asfalttango Postat Ianuarie 30, 2013 Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 Deoarece in tot timpul cit am fost pe forum am primit de la membrii acestuia numai sfaturi si recomandari bune(Pajero,Veverita Dale,MAN-ul),m-am gindit ca poate printre voi sunt posesori si iubitori de cai care mi-ar putea impartasi din experienta lor. Si cum CALUL este primul utilaj 4x4 nu cred ca este prea departe de profilul forumului. Necunoscutele mele sunt legate cam de aproape orice despre cai...cu alte cuvinte ,nu stiu nimic,nici macar ce stiu ciorile care ii pun la caruta. Orice sfat legat de alegerea rasei,sex,virsta,intretinere,antrenament,alimentatie este mai mult decit binevenit. Automat devind interesat de achizitia unei remorci specializate pentru transportul de cabaline. Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
dacadrean Postat Ianuarie 30, 2013 Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) Cred ca ar trebui sa dai detalii la ce fel de activitati vei folosi acest cal. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
tarzy Postat Ianuarie 30, 2013 Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) si posibilitati de garare nu ar strica nici un nivel de buget pentru "mentenanta" Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
asfalttango Postat Ianuarie 30, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 (editat) Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) Agrement .Imi doresc sa ma pot plimba cu el pe plaja,primavara si toamna si in zona locatiei mele din Bulgaria. Nu intentionez sa chinui animalul. M-am gindit ca incazul in care ar fi ok si pentru el sa vorbesc cu cineva care are si caruta sa il puna la treaba dar doar daca este absolut necesar si in folosul calului. Ceva spatiu as avea unde ar putea sta si liber...3000m2. Mentenenta...ca si buget nu o stiu.Nu stiu cit maninca,ce costuri de vaccinare sunt,alte costuri. Nu intentionez sa iau ceva de super rasa...ci un cal normal pentru un om normal. Editat Ianuarie 30, 2013 de asfalttango Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
u2_2 Postat Ianuarie 30, 2013 Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) un pic de teren ai, bani de achizitie si intretinere inteleg ca ai, dar timp ai ? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
zep Postat Ianuarie 30, 2013 Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) multe necunoscute in intrebarea ta ai mai calarit? daca nu, -o sa iti placa sa calaresti sau o sa preferi trasura? cate kg ai ? ce furaj gasesti de cumparat in zona ta ? esti o persoana calma calculata sau un om agitat? sunt asa de multe intrebari.... nici nu as sti ce sa te intreb uite manjii mei Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Optimus Postat Ianuarie 30, 2013 Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) @ asfalttango: Ce fain! Ai mei la tara au cai si au avut de cand ma stiu eu, si tot visez ca intr-o buna zi voi avea si eu conditii sa tin un cal, la mine, nu la vreo menajerie, ca aia nu e treaba. Din ce spui tu, un Lipițan ar fi cel mai potrivit. Este "bun la toate", si nepretentios. Mi l-a recomandat si mie un amic ce s-a ocupat de cai prin Italia cativa ani. Dar trebuie sa ai in vedere ca un cal mananca zilnic :))) In sezonul cald si verde, mananca iarba, otavă (asa-i zice pe la noi :D), cereale, trebuie sa ai un bulgare de sare naturala, de mina, prin curte. Trebuie țesălat periodic, curatat grajdul, sa aiba o temperatura suportabila pe timp de iarna (adica nu incalzire in grajd, dar sa nu bata alizeul prin peretii lui). Pe timp de iarna trebuie sa ai provizii de fân si cereale, fie cosesti tu toata vara si aduni, fie le cumperi :))) Calul trebuie sa se miste zilnic, fie alearga de nebun, fie il muncesti. Bineinteles ca are nevoie si de odihna. Cam asta ar fi in mare. Apoi, e bine sa te documentezi temeinic inainte sa-l cumperi, in functie de rasa la care te decizi, ca asta nu e un animal la are daca-ti dai seama ca nu e ce-ai fi vrut, il faci cadou unei prietene miloase de animale :))) Mai multe iti poate spune zep, ca el este mai "on-topic". :D @ zep: felicitari, foarte faini manjii tai! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Yonutz Postat Ianuarie 30, 2013 Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) Din cate stiu eu ...exista cam o singura rasa pura romaneasca si anume Hutzul Din aceasta au derivat si celelalte adica Semigreul si Trapasul. Suna hilar ...dar calul reprezinta o mare responsabilitate si are si el o lege in acest sens... http://toateanimalele.ro/Domestice/Cal/LegeaCalului.php Ca si achizitie nu cumpara niciodata un cal ptr ca e ieftin chiar daca arata bine sau din surse discutabile. Ulterior vei regreta. Pretul actual pe piata romaneasca a unui cal cu "acte cinstite" pleaca de la 5.000 de lei si se duce undeva spre 20.000 de lei. Desi sunt un mare admirator al cabalinelor spatiul pe care il detin nu mi-au permis niciodata asa ceva. Daca ar fi sa cumpar eu un cal as lua un manz sau o manza undeva la 9-12 luni maxim. Intre luna a 12-a si luna a 18-a se spune ca animalul (daca zic cal e cacofonie) isi formeaza caracterul care se poate modela dupa dorinta stapanului. O alta problema o reprezinta alimentatia. Este si ea o mare responsabilitate consiliere - diagnoza - evaluare - recovery Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
asfalttango Postat Ianuarie 30, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) Va multumesc pentru interes si sprijin.:banana Nu mi-am facut iluzii ca un cal nu reprezinta o mare responsabilitate. Stiu de la bunicul meu ca inainte maninca animalele si apoi te asezi tu la masa. Sunt constient ca am foarte multe de invatat in privinta cailor si este un subiect pe care il tratez foarte serios. Ideea o am mai de mult dar intii voi asigura baza necesara si calul va fi ultimul pe lista. @Zep De calarit...am mai calarit...Ca si statura appx.1,67cm si 83kg(cam multe kg) targhetul este spre 72kg. Timpul este cu adevarat o problema....recunosc. Zic eu ca sunt destul de calculat...da imi mai sar dracii ca la tot omul...:) @Yonutz Ai dreptate in privinta pretului.Vorba romaneasca este ca armasarul bun se vinde din grajd. @Optimus Si mie imi pare tare rau ca din cauza comunistilor nu am putut sa ma bucur de agoniseala bunicilor care aveau 4 boi pentru recovery(aschia nu sare departe de trunchi) si vreo 2 cai pe linga restul animalelor....dar deja toate astea se dusesera cind m-am nascut eu.Ma gindesc ca ar fi un lucru foarte bun pentru fetita mea. Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
JurasikMan Postat Ianuarie 31, 2013 Partajează Postat Ianuarie 31, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) Cand pleci la cumparaturi , ia cu tine un veterinar. Asa cum majoritatea masinilor se vand iainte unei servisari majore ,o mare parte caii care sunt prin targuri au unele afectiuni specifice pe care doar proprietarul le cunoaste. Un veterinar iti va putea spune dupa mers , dupa suflu, dupa pozitia picioarelor cand sta pe loc , daca exista riscul sa te pricopsesti cu o martoaga in loc de bidiviul lui Fat Frumos. Samsarii de cai apeleaza la multe magarii ( chiar mai multe decat cei care vand masini ), pentru a-ti prezenta calul intr-o forma ce pare optima. Unii tin calul cu gheata la picioare ( cai ce au probleme cu articulatiile sau au boli cronice ) ...altii nu il declara daca s-a imbolnavit pentru ca ar pierde foarte multi bani . Un cal bun costa bani multi ..pe cand un cal bolnav este cumparat la icarisaj la un pret de nimic. Nu neglija acest aspect. Felicitari pentru intentia de a achizitiona un cal , insa ingrijirea lui nu este asa idilica cum apare in filme. Nici transportul lui prin tari straine ( autorizati peste autorizatii de la DSV si alte organizatii de papat banul contribuabilului ) . Am un amic care administreaza o zona cu cateva spatii de cazare si care are un fel de gospodarie anexa pentru turisti. DEsi este printre altele si tehnician veterinar , doi din caii pe care a dat mii de euro sunt bolnavi. I-a cumparat asa si sunt boli care nu se vindeca. Daca unul care stie ce e ala un cal poate lua o asa plasa ( doi cai din sase reprezinta un procent serios ) , cineva care nu se pricepe are sanse sa nu ajunga cu el viu acasa. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Optimus Postat Ianuarie 31, 2013 Partajează Postat Ianuarie 31, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) Cred ca problema principala este cu noi orasenii... :))) La tara, cei crescuti si traiti printre animale, nu au atatea "probleme" ca noi. In general, omul gospodar nu prea ia teapa cu caii, fie ii cumpara de la cunoscuti, fie din targ de la alt gospodar, dar stie ce cumpara, pt ca a avut si a vazut cai si inainte. Referitor la alegerea unui cal, poate fi o discutie la fel de interminabila ca la alegerea unui 4x4. Totul depinde de ce vrei de la calul ala. De exemplu, poti cumpara un X6 de fite, pe bani multi si cu intretinere scumpa, sau un Pajero Sport modest da' cinstit. Evident, ca Pajero Sport nu va face ce poate face X6, dar nici X6 nu va face ce poate face Pajero Sport. ;) Daca nu vrei sa faci sport de performanta, sa participi la expozitii si concursuri de cai, cred ca nu merita sa te complici cu o rasa de fite, un cal comun, dar frumos si sanatos, iti va satisface nevoile personale, va fi mai putin pretentios cu mancarea si "vitaminele". Si la nevoie, iti va trage masina infipta in ceva nisip sau namoale. Zona voastra e si cam saraca in vegetatie, adica nu se compara cu zona de munte, unde de exemplu ai mei mai trimiteau calul in "concediu" cate o luna - doua, din cand in cand, de unde se intorcea alt cal, la figurat, evident :)) Un cal pretentios aduce si complicatii, de aia zic ca e bine sa stii exact ce vrei sa faci cu el, ca sa alegi varianta cea mai buna. La tara nu le da nimeni vitamine, decat hrana buna si sanatoasa si drobul de sare. Ca si in cazul cainilor si pisicilor, in jurul acestor animale s-a dezvoltat o intreaga industrie de intretinere, ca a devenit mai importanta intretinerea decat utilitatea animalului respectiv pe langa om. Si iti toaca banii la greu, astia cu "rasele" lor. Si nimeni nu vede ca animalele se imbolnavesc in primul rand datorita alimentatiei aberante. Dar e totul perfect, pt ca s-a dezvoltat si industria "de vindecare". Din fericire, e imposibil (cel putin deocamdata) sa tii un cal la bloc, dar cine stie, viitorul ne poate oferi surprize nebanuite... numa' sa le vina unora niste idei... 1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Caphonne Postat Ianuarie 31, 2013 Partajează Postat Ianuarie 31, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) @zep superbi caluti nu am cuvinte sa le pui rosu la capastru.25 de ani vara de vara si iarna de iarna in vacanta la tara am crescut printre cai.Nu erau cai de rasa erau cai proveniti din grajdurile cap-ului.Ultimul cal avut a fost luat de bunicul de la niste rudari in timp ce saracul inca mai sugea la masa.A iesit din el un armasar mare si puternic pe care bunicul din cauza varstei nu l-a mai putut intretine.Acum este la un vecin si o duce foarte bine. Vream sa subliniez faptul ca si cu un cal fara pedigree poti face treaba.Exista doua variante sa il iei mai mare in varsta dar pe incredere si cu eventuale riscuri sau la cateva luni imediat dupa intarcare si sa il cresti cu mana ta.Rezultatele din cate stiu apar cam pe la 4 ani. Daca ai putea macar sa cauti o linie cat de cat descendenta din cai fostelor hergheli ar fi super ok.Cineva acolo in zona Constanta-Mangalia trebuie sa stie. Legat de mancare trebuie sa ai sau sa arvunesti minim un pogon de lucerna sau trifoi din care sa-i asiguri hrana proaspata vara (cosita zilnic sau la doua zile) si uscata iarna (stransa vara).Lucerna sau trifoiul daca ploua se poate cosi si de 3-4 ori si exista posibilitatatea sa o poti lua direct sub forma de baloti.Mai ai nevoie de paie de grau pentru asternut si de o gama cat de cat variata de cereale (le gasesti la sac de 35-40 kg la un pret cuprins intre 35-50 ron).Vorbesti cu cineva care are deja cal chiar si de caruta sa iti estimeze cantitatea necesara pentru iarna.Cat mananca?Calul cam mananca cat vrea asa este el ca animal are arderi puternice. Pe langa toate aceste aspecte calul mai trebuie potcovit la fierar.Nu stiu cati fierari mai exista si pe unde, la mine in sat mai aste un tigan amarat care doar bate potcoave ca de facut nu are cu si din ce. Bafta si pune in balanta toate aspectele. Dacia Duster 4x4 Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
RETI Postat Ianuarie 31, 2013 Partajează Postat Ianuarie 31, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) Eu ti-as sugera in primul rand sa vezi daca le poti face amandoua ..si calarie si tras la caruta....si apoi trebuie sa te interesezi ce acte iti trebuie sa il transporti in bulgaria.Ai mai multe de facut...cerceteza mai intai. bafta. Land Rover Discovery I Mercury Sable LR serie III Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
asfalttango Postat Ianuarie 31, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 31, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) @JurasikMan-observatii foarte corecte.Cu siguranta voi merge cu un veterinar.Si ma gindesc sa merg pe baza de recomandare la achizitie.Ce este cel mai important astfel de sfaturi nu le primesti din carti...:wink: La capitolul costuri si investitii nu imi fac iluzii ca va fi ieftin...cred ca inceputul va fi greu. @Optimus-Ai ghicit foarte bine cam cum gindesc si eu (intimplator sau nu tot PAJERO SPORT calarim acum :ha1 ) in privinta cailor.Nu vreau ceva de fite ci ceva sanatos si nu foarte pretentios-(facind o paralela cu ciinii ,am avut 2 ciobanesti germani,superbe exemplare care mi-au murit amindoi in brate la 10 si 14 ani din motive medicale,pe cind un maidanez de talie medie la fel ca si talie a rezistat 17 ani)-ca nici eu nu am singe albastru prin vene. Ideal ar fi ca la ciini,sa il cresc de mic...dar nu stiu daca aceasta este cea mai buna solutie pentru cal sau pentru mine.Va trebui sa pun mina pe carte sa invat despre comportamentul lor,mod de dresaj,etc,dar sunt sigur ca lucrurile importante nu acolo le gasesti ci le poti afla de la cei care s-au lovit de problema. @Caphone-Foarte utile observatiile.Ma bazez ca si in BG am vecini cu cai si spatii de depozitare hrana si in curte la mine am 1000m2 cu lucerna de la vechiul propietar.Problema acolo este de comunicare ca ne trebuie permanent translator.Cu siguranta voi face o balanta dar chiar daca costurile vor fi semnificative,sunt sigur ca si satisfactiile sunt pe masura. Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
RETI Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) http://www.hergheliaradauti.com/media/cms_page_media/13/TABEL%20CU%20CAII%20DE%20VANZARE%20LA%20LICITATIE%204%20oct.2012_.pdf Ai aici niste preturi de anul trecut. Cam de aici iti faci o parare .ai si la tine in C-ta herghelii. Important eee de unde il cumperi daca il vrei si mai mic...poate te indrepti catre particulari .sunt destui care cresc si au manej cu antrenor, care ii cresc de bussnies,,,concureaza cu ei si le creste valoarea.Daca nu ai timp de el mai bine il iei deja crescut sa zic asa dat la coarda si calarit....si tu doar sa il intretii...evident cu calarit nu doar apa si ovaz. Land Rover Discovery I Mercury Sable LR serie III Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
adb Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) Daca vrei, poti adopta un cal. In Bucuresti este un adapost de cai unde sunt stransi atat cai parasiti de stapan cat si cei care la un moment dat erau liberi prin bucuresti. Sunt de la cai tineri- manji- pana la cai foarte batrani, unii cu probleme grave. Deci ai avea de unde alege si ar fi si un ajutor pentru fundatia care se ocupa de ei. 1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
asfalttango Postat Februarie 1, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) Offff...M-ar durea sufletul sa ii vad acolo chinuiti ,si sa aleg numai unul... Este insa o idee demna de luat in seama.Ai ceva date de contact? Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
adb Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 (editat) Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) Asta cam asa este... Dar sunt cativa oameni inimosi care au grija de ei, au conditii foarte bune.O sa caut, ca nu gasesc acum dar stiu ca aveau un site.... ceva gen steaua sperantei. Oricum eu pot trece in weekend pe la ei( sunt la iesirea din bucuresti catre pipera), abia o mai scot pe fiica-mea sa le dam morcovi si le cer mai multe date de contact. Am gasit: http://www.cai-abandonati.ro Editat Februarie 1, 2013 de adb Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
asfalttango Postat Februarie 1, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) Orice informatie ai de la fata locului,te rog sa mi-o impartasesti si mie.Si cum voi ajunge in Bucuresti ,imi voi face timp sa trec si eu pe acolo. Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
adb Postat Februarie 1, 2013 Partajează Postat Februarie 1, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) Ok! Maine ma duc sa ii vad, ca si asa nu am mai fost demult. O sa iti zic mai multe maine seara. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
adb Postat Februarie 4, 2013 Partajează Postat Februarie 4, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) Am fost ieri... Cei de acolo, care sunt ingrijitori nu prea stiau prea multe, insa ziceau ca fundatia care se ocupa au site pe net. Eu zic ca este cel pe care iti spusesem eu. Contacteaza-i prin intermediul site-ului. Oricum la adapost sunt mai multi cai decat pe site. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
asfalttango Postat Februarie 4, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2013 Re: Sfat achizitie-CAL (animalul CAL) Multumesc inca odata pentru efort. M-am uitat si la ei pe site si mi-am propus ca duminica daca ajung la intilnirea de off-road sa ajung si la adapost. Daca nu reusesc duminica,oricum voi ajunge macar in vizita si cu ceva de mincare pentru caluti... 1 Invata din experienta altora....ca pina inveti din a ta...mori. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate