Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

turbina lj 70

kherim

Postări Recomandate

multi posesori de lj 70 se lauda ca au montat fel de fel de torbocompresoare pe masinile lor dat fiind faptul ca cele originale sunt cum sunt, dar fara a exemplifica ce s-a intamplat mai departe : au marit puterea sau au rezolvat problema fiabilitatii .

eu am montat la un momentdat un garret de vw lt28 pe care l-am dat jos pt ca nu am putut rezolva actionarea geometriei variabile . am blocat tija la jumate sperand ca obtin o turbina clasica iar rezultatul a fost ca tragea foarte bine la plecarea de pe loc dar la turatii mari motorul pierdea clar din putere .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: turbina lj 70

Daca nu vreti sa va bateti capul cu controlul geometriei variabile, atunci o turbina cu geometrie fixa e mult mai buna.

Modificarile astea nu se fac dupa ureche, mai ales daca sunt pretentii la rezultat :)

Editat de ssrli

'02 WG CRD - EGR delete

'94 MX5 NA8 - Low, fast and stupid.

Link spre comentariu

turbina transplantata era cu geometrie fixa...si a fost montata asa cun trebuie....iar rezultatul...se simte...si de cel mai neavizat sofer

Kherim...i-a legatura cu Suzuker...el a fost furnizorul turbinei

Editat de Marius C alias Turagmes
Link spre comentariu

am facut rost de o turbina fixa de isuzu trooper 2,8 td marca ihi( o fi buna de ceva?) ciudat e ca e mult mai mica decat ct 20 toyota sau hitachi ce naiba o fii . maine ma duc la strungar sa-mi confectionez flansele de prindere . mariuse de la ce masina era turbina lui bogdan ?

Link spre comentariu

Eu am incercat cu o turbina de mercedes cu geometrie variabila si intercooler.

Geometria actionata vacuumatic cu un controller, este destul de simplu.

Partea mai dificila respectiv reglajele s-a efectuat pe dyno.

Pot spune ca motorul (desi era obosit oricum) tragea mai bine decat un 3 litri stock iar cuplul pleca de jos de tot si tinea pe toata plaja de turatie.

Chiar mi-a ramas de la acel motor toata partea de modificari cu turbina si intercooler, dac e cineva interesat sa-mi dea mesaj ca pot renunta la ea pentru o suma modica.

Link spre comentariu

ca sa nu se transforme topicul tehnic intr-unul comercial, daca tot va apucati de modificari (sau si cine a facut deja modificarile) poate vreti sa ne povestiti in detaliu ce si cum se face (stiu pe de alta parte ca sunt oameni aici care din asta traiesc si nu-i invinuiesc ca nu-si dau secretele).

Daca nu era forumul multe lucruri nu stiam despre masini 4x4. Mergand pe acelasi principiu poate (zic numa) se poate face un "write-up" despre o modalitate clara de a inlocui o turbina stock (bolnava sau nu) cu una care sa dea performante mai bune. Personal nu stiu decat unde e turbina si o si aud din cand in cand, in rest... sunt ca un burete sa absorb informatii si cunostinte de la profesionisti.

Link spre comentariu

Unu la mana ar trebui sa decizi de ce vrei sa schimbi turbina. E stricata ? Vrei un anume upgrade ?

Dupa ce ai turbina noua in mana, cel mai simplu e sa faci o flansa noua pe galeria de evacuare, sa adaptezi evacuarea de dupa turbina (down-pipe) si sa modifici furtunele de tur si retur de ulei. Apoi sa modifici daca e nevoie furtunele de pe partea de admisie.

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

ssrli , nu esti atent ? problema la lj70 sunt turbinele . a mea a decedat iar daca tot vreau s-o schimb vreau ceva mai fiabil si mai puternic .nu prinderea pe galerie e o problema ci actionarea geometriei variabile la cele model mai nou . exista un topic la posesorii de nissan y 61 , da nu inteleg mare lucru , trbuie sa te pricepi la electronica .

Link spre comentariu

Puterea dezvoltata de motor in configuratia descrisa mai sus era incredibila.

Ce-i drept, setarea turbinei a fost rezultatul unei sesiuni intensive de teste pe standul dyno. Fara dyno nu faci mare branza.

Rotile pe care le invartea motorul erau 35-uri, raport in grupuri 4.88

Turbina incepea sa traga ca disperata de la 1700 rpm si tine linia de cuplu pana aproape de 4000.

Avantaj in teren clar, unde pe pante abrupte trebuia schimbat 2-1 ca sa nu moara, o tineam in a 2-a cu sprituri sau a 3-a continuu.

Ce trebuie avut in vedere este asigurarea corecta a racirii motorului, radiatorul si pompa de apa fac fata la limita cu puterea standard a motorului. Asadar trebuie avut in vedere radiator modificat si ceva modificare la pompa.

Link spre comentariu

ssrli , nu esti atent ? problema la lj70 sunt turbinele . a mea a decedat iar daca tot vreau s-o schimb vreau ceva mai fiabil si mai puternic .nu prinderea pe galerie e o problema ci actionarea geometriei variabile la cele model mai nou . exista un topic la posesorii de nissan y 61 , da nu inteleg mare lucru , trbuie sa te pricepi la electronica .

Eu sunt, dar tu esti atent ? Raspunsul meu era adresat lui trenu :)

Degeaba vrei turbina mai "puternica", daca nu adaugi motorina nu o sa faci putere :)

Asa, ca fapt divers, eu lucrez la un sistem de control electronic, cochetez de aproape un an cu ideea de VNT.

Editat de ssrli

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

No servus :)

Turbina mea merge. E ok deocamdata, dar daca tot se vorbeste despre motorul 2L-T, in special de turbo pentru acest tip de motor am cerut binevoitorilor sa vina cu informatii complete despre variante viabile, argumente, situatii clare.

@ssrli: este clar pentru mine ca daca schimb turbina cu alt model vor fi necesare niste modificari la sistemul de prindere, la alimentarea ei cu ce trebuie sa intre acolo, deci raspunsul tau este incomplet, din asta rezulta frustrarea lui kherim :h5

In viziunea mea un raspuns profi (gen raspunsuri a la Max sau Heavy D -ei doi imi vin in minte acuma) incepe cu principii clare si se termina cu exemplificari specifice pentru LJ70, 2.4td ca de asta discutam.

Pana acuma tot ce am aflat eu este ca s-ar potrivi teoretic mai multe turbine (gen Garret, turbine de utilaj, de pe vw LT, etc.) dar sunt lucruri de reglat la ele (acolo e ceata cea mai densa...) care dau batai de cap. Am mai inteles ca e mai mult decat binevenit un reglaj cu ajutorul unui banc dyno... da' info astea's culese si adunate si tot nu-i edificator. Adica daca tot vorbim hai sa ne fie de ajutor.

Repet: nu-i obligatoriu sa dea cineva un astfel de raspuns. Asa mi-ar placea mie.

Link spre comentariu

Un raspuns detaliat are nevoie de detaliile situatiei, adica specificatiile turbinei. Apoi ar trebui stabilit unde vrei imbunatatiri si stabilit ce obiective ai.

Ma indoiesc ca exista un "glont magic", un model de turbina care e garantat sa fie ideal pentru orice aplicatie.

Eu consider ca la un turbo diesel e mai util sa faci reglaje pe sosea nu pe dyno. Si cand incepi sa faci asa reglaje trebuie sa monitorizezi mai multe lucruri: presiune in admisie, presiune in evacuare, temperatura gaz de evacuare.

O turbina cu geometrie fixa si cu wastegate simplifica lucrurile imens. Pur si simplu cresti presiunea la care deschide waste-gate-ul ori cat tine turbina, ori pana cand reduci EGT-ul la un nivel safe.

Spre exemplu, comunitatea VW TDI e foarte implicata in modificari si au fost listate rezultate posibile pentru diferite modele de turbine montate pe motoarele de 1.9tdi:

http://www.darksidedevelopments.co.uk/product_images/uploaded_images/turbocomparison2.jpg

S-a mai ocupat cineva de 2LT? Daca nu exista o poteca batuta, daca informatiile se limiteaza la telefon si PM, atunci esti pe cont propriu.

Eu unul stiu sigur ca sunt pe cont propriu cu modificarile la al meu. Singurul meu avantaj e ca sistemul de injectie e cunoscut si modificat in alte aplicatii (Cummins 6BT pre '91, numeroase modele de Peugeot, TDI-uri vechi) si are putin sprijin aftermarket.

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

A incercat cineva ,pentru un 2lt2, sa puna o turbinca cu geometrie variabila ,una de sprinter de exemplu, sa ai blocheze geometria pe max si sa puna pe admisie un blow off setat la 1,5 bar? NU cred ca e cea mai buna solutie de a corela amestecul aer/motorina da cel putin teoretic ar trebui sa traga bine de jos si nici sa umfle prea tare motorul.....overdrive sau sa l sparga....:cl

Imi place sa stiu totul despre noii mei prieteni, dar nimic despre cei vechi.:grin::grin::grin:

2xToyota lj73,bmw320,honda fireblade,honda quad 140cp home made,barca quicksilver 410sl ,husqwarna 450.

Link spre comentariu

Atunci nu mai ai nici un fel de avantaj din faptul ca ai pus o turbina cu geometrie variabila. Iesi mult mai bine cu una cu geometrie fixa si wastegate (care e folosit sa limitezi boost-ul, spre deosebire de blow-off valve, care e folosit sa descarce presiunea dintre turbina si clapeta de acceleratie atunci cand se inchide brusc clapeta, deci treaba exclusiv de benzinare) :oc

Tot avantajul unei turbine cu geometrie variabila e pe partea de evacuare. Este o turbina mare care se poate comporta ca si una mica.

In tabelul ce l-am pus mai sus, diferenta fizica intre GTB1756vk si GTB2056vk este partea calda. Cu cat mai mica e partea calda, cu atat mai multa restrictie ai pe evacuare si esti limitat in puterea ce o poti produce, de acolo diferenta teoretica de 20cp. Dar in acelasi timp, o turbina mai mare o invarti mai greu si iti ofera temperaturi pe evacuare mai mici (restrictie mai mica pe evacuare). Avantaje si dezavantaje... :oc

E mai clar acum de ce nu exista un write-up gen "Turbina X merge pe motorul Y cu rezultate ideale" ? :)

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

ssrli spui mai sus ca incerci sa faci un sistem de management pt geometria turbinei,poti te rog sa mi dai o idee cam in ce ar consta.Merci fain.:cl

Imi place sa stiu totul despre noii mei prieteni, dar nimic despre cei vechi.:grin::grin::grin:

2xToyota lj73,bmw320,honda fireblade,honda quad 140cp home made,barca quicksilver 410sl ,husqwarna 450.

Link spre comentariu

Inca mai am de invatat...dar sistemul super simplificat de control se bazeaza pe turatie, presiune in galeria de admisie si pozitie la pedala de acceleratie.

In functie de turatie si pozitie la pedala de acceleratie se stabileste o harta de boost cerut (spre exemplu la turatia de 2000 rpm si pozitie la acceleratie 80% eu cer 1 bar de la turbina). Din ce am observat in functionare la motorul meu, turbina cu geometrie fixa, pot avea fie 0.2 bari, fie 1 bar la aceeasi turatie, in functie de pedala de acceleratie. Mai multa motorina = mai multe gaze de evacuare = turbina se invarte mai tare = mai mult boost.

Harta se salveaza intr-un microcontroller, care citeste datele (boost, pozitie pedala si rpm) si printr-o bucla PD (PID cred ca e prea mult) controleaza pozitia geometriei, pentru a obtine boost-ul cerut.

Partea cea mai dificila pare harta de boost, pentru ca nu poti cere de la o turbina mai mult decat se poate la o anumita turatie. Apare surging, incalzesti aerul degeaba etc. Deci o data instalat un sistem va curge multa motorina pana la niste setari corecte.

Repet, totul e super-simplificat si inca mai am de invatat :oc

Pe moment imi lipseste timp sa dau jos alternatorul ca sa pot citi turatia ca sa pot incepe lucrarile la control...

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

Eu zic ca e bataie de cap cu controlul electronic al geometriei.

Initial am vrut sa aleg aceasta varianta, insa cand am vazut alternativa mi-am dat seama ca ma complicam inutil.

Pe a mea am facut-o sa lucreze cu un simplu actuator pe baza de vacuum.

A fost ceva motorina arsa la reglaje insa la sfarsit a meritat fiecare banut.

Am si putere si cuplu pe aproape toata plaja.

Simplu si de efect. Recomandat chiar pentru teren unde am incercat sa stau departe de electronica.

Motorul de 2.4 in configuratia noua tragea mai bine decat un motor de 3litri stoc cu putini km si in conditie perfecta.

Deci se poate face fara prea mari batai de cap. Totul e sa vrei si sa te duca buzunarul.

Link spre comentariu

Pe baza a ce se comanda actuatorul vacuumatic ? Detaliaza, poate e o solutie buna si simpla.

Avantajul variantei electronice e controlul si simplitatea cu care se poate ajusta. Bineinteles implica cunostiinte de electronica si programare, deci nu e neaparat la mintea cocosului :oc

Microcontroller-ul ales n-are probleme in a functiona sub apa sau in praf :grin:

Editat de ssrli

'02 WG CRD - EGR delete

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare