Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Supapa unisens

suzuko

Postări Recomandate

Poate unii dintre voi, s-au confruntat cu urmatoare situatie:

Avand montat pe puntea spate blocant,la un moment dat, in compartimentul motor,a inceput

sa miroasa a ulei de transmisie-miros specific.

Cautand sursa mirosului,am descoperit ca acesta vine de la compresorul de aer.

Studiind putin problema,am constatat ca din cauza balbotajului,uleiul de transmisie a migrat pe conducta

de alimentare cu aer comprimat a blocantului,spre compresor.

Credeti ca montand o supapa de sens cit mai aproape de diferentialul spate,se va rezolva problema?

Si daca da,ce fel de supapa,hidraulica sau pentru aer?

Daca s-a mai intalnit cineva cu aceasta problema?

Respect,

Costel

Toyota Hilux 3.0 D4-D,171 cp-2010

VW Golf IV 1.9 TDI,165 cp-2003

Suzuki GSR 600,98 cp-2007

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Supapa unisens

Avand montat pe puntea spate blocant,la un moment dat, in compartimentul motor,a inceput

Studiind putin problema,am constatat ca din cauza balbotajului,uleiul de transmisie a migrat pe conducta

Credeti ca montand o supapa de sens cit mai aproape de diferentialul spate,se va rezolva problema?

Respect,

Costel

Pt. cazul în care pui supapa:

Sistemul fiind comandat cu aer si supapa trebuie sa fie una pt. aer. Cît de aproape de diferential este amplasata nu are importanta, pt. ca nu supapa îti va opri "migrarea" uleiului, ci faptul ca presiunea nu mai se pierde prin compresor. Util ar fi ca furtunul de aer sa intre vertical "de sus" în diferential. Atunci chiar daca izolat si întîmplator vor ajunge particole de ulei în furtun, acestea vor "migra" înapoi în diferential.

Totusi foarte ciudat ca uleiul din diff. a ajuns asa departe pe conducta de aer (am înteles ca de la diff. spate pîna în comp. motor), mai ales ca banuiesc ca, (virgula) compresorul, este amplasat mai sus decît puntea spate.

Nu cumva sa ai compresor cu baie de ulei si sa fie uleiul ala, cel care l-ai descoperit.

Sau, am înteles gresit si doar mirosul a ajuns pîna la compresor, ceea ce e, sa zicem "normal", si totodata "rezolvabil" cu o supapa de sens pt. aer (trebuie doar sa fii atent la alegerea supapei, aceasta sa fie adecvata presiunii compresorului - recomand supapa cu bila, celei cu membrana).

Unde-i un PATROL, acolo-i un drum...

http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ

Link spre comentariu

Buna dimineata Patrolator,ai inteles bine,uleiul a ajuns la compresor.

Nu este compresor cu baie de ulei.

Link spre comentariu

Respect,

Costel

Da, e o problema frecventa la cei care au blocante ARB. Am avut si eu exact aceeasi problema pe o masina cu blocante ARB. Cauza insa nu e blocantul ci aerisitorul puntii spate care e infundat datorita ruginii, noroiului etc. In felul acesta, presiunea care se creeaza in punte datorita diferentialului, impinge uleiul pe conducta de aer a blocantului.

Supapa aerisitorului ori e montata direct pe punte ca si aici:

P1110569.thumb.jpg.ad64c311a4f9c30012013cd0ed205112.jpg

Ori este legata la capatul unui furtun tras in sus pana la nivelul sasiului:

rear_diff_breather.jpg.df306171827ce42fbfb18774ecd8dfd1.jpg

Uite cum arata o supapa de aerisiere blocata:

55270d1325181795-rust-belt-rear-axle-housing-swap-breather.jpg.89a8d1925fea1df1e7ef33b48b5ff873.jpg

Util pentru toata lumea:

Verificati si inlocuiti periodic aceste supape ale aerisitoarele puntii. Cel mai bine ar fi prelungirea furtunelor si ridicarea cat mai sus a capetelor , cat mai ferite de intemperii, apa , noroi etc... Mai ales la cei care intra cu masina in ape si gropi cu noroi mai adanci.

Aici aveti un mic tutorial despre relocarea aerisitorului puntii.

http://www.customtacos.com/tech/index.php?article=86

Editat de Max
  • Like 1
Link spre comentariu

Ca o continuare a celor scrise de Max - o solutie eficienta e cuplarea furtunului aerisitor cu un burduf armonica de cauciuc ( identic cu cel de bielete de directie de la turisme ) . Prin elasticitea lui acesta va permite dilatarea si va prelua cresterea volumica a alerului din punte datorata incalzirii acesteia in timplul functionarii .Mult mai aproape de ideal se ajunge in cazul in care in interiorul burdufului armonica este plasat strategic un cartus cu ddesicant , care ar elimina vaporii de apa si astfel ar feri uleiul de contaminare cu apa atmosferica ( care se produce inevitabil , incet dar sigur ) .

Solutia e originara din state , unde se gasesc componentele ca si wading kit , iar ideea utilizarii desicantului ( probabil nepusa in practica ) apartine lui Koala , care recomanda la timpul respectiv ( ... toatesvechisinouatoate ... ) ridicarea furtunaselor de la aerisitoare pana in snorkel , si verificarea lor periodica prin suflare cu gura .

Daca s-a ajuns pana in situatia in care uleiul a urcat pe racordul de aer ajungand in compresor e indicat sa faci o curatare a compresorului . Iar aerisitorul infundat e o scapare ( cam impardonabila ) la instalarea blocantului si la intretinerea curenta a puntii respective .

Supapa ar ajuta la protejarea compresorului de uleiul care poate dauna supapelor compresorului sau chiar compresorului insusi ( uleiul din punte e purtator de particule metalice provenite din angrenajele diferentialului - si neglijarea acestui aspect duce in multe cazuri la scoaterea prematura din functie a blocantului - deci nu e chiar 'pour and go' ) .In locul supapei as folosi o electrovalva .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

@suzuko:

Colegii au dreptate în privinta aerisirii puntii. Verifica întîi daca nu e înfundata. Daca este, desfund-o, apoi problema ta "migratoare" ar trebui sa dispara de la sine, si totodata si necesitatea unor modificari (montaj supapa).

Link spre comentariu

...o solutie eficienta e cuplarea furtunului aerisitor cu un burduf armonica de cauciuc ( identic cu cel de bielete de directie de la turisme ) . Prin elasticitea lui acesta va permite dilatarea si va prelua cresterea volumica a alerului din punte datorata incalzirii acesteia in timplul functionarii .Mult mai aproape de ideal se ajunge in cazul in care in interiorul burdufului armonica este plasat strategic un cartus cu ddesicant , care ar elimina vaporii de apa si astfel ar feri uleiul de contaminare cu apa atmosferica ( care se produce inevitabil , incet dar sigur ).

:off

Maestre, îmi cer scuze, dar aceasta teorie e din ciclul "nu face mortul cît face dusul".

E ca si comunismul. Ideal în teorie dar imposibil de aplicat în practica.

Si pt. ca nu sînt doar cîrcotas, aduc cîteva argumente:

- Apa din aer (umiditatea) nu paraseste aerul pt. a intra în ulei (de ce ar face-o?). Aceasta eventual condenseaza pe peretii diff.-ului. Chiar daca o infima cantitate de apa (condens) ajunge în diferential, aceasta, atîta timp cît masina sta, sta si ea frumos sub ulei si nici macar rugina (oxid) nu produce neavînd contact cu aerul. Cînd masina "merge", aceasta cantitate infima se amesteca cu uleiul si datorita faptului ca tot ce se misca se încalzeste, se si evapora în cel mai scurt timp.

- Un burduf harmonica în loc de o aerisire "deschisa", ar creea un spatiu închis care, într-o anumita conjunctura poate genera o suprapresiune în diff., suprapresiune care la rîndul ei, împinge uleiul pe lînga simeringuri în afara. Sau..., un vacuum care ar absorbi pe lînga simeringuri aer (cu o umiditate mai mult sau mai putin ridicata), caz în care esti tot acolo ca si cu aerisire "normala", doar ca eventuala apa patrunsa, nu mai poate sa iasa.

- Presupunînd ca în decursul a doi ani, în diff. se acumuleaza o picatura de apa (cazul cel mai nefericit), aceasta se va elimina odata cu uleiul, la schimbul de ulei.

- ...si ar mai fi o multime de argumente "contra" spatiului închis.

Sper ca nu am suparat pe nimeni cu aceste pareri personale. Cu placere discut tema mai departe, eventual pe un topic dedicat.

Scuze @suzuko pt. poluarea topicului.

Link spre comentariu

Da,nu-i bai ,nu ne luam noi din atita lucru.

Ce mai pot spune,ca fiind in service,mi-a fost curatat furtunul de alimentare cu aer cu spray ptr.frina de catre mecanic.

Ma gindesc ca ar fi trebuit sa vada daca este problema de aerisitor,mecanicul fiind unul foarte bun...

Multumesc tuturor pentru sfaturi,urmeaza sa verific aerisitorul inainte de orice altceva.

Respect,

Costel

Link spre comentariu

E foarte adevarat ce spui , dar uleiul odata emulsionat se recupereaza greu sau foarte greu , si in nici un caz prin incalzire . Tinde sa ramana emulsionat . Depinde si de tipul de ulei .

Dar bineinteles ca toate se rezolva prin inlocuirea uleiului .

Si bineinteles ca nu-s decat idei discutate si discutabile . Cel mai simplu si mai sigur e desfundarea aerisitorului , instalarea furtunului . Si ca atat.

Toata matocaria de mai sus se justifica doar la masinile de tavaleala , care se balacesc si peste urechi . Oare cei care fac Ladoga cum facura ? ( cand visez urat si ma trezesc fericit se facea ca eram si io p-acolosa si o lipitoare imi intrase in ciorap si ...)

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Oare cei care fac Ladoga cum facura ? ( cand visez urat si ma trezesc fericit se facea ca eram si io p-acolosa si o lipitoare imi intrase in ciorap si ...)

Asa cum se face la toate cazanele de "tavaleala". Aerisirile sînt trase cît mai sus posibil, de obicei pîna în gura snorkel-ului.

Daca apa trece de acel nivel, apa din punte e problema cea mai mica. :ha:

PS: si eu "ma visez" cu lipitoarea, numa`ca în slip.:ha:

Link spre comentariu

Pentru Ladoga nu-mi fac probleme cu slipul , am slip etans din kevlar in trei straturi , cu etansare pe oringuri .Pe subiectul asta sunt linistit , nu pierd nimic din slip , nici nu castig - adio cosmaruri , le primesc pregatit . Ladoga , diseara te visez iar si nimeni nu poate face nimic impotriva - data asta voi fi regele smarcului , cu 666 CP si gume de 66" .

Ciudata tare supapa asta , la ce se poate ajunge din cauza ei . Deja e o problema .

A fost un timp in care aveam puntea spate in probe . La aerisitor aveam legat un filtru obisnuit , de plastic , cartus , de unica utilizare . Am mers cu filtrul asta legat de un tendon superior cam toata vara .Nu am observat deloc urme de ulei pe sita interioara , dar era ceva praf si urme de funingine ( in filtru , desi esapamentul este la 80 cm ). Deci ceva circulatie face si puntea spate ( de Y61 ca sa fiu exact ) . La acest model de punte aerisitorul e plasat la partea superioara a carcasei centrale , nu este deschis liber la spatiul interior ci este acoperit de un deflector antistropire .

In cazul blocantului ARB e normal sa fie ulei pe racordul de aer , acesta ( uleiul ) ajungand incet dar sigur in cazul aeritorului obturat . Cu cat ma gandesc mai mult cu atat mai mult imi pare inutila o supapa pe racordul de aer de la blocant .Doar rezolvat aerisitorul e suficient .

Vitara are aerisitorul spate dus in coltul extrem la aripii spate , sub geamul lateral .

Editat de cos

Link spre comentariu

Aerisitorul de pe punte se poate bloca chiar daca nu este gripat, atunci cand se usuca noroiul pe el.

Solutia cea mai simpla si eficace este mutarea aerisitorului cu ajutorul unui furtun suficient de lung intr- o pozitie foarte accesibila, astfel incat sa poti verifica si debloca aerisitorul dupa ce intri in noroi.

Pentru Hilux poti plimba furtunul pe sasiu si sa-l aduci in spatele barei spate, intr-o pozitie accesibila.

La masini care nu au bena, se poate introduce furtunul si aerisitorul in aripa spate, cu acces prin compartimentul lateral unde sta cricul.

La puntea fata eu am dus furtunul prin snorkel, iar aerisitorul iese din capul snorkelului.

Uleiul din compresor poate sa-ti distruga electro-valva, dar aceasta se poate achizitiona separat, ca si piesa de schimb. Noi o avem de obicei pe stoc. Incearca prima oara doar o curatare compresorului si rezolva cu mutarea aerisitorului.

GTC Auto: service 4x4 / accesorii off-road

GTC auto SHOP: magazin online de accesorii 4x4

www.gtcauto.ro / www.shop.gtcauto.ro / www.gtcmotorsport.ro

razvancirap@gtcauto.ro / 0723.541.851

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru solicitudine.

Razvan,o sa trec pe la voi,(la GTC ii fac service-ul de cand am achizitionat-o) sa se uite Alex la ea.

Tot el a si curatat conducta cu spray.

Sarbatori fericite tuturor!

La Multi Ani forumului.

Respect,

Costel

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru solicitudine.

Razvan,o sa trec pe la voi,(la GTC ii fac service-ul de cand am achizitionat-o) sa se uite Alex la ea.

Tot el a si curatat conducta cu spray.

Sarbatori fericite tuturor!

La Multi Ani forumului.

Respect,

Costel

Atunci sigur s-a uitat si la aerisitor daca e blocat si la electro-valva daca mai functioneaza.

Sa prelungim si furtunul aerisitorului si eliminam problema.

La multi Ani!

GTC Auto: service 4x4 / accesorii off-road

GTC auto SHOP: magazin online de accesorii 4x4

www.gtcauto.ro / www.shop.gtcauto.ro / www.gtcmotorsport.ro

razvancirap@gtcauto.ro / 0723.541.851

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare