Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Despre marirea garzii la sol

u2_2

Postări Recomandate

Deschid acest thread nu pentru ca as fi eu prea destept sau detinator de adevaruri absolute, ci pentru ca in ultima vreme am vazut ca multa lume crede ca se poate modifica garda la sol a unei masini prin montarea unui body lift, unui suspension lift sau a unei combinatii a celor doua.

Pentru respectarea adevarului tehnic, este bine de stiut:

1. modificarea distantei fata de sol a unei punti se poate face numai prin modificarea inaltimii talonului anvelopei ce echipeaza puntea in cauza.

2. modificarea distantei fata de sol a unei masini cu suspensie independenta (ex McPherson) se poate face prin aplicarea unui suspension lift, care impinge la propriu capatul dinspre fuzeta al articulatiei mai in jos fata de sasiu, cu modificarea evidenta a unghiurilor, sau, similar cu pct.1, prin echiparea cu anvelope cu talon diferit.

Body Lift nu face decat sa creeze mai mult spatiu intre sasiu si caroseria, astfel incat sa se poata monta roti mai mari.

Ce trebuie luat in seama la suspension lift este modificarea atat a ecartamentului (fuzeta descrie practic un arc de cerc), cat mai ales a unghiului de cadere (cred) al rotii !

Va invit sa mai postati aici pe aceasta tema informatii suplimentare, sunt sigur ca nu am cuprins tot, dar hai sa lamurim odata problema asta.

• Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Despre marirea garzii la sol

Si puntile portale maresc garda la sol si impreuna cu gumele sunt singurele posibilitati cunoscute pana in prezent. Un SL la independenta mareste mai mult garda pe centru si mai putin pana, la 0 spre extremitati.

L.E. Intr-adevar, multi nu stiu ce eaia garda la sol. Am vazut, de exemplu, Samurai inaltat la vanzare si omu' sustinea ca are garda la sol 50 cm.

Editat de wolfman

"Majoritatea oamenilor se tem atat de mult sa piarda ceva

incat toata viata au grija sa nu aiba ce sa piarda."

Link spre comentariu

Re: Despre marirea garzii la sol

Ca definitie generala garda la sol este distanta cea mai mica intre sol una din componentele masinii (fara a lua in considerare bascule si pivoti).

De obicei se masoara distanta intre punctul cel ma de jos al diferentialului spate sau intre punctul cel mai de jos al sasiului, acestea fiind punctele cele mai coborate ale unei masini (in general). Ca si puncte joase te mai poti gandi la bara fata, spate sau praguri, dar in principiu o masina de teren nu ar trebui sa fie limitata de bari sau praguri.

Se poate vorbi de exemplu si despre garda la sol la puntea fata sau la puntea spate, dar ca regula generala vorbind despre garda la sol a unui autovehicul este distanta cea mai mica fata de sol. Este, la urma urmei, ce ne intereseaza la o masina de off-road, pentru ca garda la sol ne da o indicatie foarte buna despre inaltimea obstacolelor peste care se poate trece, sau adancimea sleaurilor prin care te poti baga. Daca obstacolul este mai inalt sau sleaurile mai adanci, vei pune masina pe burta, adica masina se va aseza cu acea parte a ei cea mai de jos, fie sasiu, fie diferential, fie praguri, pe sol, urmarea fiind ca rotile nu mai au aderenta si masina ramane imobilizata.

Devine evident ca inaltimea la care este situata caroseria sau pragurile este absolut irelevanta. Un body lift va inalta caroseria fata de sasiu, dar garda la sol a masinii va fi aceiasi daca nu se schimba rotile.

Editat de u2_2
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare