Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Problema RFW la Ford Ranger ?

vanoss

Postări Recomandate

Am avhizitionat de curand un Ford Ranger cu 5 locuri din 2002

Am o problema cand cuplez 4x4 - cand plec de pe loc se aprinde indicatorul RFW in bord si nu se stinge cand actionez butonul aferent, doar daca il scot in 4x2.

Desi se intampla acest lucru, nu pare sa blocheze vreun diferential (dupa cum ar fi normal). De unde ar putea proveni problema? ce piesa (si unde este amplasata) actioneaza acel RFW ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Problema RFW la Ford Ranger

S-o luam cu inceputul :

1-citeste cu atentie Regulamentul acestui forum

2-fa-ti o prezentare pe topicul dedicat

3-nu mai posta in mai multe locuri aceeasi problema

.....si apoi iti spun ce e si cu acel buton......

Link spre comentariu

Re: Problema RFW la Ford Ranger ?

Ok

:W:cl !!!

Intai de toate trebuie sa stii ca Ford Ranger-ul tau este aceeasi masina cu Mazda B2500, ceea ce inseamna ca vei gasi informatii utile si in sectiunea Mazda.

Din ce descrii tu, masina nu are nici o problema, doar ca probabil nu stiu tu ce rol are acel buton RFW - remote free wheel, adica masina ta face cuplajul planetarelor din acel buton, actionarea fiind vacuumatica.

Detalii mai gasesti si aici :

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?47978-Intrebare-Mazda-B-2500

Link spre comentariu

2.E vorba de Remote Front Wheel si are rolul de a putea cupla rotile fata si in timpul mersului astfel :

Prima data cand muti din 2H in 4H o faci de pe loc si in bord se aprind martorii de 4x4 si RWF la plecare.In acel moment se cupleaza si planetarele fata-pe 2H fiind decuplate. Daca ulterior scoti din 4H inapoi in 2H, planetarele raman cuplate si martorul din bord ramane aprins. RWF fiind cuplat, poti sa intri din 2H in 4H din mers.

Sa inteleg ca daca scot in 4x2 si nu apas RFW ramane cumplat practic 4x4?

Link spre comentariu

Sa inteleg ca daca scot in 4x2 si nu apas RFW ramane cumplat practic 4x4?

N-ai inteles.......a fi in 4x4 inseamna sa ai tractiune pe toate 4 rotile, problema fiind ca si la rotile din fata sa ajunga tractiunea de la diferentialu fata, lucru care se face prin intermediul planetarelor.

Sa-ti explic altfel :

-cand cuplezi in 4x4H din maneta reductorului, se cupleaza automat si planetarele rotilor din fata, de aceasta cuplare fiind responsabil acest sistem automat numit RFW si deci acuma se cheama ca masina merge 4x4 fie H, fie Low si in acest moment se aprinde butonul RFW, indicand ca au fost cuplate planetarele fata;

-daca la un momentdat, nu mai ai nevoie de 4x4 (de ex iesi din teren pe sosea uscata) este suficient sa treci in 4x2 din maneta reductorului, dar planetarele puntii fata raman cuplate dar fara sa mai existe tractiune si pe puntea fata. Butonul RFW ramane cuplat si aprins, lucru perfect corect !

De ce se utila chestia asta ? Cum am dat exemplu mai sus, ai decuplat 4x4 din maneta reductorului cand ai reintrat pe sosea, dar presupunem ca dupa X km tu stii ca vei intra din nou in teren unde vei avea nevoie iarasi de tractiune 4x4 si deci atunci doar vei trece maneta reductorului in 4x4H pentru ca planetarele fata sunt deja cuplate ! Poti circula fara probleme pe sosea in 4x2 cu planetarele fata cuplate, (deci butonul RFW cuplat) dar nu este recomandat pentru a nu uza inutil planetarele.

In concluzie : pastrand butonul RFW cuplat poti trece din 4x2 in 4x4 doar din maneta reductorului

-in cazul in care vrei sa treci in 4x2 si sa ramai asa, pentru ca nu ai nevoie de 4x4, schimbi din maneta reductorului in 4x2 si decuplezi manual butonul RFW care de-abia acum se va stinge.

Ai prins ideea ?

Link spre comentariu

Da, perfect!

Asta ma interesa, daca este folosita tractiuena fata in cazul decuplarii numai de la maneta.

Iar chestia cu blocajul la diferential? am inteles ca se poate monta? cam in ce consta si ce costuri implica? Sau se poate activa manual/mecanic ?

Link spre comentariu

Asta cu diferentialul blocabil este deja alta poveste, iar daca vrei si pe puntea fata, nu inteleg la ce-ti trebuie pentru o astfel de masina.....pe puntea spate probabil ca ai LSD, ceea ce este suficient pentru masina asta.....

Ca si pret, un diferential blocabil te va duce la vreo 1500 euro cu tot cu montaj.

Link spre comentariu

Nu am LSD.... si m-am si uitat pe sub ea si nu am vazut nimic la diferentialul spate. Am fost la munte si m-am enervat rau, recunosc este f usoara in spate si cauciucurile sunt cam sterse si la zapada de 15 cm deja nu o mai ia din loc numai cu 4x4.. chiar si asa au fost zone unde ramaneam (la zapada mai mare) si trebuia sa dau in fata si in spate pana imi venea rau... ma uitam atent, cand eram inzapezit nu se misca numai cate o roata (fata-spate)... probabil cele cu aderenta mai slaba... nu te ajuta deloc. Deci eu ma refer la diferentialul spate ce ar implica un blocaj sau auto-blocaj.... ?

Link spre comentariu

Link spre comentariu

Ok, ms mult pt info si pt rabdare cu incepatorii ca mine.

F bune si utile link-uri.

Eu zic ca problema pt care a fost deschis topicul a fost lamurita si ca sa nu mai fim off-topic, incheiem discutia aici, din nou cu mii de multumiri ;)

Link spre comentariu

Ramai dator cu un topic de prezentare a masinii tale : poze, detalii, planuri de modificari, plus ca pe acel topic poti pune toate intrebarile la care cauti niste lamuriri si in felul asta vei avea totul despre masina ta intr-un singur loc !

Bafta !.......Si nu uita : "first thing first" = anvelope !

:h5

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare