Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Eliminare EGR 2.5TD

ssrli

Postări Recomandate

A venit momentul sa scap de 1kg din greutatea masinii si anume sa demontez tot sistemul de EGR, mai mult pentru ca montez in locul lui sonda pentru masurarea temperaturii gazelor de evacuare (EGT)

Gaura cu pricina dupa ce a fost demontat tubul catre valva EGR:

http://i52.photobucket.com/albums/g8/DAdrianD/IMG_3764.jpg

Se face o piulita din inox T304, in care se monteaza sonda EGT:

http://i52.photobucket.com/albums/g8/DAdrianD/IMG_3765.jpg

Se face o saiba de cupru in gaura din galeria de evacuare:

http://i52.photobucket.com/albums/g8/DAdrianD/IMG_3768.jpg

Sonda sus, firele trase:

http://i52.photobucket.com/albums/g8/DAdrianD/IMG_3774.jpg

http://i52.photobucket.com/albums/g8/DAdrianD/IMG_3773_1.jpg

Se obtureaza locul unde era valva EGR pe galeria de admisie:

http://i52.photobucket.com/albums/g8/DAdrianD/IMG_3770_1.jpg

Ramasitele:

http://i52.photobucket.com/albums/g8/DAdrianD/IMG_3775.jpg

Instrumentatia suplimentara, saptamana viitoare vine montat ceasul de presiune de supra-alimentare. Toate sunt pe stalpul frontal.

http://i52.photobucket.com/albums/g8/DAdrianD/IMG_3742_1.jpg

Adio EGR :grin:

• Like 2

'02 WG CRD - EGR delete

'94 MX5 NA8 - Low, fast and stupid.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Eliminare EGR 2.5TD

...si cu ce te ajuta ca o sa știi temperatura gazelor de evacuare ?

-O.K.pentru eliminarea EGR-ului

ALIN

EGT (Exhaust Gas Temperature) iti spune cam cat de "greu" munceste motorul. De regula, eliminarea EGR-ului este insotita de instalarea a doua ceasuri - ceasul de boost si ceasul EGT. La un Diesel, in general, se considera temperatura de 550oC un maxim acceptabil in conditii de forja dura. La un drum intins, 250oC-350oC se intalnesc frecvent. In plus, dupa o repriza de forjare, nu e recomandata oprirea brusca a motorului - cu timpul se duce turbina. Se lasa la relanti pana cand EGT-ul se situeaza in jurul valorii de 200oC, considerata valoare sigura la care poti opri motorul fara sa afectezi turbina.

In general la diesel, EGR-ul este bau-bau-ul lor, insotit de alti factori cum ar fi:

- vaporii de ulei blow-by (cel din carter care este reintrodus in circuit pre-turbo) - cand se intalnesc cu EGR_ul formeaza o pasta care numai bine nu face

- exploatarea necorespunzatoare (exemplul de mai sus cu opritul brusc este doar unul)

- mersul subturat

- intretinerea necorespunzatoare (schimbul de ulei facut cand ne aducem aminte, folosirea unui ulei necorespunzator).

NADS Fitted

Pentru mine, disputa stiinta vs religie s-a incheiat atunci cand pe biserica a aparut paratraznetul.

Cel mai bun sex oral mi-l ofera gura lumii.

Link spre comentariu

EGT-ul o sa imi spuna cat pot sa ma intind cu debitul (si de acolo puterea), o sa imi spuna daca modificarile la intercooler ajuta sau nu, daca evacuarea mai mare va ajuta sau nu, daca turbina e subdimensionata sau nu etc. :banana

Dupa 15000 km cu EGR dezactivat, in afara de vapori de ulei nu aveam nimic pe galeria de admisie. Cotul era PERFECT curat imediat dupa locul unde se deschidea valva EGR.

• Like 1

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

• 1 lună mai târziu...

Am prins putin timp liber si rezultatele sunt urmatoarele:

Stalpul finisat la nivel de primer, trebuie textura si apoi vopsea corecta, dar in lumina naturala primerul e aproape de culoarea plasticului, deci va ramane asa toata iarna :ha:

http://i52.photobucket.com/albums/g8/DAdrianD/IMG_3822.jpg

Am revizitat placa de cupru care obtura gaura pentru valva EGR si am inlocuit-o cu tabla de otel de 2mm, in care am sudat un fiting de pe un furtun de frana de Dacie, in care vine prinsa o conducta de cupru de frana, spre ceasul de turbo.

http://i52.photobucket.com/albums/g8/DAdrianD/IMG_3819.jpg

http://i52.photobucket.com/albums/g8/DAdrianD/IMG_3820.jpg

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

Senzorul EGT il pui inainte sau dupa turbina? Tempertura de 550 grade C este masurata inainte de turbina sau dupa?

"Majoritatea oamenilor se tem atat de mult sa piarda ceva

incat toata viata au grija sa nu aiba ce sa piarda."

Link spre comentariu

Inainte de turbina e ideal, pentru ca desi temperatura scade 150-200*C dupa turbina, asta e valabil doar in regim constant. In alte regimuri, diferenta poate sa fie mult mai mare, asa ca datele cele mai corecte sunt inainte de turbina.

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

• 4 săptămâni mai târziu...

In mod normal, foarte mare influenta nu are la ITP, pentru ca acolo se masoara opacitatea. Eu n-am avut probleme cu ITP-ul cand aveam EGR, iar dupa ce l-am desfiintat, putinul fum ce era s-a potolit de tot.

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

• 2 luni mai târziu...

Cruise (80-90Km/h): 2-4 psi, 550-600*F EGT

Aglomeratie in oras: presiunea depinde foarte mult de pedala, mai mult de 600*F n-am vazut in oras

Pedalat cat poate: 14.5 PSI, 1000-1050*F.

Iti recomand calduros sa renunti la toba. E primul lucru ce l-as face la un 2.5TD. Apoi, desfa downpipe-ul si vezi ce restrictie oribila ai. Un downpipe mai mare sau de pe un Cherokee pana in 96 (inclusiv) e mult mai bun. Toate downpipe-urile de dupa 96 zici ca sunt facute noaptea.

Pot face full boost in treapta a 5-a la 1800 rpm :)

Editat de ssrli

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

pfff, prima data cand am vazut m-am gandit ca nu-i posibil sa ai asa temperaturi, dupa aia am observat *F :ha:

cat de curand va trebui sa ii fac o reconditionare la turbina, cu ocazia aia o sa ma ocup si de downpipe daca zici ca e asa rau. apropo, daca vreodata ai nevoie: http://www.ebay.com/itm/Turbo-Repair-Kit-Jeep-Cherokee-2-5D-VM41V-IHI-RHB51P-/380564653315?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&hash=item589b6bc503&vxp=mtr

eu am mai cumparat de la authentic boosting, is de incredere si au piese bune.

inca tot astept, din china :) , suportul pt. ceasul de boost, tare-s curios sa vad cat si cand face acum. dupa cum o simteam facea full boost undeva la 2000-2100 rpm, cu tevi in loc de furtune si roti mai mari, deci sarcina mai mare la motor, mi se pare ca face tot asa in jur de 1900.

multam de info!

Editat de tekno
XJ/NB
Link spre comentariu

M-am asteptat sa te sperie temperaturile in prima faza :lol:

Mersi de sugestia pentru kitul de reparatie. Se pare ca in cazul meu kitul de reparatie o sa insemne o turbina cu geometrie variabila, probabil de pe 2.7 sau 3.0 TDI.

Diferenta principala intre al meu si al tau e pompa de injectie. Tu ai pompa drive-by-wire, eu am modelul de pe vremuri si un ECU minimalist, care controleaza doar avansul.

Era de asteptat sa faca boost mai devreme cu gumele mari. Prin oras in treapta 1 nu cred ca am reusit cu mult peste 0.5 bari, tocmai din cauza rapoartelor si rotilor standard. Sarcina destul de mica.

Editat de ssrli

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

:) ii bun, chiulase sa reziste ai, vnt22 e o turbina foarte capabila, ma gandesc ca nu o pui numai ca sa traga de jos, o sa ai de lucru si cu sistemul de injectie, si nu aia e cea mai mare problema, mai tare ma tem de transmisie.

vnt-ul vrei sa i-l inchizi si sa deschida pe presiune sau vrei sa faci sistem cu parghii & shit?

XJ/NB
Link spre comentariu

VNT-ul va fi GTB 1756vk sau 2260vk, inca sunt indecis...

Pe partea de alimentare e relativ simplu, pompa e asemanatoare cu multe puse pe masini modificate (Dodge Ram pre-91, Peugeot 306 1.9TD etc), deci informatii ajutatoare exista. Dar nu vreau sa invart motorul mau mult de 4k, deci interventii majore in pompa nu o sa fac ca sa imi sustina turatii mari.

Actionarea VNT-ului o sa o fac electronic cu un mic ECU de conceptie proprie. Pare cea mai buna solutie in momentul de fata.

Ar fi interesant sa facem un brainstorming sa vedem solutii de intercooler (exclus TMIC), cred ca ai vazut unde e pus :(

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

front mount, cu intrare/iesire in partea de jos. partea faina ii ca intre radiator si grila fata este destul de mult loc incat sa pui un intercooler mare si "gros" :) vrei sa iti faci ceva custom sau adaptezi ce iti pica la mana?

ala original chiar e montat prost, apropo este intre grila si radiator un deflector de aer, ala ar trebui sa ghideze aerul si catre IC sau ce rol are ca nu am desfacut fata sa studiez inca... :))

Editat de tekno
XJ/NB
Link spre comentariu

Ma sperie ideea de front mount din cauza ca e o obstructie suplimentara la radiator, care e oricum mic de felul lui.

Probabil custom, cei de la Raal din Timisoara lucreaza foarte bine.

Deflectorul ar trebui sa fie acolo, eu nu am, dar si fara shroud, aproape degeaba e deflectorul.

Asa arata la mine acum fanta pentru intercooler, in spatele barii:

http://i52.photobucket.com/albums/g8/DAdrianD/IMG_8005r.jpg

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

eu pe fiesta cu 2.0 convertit de la aspirat la turbo am avut radiator de racire de fiesta 1.6D, un front mount care acoperea 70% din radiatorul de racire, radiatorul de ulei acoperea cam inca 10% si un singur electroventilator. la WOT pe treptele 4 si 5 EGT-ul ajungea catre 900*C, temperatura in admisie max 35*C vara pe temperaturi de 40*C la 1.2 bar full boost @4000rpm si trageam pana in 6800 de el. temperatura la apa ramnea constant la 90*C. dar e adevarat ca nu avea mult de tras dupa el motorul si chestia asta se intampla la viteze destul de mari, avea de unde sa primeasca aer sa se raceasca. nu e chiar acelasi lucru cu mersul pe teren unde nu prea ai flux de aer, dar in acelasi timp pe teren nu ai flux de aer nici pe radiatorul de racire doar cat suje ventilatorul.

numai daca incerci poti afla :)) sunt de acord ca nu e convenabil sa investesti in treaba asta si apoi sa te trezesti ca trebuie sa o iei de la capat, eventual imprumuta un IC si pune-l acolo fara sa-l legi, doar ca sa vezi ce se intampla, nu intra aer cald in el dar alta idee nu am acum :))

Editat de tekno
XJ/NB
Link spre comentariu

Sa fiu sincer, nu m-am gandit la varianta asta. Tu ai A/C? Ca mie mi se pare locul in fata radiatorului destul de mic.

Cealalta varianta va fi aer-apa, mi se pare mai usor de pus in fata radiatorului inca un radiator de apa. Si pare mai buna solutia in teren.

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

mmmmda... am uitat de AC, eu nu am... :)

as fi tare curios sa vad daca e mai eficenta vairanta aer/apa decat aer/aer, daca tot esti priceput la electronica merita sa iti faci un sistem de monitorizare al temperaturii in admisie, asa vezi exact ce se intampla. la masinile de drag am vazut ca sunt destul de des folosite racitoarele aer/apa, dar in combinatie cu gheata pentru eficienta maxima :wink:

o alta varianta, foarte eficienta, ar fi un sistem de injectie de apa+metanol, si pentru ala nu ai nevoie de mult spatiu...

Editat de tekno
XJ/NB
Link spre comentariu

E in plan si monitorizarea IAT-ului, doar sa mai scap de alte proiecte, s-au adunat prea multe :(

Din ce am citit, daca e dimensionat corect radiatorul pentru aer-apa, temperaturile pot fi foarte ok, mai ales cu un rezervor de dimensiuni bunicele. Si un miez pentru aer-apa are un flow mult mai bun decat de un miez pentru aer-aer.

Da, m-am gandit si la apa/metanol, dar ma sperie ideea de presiuni crescute in cilindru, poate cu un debit modest de apa ar fi ok.

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare