Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Corodare totala cablaj imprimat

cos

Postări Recomandate

Din cauza de dimineata , n-am gasit un titlu mai inspirat .

Vreau sa indepartez de pe o placa de sticlotextolit dublu placata acoperirea de cupru , in totalitate . Caut o metoda convenabila de a face asta , pe una sau ambele fete la dimensiunea de 1x2 m .

Placarea e totala pe fete , in stare noua .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Corodare totala cablaj imprimat

Clorura ferica ( merge mai incet ) sau acid azotic ( corodeaza rapid dar este si foarte toxic ).

Numai ca va trebuie o tava din plastic de dimensiunile placii ca sa puteti sa o scufundati in lichid.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Clorura ferica ... cel putin asta foloseam in tinerete pentru cablajele imprimate :grin: ce vremuri!

Nu-ti e mai usor totusi sa cauti sticlotextolit simplu? Poate gasesti mai usor decat clorura.

Nissan Terrano II SGX - 2.4i - 1994- SWB - Strajerul

NISSAN DRIVER

Link spre comentariu

Se gaseste clorura pe toate drumurile numai ca ii trebuie o cantitate destul de mare pentru suprafata care trebuie corodata si nu cred ca mai este convenabil.

Trebuie gasita alta metoda nu asa de costisitoare. Pe undeva unde sunt bai cu acizi.

Link spre comentariu

Cred ca e mai lejer ca sa cumperi sticlotextolit simplu nu dublu placat pt ca altel ai nevoie de o tava mare ca sa incapa toata placa si implicit si o cantitate mare de clorura ferica.

Link spre comentariu

Din cauza de dimineata , n-am gasit un titlu mai inspirat .

Vreau sa indepartez de pe o placa de sticlotextolit dublu placata acoperirea de cupru , in totalitate . Caut o metoda convenabila de a face asta , pe una sau ambele fete la dimensiunea de 1x2 m .

Placarea e totala pe fete , in stare noua .

La dimensiunile astea e mult mai rentabil sa cauti sticlotextolit neplacat. Din cate stiu eu sunt dimensiunile standard la genul asta de materiale si ai avantajul ca poti gasi de mai multe grosimi, de la 1mm pana la 10mm, in functie de ce ai nevoie. Sau sa incerci sa desprinzi la cald folia de cupru (ajutat de un feon industrial si multa rabdare). Din ce imi aduc eu aminte, adezivul respectiv cedeaza pe la 300-400 de grade, temperatura la care structura placii nu e afectata.

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

Argumentele pentru operatia de virgula decuprare sint simple - deja o am de mult timp , si o am in batatura ...deci nu mai tre' sa ma agit prea mult cu banii , timpul si alergatura .

Am incercat schimburi cu foi simple , neplacate ....si paritatea a fost jignitoare , parca le-as fi furat ....

Intr-un moment mai liber ma gindeam sa fac o rama de citiva cm inaltime , din lemn , o folie de plastic si asta e tava de corodare . Totusi , mai multe capuri gindesc mai bine decit unul singur .

Nasol e ca as avea nevoie de o cantitate cam mare de acid . Mai am alte alternative la corodare ?

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

...Mai am alte alternative la corodare ?

Cu rabdare de chinez batran si o masina de slefuit cu smirghel :grin:

Link spre comentariu

Salut,

Electroliza merge greu. Pt asta se poate cu piatra vanata sau chiar si sare de bucatarie, si ceva alimentare (incarcator de baterie de masina). Din cate stiu trebuie curent continuu. Ce legi la anod.. aia e intrebarea ca acolo (teoretic) se vor depune ionii de cupru.

Acid azotic (ca din asta foloseam) din pacate am aruncat cam 1 litru (si era si nediluat...).

Clorura ferica se gaseste usor la magazinele de electronica. Daca nu e graba foloste aia (cred ca termini treaba intr-o zi poate chiar mai putin...).

Dar de ce vrei sa scapi pe partea cu cuprul? Ce vrei sa faci cu placa? Ca poate fi si un avantaj - nu o mai prinzi in suruburi - o cositoresti direct....

:h5

Sorin

aka v1tara aka Sorin

(__\≡≡≡$≡≡≡/__) Vitara 1.6 16v

[__]\≡≡≡\≡Ө≡/≡≡≡/__] Patrol Y61 2.8

Link spre comentariu

Salut,

Electroliza merge greu. Pt asta se poate cu piatra vanata sau chiar si sare de bucatarie, si ceva alimentare (incarcator de baterie de masina). Din cate stiu trebuie curent continuu. Ce legi la anod.. aia e intrebarea ca acolo (teoretic) se vor depune ionii de cupru.

Acid azotic (ca din asta foloseam) din pacate am aruncat cam 1 litru (si era si nediluat...).

Clorura ferica se gaseste usor la magazinele de electronica. Daca nu e graba foloste aia (cred ca termini treaba intr-o zi poate chiar mai putin...).

Dar de ce vrei sa scapi pe partea cu cuprul? Ce vrei sa faci cu placa? Ca poate fi si un avantaj - nu o mai prinzi in suruburi - o cositoresti direct....

:h5

Sorin

Electroliza merge greu daca vrei sa faci o depunere lucioasa, in curent controlat, cu baie potrivita etc. Daca nu, ii dai curent in prostie si cuprul se depune sub forma unei pulberi negre, care se poate pe urma spala cu jet de apa. Catodul poate fi din orice tinichea, ionii de cupru sunt cu sarcina pozitiva, se depun pe catod.

Se poate testa aiureala pe o placuta cat unghia, daca rezultatul e multumitor bine, daca nu, inapoi la acid. Acid azotic se gaseste la furnizorii de chimicale industriale si de laborator. La Cluj il luam de la Nordic Invest, costa vreo patru lei kilu'. Il folosim la firma pentru corodarea chimica a matritelor de magneziu pentru poligrafii....

Totusi, de ce naiba trebuie curatat cuprul ala ? Na ca m-ai facut si pe mine curios.

... si daca tot vorbiram de electroliza, sa stii ca l-ai putea arginta in loc sa-l cureti (cuprul se foloseste ca strat suport, intermediar, de legatura, pentru argintarea unor piese)... :ha::ha:

Editat de workaholic_ro
Link spre comentariu

Mea culpa, am incurcat anodul cu catodul (din graba).:sc

O alta solutie este incalzirea puternica a stratului de curpru; va forma "basici" pe zona incalzita si se va putea desprinde relativ usor mecanic. Placa rezultata nu va arata chiar fumos, dar - iarasi - depinde la ce este folosita.

Editat de Kibitz

aka v1tara aka Sorin

(__\≡≡≡$≡≡≡/__) Vitara 1.6 16v

[__]\≡≡≡\≡Ө≡/≡≡≡/__] Patrol Y61 2.8

Link spre comentariu

In timp ce va ascult cu ambii ochi .... va fi o acoperire de sacrificiu la masa unui utilaj , peste ea se misca unele piese plane . Masa e de asemenea plana , cu supape pentru sustinerea pe perna de aer .

Link spre comentariu

da ... poti sa folosesti acid clorhidric (HCl) sau ceeace numesc bijutierii apa tare. vei avea nevoie de un catalizator, iar cel mai recomandat este perhidrol sau apa oxigenata (H2O2). atentie la dilutie ... 3/1 ar trebui sa fie.

acasa ... este periculos cu acizi (bine, szmeii nu patesc nimic niciodata, dar ATENTIE !!! vaporii nu se vad), electroliza ... dureaza si consuma mult ... mecanic ... treaba ta.

clorura ferica (FeCl3) este o solutie utilizabila. atentie si cu asta ... pateaza (textile, piatra -marmura ...). daca o incalzesti merge mai repede.

<later edit>

si eu sunt curios cu ce incurca acolo ... si din nou atentie ...la ce 'incurcati' si cu 'cine' si deasemenea ordinea de 'incurcare' ...

Editat de bogdan_g
Link spre comentariu

Va fi o masa plana , cu supape pentru perna de aer . La piese cu suprafata mare nu ar trebui sa fie un inconvenient , dar la cele de suprafata mica perna de aer e insuficienta si se freaca de suprafata mesei , respectiv a placii in discutie . Acoperirea de Cu se deterioreaza repede , se zgirie si ridica muchii ascutite , si in consecinta va deteriora piesele care se freaca de deteriorarile foliei de Cu . Lacuirea peste stratul de Cu , si alte acoperiri nu-mi inspira mare incredere .

Probabil ca trei litri de acid ma vor rezolva , voi curata una si pe a doua o pot tine la corodat cit pofteste ea .

Link spre comentariu

Probabil azotic , in aer liber ... ferit de formele de viata pluricelulare ...

Multumesc foarte mult pentru efortul celor care au raspuns . Se pare ca tot corodarea e solutia finala ...

Link spre comentariu

.... va fi o acoperire de sacrificiu la masa unui utilaj , peste ea se misca unele piese plane . Masa e de asemenea plana , cu supape pentru sustinerea pe perna de aer .

Ca pasionat de tehnica, dupa ce am urmarit topicul cateva zile, tot nu inteleg despre ce inginerie e vorba.

Te rog, dupa ce rezolvi, sa pui o poza sau mai bine un filmulet cu utilajul cum se misca piesele pe placa in cauza.

Link spre comentariu

Pina ma rezolv eu cu gargaunii mei , cauta pe gogu...se folosesc la taiere sticla ( geam ) si la utilaje de debitat panouri ( in cazul meu panouri din PAL ).

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare