Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Acvaristica

Vizitator koala

Postări Recomandate

• Răspunsuri 162
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 2 luni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Re: Acvaristica

ooaaa.. :shock: :B cred ca si acvariu Constanta te invidiaza..cine nu si-ar dori asa o oaza de liniste in casa?mie sigur mi-ar placea.. :B :B

...asta nu-i masina...e IMS!!!...
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 2 luni mai târziu...
Vizitator koala

Acvariul - la sfarsit de septembrie

... ca si intretinere, o data pe saptamana ii dedic aproximativ 3 ore ... curat peretii de alge si inlocuiesc circa 50% din volumul de apa ... pestii mananca o singura data pe zi [ sambata si duminica / de 2 ori pe zi ] ...

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Acvariul - la sfarsit de septembrie

... ca si intretinere, o data pe saptamana ii dedic aproximativ 3 ore ... curat peretii de alge si inlocuiesc circa 50% din volumul de apa ... pestii mananca o singura data pe zi [ sambata si duminica / de 2 ori pe zi ] ...

I) da' la biserica ii duci in punga, sau ai vreun popa care baga house calls? :grin: (sa nu zici ca nu-i duci la biserica!)

II) cat s-a curbat planseul? :grin:

Link spre comentariu

Vizitator koala

1. Am un popa care vine in casa, asta pentru toata familia ... si mai sunt cateva maicute care vin doar pentru mine, atunci cand sunt singur si trist :ha: :ha: :ha: ...

2. Vad ca o tii in continuare "pe aia cu planseul" ... habar n-am, oricum nu cred ca e mai greu ca o biblioteca plina de carti, sau ca un pian ...

Link spre comentariu

Salut! Si eu sunt pasionat. Acesta e primul acvariu pe care l-am construit. Televizorul acela statea degeaba la mine in camera, pentru ca nu ma mai pasioneaza de multa vreme filmele sau stirile de la Tv. Il mai tineam doar pe Discovery, dar rar. Asa ca am scos tot din el, am masurat spatziul interior, si am construit un acvariu si un filtru extern. Apoi, am taiat un dreptunghi deasupra si am construit suportul de neon, si capacul. Am conectat pompa, incalzitorul si neonul la modulul de comanda al televizorului, astfel incat butoanele sa fie functionale. Ulterior le-am conectat la un circuit cu telecomanda. Am adaugat pietris din curtea proprie, catziva gupi de la un amic, am mai luat eu vreo 10 neoni.Televizorul era mult mai animat, stirile de la ora 5 nu ma mai enervau, iar filmele erau mult mai artistice...

Cum sunt un tip care cauta mereu sa se perfectzioneze, trecand intr-o zi pe la Hornbach, mi-a facut cu ochiul un acvariu de 180 de litrii, pe care l-am infiat imediat. I-am construit o masa solida, si l-am amenajat cum trebuie, si in scurt timp s-a umplut de plante si pesti. Am avut multe specii de pesti. Spun ca am avut, pentru ca acum 5 saptamani am fost iar la Hornbach, de unde m-am intors cu niste ciclide africane, care au crescut ca in povesti. Au avut grija sa faca curat in acvariu timp de 2 saptamani cat am fost plecat la munca, omorand si mancand totzi pestii vechi. Au supravietzuit decat sanitarii. probabil sunt rai la gust. Am fost foarte norocos, pentru ca o pereche de ciclasoma nigrofasciatum s-a mutat imediat intr-o scoica, au facut curat si au depus icre. Acum sunt tatic, cu peste 50-60 de pui. Am separat parintzii, si din cate am intzeles de la un prieten care are grija de pesti cat sunt plecat (acum sunt iar la munca) s-au apucat iar de curatzenie in scoica si de dansuri de imperechere. O sa pun poze si cu acvariul mare, imediat ce o sa le primesc pe mail.

Din pacate, podeaua a inceput sa dea semne de oboseala, deci in primavara trebuie sa ma apuc de turnat beton. Oricum eram hotarat sa fac treaba aceasta, pentru ca si acest acvariu "a ramas mic" de mine. Ma pregatesc acum de unul asemanator cu cel prezentat mai sus, numai ca am o presimtzire ca o sa fie putzin mai mare decat acela. Nu stiu daca o sa reziste sticla pentru unul mai lung de 2 metrii, asa ca e posibil sa fac 2 sau chiar 3 acvarii care sa comunice printr-un sistem de tip cascada. Asa o sa fie si mai usoara separarea speciilor de pesti in perioada de imperechere.

Felicitari pentru acvariul prezentat anterior. S-a muncit mult la el, si rezultatul e pe masura.

Never drive faster than your guardian angel can fly...
Link spre comentariu

Vizitator koala

Salut !

- dupa parerea mea, acvariul-televizor mi se pare cam aglomerat, iar peisajul acela lipit pe spate este "marin" si nu se potriveste cu restul ... as pune pe spatele acvariului autocolant de culoare albastru-inchis sau negru ... as scoate de acolo si imitatia aceea de amfora, nu respecta proportiile naturale si pare a fi "din alt film" ... sunt doar pareri subiective si nu e obligatoriu sa tii cont de ele ! ...

- foile de geam au parca 270x200 cm, deci lungimea maxima a acvariului poate fi aceasta : 2,7 metri lungime ... iti sugerez geam de 12 mm grosime, fund dublu si intaritoare ... nu-l face mai inalt de 60 cm, nu vei putea umbla in el ...

- Cichlasoma nigrofasciatum sunt cichlidae americane, NU africane ! ... comportamentul lor este extraordinar de interesant in ceea ce priveste reproducerea si ingrijirea puilor ... insa sunt foarte certareti si scandalagii ... depun icre la un interval de 3-4 saptamani ...

Oricum, e un hobby frumos si care te predispune la visare si la observatii subtile ! ... felicitari !

Link spre comentariu

Dap, ai dreptate in legatura cu acvariul. Ala era acum un an, cand nu stiam nimik despre asa ceva. Vazusem la cineva, mi-a placut, si la 2 zile dupa aceea arata asa cum vezi. Pe acela nu il mai am. L-am facut cadou baietzelului unui amic. Initzial ii facusem unul mic, tot intr-un televizor. Apoi de ziua lui l-a primit pe acesta, si pe cel mic il foloseste ca materintate. Baietzelul e clasa a doua, se lupta cu tabla inmultzirii, dar la capitolul pesti ma face varza.

Acum il am pe cel de 180 de litrii, si care din lipsa de timp are tot un fundal de plastic. Dar datorita noilor lui chiriashi, care nu se incadreaza in peisaj, o sa primeasca unul nou. Am vazut aici cum se face, si cand ajung acasa ma apuc de modelat in polistiren. Intrebarea mea este: cimentul acela, dupa ce se intareste bine si il spal mai are nevoie de ceva tratament, sau in bag direct in acvariu? Majoritatea pietrelor, inainte sa le bag le-am fiert bine, dar asta, datorita dimensiunilor nu cred ca o sa imi permita treaba aceasta. Ma mai gandesc si la faza cu flotabilitatea polistirenului. Fundalul l-ai ancorat de fund, sa nu se ridice, sau e destul de greu cimentul incat sa nu se ridice din apa?

Am facut rapid un inventar sa imi amintesc exact ce am in acvariu, pentru ca nu ii cunosteam inca dupa denumire, asa ca am inceput cu Google search, si am gasit urmatoarele specii:

- Labidochromis Caeruleus - 2 buc

- Labidochromus Trewavasae Thumbi West - 4 buc

- Pseudotropheus Elongatus Mpanga - 4 buc

- Aulonocara Chidunga Rocks - 4 buc

- Melanochromis Auratus - 4 buc

- Archocentrus Sajica - 2 buc ( pe ei i-am gasit si ca nigrofasciatum)

Compotamentul pestilor Archocentrus Sajica ar trebui sa fie un exemplu pentru multzi "oameni". Am ramas uimit de ei. Cand i-am pus in acvariu, au inceput amandoi sa studieze fiecare coltzishor. Au gasit scoica aceea, si au inceput sa faca curat in ea, au scos toate pietricelele si nisipul din ea, si dupa ce totul era gata au inceput sa o pazeasca. Am mai pus la o zi dupa asta amfora aceea. Au fost, au studiat-o si s-au hotarat sa ramana la scoica. In seara aceea femela a depus icrele, si a ramas in scoica, vanturand apa pentru a o improspata mereu. In tot acest timp masculul pazea scoica, si era foarte agresiv cu cei ce intrau in zona. La 24 de ore dupa ce au depus icrele, deja incepusera sa se vada 2 puncte mici, negre (ochii) si masculul a inceput sa scoata nisipul de sub scoica, facand un fel de pestera mica. Dupa 48 de ore, icrele deja aveau o coditza mica, si se agitau pe peretele unde fusesera depuse. A treia zi, toate icrele erau mutate in pestera, unde au ramas timp de 4-5 zile, pana cand au inceput sa inoate. Atunci am tras puietul cu un furtun intr-un acvariu maternitate, si am pus si parintzii cu ei. Imediat i-au luat in gura pe fiecare si i-au pus inapoi in scoica, pe care am mutat-o in maternitate. Acum vreo 4 zile, amicul meu a pus inapoi in acvariul mare perechea adulta, impreuna cu scoica, si mi-a spus ca deja se apucasera de facut curatzenie in ea. Deci in curand o sa fiu iar tatic.

Sunt niste pesti fantastici. Mai am si alte specii, pe care nu le-am identificat inca, dar o sa revin cu un mesaj cand ajung acasa, si cu fotografii ale acvariului.

Link spre comentariu

Vizitator koala

Dpdv geografic, cichlidaele se impart in doua mari grupe :

Cichlidae americane :

- sunt pesti care alcatuiesc perechi monogame si care isi apara cu indarjire ponta de icre si apoi puii ...

- isi aleg teritoriii pe care le apara de intrusi, masculii se lupta cu ferocitate chiar ...

- astia sunt toate Cichlasomele, discusii, scalarii, rasborele, etc ...

Cichlidae africane : ... aici deosebim 2 subgrupe :

- "africanii de lac" - Tanganika / Malawi / Victoria - sunt pesti care traiesc in triburi alcatuite dintr-un mascul si 4-5 femele ... sunt pesti oarecum de card, alearga impreuna pentru hrana si se misca in genul bancurilor de pesti oceanici ... unii specii [ mbuna de Malawi ] au incubatie bucala [ icrele stau in gura femelei circa 3 saptamani ] ...

- "africanii de rau" - diversele specii de Hemichromis, Pelvicachromis si Tilapia ... astia seamana comportamental cu cichlidaele americane ... isi aleg "cuiburi" pe care femelele le curata iar masculii le apara ... Tilapia are de asemenea incubatie bucala a icrelor ...

Ref. pestii tai :

- pestii pe care i-ai amintit tu sunt "mbuna" - din categoria celor care traiesc in lacul Malawi [ ca si ai mei ] ...

- trebuie tinuti in raportul 1 mascul si 4-5 femele

- singurii care traiesc "pereche" sunt nigrofasciatum-ii [ astia sunt "americani" ]

Ref. decor :

- polistirenul se acopera cu 3-4 straturi de ciment ... ai grija sa fie mereu umezit, altfel se va crapa ...

- primul strat de ciment poate fi combinat cu sapun lichid pentru copii, ca sa adere mai bine la polistiren ...

- ultimul strat de ciment poate fi colorat cu oxizi de fier ...

- dupa fiecare strat de ciment se poate presara nisip fin pe deasupra, pentru a da "textura" decorului ...

- dupa uscare, decorul se lipeste cu silicon de spatele acvariului ... pune mult silicon, din abundenta, deoarece pluteste al dracului de tare ...

- umpli acvariul cu apa si il lasi o saptamana, apoi il golesti si il umpli iar cu apa ... si gata, e in regula !

- pietrele nu trebuie fierte, ci doar bine spalate cu apa ...

- sa pui inauntru nisip fin, de granulatie 1-2 mm [ bob de orez ] sau chiar mai mic [ daca ai de unde ] ...

Link spre comentariu

Multumesc pentru informatii si sfaturi. Ma gandeam eu ca nu are cum sa stea polistirenul doar din greutatea cimentului. O placa din aceea de 10 cm, ma tzine pe mine la suprafatza apei, si am 120 de kile. E bun sfatul referitor la aplicarea cimentului. Altfel ma apucam sa torn un singur strat mai gros putzin, si iesea aiurea rau. Ma gandesc sa fac niste adancituri mai mari, ca niste grote, in care perechile sa poata sa isi stabileasca teritoriile. Nisip mai am un sac de 25 de kilograme, si cred ca imi ajunge. Oricum, am in acvariu acelashi tip de nisp, cu granulatie mica. Trebuie sa mai trec pe la Hornbach sa mai cumpar, sa caut si 2 filtre ca ale tale, si sa mai iau ceva pestishori. Trebuie sa studiez intai sa vad cum pot sa deosebesc femele de masculi.

Pestii astia cam manaca plantele, si majoritatea acvariilor cu ciclide pe care le-am vazut sunt fara plante. Ai idee daca exista vreo planta mai rezistenta, care sa nu le placa? Eu am acvariul cu destule plante in el inca vad ca se mentzina, desi le mai composteaza baietzii. Elodeea de exemplu se inmultzesete in draci, si cam odata pe luna aruncam cam jumatate din ele, ca imi umpleau acvariul. Intrebarea era urmatoarea. Daca nu am deloc plate in acvariu, ce trebuie sa fac pentru o oxigenare buna a apei?

Am inteles ca ciclidelor le place apa mai calcaroasa. Crezi ca daca bag o piarta mare de calcar le dauneaza? Ca am gasit pe Teleajen, undeva intre Homoraciu si Izvoarele un filon de calcar, care este tare frumos modelat de apa, si ma gandeam ca ar arata bine in acvariu cateva bucatzi.

Sanitari :

- Corydoras Aeneus - 4 buc.

- Corydoras Paleatus - 4 buc.

- Hipostomus Plecostomus - 3 buc ( cel mai mic are vreo 15 cm, iar cel mai mare aproape 20-22 de cm)

- Burocephalus - 1 buc (tare ciudat pestele asta. sta mereu pitit in nisip, si uitasem de el, nu il mai vazusem de jumatate de an)

- Hoplosternum Thoracatum - 4 buc de vreo 15 cm.

Link spre comentariu

Vizitator koala

Acestor pesti [ ma refer la cichlidaele africane ] le place apa dura, deci calcarul acela este binevenit ... in schimb, plantele nu o vor duce prea bine ... in plus, asa cum ai observat si tu, ei cam ciugulesc din plante [ asta deoarece sunt omnivori ] ... ma rog, cele mai rezistente plante sunt cele din familia Anubias si Echinodorus ...

... pentru oxigenarea apei trebuie sa ai grija ca returul pompei sa fie imediat sub suprafata apei, astfel incat "sa valureasca apa" ... in felul acesta nu vei avea probleme, la fel e si la mine aranjata "oxigenarea apei" si eu am 50 de pesti ! ... filtrele trebuie sa mearga non-stop !!!

... dintre sanitari eu as opri doar Hoplosternum-ii ... sunt suficienti ! ... oricum, renunta la Plecostomus pentru ca vor roade, pur si simplu, bucati din decorul tau ! :ha: ...

Link spre comentariu

Si acum merg 2 filtre non stop la mine in avcariu, desi e suficient numai unul. Cand o sa il fac pe cel mare, probabil la primavara, (pentru ca trebuie sa scot dusumeaua si sa torn placa de beton) o sa imi cumpar si eu 2 filtre externe ca ale tale. Pana atunci, le folosesc pe acestea interne.

La faza cu "oxigenarea" pot sa fac un fel de cascada la returul pompei, astfel incat apa de la suprafatza sa fie foarte bine circulata. Ma intereseaza de unde ai luat geamul, daca l-au taiat pe mashina speciala, astfel incat sa aiba muchiile perfect drepte, si cat a costat metrul patrat. La imbinarea sticlei, ce fel de silicon ai folosit? Multzumesc pentru raspunsuri.

P.S. Un amic de-al meu are un Pleco de vreo 30 de cm, si tot asa se plange ca ii roade fundalul. Credeam ca e al lui mai feroce, dar se pare ca totzi sunt asa ahtiatzi dupa curatzenie.

Link spre comentariu

Vizitator koala

Salut !

Geamurile au fost taiate pe masina [ unghiuri perfecte ] si slefuite de catre cei de la SwissGlass ... a costat cu totul cam 400 euro ... silicon de uz acvaristic, marca Bison [ negru ] ...

Uite aici epopeea acvariului meu, mai pe larg povestita :

http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=5503

Iar aici e un topic cu astronotusii, pestii pe care i-am crescut inaintea "africanilor" :

http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=140

Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator koala

Sa stii ca ai un acvariu foarte frumos colorat, iar pestii arata bine ingrijiti ... imi plac !

... desigur ca pot sa carcotesc cate ceva :ha: , da' mai bine o lasam pe altadata ! ... ma refer la scoici si amfore ... si la mixajul africano-american ... da' nu e un capat de tara ! ...

... oricum, sa-ti traiasca si sa te bucuri de ei ! ...

Link spre comentariu

Multzumesc. E drept ca e varza, ca aranjare, dar nici nu prea am avut timp sa ma ocup de el. E mult prea aglomerat. Amfora o pusesem pentru ca isi cautau un loc ferit in care sa isi depuna icre, si m-am gandit ca poate se baga acolo. Acvariul pe care o sa il fac in iarna asta, o sa fie mult mai ingrijit.

Link spre comentariu

Multzumesc. E drept ca e varza, ca aranjare, dar nici nu prea am avut timp sa ma ocup de el. E mult prea aglomerat. Amfora o pusesem pentru ca isi cautau un loc ferit in care sa isi depuna icre, si m-am gandit ca poate se baga acolo. Acvariul pe care o sa il fac in iarna asta, o sa fie mult mai ingrijit.

Africanii pe care ii ai in bazin nu depun icrele, ci le tin in gura tot timpul, atat in stadiu de oua cat si atunci cand ies "puisorii". In functie de marime si calitate o femela iti poate face minim 5 si maxim 40 de puiuti!

Ca sa-l carcotesc putin pe jupan Koala ...eu zic ca bazinul este bine amenajat, chiar daca africanii prefera "desertul" iar amforele si celelalte decoratiuni sunt bune in perspectiva constituirii unor ascunzisuri ptr locatari.

Insa o sa-ti dau cateva sfaturi:

1.Separa auratusii (cei cu dungi negre/aurii orizontale) de restul gastii in momentul in care acestia isi "definesc " sexul (adica masculii capata culoare majoritara neagra-cenusie cu dungi deschise) intrucat sunt foarte agresivi si iti vor devora pur si simplu orice prind in cale ...

2.Ti-as recomanda un nisip mai fin (cu granulatie mai mica) peste cel existent intrucat toti africanii sunt "scormonitori sefi" sau "mineri" - cum imi place mie sa le spun (muta nisipul dintr-un loc in altul in cantitati industriale si repeziciune) si exista pericolul ranirii lor cu nisipul de granulatie mare sau pietrisul!

3.Africanii nu prea fac echipa buna cu ceilalti ... dat fiind faptul ca la maturitate sunt extrem de teritoriali iti recomand de asemenea separarea lor.

4.De asemenea africanii prefera apa mai dura decat normala (conditii in care plantele sensibile or sa reziste mai putin) pe cand ceilalti prefera apa mult mai "moale"

In speranta ca aceste sfaturi or sa-ti foloseasca sau cel putin o sa incerci sa te documentezi pe net sa vezi daca am dreptate sau nu, iti doresc o zi placuta ...

PS - am cateva CD-uri cu ciclide, daca esti interesat de informatie da-mi un semn si iti burnuiesc un DVD !

Eu m-am lasat temporar de meserie ...dar o sa ma reapuc probabil in curand ...si tot de africani, intrucat sunt niste pestani fascinanti atat prin culori, cat si prin comportament

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

Multumesc penmtru sfaturi, o sa tzin cont de ele. Sunt la inceput in domeniul acesta, acum invatz. Cu sigurantza ca urmatorul acvariu nu o sa mai fie asa amestecat. Ma intereseaza DVD-ul, si chiar tzi-as fi recunoscator daca ai putea sa imi faci unul.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare