Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

alegere janta in functie de latimea anvelopei

opinion

Postări Recomandate

Salutare

Posibil sa mai fi fos discutii pe tema asta dar ceea ce am gasit nu m-a multumit pe deplin. In curand imi voi achizitiona gume 33x12.5x15 (sau 16 da alea am vazut ca sunt mai greu de gasit) pentrul patrolul meu.

Problema: ce jante se impaca mai bine cu gumele astea? Am de ales intre:

latime diametru et

10'' 15'' -44

8'' 15'' -30

10'' 16'' -30

8'' 16'' -25

Masina se vrea a fi pregatita pentru expeditie - nu sunt fan noroiala - deci fortarile care ar putea duce la dejantari sunt mai reduse la numar.

Multam de sfaturi

Too much of a good thing can be wonderful.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: alegere janta in functie de latimea anvelopei

Pe 12.5 anvelope eu cred ca jantele de 10J sunt cele mai potrivite.

Daca nu o bagi prin prea multe chestii (sa necesite sprijinirea pe lateral a masinii) eu zic sa legi jante cu et -30 ...e suficient.

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

De ET negativ ai nevoie in functie de cat ai ridicat masina. Adica trebuie sa o latesti cat o ridici...

De ce esti asa de sigur ca dimensiunea data de tine este cea mai potrivita?

Partea cu 33-ul o inteleg, nu vrei sa decupezi din aripi ca sa intre mai mari, desi nu sunt convins ca 33-urile nu vor freca la flectari mai serioase.

12.5 - aici nu inteleg cum ai ales (desi si eu am 12.5 latime la anvelope).

Pe 16 cred ca este totusi un pic mai bine, in special la jante cu ET negativ, este spatiu suficient intre janta-etrier-disc ca sa nu iti ramana pe acolo noroi intarit.

Sunt foarte curios ce vei lua pana la urma...:grin:

Link spre comentariu

Pai poate nu m-am facut eu bine inteles din prima. Alegerea la caucioace e clara 33x12.5x15 sau 33x12.5x16 din simplu motiv ca asa merg oficial. Problema mea de fapt e legata de latimea jentii: ce sa aleg 8'' sau 10''. Dane poate imi spui pe ce jenti erau 33''-urile pe care le-ai avut. Si tot asa poate mai au si alti colegi gume de dimensiuinile mentionate si imi spun pe jenti le-au montat.

Ca si referinte am citit pe undeva urmatoarele:

- ca s-ar monta greu gumele 12,5 pe jante de 10 si ar fi risc de dejantare la offroad

- diferenta dintre latimea cauciucului si cea a jentii tre sa fie maxim 3'' si atunci 12.5 cu 10 ar fi ok

Mersi

Link spre comentariu

Anvelopele pe 33 erau pe jante 8j pe 16 cu ET-25.

Acum 35/12.5/15 am pe jante de 10j.

In talon la Patrol pot fi trecute si anvelope mai inguste decat 12.5...respectiv 255/85R15 sau 255/85R16 (am eu trecute in talon) ceea ce corespunde unei latimi de 10 in loc de 12,5.

E adevarat ca cele late arata mai bine.

Mie insa nu imi este clar (inca) daca in majoritatea situatiilor te avantajeaza o anvelopa mai lata sau una mai ingusta.

Poate ne lamureste cineva cu experienta...:tk

Link spre comentariu

e prea lata janta de 10", sunt pe aici cativa colegi de suferinta destul de versati in ale offroadului care folosesc jante 5.5j -6j pe anvelope 10.5-11.5" fara nici o problema, din contra ai numai avantaje, nu ai sa dejatezi in veci(beadlock-ul saracului), janta usoara... pt anvelopa de 12.5" eu ti-as recomanda niste jante 7j, eu asa as proceda

Link spre comentariu

Asa e Dan

Problema e ca astea sunt cele mai mari marimi care le am trecute si vreau sa fiu si "street legal". Celelalte marimi care le am sunt <= cu echivalentul a 32''.

@silus: asa e dar alegerea poate fi facuta intre 8 si 10, probabil ca in final voi merge pe 8

Editat de opinion
Link spre comentariu

Si eu am 33-uri cu 12,5 pe jante de 8J si stau foarte bine. Nu am avut niciodata probleme. Nu m-as incumeta ca sa le pun pe jante mai late.

35'-urile in schimb arata foarte bine pe jante de 10J. :grin:

Link spre comentariu

ca sa vedem in fata ochilor datele problemei, am mizgalit rapid o schita:

roata_1.thumb.jpg.2012b5c48a88d2fd59f4d64060ae3379.jpg

si eu zic ca o janta mai ingusta, ofera siguranta in plus la dejantare, cum zice @silus e si mai usoara janta, ai si confort sporit (indirect) fiindca poti merge cu presiune mai scazuta fara frica de dejantare...a dreaq dejantarea asta... :2dr

Editat de l_stoian79

"Explore.Dream.Discover."-Mark Twain

cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1

"my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana

Link spre comentariu

Deci eu am cea mai proasta combinatie guma ingusta 195/80/15 pe janta lata 7J.Sa caut niste table de 5J.

Dacia Duster 4x4

Daihatsu Feroza ''Facocerul gurmand'' 1.6 16V.

Link spre comentariu

Nici macar dupa ce am vazut desenul lui Liviu nu inteleg de ce o janta mai ingusta ar dejanta mai greu decat una lata. Poate imi explica si mie cineva. Multumesc!

Link spre comentariu

Cand vorbim de dejantare ne referim la situatia in care suntem nevoiti sa rulam cu presiuni mici in pneuri (lipsa de aderenta, inclinari etc).Spre exemplu colegii cu samuraie si simex 215-235/75/15 cu 5.5J sau 6j au placerea de a merge uneori cu 0.8 atmosfere in pneuri si nu dejanteaza pentru ca janta este ingusta si guma sta fortat pe ea.Pe o janta lata o guma mica cu presiune mica are tendinta de a se ''strange'' si departa de janta.Sper ca m-am facut inteles.

Dacia Duster 4x4

Link spre comentariu

Deci eu am cea mai proasta combinatie guma ingusta 195/80/15 pe janta lata 7J.Sa caut niste table de 5J.

nu tocmai ceea mai fericita combinatie, astazi am montat un silverstone extreme 31 10.5 15 pe niste jante de samurai 5.5j dau f bine si nu par in nici un fel strangulate de jante iar cireasa de pe tort, am pierdut 4kg pe roata deci tu cam cari kg in plus pe roti mai mult decat degeaba, iar riscul sa dejantezi este mult mult mai mare, nu ai sa poti sa mergi niciodata cu mai putin de 1atm in roti.

Link spre comentariu

@opinion

Si eu am avut 33X12,5X15 puse pe J8 ET-30 si au functionat perfect.In consecinta, si eu iti recomand calduros J8, iar daca vrei ET mai mare, intoarce niste jante. Pe langa ca ai dejanta mai greu, vei mai avea si o balonare mai mare, care iti mai "ascunde' janta si o fereste de bolovani.

Succes.

"Destinul alearga dupa noi ca un nebun cu briciul in mana" A. Tarkovski

Nissan Patrol GR Y60 4.2, Nissan Patrol GR Y60 2.8 (deja de piese), Toyota Avensis 2.2D-CAT 177CP

Link spre comentariu

@silus mersi sunt pe lista tablele de 5.5 J nu stiu daca se gasesc si de de 5J sau ce japoneza ar avea 5J din fabrica.Pe guma mea ar fi perfecte.Masina din fabrica are 6J.

Dacia Duster 4x4

Link spre comentariu

@silus mersi sunt pe lista tablele de 5.5 J nu stiu daca se gasesc si de de 5J sau ce japoneza ar avea 5J din fabrica.Pe guma mea ar fi perfecte.Masina din fabrica are 6J.

ia cu incredere orice table stock de samurai, jimny, vitara...... sunt 5j si ti se potrivesc :wink:

Samurai '88 - in (vesnice) pregatiri :grin:
Link spre comentariu

Mersi.Am gasit pe 6J la un pret foarte bun dar parca as vrea 5.5 hhmm.

Editat de Caphonne

Dacia Duster 4x4

Link spre comentariu

Adi-poti sa pui 255/85/16 sau 285/75/16 ca alea le aveti pe talon/CI.

Daca nu vrei sa tai alea de 285 nu o sa iti intre.

Asa cuma zis Dan mai bine pune pe 16 sa ai loc pt etrier.

VW Typ 3, 1966

LR Go Beyond Tough Phone IP68

http://www.lroc.ro

Link spre comentariu

Da Nick dar nu am nici una din dimensiuni in carte, alegerea va fi 33*12.5/15(16) - alea pe 15 se gasesc mai usor in oferte decat cele de 16. Mai putin :grin:

Link spre comentariu

• 8 luni mai târziu...

Adi-poti sa pui 255/85/16 sau 285/75/16 ca alea le aveti pe talon/CI.

Asa cuma zis Dan mai bine pune pe 16 sa ai loc pt etrier.[/quote

perfect deacord, mai ales ca 285/75/16 = 33/11/16 merg de vis pe jante 7'' sau maxim 8''

Editat de low gear

G 300GD W460 short - for sale

G 300TD W463 long - for rides

KTM 525 EXC - sold

Link spre comentariu

• 2 luni mai târziu...

Daca 12.5 merg pe jante de 7 sau 8j atunci 33/13.5/16 merg montate pe jante de 8j ?? Am achizitionat 4 Mudzilla 33/13.5/17 (uzate) dar am jantele de 8j si nu stiu daca vor intra sau nu! :grin:

Multumesc

Nissan Patrol Y61 3.0 auto *gamedog*

"A journey of a thousand miles begins with a broken fan belt and a flat tire." :dr2

Link spre comentariu

• 2 ani mai târziu...

33x10.5x15 (Maxxis CST / profil Simex) merg ok pe jante 5.5J (stock Samurai, intoarse)?

ex-Iulika0069
Link spre comentariu

No ... ar trebui macar jante de 6,5 " ... dar pana nu incerci , nu stii ... S-au mai vazut si Ziarelli Forest Brutale de 12,5" puse pe jante de 6,5" si s-au tot tavalit asa niste ani , fara probleme , pana s-au dus gumele ...

Editat de Astral

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

Bai , potoliti-va cu aberatiile ..

Regula este ca janta sa fie cu aprox 2" mai mica decat latimea benzii de rulare a anvelopei

Deci la anvelopa de 12,5" latime se foloseste janta de J10

La anvelopa de 10,5" latime se foloseste janta de J8

E regula de aur a rulajului pe sosea si nu numai

In offroad , datorita temerii dejantarii, cetatenii folosesc aberant metoda jantei inguste , chipurile pt ca ar inlocui bedlock-ul . Nu e asa , directia devine piftie , la trecerea pe langa busteni tot va dejanta ...beadlock-ul e sfant si cu totul altceva ..

ing. Luigi PIRSU

www.nissan4x4.ro

service si tunning NISSAN

Facebook PAGE: NISSAN4x4 SERVICE

Link spre comentariu

Regula asta de aur trebuie comunicata si Nissan , cam tarzior dar mai bine decat deloc ... ei sunt prostii de au echipat jdemii de masini cu gume 31x10,5 pe jante de 7". In mod ciudat , au mers masinile alea asa pana acum ...

Editat de cos

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare