SFX Postat Aprilie 18, 2008 Partajează Postat Aprilie 18, 2008 Cu riscul de a ma repeta, vreau si eu sa stiu daca exista sau este in lucru vre-un act normativ care interzice montarea de bari de troliu metalice (arb, tjm, home-made etc) cu exceptia celor care vin din fabricatia masinilor. Mai pe scurt vreau sa montez o bara arb pe nissan navara d40 si vreau sa stiu daca nu ma puna astia sa o dau jos dupa un timp :hm . Avand in vedere faptul ca trebuie sa decupez din bara originala si din contra-aripi, va trebui sa cumpar o bara noua (care numai ieftina nu e) in cazul in care trebuie sa revin la starea initiala a masinii. Navara sau Rubicon? Asta e intrebarea? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator koala Postat Aprilie 18, 2008 Partajează Postat Aprilie 18, 2008 Re: Bara troliu La ora actuala, in Romania, nu exista niciun fel de act normativ care sa iti interzica sa pui ce fel de bara vrei tu, pe masina ta ... ca atare, toata lumea si-a pus fieru' gros in botul masinii si circula fara probleme astfel ... ... in Germania si Franta [ de exemplu ] s-a interzis comercializarea, de la o anumita data calendaristica, a acestor tipuri de bara ... dar nu i-au obligat pe soferii care le aveau montate deja sa le scoata de pe masini ... cum ar veni, "cine o are, sa-i traiasca" :) ... ... la noi nu se stie azi ce va fi maine, asa ca e greu de anticipat ... se prea poate ca ai nostri sa fie "mai catolici decat Papa", dar eu cred ca merita riscul ... in fond, mai avem doar cativa ani de bantuit prin paduri pana or sa interzica astia accesul [ vezi noul Cod Silvic ] ... la fel si cu bara, bucura-te de ea acum, cat se mai poate ... om vedea apoi ce facem ! ... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
aztec Postat Aprilie 18, 2008 Partajează Postat Aprilie 18, 2008 Re: Bara troliu Parca este o norma.. era intr-un numar mai vechi dtrn .. ca masina modificata sa nu depaseasca 2% din dimensiunile celei stock..si ceva cu greutatea..o sa ma uit diseara in reviste. ... undeva, candva, altundeva... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
aztec Postat Aprilie 18, 2008 Partajează Postat Aprilie 18, 2008 Re: Bara troliu Din pacate exact acel numar nu il mai am. Il are cineva in plus sau de vanzare? Co ocazia asta am vazut ca este si o harababura in numerele revistei.. asta cina ar fi numarul 12bis sau 13.. dar eu am revista 13-14 care pe site e 15.. ma rog Cred ca raspunsul se afla in revista cu poza de mai jos.. sau asa i-mi aduc eu aminte.. daca cineva o are si poate sa se ite peste ea la rubrica RAR.... ... undeva, candva, altundeva... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Levo Postat Aprilie 18, 2008 Partajează Postat Aprilie 18, 2008 Re: Bara troliu M-am uitat eu. Daca nu depaseste 3% din masa totala a masinii, cica ai voie sa-l ai pe masina. Deocamdata. Eu asa inteleg. Dar nu e 100% clar ce spune tipul de la RAR. Totusi, daca e un tampit politistul, poate sa se lege de tine, spune el. http://www.offroadtranssylvania.ro Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
aztec Postat Aprilie 18, 2008 Partajează Postat Aprilie 18, 2008 Re: Bara troliu Am gasit si eu ceva.... e vorba de RNTR-7 Nu stiu daca sunt folositoare.. dar e bine de citit 8.Condi�ii privind caroseria 8.1.Proeminen�ele suprafe�ei exterioare a unui vehicul trebuie s� aib� raze de curbur� mai mari de 2,5 mm. Aceast� prescrip�ie nu se aplic� p�r�ilor suprafe�ei exterioare cu o proeminen�� mai mic� de 5 mm, dar marginile îndreptate în afar� ale unor asemenea p�r�i trebuie totu�i te�ite. 8.2.Vehiculele noi din categoriile N2 �i N3 trebuie s� fie echipate cu dispozitive de protec�ie antiîmp�nare fa��, cu excep�ia celor din categoria N2 a c�ror mas� maxim� nu dep��e�te 7,5 tone �i care au o gard� la sol de maximum 400 mm. De asemenea, aceste prevederi nu se aplic� autovehiculelor de teren din categoriile N2 �i N3 sau celor care, prin func�ia lor, nu pot îndeplini aceste cerin�e. 8.2.1.Condi�iile referitoare la dispozitivul de protec�ie antiîmp�nare fa�� se consider� îndeplinite dac� forma �i caracteristicile vehiculului �in locul acestuia. 8.2.2.ÃŽn�l�imea sec�iunii transversale a dispozitivului va fi de cel pu�in 100 mm la vehiculele din categoria N2, respectiv de cel pu�in 120 mm la vehiculele din categoria N3. 8.2.3.Dispozitivul de protec�ie antiîmp�nare fa�� trebuie montat pe vehicul astfel încât marginea sa inferioar� s� se g�seasc� la cel mult 400 mm de sol, atunci când vehiculul nu este înc�rcat. 8.3.Vehiculele trebuie s� fie echipate cu dispozitive de protec�ie antiîmp�nare spate. 8.3.1.Dispozitivele de protec�ie antiîmp�nare spate sunt alc�tuite dintr-o travers� �i elemente de leg�tur� la lonjeroane sau la componentele care le înlocuiesc �i trebuie s� respecte urm�toarele cerin�e: 8.3.1.1.Dispozitivul trebuie montat cât mai aproape de partea din spate a vehiculului; 8.3.1.2.Când vehiculul este neînc�rcat, partea inferioar� a dispozitivului trebuie s� se afle la cel mult de 550 mm de sol; 8.3.1.3.L��imea dispozitivului nu va dep��i l��imea axei spate cea mai lat� �i nu va fi mai scurt� cu mai mult de 100 mm în fiecare parte; 8.3.1.4.ÃŽn�l�imea sec�iunii transversale a dispozitivului va fi de cei pu�in 100 mm. 8.3.1.5.Extremit��ile laterale ale dispozitivului nu trebuie s� fie curbate spre înapoi �i nu vor prezenta muchii ascu�ite spre exterior; 8.3.1.6.Dispozitivul poate fi astfel conceput încât pozi�ia sa s� poat� fi modificat�, dar acesta trebuie s� poat� fi blocat în pozi�ia de lucru; 8.3.2.Un vehicul din categoriile M, N �i O se consider� c� îndepline�te condi�iile legate de dispozitivul de protec�ie antiîmp�nare spate dac�: 8.3.2.1.Este echipat cu un dispozitiv conform cu prevederile de mai sus; 8.3.2.2.Este conceput �i/sau echipat în partea din spate astfel încât forma caroseriei �i p�r�ile componente ale acesteia pot fi considerate ca înlocuitoare ale dispozitivului. 8.3.3.ÃŽn cazul unui vehicul care apar�ine uneia dintre categoriile M1, M2, M3, N1, O1 sau O2, condi�iile cu privire la protec�ia antiîmp�nare spate se consider� îndeplinite dac� garda la sol în partea din spate a vehiculului neînc�rcat nu dep��e�te 550 mm pe o l��ime care nu este mai mic� decât cea a axei spate cea mai lat� cu mai mult de 100 mm în ambele p�r�i. Condi�ia trebuie îndeplinit� cel pu�in pe o linie situat� la cel mult 450 mm fa�� de extremitatea spate a vehiculului. 8.4.Vehiculele din categoriile N2, N3, O3, O4 trebuie s� fie echipate cu dispozitiv de protec�ie lateral�. Fac excep�ie autotractoarele, remorcile destinate transportului materialelor lungi indivizibile, precum �i vehiculele speciale c�rora, din ra�iuni practice, nu li se poate monta o astfel de protec�ie lateral�. 8.4.1.Dispozitivul de protec�ie lateral� nu trebuie s� determine cre�terea l��imii vehiculului. Marginea sa exterioar� nu trebuie s� fie retras� cu mai mult de 120 mm fa�� de limitele laterale ale vehiculului, iar pe ultimii 250 mm înaintea ro�ilor din spate adâncimea trebuie s� fie de cel mult 30 mm. Dispozitivul de protec�ie lateral� const� în suprafe�e plane continue sau una sau mai multe �ine orizontale. 8.4.2.Distan�a între �ine trebuie s� fie de cel mult de 300 mm, iar �ina trebuie s� aib� o în�l�ime a profilului de minim 50 mm pentru vehiculele din categoriile N2 �i O3 �i de minim 100 mm pentru vehiculele din categoriile N3 �i O4. 8.4.3.Suprafa�a exterioar� trebuie s� fie neted� sau ondulat� orizontal �i, pe cât posibil, continu�. Pot exista suprapuneri, dar partea suprapus� trebuie s� fie îndreptat� spre spate sau în jos. De asemenea, pot exista spa�ii libere pe direc�ia longitudinal� de maxim 25 mm. 8.4.4.Marginea din fa�� trebuie s� îndeplineasc� urm�toarele condi�ii: 8.4.4.1.La autovehicule: la maxim 300 mm în spatele planului transversal tangent la pneul ultimei ro�i din fa��; 8.4.4.2.La remorci: la maxim 500 mm în spatele planului transversal tangent la pneul ultimei ro�i din fa��; 8.4.4.3.La semiremorci: la maxim 250 mm în spatele pianului transversal al picioarelor de sprijin �i la maxim 2700 mm în spatele pianului transversal al pivotului de cuplare. 8.4.4.4.Atunci când marginea din fa�� se afl� într-un spa�iu liber, aceasta trebuie s� fie constituit� dintr-un element vertical continuu care s� acopere toat� în�l�imea protec�iei laterale; p�r�ile exterioare �i din fa�� ale acestui element trebuie s� m�soare, spre înapoi, cel pu�in: - 50 mm pentru categoriile de vehicule N2 �i O3; - 100 mm pentru categoriile de vehicule N3 �i O4; �i s� fie curbate cu 100 mm spre interior. 8.4.4.5.ÃŽn cazul în care cota de 300 mm "cade" în interiorul cabinei, protec�ia lateral� trebuie construit� astfel încât aceasta s� ating� panourile cabinei. Se admite maxim 100 mm spa�iu liber dac� vehiculul are o cabin� suspendat� sau rabatabil�, caz în care dispozitivul de protec�ie trebuie s� fie curbat spre interior urmând un unghi care s� nu dep��easc� 45°. ÃŽn acest caz nu se mai aplic� prevederile subpct. 8.4.4.4. 8.4.5.Marginea din spate trebuie s� fie montat� la maxim 300 mm fa�� de planul tangent la pneul primei ro�i din spate. 8.4.6.Când vehiculul este neînc�rcat, partea inferioar� a dispozitivului trebuie s� nu se afle la mai mult de 550 mm de sol. 8.4.7.Marginea superioar� a dispozitivului trebuie s� se g�seasc� la maxim 350 mm fa�� de suprafa�a caroseriei "t�iat�" sau atins� de planul vertical tangent la partea exterioar� a pneurilor. Dac� planul tangent nu "taie" sau atinge caroseria, marginea superioar� a protec�iei laterale ... undeva, candva, altundeva... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
aztec Postat Aprilie 18, 2008 Partajează Postat Aprilie 18, 2008 Re: Bara troliu e cu dus si intors asta rn (4)Reverificarea unui vehicul se decide în cazul constatării următoarelor: a)lipsa unor elemente de caroserie prin care este afectată siguranÅ£a rutieră ÅŸi/sau utilizarea corespunzătoare a vehiculului (constatare vizuală); b)coroziuni străpunse sau deformaÅ£ii semnificative ale caroseriei prin care este afectată siguranÅ£a rutieră ÅŸi/sau utilizarea corespunzătoare a vehiculului (constatare vizuală); c)aplicarea pe parbriz sau geamurile laterale faţă a unor folii sau tratamente care reduc semnificativ vizibilitatea conducătorului auto (constatare vizuală); d)lipsa elementelor principale de-iluminare ÅŸi semnalizare luminoasă (constatare vizuală); e)aplicarea pe elementele de iluminare ÅŸi semnalizare luminoasă de folii sau alte. tratamente (constatare vizuală); f)existenÅ£a unor elemente de iluminare ÅŸi semnalizare luminoasă neomologate (constatare vizuală); g)lipsa unor elemente ale sistemului de evacuare sau deteriorări importante ale acestuia (constatare auditivă - zgomot anormal);. h)emisii poluante excesive la autovehiculele echipate cu motoare cu aprindere prin comprimare (constatare vizuală în timpul funcÅ£ionării motorului); i)joc excesiv în sistemul de direcÅ£ie (constatare în timpul conducerii autovehiculului); j)anvelope care prezintă tăieturi, rupturi ale cordului sau alte deteriorări importante vizibile (constatare vizuală); k)eficacitate redusă a sistemului de frânare (constatare în timpul conducerii autovehiculului). (5)Reverificarea se efectuează conform Planurilor de operaÅ£iuni precizate prin prezentele reglementări. (6)Se anulează de către personalul R.A.R. abilitat inspecÅ£ia tehnică periodică a unui vehicul reverificat conform prevederilor din alin. (4) în cazul în care în urma reverificării se constată cel puÅ£in una din următoarele defecÅ£iuni: a)neconcordanÅ£e privind numărul de identificare al vehiculului; b)lipsa unor elemente de caroserie prin care este afectată siguranÅ£a rutieră ÅŸi/sau utilizarea corespunzătoare a vehiculului; c)coroziuni străpunse sau deformaÅ£ii semnificative ale caroseriei prin care este afectată siguranÅ£a rutieră ÅŸi/sau utilizarea corespunzătoare a vehiculului; d)aplicarea pe parbriz sau geamurile laterale faţă a unor folii sau tratamente neoriginale/necertificate ori care nu asigură transparenÅ£a minimă precizată prin reglementările în vigoare; e)lipsa elementelor principale de iluminare ÅŸi semnalizare luminoasă (faruri, lămpi de frânare, lămpi de semnalizare); f)aplicarea pe elementele principale de iluminare ÅŸi semnalizare luminoasă de folii sau alte tratamente (faruri, lămpi de frânare, lămpi de semnalizare, lămpi de poziÅ£ie); g)existenÅ£a unor elemente de iluminare ÅŸi semnalizare luminoasă neomologate; h)lipsa unor elemente ale sistemului de evacuare sau deteriorări importante ale acestuia; i)emisii poluante care depăşesc limitele stabilite prin prezentele reglementări; j)joc excesiv în sistemul de direcÅ£ie; k)eficacitate a sistemului de frânare mai mică decât limitele stabilite prin prezentele reglementări. ... undeva, candva, altundeva... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Talpa Iute Postat Aprilie 24, 2008 Partajează Postat Aprilie 24, 2008 Re: Bara troliu cel mai simplu este sa folosesti accesorii aftermarket cu logo ala cu E... adeq fabricantu are omologare pentru comercializare si montare pe masini care circula in UE daca ai kktu asta stantat pe piesa sau certificat de conformitate (COC) al accesoriului respectiv te pupa in cooor tot RARul Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator koala Postat Aprilie 24, 2008 Partajează Postat Aprilie 24, 2008 Re: Bara troliu Corect, asa ar fi cel mai bine ! ... numai ca onor UE tomna' ce-a interzis bullbar-urile, asa ca nexam certificare si omologare ... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Moza Postat Mai 4, 2013 Partajează Postat Mai 4, 2013 Re: Bara troliu ok bun dar daca vorbim de un ARB care sa presupunem ca respecta specificatiile de mai sus si sa presupunem ca la noi in tara mergi si cu tabu pe strada ..cum este pe dincolo ? are idee cineva care circula des cu asa ceva prin tari straine ce probleme a avut cu aceste bari ? ce facem le dam jos le lasam la vama amanet :) eu circul prin zona ungaria,serbia,austria,germania,italia si nu am avut nici un fel de probleme . (cu navara ) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate