Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Problema cutie transfer sau planetare freelander 1

ovidiuu

Postări Recomandate

Re: Problema cutie transfer sau planetare freelander 1

Salut

daca ai verificat/echilibrat deja rotile, elimina-le din diagnoza, suspenda masina pe elevator fara roti si accelereaza -o in acelasi regim in care o faci pe sosea si vezi daca mai ai vibratii.

Daca si fara roti masina trepideaza la fel verifica planetarele (capetele dinspre roti daca ai zgomote in viraje).

Vezi in special capetele de planetare dinspre IRD, daca au joc lateral. Apoi eventual la un atelier specializat (vezi service planetare din Tunari de ex.) poti demonta planetara (le) si inversa in tripoda, astfel ca jocul de la mersul inainte se muta la mersul inapoi si mai poti merge un timp asa.

Cand verifici jocul la planetare in partea dinspre IRD, vezi si daca exista joc in rulmentii din IRD care tin planetarele fata.

Daca ai joc mic <1mm eventual poti incerca sa le reconditionezi, altfel schimbate cu planetare noi OEM/aftermarket (Brit) sau SH (dupa buget). Personal am facut la un moment dat inversarea in tripoda ca si solutie de compromis, insa solutia finala este inlocuirea planetarei.

De verificat de asemenea tampoanele motor, in special cel inferior de rigidizare (se rupe cel mai des) apoi cele superioare.

Daca masina are cardan montat (4x) poti sa verifici in continuare VCU (vasco cuplajul de la mijlocul cardanului)/echilibrarea cardanului/bucsi rupte diferential spate (se rup des daca cardanul nu este echilibrat si oscileaza sau rulmentii lui sunt uzati) etc.

Aici nu te pot ajuta cu mai multe sfaturi din pacate intrucat eu merg de mai bine de 100K km doar cu puntea fata (cardan VCU scos complet) si am problemele de trepidatii (la cca. 270K km) de la jocuri in tripodele (cap planetara) dinspre IRD (presupun ca si-au facut joc de la folosirea exclusiva in regim 4x2 fata, desi nu folosesc deloc in off road ci doar urban, cu ceva accelerari mai energice la plecarea de pe loc cand este cazul).

Alex

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 155
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salutare,

Mersi mult de raspuns.

Am dat comanda de ambele planetare noi Britpart si acum caut si ulei pentru cutia de viteze+IRD.

Sper sa nu am joc in rulmentii din IRD pentru ca acesta pare "nou" sau reconditionat de curand.

O intrebare daca se poate sa ma ajutati.

Cand scot planetara din dreapta o sa curga uleiul din IRD. Pe unde as putea sa il golesc inainte? Am cautat in rave de mi-au iesit ochii si nu am gasit nimic despre schb ulei ird.

Cand scot planetara din stanga o sa curga uleiul din cutie nu?

Am hotarat pentru MTF94 pentru cutia manuala si texaco multigear s 75w90 pentru IRD.

As vrea sa fac operatiunea asta in wekend si nu vreau sa ma apuc nepregatit.

Multumesc tuturor pentru ajutor.

Editat de sorinelil
Link spre comentariu

IRD-ul are buson de golire pe partea inferioara (in poza apare deasupra), inainte de a scoate planetarele scoate uleiurile din IRD si cutia de viteze, altfel o sa-ti dai singur de lucru.

ird.jpg.f9eaad6a62461ec1d22a5561067f2ab7.jpg

Editat de DKW

Reading the Owners Manual doesn't hurt.

NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Td4 ESX CommandShift MY02 3Dr (M.O.D.)

KV6 CommandShift MY01 3Dr (Măgaru')

SD4 S CommandShift MY11 5Dr (Sarah)

KV6 XEI CommandShift MY01 5Dr (Phoenix)

Link spre comentariu

Am dat comanda de ambele planetare noi Britpart ....

Numai sa nu te si astepti sa te tina mult... sau sa nu te miri daca-s varza din prima :wink:

NU RASPUND USERILOR CU PROFIL INCOMPLET LA MASINA(model, an, motor, transmisie), NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Discovery Td5 ES , "00. manual, ECU tunat, intercooler marit...merge de rupe 🙂

Link spre comentariu

Oricum le pastrez si pe cele originale si poate le roconditionez la Tunari.

Numai sa fie de la planetare. Tare mi-e frica sa nu fie ceva prin IRD.

cel din imagine este busonul de golire ird?

Daca el este in partea inferioara, de pus pe unde il umplu?

CD01751F-D9C1-42C0-931B-1B0EC33D5662.jpeg.f01babc22929d077cd897cf5c3d7e2f7.jpeg

Editat de sorinelil
Link spre comentariu

Unde este sageata este cel de golire iar cel de umplere este cel marcat de tine.

Inkedird.jpg.19025dab836b189a1f65260526af84b0.jpg

Reading the Owners Manual doesn't hurt.

NU RASPUND PE PM LA PROBLEME TEHNICE SAU DE INTERES GENERAL

Td4 ESX CommandShift MY02 3Dr (M.O.D.)

KV6 CommandShift MY01 3Dr (Măgaru')

SD4 S CommandShift MY11 5Dr (Sarah)

KV6 XEI CommandShift MY01 5Dr (Phoenix)

Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...

Salutare ,

Revin dupa ce am schimbat ambele planetare si pot spune ca acum sunt multumit de cum merge masina. Mai exista o mica trepidatie in treapta 2 intre 1250 -1500 rpm dar nu este foarte sesizabila.

Planetare vechi aveau joc spre cutie dar si spre roata insa aici era mai mic.

Pentru planetara dreapta am scos uleiul din IRD complet, dupa care am pus 1 litru de ulei inapoi iar pentru cea din stanga nu am golit cutia de viteze ci pur si simplu am scos planetara afara , am lasat sa curga uleiul dupa care am completat cu ulei mtf94 LandRover cumparat de la autokarma.

Am completat cam 300-400 ml in cutie.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare