Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Planare chiulasa

bratu romeo

Postări Recomandate

Aduc si eu in atentia voastra o problema

Este obligatorie planarea chiulasei chiar daca la verificari planeitatea este buna ?

Exceptand faptul cand motorul ala fost "fiert" si garnitura arsa , in cazul in care se segmenteaza sau se schimba supape indoite, daca chiulasa este plana de ce se insista ca trebuie si planata, cu toate urmarile, garnitura de chiulasa mai groasa, daca o gasesti sau daca nu, micsorarea camerei de ardere.

Land ROver Freelander 2002 Td4 2,0
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: Planare chiulasa

Depinde ce fel de fisuri ai pe suprafata chiulasei. Cat de adanci sunt. Fisuri este normal sa ai ( niste brazde), insa daca ele sunt destul de adanci cat sa faca sa corespunda anumite orificii care in mod normal nu ar corespunde , atunci este necesara rectificarea. In mod normal , daca a fiert bine , este greu sa nu ai nevoie de planare. Din cauza ca suruburile de fixare nu se strang perfect la acelasi cuplu, in cazul unei chiulase din aluminiu , cand o supraincalzesti este aproape sigur ca nu va mai fi plana. Verifica starea in care este chiulasa per total , nu numai daca este plana sau nu. Se poate sa gasesti o chiulasa second in stare mai buna ca a ta si cu bani mai putini decat ar costa rectificarea. Despre ce masina este vorba si ce motorizare ?

Daca ai avut supape indoite , probabil ti s-a rupt cureaua de distributie in mers. Cand iti bate pistonul in supapa si o stramba , pistonul e din otel , supapa din otel , ghidurile de supapa care sunt in chiulasa sunt de otel ...sufera chiulasa care este din aluminiu. Eu nu as mai pune sus o chiulasa care a suferit un astfel de soc. Poate avea fisuri care nu se vad cu ochiul si cand o pui sus crapa de-a binelea.

Zic si eu ....

Editat de JurasikMan
Link spre comentariu

O sa fiu si mai clar.

Este planarea chiulasei procedura obligatorie de fiecare data cand se da jos de pe bloc ? Scrie undeva prin specificatiile fabricantilor de motoare ca este obligatorie , indiferent daca chiulasa este plana sau nu sau e un fel de "a sufla si in iaurt" a unor mecanici ?

Link spre comentariu

Nu este obligatorie planarea chiulasei. Daca chiulasa este buna, pune-o pe masina. Asta este o meteahna ramasa in mintea romanului de pe vremea raposatului. Daca strangi suruburile in ordinea care trebuie si la cuplu, ar trebui sa nu ai nicio problema.

Foarte binele cateodata este raul binelui.

Editat de mac01
Link spre comentariu

O sa fiu si mai clar.

Este planarea chiulasei procedura obligatorie de fiecare data cand se da jos de pe bloc ? Scrie undeva prin specificatiile fabricantilor de motoare ca este obligatorie , indiferent daca chiulasa este plana sau nu sau e un fel de "a sufla si in iaurt" a unor mecanici ?

Preventiv deobicei cei care nu au priceperea de a stabili daca aceasta chiuloasa necesita sau nu rectificvare , va recomanda ca sa nu fie el de vina in caz de......... ( similar medicului care prescrie medicamente mai bine sa fie decat sa fie omul bolnav si sanu ia)

Eu personal nu am mai vazut chiuloasa deformata ca a lovit pistonul in supape. Care au trecut prin noi cam erau 90% fierte , 5 % inghetate , restul altele

0747967945

kiss.zoltan@offroadmania.ro

Nebun de masini , off-road, natura, noroi, putere, aer proaspat

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri

Din pacate, fiind o situatie mai speciala am acceptat opinia mecanicului desi si eu sunt convins ca nu era nevoie de planare, rectificarea scaunelor supapelor , de acord, dar planarea, sa o pui in deviz inainte chiar de a da jos chiulasa de pe masina...destul de indoielnica

Link spre comentariu

Chiar nu merita sa risti sa nu faci o verificare s au chiar o planeitate care costa putin,fata de problemele care le intampini atunci cand nu iti reuseste lucrarea ex. dr chiuloasa,ulei filtru lichid racire si mai ales nervi si timp pierdut.

Spor.

Link spre comentariu

piston de otel...bre nea JurasikMan....unde naiba l-ai vazut?

http://www.e-automobile.ro/categorie-motor/20-general/31-grup-piston.html

Tu nu ai vazut ?

Pistoanele nu se fac numai din aluminiu.

si un edit privitor la topic:

Si eu sa fiu mecanicul care repara motorul as cere la fel. Motivul este urmatorul : Daca pun sus chiulasa care a suferit "trauma" si ceva nu merge bine , clientul va spune ca e vina mea. Daca cer sa fie facuta planarea ( pe care nu o fac eu ) , cu tot ce tine de asta ( scaune de supape ) si pun sus iar dupa montare apar probleme , ma spal pe maini. Bre, clientule , eu am pus ce mi-ai adus tu. Pentru ce am facut , partea de mecanica ) pot garanta , pentru eventuale probleme ale chiulasei , nu .

Nu zic neaparat ca este o abordare etica , dar in servisuri care se respecta , nu se mai pune sus o chiulasa daca motorul a fost fiert si exista suspiciunea ca ar putea exista fisuri , neetanseitati , etc . LA noi in Romanica se se fac 100 de cote si se manufactureaza garnituri de chiulasa ( eu am pus la un Mercedes 220 o garnitura cat doua garnituri normale ). Dupa aia , plezneste ceva si clientul este nemultumit de calitatea reparatiei.

no offence , dar un lucru reparat nu va fi niciodata ca unul schimbat cu nou . Ca noi facem asta pentru ca traim intr-o tara saraca si nu avem posibilitati ....nu inseamna ca asa trebuie sa se intample lucrurile in mod normal.

Editat de JurasikMan
Link spre comentariu

am vazut...dar nu la masinile noastre.....:grin:

pe la ale noastre se foloseste aluminiu.....ca se misca in sus si in jos destul de rapid......mai rapid decat un iepure in calduri....asa ca noi...muritorii de rand avem d-alea de aluminiu

asa...si eu folosesc in teren o lingura de titan in trusa de camping....asta nu inseamna ca pe toate mesele se pun linguri din acelasi material :grin:

Link spre comentariu

Obligatorie nu e planarea , ci doar verificarea planitatii . In functie de abaterea totala ( bloc+ chiulasa = abateri insumate - si blocul se deformeaza , nu-i din ... granit ... doar ca se deformeaza mai putin , dar nicidecum neimportant ) , care abatere se incadreaza sau nu in specificatiile tehnice ale motorului respectiv - rezulta concluziile practice .

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

tocmai am avut ieri o cerere de oferta, un service ne-a solicitat sa-i procuram ceva cu care sa determine planeitatea chiulasei sau blocului. daca nu se incadreaza sub nu stiu cat (habar n-am, x zecimi de mm) mars cu piesele la planare.

ca sa-l sustin pe cos, se verifica apoi se taie. de planare preventiva eu nu am auzit :grin:

Cînd te-ai nascut, tu ai plîns, iar altii s-au bucurat. Traieste-ti viata astfel încît, cînd vei muri, toti sa plînga, iar tu sa zîmbesti.

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

Planarea se face doar daca la masuratoare au aparut deformari de planeitate mai mari decat limita specificata de producator. Atentie, unii producatori interzic cu desavarsire planarea chiulaselor (Renault de exemplu).

Verificarea se face destul de usor; Trebuie sa ai o rigla metalica perfect dreapta si un set de lere pentru reglat culbutorii. Se intoarce chiulasa cu fata in sus, se aseaza rigla pe planele X, Y si apoi pe diagonale. Cu lera potrivita (in functie de deformarea maxima admisa) se incearca introducerea lerei intre chiulasa si rigla. Daca pe oricare dintre plane sau diagonale se reuseste acest lucru, chiulasa trebuie rectificata.

Din nou atentie, daca chiulasa a mai fost rectificata inainte nu mai suporta o a doua planare; Planarea se face prin indepartare de material si deci prin subtierea peretilor chiulasei.

Nu in ultimul rand este imperativ sa schimbi prezoanele de strangere la orice chiulasa planata sau refolosita si recomandat la o chiulasa noua.

Hyundai Tucson, Jeep Cherokee 2.1, BMW F650 GS
Link spre comentariu

Verificarea planeitatii se face asa cum a descris colegul. Planera mai este necesara daca se constata deformari in jurul cilindrului "fire ring"

Unii producatori furnizeaza garnituri de chiulasa mai groase pentru cazurile in care se planeaza chiulasa. Fiat de exemplu, o sa gasiti garnituri de chiulasa cu o linie, doua sau trei . Exista si producatori de "head gasket shims".

Este necesara pastrarea "inaltimii " cilindrului pentru a nu afecta compresia, distanta dintre capul cilidrului si valve, chiar si timingul distributiei Este adevarat ca "se recomanda" schimbarea suruburilor de strangere dar mi se pare exagerat si nu neaparat dupa planare ci dupa fiecare desfacere a chiualsei din diferite motive....cat de mult se poate "intinde" un filet forta de strangere nu este atat de mare

Editat de bratu romeo
Link spre comentariu

Verificarea planeitatii se face asa cum a descris colegul. Planera mai este necesara daca se constata deformari in jurul cilindrului "fire ring"

Unii producatori furnizeaza garnituri de chiulasa mai groase pentru cazurile in care se planeaza chiulasa. Fiat de exemplu, o sa gasiti garnituri de chiulasa cu o linie, doua sau trei . Exista si producatori de "head gasket shims".

Este necesara pastrarea "inaltimii " cilindrului pentru a nu afecta compresia, distanta dintre capul cilidrului si valve, chiar si timingul distributiei Este adevarat ca "se recomanda" schimbarea suruburilor de strangere dar mi se pare exagerat si nu neaparat dupa planare ci dupa fiecare desfacere a chiualsei din diferite motive....cat de mult se poate "intinde" un filet forta de strangere nu este atat de mare

depinde de tipul motorului dc schimbam sau nu prezoanele,de exemplu la grupul vw ,audi, skoda nu se concepe montarea unei chiulase fara a inlocui si prezoanele

Martinica
Link spre comentariu

Salutare,

Logic este sa schimbi si prezoanele; De ce?

- Pentru ca prezoanele sunt stranse pana la limita domeniului elastic si intra putin si in domeniul plastic. Acest lucru se traduce printr-o alungire plastica (prezonul nu mai revine la dimensiunea initiala) a prezonului. Astfel, desi strangi chiulasa la cuplu + unghi, o sa ai o eroere de citire la dinamometrica (deoarece umarul filetelor pe portiunea alungita, datorita frecarii mari o sa indice un cuplu mai mare decat normal) iar la strangerea la unghi ai toate sansele sa ajungi cu capul surubului in fundul gaurii.

- Un surub intrat in domeniul plastic, prezinta microfisuri pe portiunea alungita si se poate rupe mai repede.

Hyundai Tucson, Jeep Cherokee 2.1, BMW F650 GS
Link spre comentariu

eu zic ca pentru 150 lei (se merita) merita planarea..dar mai sunt variante gen garnituri de metal cu silicon..patrolisti o stiu si o chiulasa se poate plana de mai multe ori, depinde cat se ia si in functie de asta comanzi garnitura(grosime) baiul e cand se deformeaza blocul...:bleah

Editat de Astral
http://forum.club4x4.ro/showthread.php?50746-Dictionar&p=613631#post613631
Link spre comentariu

• 3 săptămâni mai târziu...

Chiuloasa se mai poate verifica si in felul urmator..Se pune pe o suprafata dreapta o bucata de sticla (geam),pe care se pune respectiva chiuloasa...Se vine cu un colt de ziar,si daca intra intre chiuloasa si geam,trebuie planata..Babaste,asa..Rigla se mai poate indoi,lera sa nu o ai..geam si ziare are oricine,garantat.

0722.246.245-YMS/e-mail-stoica.mdragos@yahoo.com
Link spre comentariu

Sa nu crezi ca e o verificare de incredere , geamul nu e plan ( nici nu e necesar sa aiba el cine stie ce planeitate , si de asta are tolerante mari de fabricatie ).

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Hmm,

1.Chiulasa se verifica DOAR la un nene specializat (strungar) sa verifice asa ceva. Pe pe geam, perete sau mai stiu eu ce plan drept. Se verifica atat planeitatea cat si scaunele de la supape. Daca trebuie facute remedieri atunci se remediaza si deabia dupa se monteaza. Pe langa lipsa de planeitate chiulasa mai poate avea si alte defecte.

2.Din punctul meu de vedere la fiecare desfacere a chiulasei as schimba garnitura de chiulasa

3.Se verifica planeitatea blocului motor acolo unde vine montata chiulasa respectiva.

4.Strangerea suruburilor care fixeaza chiulasa se face atat in ordinea corecta cat si respectand cuplul de strangere (aici va trebuie musai cheie dinamometrica exclus a se strange "la mana")

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare