Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Cersetoria - atitudine?

vitalies

Postări Recomandate

Tot tarandu-ma prin traficul din Bucuresti in fiecare zi ma lovesc ca si voi de cersetori - sub diverse forme. Si tot incerc sa ma lamuresc ce atitudine sa am fata de fenomen.

- pe deoparte imi este mila de acei copii, batrani, schilozi si vreau sa-i ajut

- pe de alta parte sunt constient ca nu este o rezolvare si dand bani cersetorilor alimentez fenomenul

vazand altfel:

- daca banii ar ajunge la tinta as da

- dar! cand ma gandesc ca banii ajunc la un porc negru si burtos care profita de pe urma acelor saraci imi vin spumele

Ei si tot cantarind pe toate fetele nu reusec sa am o pozitie clara si ferma - "sa dau sau sa nu dau" ..."vorba" lui Shakespear :grin:

Nu sunt trist - doar treaz...

"Cel mai greu e sa cauti o pisica neagra, intr-o camera scufundata in intuneric… Mai ales daca acea pisica nici nu exista”- Confucius

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Cersetoria - atutudine?

De dat tuturor n-am de unde, si-atunci, din cand in cand, cumpar cate ceva de mancare si le dau cate unuia care ma impresioneaza mai mult. Nu le dau bani! Mai bine tinem banii pentru vre-o umanitara.

Eu cred ca o tara care incearca sa prospere prin stabilirea de taxe mari este ca un om care, stand intr-o galeata, incearca sa se ridice tragind de miner.

(Winston Churchill)

Link spre comentariu

Eu nu le dau niciodata. Daca le dam incurajam un fenomen in spatele caruia se ascund abuzuri sau escrocherii sau pur si simplu un comportament necivilizat, nesocial, incurajam nemunca sau nechibzuinta.

Pe de alta parte solidaritate este un comportament care ar trebui sa ne defineasca, comportament pe care ni-l putem exercita intru-un cadru civilizat, prin intermediul organizatiilor de caritate, ascociatii ale oamenilor cu diverse probleme.

Din pacate si aici Romanica sta prost si multe dintre putinele organizatii de caritate din Romanica sunt pline de alt fel de "cersetori", mai cu stil, dar in fond tot niste escroci. Aici putem intilni nenumarati cersetori francezi, nemti, britanici, care culmea, cersesc in amarita asta de tara, Romanica, dar ei se numesc expatzi, nu cersetori:ha:.

Aduna bani cu multa pricepere si ii trag prin salarii sau diverse consultante.

Orcicum, nu dat bani pe strada la cersetori ci mai bine cautat cu grija o asociatie care chiar face ceva pentru intr-ajutorarea semenilor.

Link spre comentariu

Eram odata la semafor si doar ce luasem 10 piini calde,aburinde cu coaja crocanta.Eu muscam cu pofta dint-un colt si a venit un pusti cu textul:"Nenea da si mie un ban!"...I-am dat o piine intreaga cu gindul ca o va minca si m-am uitat in oglinda sa vad pofta cu care ar fi muscat din ea...De unde....A aruncat-o jos in batjocura.

Veneam de afara cu trailerul si eram la semafoare pe la Drobeta si era o mamaie in virsta care stergea niste mere de livada cu o cirpa si le pune in pungi de plastic.Am inteles ca le vindea.Cind s-a facut verde am strigat-o si a venit la geam,eu i-am dat 10 lei fara ca ea sa ceara nimic si am vazut-o in oglinda cum incerca sa ma ajunga si sa imi dea o punga de mere....

Doua exemple care mi-au intarit convingerea ca trebuie sa dau celui care nu imi cere.

Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori.
Link spre comentariu

Tot la cersetorie as incadra. La supermarket-uri, la casa, daca las maruntisul, imi ureaza o zi buna, nu-l las,... urmatorul. Si tot ca o jonglerie, cu toate ca au si bancnote, iti dau un pumn de metal pe principiul ca nu-l iei

Rubicon 2.8
Link spre comentariu

Nu dau decat persoanelor in varsta care nu intind mana, dar este clar ca sunt in mare suferinta si ca totusi le-a ramas minima demnitate : "mai bine mor de foame, decat sa cersesc !"........

Pe astia in varsta nu-i mai vrea nimeni in tara asta, sunt huliti din toate partile, sunt mai desconsiderati si decat cainii comunitari.........

Link spre comentariu

Eram odata la semafor si doar ce luasem 10 piini calde,aburinde cu coaja crocanta.Eu muscam cu pofta dint-un colt si a venit un pusti cu textul:"Nenea da si mie un ban!"...I-am dat o piine intreaga cu gindul ca o va minca si m-am uitat in oglinda sa vad pofta cu care ar fi muscat din ea...De unde....A aruncat-o jos in batjocura.

.........

Ala ti-a spus clar ce vrea.......eu nu i-as fi dat painea.........

Link spre comentariu

Re: Cersetoria - atitudine?

In general dau destul de rar si doar la oameni batrini.Pentru copiii care cersesc este doar o joaca.Nici nu cred ca inteleg ei, exact ce fac.La cei tineri, NICIODATA.Prefer sa dau bani celor care spala parbrize.Ei macar fac ceva.Eu muncesc din clasa a-X-a si asa cum eu am putut, orice om care are e sanatos poate sa munceasca.

Link spre comentariu

mi-am facut un obicei din a "vana " batrani sau persoane amarate in piata, care vand te miri ce nimicuri, si a de a lua de la ei marfa chiar daca nu mi-o trebuie, de multe ori lasand si marfa..."ca vin eu mai incolo sa o iau"

cersetorii de pe strada sunt periculosi

boschetarii sunt cei mai periculosi, pentru ca daca acum cer ca sunt mici, peste cativa ani os a ne atace copilul su sotia sau mama sa ia ce "crede" ca are dreptul

din cersetorie se castiga enorm, si nu cred ca e cazul sa iti fie mila de nicicare

exista un proverb "cel care e cu adevarat in nevoie, nu are vreme sa ceara"

de aceea, nu am dat si nu dau NICIODATA nimic la cersetori, dar incerc sa ajut pe cei care nu cer, dar se vede treaba ca o duce greu

fiecare stie sau cunoaste in vecinatatea lui, o persoana sau familie nevoiasa, aceea trebuie ajutata, mai ales iarna, dar decent si nu cu bani, alimente sau obiecte, pentru ca daca primeste bani, va veni pe urma sa ceara...si dintr-o data se da peste cap toata decenta

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

In Lituania sau Letonia si argumentul era ca asa se invata sa stea la cersit si nu sa incerce sa isi caute un job.Si vor fi amendati si cersetorii si cei care dau banii ajungindu-se pina la echivalentul a 500euro.In urmatoarele 2 saptamini vor da numai avertismente.

Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori.
Link spre comentariu

Cersetoria ptr unii e o arta, amintiti-va de citatul celebru "mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana", ptr altii e o sursa de imbogatire, ptr altii e pur si simplu o sursa de mancare.

Ca si indeletnicire e cam tot atat de veche ca si prostitutia.

Parerea mea referitor la atitudinea pe care ar trebui sa o avem noi vis-a-vis de aceasta "meserie" ptr ca pana la urma este o meserie ...este ca ar trebui sa ne punem intotdeuna cateva probleme inainte de a baga mana in portofel sau de a intinde o farfurie de mancare cuiva si anume:

1. Subiectul care cerseste nu mai poate munci

2. Povestea scoasa din gura e una credibila sau indeajuns de convingatoare

3. Exista disponibilitate din partea noastra ptr a putea ajuta pe acel om

Suntem un popor latin iute la manie si in acelasi timp sentimentalist. De pomana am dat/dau/voi da DAR mancare, imbracaminte si in rare cazuri si bani, doar atunci cand m-am convins ca respectivul/respectiva chiar are nevoie de acei bani.

Ca si oameni, nu e drept sa-i judecam pe cei care cersesc. Dintr-un milion de motive. O sa va spun doar cateva:

1. Nu stim ce i-a manat spre aceasta "meserie"

2. Nu ii cunoastem indeajuns ca persoane ca sa emitem pareri si sa-i catalogam drept una dintre categoriile de oameni "rai".

3. Niciunul dintre noi nu a fost intr-o asemenea postura vreodata ca sa facem vreodata afirmatii ofensatoare sau crucificatoare despre ei.

Ca sa invart putin cutitul in rana:

Cel care "cerseste" ajutor (nu neaparat ajutoare materiale sau banesti) e un om disperat si nu trebuie sa-ti spuna o poveste ca sa-l crezi.

Cel care are intradevar nevoie ...nu prea cere.

Editat de Yonutz

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

pe vremea cand eram student - acu aproape 100 de ani .... - aveam obiceiul ca dupa fiecare examen luat sa ma duc cu copiloata mea de azi sa ne cinstim ...

odata am fost si la Fonzi - lucru mare , ni se parea ca ne dam in barci de lux ... deh , bursa era destul de micuta ....

si peste cine am dat acolo ? .... un cersetor pe care l vedeam zi de zi in metrou sau 311 .... ce facea el acolo ? ... facea pe nababu .... am aflat ca manca de 2 ori pe zi acolo .... si eu aveam ratie de 2 eugenii ....

asa ca de atunci nu am mai dat bani la cersetori decit daca sunt convins ca ajung unde trebuie

Nissan Pathfinder , Suzuki GSXR 1000 - speed freak

Toyota Laplander - nume de cod portoyolvo

T44

Link spre comentariu

In Lituania sau Letonia si argumentul era ca asa se invata sa stea la cersit si nu sa incerce sa isi caute un job.Si vor fi amendati si cersetorii si cei care dau banii ajungindu-se pina la echivalentul a 500euro.In urmatoarele 2 saptamini vor da numai avertismente.

Au dreptate pentru ca in definitiv, stim cu totii ca : "Nu-i prost ala care cere......"

Link spre comentariu

Cersetoria ptr unii e o arta, amintiti-va de citatul celebru "mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana", ptr altii e o sursa de imbogatire, ptr altii e pur si simplu o sursa de mancare.

Ca si indeletnicire e cam tot atat de veche ca si prostitutia.

Parerea mea referitor la atitudinea pe care ar trebui sa o avem noi vis-a-vis de aceasta "meserie" ptr ca pana la urma este o meserie ...este ca ar trebui sa ne punem intotdeuna cateva probleme inainte de a baga mana in portofel sau de a intinde o farfurie de mancare cuiva si anume:

1. Subiectul care cerseste nu mai poate munci

2. Povestea scoasa din gura e una credibila sau indeajuns de convingatoare

3. Exista disponibilitate din partea noastra ptr a putea ajuta pe acel om

Suntem un popor latin iute la manie si in acelasi timp sentimentalist. De pomana am dat/dau/voi da DAR mancare, imbracaminte si in rare cazuri si bani, doar atunci cand m-am convins ca respectivul/respectiva chiar are nevoie de acei bani.

Ca si oameni, nu e drept sa-i judecam pe cei care cersesc. Dintr-un milion de motive. O sa va spun doar cateva:

1. Nu stim ce i-a manat spre aceasta "meserie"

2. Nu ii cunoastem indeajuns ca persoane ca sa emitem pareri si sa-i catalogam drept una dintre categoriile de oameni "rai".

3. Niciunul dintre noi nu a fost intr-o asemenea postura vreodata ca sa facem vreodata afirmatii ofensatoare sau crucificatoare despre ei.

Ca sa invart putin cutitul in rana:

Cel care "cerseste" ajutor (nu neaparat ajutoare materiale sau banesti) e un om disperat si nu trebuie sa-ti spuna o poveste ca sa-l crezi.

Cel care are intradevar nevoie ...nu prea cere.

:g:h5

Link spre comentariu

vitalies....ai un talent asa, de a da teme...

de cate ori un cersetor mi se apropie de geam, am doua sentimente contradictorii:

- daca ii dau bani, face ce trebuie cu ei?

- daca nu ii dau bani, nu cumva tocmai am refuzat un om in nevoie?

cateodata suparator este ca opresti la semafoare consecutive si...hop si cate un candidat. si ti se ia...

Editat de giorgel

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

Cersetoria este arta . Sunt bine instruiti respectivii,au un talent sa te faca la sentiment.In Bucuresti este grav.Iti pupa oglinda,dau o flegma pe far si apoi lustruiesc farul,este unul la Pieptanari imbracat in cos(h)ar (cu perie si bila de horn) care arunca cu orez pe capota ,spalatori de parbrize/lunete agresivi,(le fac un semn de lehamite ca nu doresc serviciul lor )insa continua, cateva jegoase cu prunci noi nascuti pe care i-i tin in brate in noxele si traficul periculos de pe marile bulevarde.Politie locala de kkt ,protectie sociala de asemeni..

Aaa.... si de binevoitorii care iti fac semn sa parchezi ridicand lada de suc si-ti percep taxa de parcaj.(aici am rezolvat cumva dupa un eveniment,adica roata desumflata dar .....la o saptamana a primit ce trebuia ...:grin:

PS datorita cersetorilor si mafiei care-i conduce suntem de rasul lumii.

Editat de nike&patrol
"Toata lumea este revoltata de ceea ce se intampla in toata lumea."
Link spre comentariu

PS datorita cersetorilor si mafiei care-i conduce suntem de rasul lumii.

excelent punctat

forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" .
Link spre comentariu

NU dau din 3 motive:

1. Eu castig pe luna din munca cinstita si impozitata, o suma net de vreo 800 e, pe 10-12 ore munca / zi. Asta inseamna ceva peste 100 ron/zi. Stiu personal, 2 persoane care cersesc zilnic, la sfarsit de zi pleaca cu taxiul acasa, si fac intre 200 si 400 de ron/zi, ne-impozitati si fara bataie de cap, iar la sfarsit de luna se adunca gramada in fata primariei si cer ajutorul social ca doar li se cuvine.

2. Am avut o perioada in care "eram rupt in cur", nu aveam bani nici de o tigara la bucata, dar nu am cersit la nimeni, ci mai tare m-am pus pe cautat un job, indiferent de ce gaseam, ma duceam si faceam treaba buna. Ei de ce nu ar putea ?

3. Eram odata cu Pajero, tocmai iesit din padure si ajunsesem in oras, unde l-am parcat sa ma duc la un magazin. Vine un puradel sanatos cu 2 maini si 2 picioare la cerseala, eu scot 5 lei si o carpa, ii intind si ii spun ca ii dau, numa sa-mi stearga parbrizul ca ramasesem fara zeama in bidon. Sa intors si a plecat. Eu am ramas afis...

BTW: Decat sa dau bani unui cersetor, mai degraba dau 1-2 lei la un copil de la tara, care-si cara zi de zi ghiozdanul in spate pe jos cativa km buni pana la scoala si inapoi. Macar el, isi ia o inghetata de banii aia, nu-i da la "superiorul" lui.

OMU'e inainte de toate!
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare