Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Strangere suruburi/piulite

Liviu-San

Postări Recomandate

Vreau sa va intreb daca exista vreun manual la Niva,unde sa-mi spuna cu ce forta sa strang diferitele piulite sau suruburi.Vreau sa-mi achizitionez o cheie dinamometrica mai micuta,pt ca niciodata nu stiu cat sa strang o piulita.Dupa vorba proverbului"cel mai destept cedeaza",m-am saturat sa tot sficuiesc filetele la piulite sau sa rup suruburi:tk
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Strangere suruburi/piulite

In general pe suruburile ce tin de directie si forta se pune locktit. Daca n-ai solutia saracului ...vopsea.

E bine sa ai manual si sa le strangi ca la carte ... Dar sa nu se mire daca si asa unele se vor rupe ...de vina va fi varsta lor...

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

pe fiecare surub este stantat clasa de rezistenta si alunecare , clasa 8.8 la surubul de M10 cu pas de 1,25 mm se stringe la 7,6 dN . Mai pe larg aici :http://www.neomec.ro/forum/showthread.php?tid=49.

Parerea mea este ca rotile , directia , chiuloasa si transmisia se stringe la moment , restul e imposibil de accesat .

Alegerea cheii dinamometrice se face pe grupe de suruburi . Cel cu care stringi surubul de 10 grupa 12 nu va fii de folos pentru surubul de M5 sau M5 care are un moment de stringere mult mai mica .

Link spre comentariu

Multumesc de raspunsuri! eu am vrut sa ma refer la suruburile de la articulatia fata si la cele de la articulatiile spate.ultima oara am schimbat un pivot superior la bascula si am rupt 3 suruburi NEGRE,deci calite, cu crichetul.La chiulasa si la suruburi cu pas marunt, nu umblu,pt ca ma depaseste.Ma refer la mecanica simpla,care o poti face singur in curte.m-ar ajuta daca mi-ati spune in kg/f cum sa strang piulitele pt suruburile cu pas normal de 6,8 si 10.Asiguratorul de filete,nu este o problema, pt ca am magazin de profil si folosesc loctite.Din cauza ca nu sunt sigur pe ceea ce fac,am pus si contrapiulite la pivotul respectiv.De obicei,strang pana nu mai pot si de cele mai multe ori,cedeaza cel mai destept......

Link spre comentariu

Daca sint negre nu sint si calite , ci doar fosfatate negru . Pot fi si de 8.8 , 5.8 , 4....

De ce nu studiezi manualul ? Te edifica instant ...

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

In general pivotii au sigurante pe care obligatoriu le pui... adaugand contrapiulita pe pivot si fortand surubul nu faci decat sa favorizezi tensiunea in el si o eventuala forfecare.

Link spre comentariu

Daca sint negre nu sint si calite , ci doar fosfatate negru . Pot fi si de 8.8 , 5.8 , 4....

De ce nu studiezi manualul ? Te edifica instant ...

Nu am maual,dar se pare ca treaba este mult mai complicata decat m-am imaginat.poate pun o intrebare prosteasca,dar cum pot sa-mi dau seama de un surub daca este de forta sau nu?

Link spre comentariu

In general pivotii au sigurante pe care obligatoriu le pui... adaugand contrapiulita pe pivot si fortand surubul nu faci decat sa favorizezi tensiunea in el si o eventuala forfecare.

La sigurante,banuiesc ca te referi la saiblele grover.... Astea le avea in punga cu pivotul,dar suruburile din kit erau prea scurte fata de cele originale si a trebuit sa le inlocuiesc cu altele mai lungi....

Link spre comentariu

Nu, nici vorba ...normal un pivot are o gaura prin el (in filetul surubului) prin care se

baga o sarma dubla care se indoaie sub piulita stransa. Aia e siguranta.

Editat de Yonutz

Link spre comentariu

Grover la suruburile care prind pivotul de brat si siguranta tip agrafa sau piulita cu frana (cele cu plastic la cap, nu stiu denumirea corecta) la pivot. Eu zic ca nu e de joaca cu elementele de siguranta. Mai bine cumperi suruburi si piulite de duritate mare si dormi linistit. Eu am descoperit un magazin specializat in asa ceva langa piata Ferentari (au tot ce-ti trece prin cap in materie de suruburi) si am gasit tot ce trebuie pentru a schimba toate suruburile de prindere ale unor punti de Patrol. Am ales M14 si M16 partial filetate,cu pas marunt si duritate 10.9 + Bison Metal Lock. Daca vrei adresa magazinului da-mi PM ca aici se considera reclama.

"Majoritatea oamenilor se tem atat de mult sa piarda ceva

incat toata viata au grija sa nu aiba ce sa piarda."

Link spre comentariu

Grover la suruburile care prind pivotul de brat si siguranta tip agrafa sau piulita cu frana (cele cu plastic la cap, nu stiu denumirea corecta) la pivot. Eu zic ca nu e de joaca cu elementele de siguranta. Mai bine cumperi suruburi si piulite de duritate mare si dormi linistit. Eu am descoperit un magazin specializat in asa ceva langa piata Ferentari (au tot ce-ti trece prin cap in materie de suruburi) si am gasit tot ce trebuie pentru a schimba toate suruburile de prindere ale unor punti de Patrol. Am ales M14 si M16 partial filetate,cu pas marunt si duritate 10.9 + Bison Metal Lock. Daca vrei adresa magazinului da-mi PM ca aici se considera reclama.

salut, vreau si eu adresa magazinului de suruburi

Multumesc

Link spre comentariu

Aveti toti PM cu adresa. Cine mai doreste adresa, va rog sa-mi trimiteti PM ca sa nu poluam topicul omului.

"Majoritatea oamenilor se tem atat de mult sa piarda ceva

incat toata viata au grija sa nu aiba ce sa piarda."

Link spre comentariu

La sigurante,banuiesc ca te referi la saiblele grover.... Astea le avea in punga cu pivotul,dar suruburile din kit erau prea scurte fata de cele originale si a trebuit sa le inlocuiesc cu altele mai lungi....

:id liviule !... ,,ma uimesti" :old , stranje frati la mana ca nu i farmashie! si nishi ofroade dela nu fashi tu sa crapi !

la suruburile originale te uiti si tu pana se inchide groverul , mai strangi putin acolo si gata doar nu tragi cu prelungitorul!!

VIATA-I GREA DAR TRECE !!!:ypu
Link spre comentariu

cu ce te mai pot ajuta :

1 dN = 0,01019716213 kgf , cheile dinamometrice agreate CE si metrologizate , sunt gradate in ambele unitati de masura .

un tabel de orientare :

Nr. crt. Diametrul nominal * Grupa * Momentul final de strângere (daNm) * 50% din momentul final de strângere (daNm)

1 M12 10.9 25÷50 12.5÷25

2 M16 10.9 50÷80 25÷40

3 M20 10.9 80÷110 40÷55

4 M24 10.9 140÷190 70÷95

5 M27 10.9 185 92.5

6 M12 8.8 10÷25 5÷12.5

7 M16 8.8 25÷40 12.5÷20

8 M20 8.8 50÷75 25÷37.5

9 M24 8.8 85÷125 42.5 ÷62.5

10 M27 8.8 - -

Link spre comentariu

cu ce te mai pot ajuta :

1 dN = 0,01019716213 kgf , cheile dinamometrice agreate CE si metrologizate , sunt gradate in ambele unitati de masura .

un tabel de orientare :

Nr. crt. Diametrul nominal * Grupa * Momentul final de strângere (daNm) * 50% din momentul final de strângere (daNm)

1 M12 10.9 25÷50 12.5÷25

2 M16 10.9 50÷80 25÷40

3 M20 10.9 80÷110 40÷55

4 M24 10.9 140÷190 70÷95

5 M27 10.9 185 92.5

6 M12 8.8 10÷25 5÷12.5

7 M16 8.8 25÷40 12.5÷20

8 M20 8.8 50÷75 25÷37.5

9 M24 8.8 85÷125 42.5 ÷62.5

10 M27 8.8 - -

Gata,m-am lamurit!:tk

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare