Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Intrebare de incepator despre cuplarea in 4x4

Badi

Postări Recomandate

De curand mi-am luat un Samurai de care sunt foarte incantat. Doar cunostintele mele in domeniu sunt foarte slabe (in mecanica). Rotile din fata se pot bloca la nevoie dintr-un dispozitiv de pe tambur (diferential blocabil daca am inteles eu bine). Aici apare dilema mea: un cunoscut al meu mi-a zis ca trebuie blocate rotile doar cand dau de greu si am nevoie de extra forta sau patineaza, dupa care sa decuplez, sa nu distrug puntea fata. Un alt cunoscut, proprietar de Samurai, mi-a spus ca in momentul in care schimb pe 4x4, trebuie sa si blochez rotile imediat, caci altfel nu am tractiune 4x4. Acum..., nu stiu cum e mai bine. Logic e cum spune primul cunoscut dar nu pot sa-l contrazic nici pe celalalt prieten, care e sofer de Samurai de mai multi ani. Multumesc anticipat si astept raspunsurile, sfaturile si sugestiile domniilor voastre.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Am o intrebare de incepator...

Amandoi au dreptate!

Primul se refera la diferentialul blocabil si nu este recomandata blocarea in conditii de aderenta mare (asfalt sau teren uscat).

Al doilea se refera la MRL-uri (mecanismul de rulare libera) si daca nu le blochezi, nu ai tractiune 4x4 (rotile se invart liber).

Cauta un manual de utilizare si incearca sa-ti cunosti masina mai intai.

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

Re: Am o intrebare de incepator...

ref la rotile fata: daca ai MRL-uri manuale, trebuie sa le cuplezi (pe pozitia LOCK) imediat dupa ce ai cuplat 4x4, altfel rotile fata nu vor avea tractiune.

Este recomandabil sa NU rulezi cu 4x4 cuplat pe asfalt sau pe teren uscat care nu permite o minima patinare a rotilor.

Link spre comentariu

Re: Intrebare de incepator despre cuplarea in 4x4

.....Rotile din fata se pot bloca la nevoie dintr-un dispozitiv de pe tambur (diferential blocabil daca am inteles eu bine). ......

La puntea fata este vorba de cuplarea planetarelor cu rotile fata, nefiind vorba de ceea ce indeobste numim "blocare a diferentialului, deci sunt doua lucruri diferite in doua locuri diferite.

Cuplarea planetarelor cu rotile se face prin mecanismul numit MRL, cel mentionat si de @teddybear si care se afla pe acel "tambur".

In mod 4x2 doar rotile din spate sunt cele tractoare, iar in mod 4x4, prin intermediul cutiei de transfer (in care la unele masini se afla un diferential blocabil, dar nu si la a ta...) miscarea este transferata si spre puntea fata, iar pentru ca rotile din fata sa devina si ele tractoare impreuna cu cele din spate este nevoie ca planetarele (astea din diferentialul fata catre rotile fata) sa transmita miscarea la rotile fata, deci sa fie cuplate la roti prin MRL-uri.

.....Aici apare dilema mea: un cunoscut al meu mi-a zis ca trebuie blocate rotile doar cand dau de greu si am nevoie de extra forta sau patineaza, dupa care sa decuplez, sa nu distrug puntea fata. Un alt cunoscut, proprietar de Samurai, mi-a spus ca in momentul in care schimb pe 4x4, trebuie sa si blochez rotile imediat, caci altfel nu am tractiune 4x4. Acum..., nu stiu cum e mai bine. Logic e cum spune primul cunoscut dar nu pot sa-l contrazic nici pe celalalt prieten, care e sofer de Samurai de mai multi ani. Multumesc anticipat si astept raspunsurile, sfaturile si sugestiile domniilor voastre.

Notiunea de "blocare a rotilor" este utilizata atunci cand rotile de pe una din punti, se invart simultan cu aceeasi viteza, acest lucru fiind realizat prin "blocarea diferentialului", acesta in mod normal avand rolul sa transmita catre roti rotatii diferite catre roata din stanga sau din dreapta, motivul pentru acest lucru putand sa-l intelegi din flimuletul de mai jos :

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?39963-Principiul-de-functionare-al-unui-diferential-obisnuit

Deci, notiunile corecte sunt :

-cuplare 4x4 - adica transmiterea miscarii si catre puntea fata, lucru facut din maneta mica de langa schimbatorul de viteze cu cuplarea in prealabil a planetarelor la rotile fata, lucru facut din MRL-urile rotilor fata;

-blocare diferential - care determina miscarea simultana a rotilor de pe puntea unde s-a facut blocarea si aceast lucru se face doar daca ai in diferentialul respectiv un mecanism de blocare, deci un diferential blocabil

-pe suprafete cu aderenta buna (asfalt uscat, drumuri forestiere uscate, etc) se merge in 4x2, iar daca suprafata este cu aderenta scazuta (asfalt cu mazga, zapada mocirlita, drumuri forestiere cu noroi, etc) se cupleaza 4x4 (prin procederu descrisa mai sus)

Iar daca vrei sa te edifici complet si sa le dai lectii celor doi prieteni ai tai, care cam "incurca borcanele", poti citi explicatiile de pe topicurile de mai jos :

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?48323-cuplare-4X4

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?40339-cutie-de-transfer

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?41871-raport-in-punti

:h5

Link spre comentariu

:tk:tk Ma felicit ca am intrat pe acest forum si va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra. Imi sunt de mare ajutor sfaturile si explicatiile dumneavoastra. Sper sa ne intalnim la o excursie nu foarte dificila (nu am experienta pentru trasee grele).

Numai de bine!

Link spre comentariu

Hmmm......vad ca esti brasovean.....ce te mai invidiez.......faci parte din fericitii cu muntele in spatele casei......

Cauta-l pe Marius Turagmes......vei avea parte de niste plimbareli si de o companie demne de toata admiratia......

http://forum.club4x4.ro/member.php?4513-Marius-C-alias-Turagmes

:h5

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare