Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Plasma vs. Cablu otel

Optimus

Postări Recomandate

Re: Plasma vs. Cablu otel

Inca o intrebare: foloseste cineva in prezent fanta de otel la troliu cu cablu de otel? Sunt curios cum rezista in timp cablul, dupa frecarea de fanta. Mai ales la trolieri in unghiuri mai inchise.

M-am decis la troliu cu cablu de otel, dar daca pastrez bara originala vreau sa nu ies cu rolele in afara, si as pune fanta.

Multam.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 111
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Inca o intrebare: foloseste cineva in prezent fanta de otel la troliu cu cablu de otel? Sunt curios cum rezista in timp cablul, dupa frecarea de fanta. Mai ales la trolieri in unghiuri mai inchise.

M-am decis la troliu cu cablu de otel, dar daca pastrez bara originala vreau sa nu ies cu rolele in afara, si as pune fanta.

Multam.

Mai este o discutie pe aici care abordeaza tema asta... se pare ca afectat nu va fi cablul...si fanta.

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

Eu i-as da sa manance jar... dar mi-e frica sa nu ia foc! :ha:

Ma gandesc ca daca cineva a inventat fantele alea pt cablul de otel, o fi bun la ceva. Si face troliul mai discret. Mai astept pareri de la cine foloseste...

Link spre comentariu

Tind sa cred, ca daca erau mai fiabile ghidajele din aluminiu sau otel, iar cele pe role ar fi fost desuete, producatorii de trolii nu le mai livrau pe cele cu sufa de otel insotite de sistemul de ghidaj cu role. Dar probabil, pentru cine se da in competitii, unde problema uzurii ghidajului nu-i problema si se schimba la fiecare competitie, pentru a evita uzura sufei , e de preferat ghidajul din aluminiu, pentru ca elimina riscul blocarii rolelor, sau deformarii lor si prinderea sufei in colturi

:lr blackhttp://forum.club4x4.ro/showthread.php?61857-LADA-NIVA-IASI-quot-Natasha-quot/page15&highlight=iesire+iasi :lr whitehttp://forum.club4x4.ro/showthread.php?65728-Lada-Niva-1-7-i-multipunct/page52&highlight=lada+niva
Link spre comentariu

Ma gandesc ca daca cineva a inventat fantele alea pt cablul de otel, o fi bun la ceva. Si face troliul mai discret.

Pt. cablu de otel se foloseste fanta din fonta:

http://www.stockundstein.com/rubriken-a-z/seilwinden-windenseilfenster/gussseilfenster-passend-fuer-warn-m5000-cs165ti

:h5

Unde-i un PATROL, acolo-i un drum...

http://www.youtube.com/watch?v=zkXzSVPkucQ

Link spre comentariu

Am gasit ca exista ambele variante, si din otel, si din fonta. Din fonta par mai de incredere in ceea ce priveste uzura de la frecarea cu cablul de otel, insa fiind un material casant, mi-e teama sa nu crape in situatii de tensionare maxima la troliere in unghi mic. Cele din otel ma astept sa se uzeze mai repede, dar par mai de incredere in ceea ce priveste rezistenta la tensiuni.

Chiar nu foloseste nimeni fanta la cablul de otel? :grin:

Link spre comentariu

Fanta ar trebui obligatoriu sa respecte o raza minima de racordare , impusa de insasi natura cablului de otel ( la plasma e mai putin critica racordarea , nefiind rigida se mai aplatizeaza si dupa racordari mai mici fara sa avarieze firele din care compusa ) .

Daca m-as orienta catre o fanta in loc de gura cu role as alege obligatoriu una din material mai moale , constient fiind ca se va uza dupa zece trageri . Insa as prefera sa se uzeze fanta , si sa ramana cablul mai mult timp in stare buna . Oricum , n-as aplica fanta la cablul de otel pe fata , ci doar pe spate .

Am vazut la pompieri ca folosesc fante la cablu , dar totusi folosirea echipamentului respectiv o banuiesc ca fiind relativ rara , insa fiind in dotarea lor trebuie sa reziste la abuzuri ( de aici si folosirea fantei in loc de gura cu role - nu are cum sa se defecteze , nu se stramba nimic ).

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Multam fain pt explicatie! Am decis sa fie fanta de otel, oricum, nu cred ca voi folosi troliul in conditii extreme. Acum astept sa se umple pusculita. Incep cu fanta aia, si daca ma prind pe parcurs ca nu e buna, pun rolele "originale" si gata.

Link spre comentariu

Am decis sa fie fanta de otel...

E alegerea ta, dar nu e OK pt. cablu din otel. Cînd vei constata ca nu e buna, vei avea cablul rupt. Oriunde sînt frecari mari, se folosesc materiale de duritati diferite (vezi lectiile de rezistenta materialelor si legile frecarii din fizica). De ex. segmentii pe piston sînt din fonta, tocmai ca sa se uzeze ei si nu camasa cilindrului. În afara de asta datorita structurii moleculare specifice a fontei si a continutului ridicat de carbon ofera o suprafata de frecare f. buna.

Nu te teme ca vei sparge fanta din fonta; o sa rupi troliul sau cablul înainte sa rupi fanta. Pîna si blindatele au fante din fonta si nu le sparg. Fantele nu se fac din fonta cenusie (Fc) care e într-adevar casanta, ci din fonta nodulara (Fn), asa numita fonta grafitata (contine grafit si magneziu) care are proprietati mecanice la fel de bune ca si otelul.

Mai gîndeste-te o data... .

Editat de Patrolator
  • Like 1

Link spre comentariu

Mai gîndeste-te o data... .

Pfoa! M-am gandit! Cre'ca iau de fonta! :ha1

Ai dreptate in ce zici tu aici. Nu stiam asta cu fontele diferite. Mie imi era teama ca o sa cedeze in primul rand in zona de prindere unde sunt gaurile pt suruburi.

Cum nu voi folosi troliul extrem (zic si eu... :grin: ), si am ceva retineri in ceea ce priveste bara HD (legale si financiare :grin: ) cred ca voi merge pe varianta troliu cu cablu otel + fanta, in bara originala. Plus ca masina este inca 2in1, si circul mult si pe strada.

Imediat ce dispun de banii necesari voi face combinatia asta si va spun cum se prezinta situatia in practica. Sper sa fie in regula.

Multam!

Link spre comentariu

incepe din ce in ce mai mult sa ma mire anumite subiecte dezbatute pe forum.....acesta fiind unul dintre ele....

crezi ca troliul va trage mai usor pe fanta de metal...mai bine decat trage prin role?.....cablul de otel?

sau traiesti cu iluzia ca in teren iti poti alege cu usurinta unghiul de tragere?

intreb si eu...

Link spre comentariu

Vizitator mao

Daca aveam cablu de otel la Cupa GTC 2012, acum nu mai scriam acest post... S-a rupt plasma si ma plesnit exact peste ochi, noroc ca aveam ochelari de protectie si m-am ales doar cu niste zgarieturi si o sperietura.

Link spre comentariu

Daca aveam cablu de otel la Cupa GTC 2012, acum nu mai scriam acest post... S-a rupt plasma si ma plesnit exact peste ochi, noroc ca aveam ochelari de protectie si m-am ales doar cu niste zgarieturi si o sperietura.

@mao,se intampla asta si daca aveai o greutate pentru cablul de troliere?

http://i1279.photobucket.com/albums/y535/nomadlogistic/greutate_cablu_troliu_zps47898cf4.jpg

Life's Too Short To Drive Boring Cars
Link spre comentariu

parerea mea este ca la cablu de otel, rolele sunt alegerea perfecta,nici o fanta nu va rezista si plus ca si cablu de otel va avea de suferit serios dupa cateva trolieri.La plasma se preteaza fanta dar si aia sa fie din crom si lustruita foarte bine.

Gandestete la fenomenul de frecare dintre 2 metale fara lubrifiere,in unele posturi se face asemanare frecarii intre cablu si fanta cu frecarea dintre segmenti si camasa,dar nu se aminteste si de ungerea care o are segmentul,iar frecarea dintre cablu si fanta se face fara lubrifiereiar ca si bonus troliu va trage si mai greu cu atata frecare necontrolata

tractari auto profi cu o vechime de peste 18 ani

tel 0744621055

Link spre comentariu

No... dezbatem si noi... :grin:

Eu plec de la premiza ca daca tot le-a inventat cineva, de exemplu WARN, or fi bune si fantele astea la ceva. Eu nu vreau sa sustin ca e mai buna fanta decat rolele, ci in cazul meu, daca pun troliul in bara originala si vreau sa ramana discret, fanta serveste mai bine acestui scop. Iar pentru trolieri ocazionale ar trebui sa faca fata fanta aia. Sincer, as testa varianta asta, si daca voi observa ca treaba nu merge ca lumea, pun rolele si gata.

Dar mai am timp sa ma hotarasc "definitiv" pana strang banii de troliu, asa ca mai astept pareri. In special de la cine foloseste sau a folosit fanta la cablul de otel.

Multam.

Link spre comentariu

Cu vreo doua saptamani in urma ne-am incapatanat sa urcam o Toyota pe unde abia am urcat cu picioarele (mai mult in patru labe), drept urmare am rupt cablul troliului de cel putin 5-6 ori pana nu am mai avut ce sa rupem (a ramas de cativa metri). Cand a pocnit prima data m-am cam speriat pentru ca eram la vreo 3 metri de el si am vazut si citit ce se poate intampla. A doua oara la fel, a treia la fel pana cand am inceput sa urmaresc ce se intampla cand se rupe (deja devenise ceva normal-urca masina 3-4 metri si se rupea cablul). Pur si simplu nu se intampla nimic spectaculos. Cablul se rupea si cadea (cam ondulat) dar fara sa loveasca masina/copaci sau ce mai era pe langa el. Cablul era foarte subtire (8) si distanta dintre masina si punctul de ancorare mica (10-15 metri). Am cam rams surprins de rezultatul acestui experiment deoarece ma asteptam sa fie mult mai periculos. Acum nu stiu daca as avea curaj sa stau langa un cablu de 12 (cum am eu, de exemplu) intins la 20 -25 de metri unde elasticitatea ar fi mult mai mare.

"Majoritatea oamenilor se tem atat de mult sa piarda ceva

incat toata viata au grija sa nu aiba ce sa piarda."

Link spre comentariu

Vizitator mao

Noi avem pe masina de concurs cablu de otel si fanta, dar din ce ii fanta nu as putea sa-ti spun. Nu prea troliem cu spatele, dar si cand o facem se produc niste sunete de te ia groaza. Nu prea stau prin preajma.

Link spre comentariu

Vizitator mao

@mao,se intampla asta si daca aveai o greutate pentru cablul de troliere?

http://i1279.photobucket.com/albums/y535/nomadlogistic/greutate_cablu_troliu_zps47898cf4.jpg

Nu as ptea sa-ti spun daca ajuta sau nu. Ideea este ca plasma fiind mai usoara prtobabil greutatea o tragea in jos. Cablul de otel daca se rupe, cred ca nu simte greutatea foarte mult.

Link spre comentariu

crezi ca troliul va trage mai usor pe fanta de metal...mai bine decat trage prin role?.....cablul de otel?

sau traiesti cu iluzia ca in teren iti poti alege cu usurinta unghiul de tragere?

intreb si eu...

Nici vorba ca rolele sînt mai bune decît fanta (dpdv al frecarii), dar omul are motivele lui sa înlocuiasca rolele cu fanta (asta nu o discut) si în acest caz fonta e mai buna decît otelul (adica dintre doua rele, fonta e raul mai mic :grin:).

Referitor la unghi, e si acolo cu "cîntec". Cu cît e mai mare unghiul cu atît ai sanse mai mari sa rupi cablul, asta pt. ca rola ar trebui sa aiba cel putin 10x diametrul cablului (asa zic normele), ceea ce înseamna ca la un cablu de 10mm, rolele sa fie de min. 100mm. Asa ca daca ai ghinion sa trebuiasca sa troliezi "dupa colt" si e sa se rupa cablul, nu prea o sa fie diferenta daca ai role sau fanta, datorita diametrului prea mic al rolei, respectiv al fantei. De aceea optimal e sa poti corecta unghiul cu un scripete.

FALS:

CORECT:

Link spre comentariu

Vizitator mao

Cu vreo doua saptamani in urma ne-am incapatanat sa urcam o Toyota pe unde abia am urcat cu picioarele (mai mult in patru labe), drept urmare am rupt cablul troliului de cel putin 5-6 ori pana nu am mai avut ce sa rupem (a ramas de cativa metri). Cand a pocnit prima data m-am cam speriat pentru ca eram la vreo 3 metri de el si am vazut si citit ce se poate intampla. A doua oara la fel, a treia la fel pana cand am inceput sa urmaresc ce se intampla cand se rupe (deja devenise ceva normal-urca masina 3-4 metri si se rupea cablul). Pur si simplu nu se intampla nimic spectaculos. Cablul se rupea si cadea (cam ondulat) dar fara sa loveasca masina/copaci sau ce mai era pe langa el. Cablul era foarte subtire (8) si distanta dintre masina si punctul de ancorare mica (10-15 metri). Am cam rams surprins de rezultatul acestui experiment deoarece ma asteptam sa fie mult mai periculos. Acum nu stiu daca as avea curaj sa stau langa un cablu de 12 (cum am eu, de exemplu) intins la 20 -25 de metri unde elasticitatea ar fi mult mai mare.

NU stiu ce cablu a-ti folosit voi, dar eu am rupt odata cablul cu care vine troliul horn. Nu mai stiu sigur ce model era. Parca de vreo 5 tone si ceva. Cert este ca ma troliam si copacul de care m-am legat era undeva intre niste boscheti. Cand s-a rupt cablul l-am vazut, a plecat ca din pusca si a retezat cam tot ce era in calea lui. S-a rupt chiar de la role. Eu nu sunt adeptul cablului de otel. Dupa ce se useaza putin iti trebuie niste manusi de foarte buna calitate ca sa nu-ti intre sarme in mana...

Link spre comentariu

Aveam si eu o intrebare fanta/role. Poate putin offtopic dar trebuie sa ma lamuresc. La troliu cu sufa de otel se poate folosi si fanta? Care sunt avantajele/riscurile vizavi de role pentru sufa de otel cu fanta?

Editat de Astral

Suzuki Vitara '92 1.6 8V metaltop putin gadilata,

Aprilia Pegaso '97 plus inca ceva utilaje de sosea

Jeep Cherokee 2001 4.0 automatic + GPL sevential putin gadilata

Link spre comentariu

Aveam si eu o intrebare fanta/role. Poate putin offtopic dar trebuie sa ma lamuresc. La troliu cu sufa de otel se poate folosi si fanta? Care sunt avantajele/riscurile vizavi de role pentru sufa de otel cu fanta?

No offence, dar tu ai citit postarile de pana acum de pe acest topic ...?

Nu de alta, dar chiar asta este tema topicului si fix cu aceleasi intrebari a inceput si @Optimus si apoi au aparut destule raspunsuri edificatoare......

Link spre comentariu

No offence, dar tu ai citit postarile de pana acum de pe acest topic ...?

Nu de alta, dar chiar asta este tema topicului si fix cu aceleasi intrebari a inceput si @Optimus si apoi au aparut destule raspunsuri edificatoare......

Ai dreptate Astral, acum am apucat sa parcurg tot topicul dar intrebarea care ramane este: a folosit careva fanta cu cablu sa ne spune si noua impresii?

A doua intrebare ar fi una mai diferita si anume de montare a rolelor pentru cablu. Sa incep cu o explicatie - pe masina mea un Cherokee nu am prea mult loc unde sa "pitesc" troliul. Plus ca troliul care l-am luat warn x8000i are partea electrica integrata in partea de sus a troliului deci este destul de inalt dar il pot pune oarecum in fata raditorului/grilei direct fiind destul de ingust 14cm. Deci nu ar iesi mult in afara sa strice mult unghiul de atac. Daca oun rolele in fata se mai adauga ince vreo 12cm cel putin deci se termina cu unghiul de atac bun. O solutie care o vad eu este asezarea rolelor sub troliu. Intrebarea era se poate aseza sub troliu si sa iasa direct cablu din troliu pe sub el dar la un unghi destul de mare cum este in prima imagine sau e mai ok cu un tambur pe care sa treaca cablul de troliu si sa intre apoi drept in role? Sau nu merge pus sub troliu deloc?troliu.JPG.12e668fe8c871d141f85165f72e060f9.JPG

Suzuki Vitara '92 1.6 8V metaltop putin gadilata,

Aprilia Pegaso '97 plus inca ceva utilaje de sosea

Jeep Cherokee 2001 4.0 automatic + GPL sevential putin gadilata

Link spre comentariu

Nici una din situatii nu reprezinta un mod corect de montare a troliului-fantei/rolelor! In plus, daca te uiti mai atent, montarea fantei/rolelor sub nivelul troliului iti micsoreaza drastic unghiul de atac:wink:

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare