Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Navigatie in Africa

Tuareg

Postări Recomandate

Salutare,

Plec in ianuarie in budapestbamako.org varianta Race si am cateva intrebari legate de navigatie (vom merge doar pe drumuri publice din Ungaria, Slovacia, Italia, Maroc, Mauritania, Senegal, Guinea Bissau).

Precizez ca sunt total pe din afara cu aceasta parte. Am folosit gps-ul doar in tara si doar functiile de baza. Mai am doua luni sa ma pun la punct.

Hardware

Trebuie sa imi cumpar un Garmin (recomandarea organizatorilor) . Imi puteti recomanda vreun model anume?

Vom avea si laptop la noi si vreau sa imi scot hartile de pe garmin si pe laptop. Se poate conecta laptopul direct la garmin si sa folosesc in loc de receptor gps sau tre sa cumpar si receptorul?

Software

Am gasit un software de la garmin pentru a scoate hartile pe laptop. O sa fac asta si o sa ma joc putin pe la noi pana la plecare.

Alte recomandari?

Daca a fost careva la una din editiile trecute ale budapest bamako sau in Africa de vest, mi-ar fi de folos orice sfat in privinta navigatiei.

Multumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Navigatie in Africa

Eu folosesc Garmin Zumo 550 de 6 ani si sînt f, multumit de el. E robust, waterproof, semnal f. bun (SFIR III), functie offroad (f. important), înregistreaza track (f. important).

Este cel mai bun înlocuitor al învechitului 276C.

Ce nu face, si ar fi necesar pt. concursuri de orientare, este "creeare" de punct în functie de azimut si distanta, si nu are busola magnetica (doar digitala).

Pt. ture sau concursuri, unde am nevoie de creeare de punct si busola magnetica, pe lînga Zumo, mai folosesc un Garmin e-Trex vista HCX care face tot ce face si zumo + multe altele (navigatie maritima, geocatching, skydiving, etc.), are un semnal extraordinar (unul din cele mai bune existente-"te vede" pîna si în cladiri) si o precizie fenomenala.

Nu "vorbeste" si e cam mic pt. al folosi ca navigatie auto, cu toate se poate.

Unde-i un PATROL, acolo-i un drum...

http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ

Link spre comentariu

Eu folosesc Garmin Zumo 550 de 6 ani si sînt f, multumit de el. E robust, waterproof, semnal f. bun (SFIR III), functie offroad (f. important), înregistreaza track (f. important).

Este cel mai bun înlocuitor al învechitului 276C.

Ce nu face, si ar fi necesar pt. concursuri de orientare, este "creeare" de punct în functie de azimut si distanta, si nu are busola magnetica (doar digitala).

Pt. ture sau concursuri, unde am nevoie de creeare de punct si busola magnetica, pe lînga Zumo, mai folosesc un Garmin e-Trex vista HCX care face tot ce face si zumo + multe altele (navigatie maritima, geocatching, skydiving, etc.), are un semnal extraordinar (unul din cele mai bune existente-"te vede" pîna si în cladiri) si o precizie fenomenala.

Nu "vorbeste" si e cam mic pt. al folosi ca navigatie auto, cu toate se poate.

Multam. Ma asteptam sa fie mai ieftin. Speram sa rezolv in 200 de euro cu unu nou dar nu am gasit nicaieri sub 1600 ron.

Link spre comentariu

Montana 600, ecran mare, vorbeste si, cea mai importanta caracteristica pentru o plimbare in zone fara harti digitale, suporta custom maps, adica iei o harta de hirtie, o scanezi, o georeferentiezi, si ai harta pentru gps.

Si asta e la fel ca pret....peste 1500 ron....sa inteleg ca asta este un pret corect pentru un gps garmin pe care sa il pot folosi pt tura pana in G Bissau?

Link spre comentariu

Montana 600. E cea mai buna alegere pentru navigatie in masina, on si off road. Trebuie luat si suportul original prin care se asigura alimentare. Nu cunosc exact costurile participarii la raliul Budapest Bamako, dar sunt convins ca nu Gps-ul e cea mai ma mare cheltuiala....

Editat de KTibor
Link spre comentariu

...Speram sa rezolv in 200 de euro...

La un rally care costa ~4.000€ ?

Ieftin si bun nu exista... . O busola bunicica trece de 100€ iar una buna de 200. O harta topo digitala se încadreaza (eventual) în banii astia, ...si înca nu ai aparatul. Treaba cu scanarea hartilor de hîrtie si folosirea lor pe Montana 600, nu functioneaza... . Nu cred ca în timpul rally-ului vei avea timp sa te deplasezi în diferite colturi ale tarilor africane pt. calibrare. Sau dai înainte de rally o tura prin Africa pt. calibrare, dar asta iarasi v-a fi peste 200€.

Gîndestete ca vorbim de un accesoriu care poate fi VITAL.

Link spre comentariu

La un rally care costa ~4.000€ ?

Treaba cu scanarea hartilor de hîrtie si folosirea lor pe Montana 600, nu functioneaza... VITAL.

La mine functioneaza, daca harta pe hirtie e bine facuta. Eu am calibrat militare, care sunt niste jpg-uri scanate.

Link spre comentariu

Tracks4Africa - http://tracks4africa.co.za/ - le-am folosit cu succes in sudul africii. Pentru Maroc aveam pe laptop dar nu a fost nevoie. Acopera foarte multe piste si poteci.

Merg pe garmin sau igo!

In Maroc am mai avut ndrive pentru orase.

Pe hartie harta michelin si am mai avut harti de la reise - foarte bune.

In desert e mai ciudat cu navigatia ai milioane de drumuri si drumeaguri care merg in acelas loc. Nu trebuie sa ti drumul si trebuie sa ti directia - tout droit e expresia de baza.

E interesant de luat un localnic cu tine in unele portiuni dificile - gen ued-uri care au apa. De la an la an se schimba locurile mlastinoase si track-urile pot sa nu te mai duca bine.

Ei stiu unde se poate trece fara sa balauresti si iti mai si explica cate ceva de navigatie.

TLC KDJ120
Link spre comentariu

....sa inteleg ca asta este un pret corect pentru un gps garmin pe care sa il pot folosi pt tura pana in G Bissau?

Mi-a mai venit o idee...;daca numai pt. tura asta ai nevoie, de ce nu închiriezi un aparat, de fapt un "pachet", aparatul cu harta gata instalata de la o firma de genul:

http://www.navi-rent-shop.de/?gclid=CIfxk8H6t7MCFdExzQodMm8A6w

Te costa 2 - 2,50 €/zi si n-ai batai de cap.

Editat de Patrolator

Link spre comentariu

Salut,

din ce am vazut pe site-ul organizatorilor, iti recomanda exact ce garti sa iti iei ca sa iti fie de folos.

Un alt aspect deloc de neglijat este faptul ca va trebui sa navighezi dupa ROAD-BOOK. Nu stiu cata experienta ai cu asa ceva, dar daca nu ai, ar fi de maaare folos sa te familiarizezi cu semnele din road-book, cu azimuturile.

De asemenea, desi nu am experienta practica, cred ca ar fi de folos sa ai DOUA surse de info despre distante - pe langa GPS sa ai si un Trip Master / TerraTrip, astfel nu ramai in belea, ai back-up, etc.

Link spre comentariu

Mi-a mai venit o idee...;daca numai pt. tura asta ai nevoie, de ce nu închiriezi un aparat, de fapt un "pachet", aparatul cu harta gata instalata de la o firma de genul:

http://www.navi-rent-shop.de/?gclid=CIfxk8H6t7MCFdExzQodMm8A6w

Te costa 2 - 2,50 €/zi si n-ai batai de cap.

Buna treaba....Merci de pont....II contactez si va tin la curent.

Link spre comentariu

Salut,

din ce am vazut pe site-ul organizatorilor, iti recomanda exact ce garti sa iti iei ca sa iti fie de folos.

Un alt aspect deloc de neglijat este faptul ca va trebui sa navighezi dupa ROAD-BOOK. Nu stiu cata experienta ai cu asa ceva, dar daca nu ai, ar fi de maaare folos sa te familiarizezi cu semnele din road-book, cu azimuturile.

De asemenea, desi nu am experienta practica, cred ca ar fi de folos sa ai DOUA surse de info despre distante - pe langa GPS sa ai si un Trip Master / TerraTrip, astfel nu ramai in belea, ai back-up, etc.

Hartile recomandate de ei oricum le iau.

Neavand experienta, nu cred ca ma complic cu calibrare & stuff. Voi merge pe cele mai bune harti oficiale de GPS ale zonelor prin care merg si tot ce pot gasi in rest pe hartie.

Ai dreptate cu roadbook-ul. Nu am vazut in viata mea unu si nu stiu la ce sa ma astept. Oricum roadbook-ul pt prima jumatate a cursei se va lansa maine...avem ceva timp sa studiem si sa ne obisnuim cu semnele. Din cate am inteles la cursele de offroad pe care le faceti voi primiti roadbookul in ziua respectiva. Noi primim detaliile privind geochalanges (le zic ei) in fiecare zi iar roadbookul il avem de acum, adica cu 2 luni inainte.

Dupa ce il vad probabil o sa mai am intrebari. Si daca cineva e interesat sa participe la editiile urmatoare, in privat, cred ca pot furniza detalii concrete din roadbook.

Link spre comentariu

http://www.landroverclub.net/Club/HTML/Roadbook4.htm

citeste materialele de la linkul asta, si poti sa te mai luminezi sa afli ceva info basic despre roadbook.

Cand ai roadbook-ul de la organizatori trebuie sa iti lamuresti orice nedumerire, orice semn la care ai indoieli despre interpretare, etc.

Bafta!

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare