele cateva locuri cu probleme si merg mai departe pe principiul minimului efort. Nu m-am asteptat ca pofta sa vina mancand si sa ajung pana unde am ajuns. Inceputul a fost un pic de joaca cu peria de sarma prin locurile cu puncte de rugina. Joaca s-a extins si in cateva dupa-amieze am ajuns sa dezechipez cea mai mare parte a masinii si sa incep sa iau periatul in serios.

Fotografie0305.jpg

La capatul dezechiparii si al "destelenirii" am descoperit cu bucurie ca cei care au lucrat pe masina undeva in Ungaria au facut treaba serioasa. Stricaciunile celor 3 ani in care masina a fost uzata, abuzata si rareori ingrijita au fost minore: gaura in podul pedalier, datorata mai ales neglijentei mele (s-a astupat cu namol o gaura de scurgere din o traversa si a pastrat umiditatea intre traversa si pod), doua gauri in spatele scaunelor (am vazut ca e un loc in care apare cu predilectie rugina), aripa dreapta fata ciuruita sub overfenderul de cauciuc si un inceput de rugina la imbinarea dintre podea si pasajul de roata spate dreapta.

2011-09-16%25252016.22.21.jpg

2011-09-16%25252016.23.02.jpg

2011-09-16%25252016.23.16.jpg

Capota, luata naiba stie de pe ce masina (e inscriptionata SJ500) era in stare ... muncita, batucita peste tot, arsa si cojita pe mijloc si "dreasa" cu un strat gros de chit tare ca piatra.

Fotografie0307.jpg

Pe parcursul a 3 saptamani am curatat, tratat, decupat, izolat, insonorizat si vopsit. Portiunile mai atinse, mai expuse, au fost tratate cu Loctite 7500, restul cu Fertan. In locurile cu problema am revenit pana cand nu a mai ramas nici urma de rugina. Suprafata astfel pregatita a fost acoperita cu Protecta 3 in 1, apoi a fost vopsita cu doua straturi de negru mat. Nimic spectaculos, doar multa munca, facuta cu minutiozitate, atat cat a permis timpul si rabdarea dupa 8 ore de servici. Am avut noroc de cateva saptamani de vreme superba, de parca cineva acolo sus ar fi stiut cat de bine imi prinde.

Editat de f_zoltan
Samurai incepator
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Operatiunea "Flex in plex" - Samurai la spa

2011-10-01%25252019.23.20.jpg

In paralel cu reparatiile socrul meu a inceput sa lucreze la montarea troliului si, la insistentele lui fi-miu, la un hardtop care sa inlocuiasca prelata bikinitop de pana acum.

2011-09-16%25252016.21.51.jpg

2011-09-16%25252016.21.07.jpg

Structura hardtopului e din profil patrat, acoperita cu tabla galvanizata si vopsita. Am folosit geamurile recuperate de la un hardtop de plastic distrus de uzura si o trapa adaptata la usa spate.

In timpul asta si overfenderele de cauciuc (cuib de rugina dealtfel) au fost inlocuite cu unele mai late, confectionate din fibra de sticla sustinuta de platbanda. Astfel rotile iesite in afara datorita jantelor intoarse si a flanselor de 3 cm nu vor mai arunca namolulul asa de tare ca pana acum.

Dupa trei saptamani am ajuns si la faza vopsirii finale:

2011-10-01%25252019.22.37.jpg

2011-10-01%25252019.23.26.jpg

Ca sa ne mai indulcim putin viata, s-a intamplat si o haiduceasca de duminica cu gulas si frigarui

2011-10-02%25252014.04.57.jpg

11%252520-%2525201.jpg

In prezent am trecut de vopsire, am si reechipat in mare parte masina, am nevoie de doua-trei zile frumoase pentru finisaje si montarea ultimelor elemente. Pana una alta se lucreaza la reconditionarea blocurilor optice spate.

Fotografie0381.jpg

Fotografie0376.jpg

Fotografie0377.jpg

Nota: Cand flexul ajunge in mana unui calculatorist, inevitabil se intampla minuni. In cazul meu flexul nu a ajuns in plex, dar peria de sarma a avut parte de o intalnire cu dosul palmei, cam cat sa imi fie de tinere de minte. E ca in legenda mesterului Manole, daca nu jertfesti ceva, nu iese treaba buna :) De aici titlul povestii.

Editat de f_zoltan
  • Like 1
Samurai incepator
Link spre comentariu

Foarte interesanta experienta si fotografiile au fost de un mare folos.

Si la al meu a inceput rugina dar ce ma doare cel mai tare este ca nu am cele 4 locuri iar ideea de hardtop poate o voi realiza si eu:ypu

Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori.
Link spre comentariu

Faina schimbare, :br.

Bikini-topul avea farmecul lui dar si hard-topul a iesit bine :wink:.

Despre bara din fata, e tot aceiasi, doar ca-i sa facut suportul pentru troliu, nu?

Cu respect,

Teodor.

4x4, Way of Life !
Link spre comentariu

Hardtopul e 100% ideea si realizarea socrului meu. Personal planificasem doar o revizuire a bikinitopului(de care raman atasat) care se cam lasase. Lucrarea e facuta solid, asa ca nu troncane. Am verificat asta de cateva ori in timpul executiei. Troliul l-am montat pe bara existenta, dar nu cred ca a fost bara originala. E mult mai solida decat cea din spate si cu cateva intariri sustine fara probleme troliul. Bineinteles am intarit semnificativ prinderea la sasiu.

Sunt aproape gata, am terminat de montat ultimele maruntisuri: radioul, statia CB (relocata sub volan), am conectat proiectoarele care pana acum erau doar de forma. Au ramas doar doua detalii suparatoare: numerele de inmatriculare, pentru care nu prea se gaseste loc. In fata e troliul (Smittybilt de ~3t), in spate trebuie sa repar suportul rupt in urma unor iesiri. Parca nu l-as mai pune in acelasi loc, nu am nici o garantie ca suportul ar rezista mai bine ca pana acum.

Abia astept sa ies cu masina la niste teste. Desi nu am umblat deloc la mecanica, sunt curios care e comportamentul in urma schimbarii greutatii. Deseori ma nemultumea ca nu aveam aderenta pe rotile spate datorita lipsei de greutate, acum cred ca s-a schimbat nitel situatia.

Editat de f_zoltan
Samurai incepator
Link spre comentariu

Buna seara,

Am niste idei pentru ubicatia numerelor de inmatriculare :grin:.

Numar inmatriculare spate:

DSC_0119.thumb.jpg.032f3ce5ba37f3e2782b27b79a420c2c.jpg

Optiunea A: facut numarul patrat si ubicat pe usa portbagajului.

Optiunea B: facut un suport pe roata de rezerva si prins pe acei suporti.

Numar inmatriculare fata:

1634470775_2011-10-0119_23_20.jpg.147c7874585040acfa1cc4405dcb436d.jpg

Dupa cate sa vede e loc sub suportul de la troliu.

Cu respect,

Teodor.

Editat de Teodor4x4
4x4, Way of Life !
Link spre comentariu

Exact optiunile gandite de mine :) Fie un suport prins sub troliu, fie unul rabatabil chiar pe troliu, cum am mai vazut undeva. In spate cred ca va ajunge pe roata de rezerva, trebuie doar sa fac in asa fel incat sa fie si luminat. Am luat acum multi ani amenda de la un gealat local, care m-a prins cu un fir desprins la iluminarea numarului si care mi-a explicat ca "e cel mai important bec de pe masina".

Samurai incepator
Link spre comentariu

Exact optiunile gandite de mine :) Fie un suport prins sub troliu, fie unul rabatabil chiar pe troliu, cum am mai vazut undeva. In spate cred ca va ajunge pe roata de rezerva, trebuie doar sa fac in asa fel incat sa fie si luminat. Am luat acum multi ani amenda de la un gealat local, care m-a prins cu un fir desprins la iluminarea numarului si care mi-a explicat ca "e cel mai important bec de pe masina".

Eu nu recomand prinderea lui pe rolele troliului. Asa l-am avut eu initial si la prima intrare in padure s-a atrambat rau de tot la contactul cu lastarisul din cauza ca nu are o suprafata perfect plata pe care sa se sprijine. Intre noi fie vorba arata si urat prins pe role, zici ca e o buza de african :))

Asa ca am preferat sa-l prind de grila din fata radiatorului chiar daca unii mi-au spus ca o sa impiedice ventilarea corespunzatoare a radiatorului. Cunoascand insa faptul ca radiatorul de racire e supradimensionat la samurai l-am lasat asa si n-am avut probleme deloc.

Acuma ma gandesc sa-mi confectionez totusi un sistem de prindere pe care sa pun atat numarul cat si cele doua proiectoare.

Va salut !

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare