Kibitz Postat Mai 27, 2013 Partajează Postat Mai 27, 2013 Salut, Am gasit asta pe net: http://www.yankodesign.com/2013/05/21/lumigrids-while-cycling/ Oare, la o scara mai mare, s-ar putea folosi in off-road noaptea? Exceptand cazul in care ai proiectoare serioase... Daca ma gandesc mai bine, cred, totusi ca proiectoarele ar ajuta mai mult. aka v1tara aka Sorin (__\≡≡≡$≡≡≡/__) Vitara 1.6 16v [__]\≡≡≡\≡Ө≡/≡≡≡/__] Patrol Y61 2.8 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
l_stoian79 Postat Mai 27, 2013 Partajează Postat Mai 27, 2013 (editat) Re: Lumigrids - ar merge noaptea in off-road? parerea mea e ca ptr vederea umana nu sunt de ajutor...schimbarile de pattern sunt prea rapide (da pe asfalt si pe langa borduri mai merge, dar in teren unde ai 'jde mii de pietre si gropi si tufe si cioate sunt prea mult surse de "deformare" a patternului). pe langa asta vederea umana se bazeaza pe mai multe informatii decat pe un grid proiectat undeva in fata...cand conduci te uiti inainte, anticipezi ce obstacol va veni, te uiti stanga dreapta...ai nevoie de informatiile astea ptr a te orienta in spatiu, pentru ca, creierul sa "deseneze" lumea in care te misti. Privind doar la gridul ala te vei dezorienta rapid, ptr orientare ai nevoie de lumina ca sa vezi mai departe... lumina puternica (necesara ptr orientare) se bate cap in cap cu gridul asta, adica daca lumina e prea puternica nu vei mai distinge gridul.... gridul acesta este util ptr "machine vision", ptr roboti autonomi si alte sisteme similare, care practic trebuie sa-si "compuna" lumea in care se deplaseaza...gridul asta ar simplifica treaba "recunoasterii" terenului, fiindca o astfel de grila ar permite calcularea mai rapida a obstacolelor sau a mediului inconjurator.... practic sistemul de calcul nu trebuie sa analizeze toate detaliile furnizate de o camera video, ci doar detaliile "vazute" in patternul respectiv, restul imaginii putand fi ignorate, deci volumul de date procesate se reduce semnificativ-> creste viteza de reactie... ca idee, un astfel de sistem este folosit de blitzurile foto (alea externe, nu cele din camera foto): au niste diode LED IR sau oricum un rosu indepartat din spectru, cu care proiecteaza o grila (mai mica decat ce fac astia aici)...noi nu sesizam grila aia, sau e foarte foarte slaba, in schimb senzorul foto o vede foarte bine, si asta permite o focalizare foarte rapida chiar s in in conditii de intuneric total, plus ca grila asta e folosita ptr calcularea distantei pana la subiectul vizat, in functie de aceasta distanta se ajusteaza puterea blitzului sau alti parametri ai expunerii.... ptr offroad mai degraba as adapta o sursa UV de mare putere care ar scoate in evidenta anumite detalii ...e ca in discoteca cand se aprind becurile alea violet intense si ti se vede galbeneatza de pe dinti sau jegul de pe blugi :grin: (banuiesc ca o parte din noi au umblat prin discotecile de la sat, si stiu despre ce vorbesc :ha: ) ... sau sistem video cu infrarosii 1-2 proiectoare cu LED IR care sa "lumineze" in fata, si o camera video pusa in spatele parbrizului (in zona de acoperire a stergatoarelor undeva) care sa redea pe un mic ecran imaginea in IR (camere video normale de supraveghere sunt destul de sensibile la lumina IR, asa ca orice camera penala ar face treaba... raman doar proiectoarele IR de construit/cumparat/etc)..... cu sistem de asta IR poti conduce si cu becurile stinse la masina, noaptea prin padure :grin: sau pe ceata super densa, sau fum, etc... sper s anu citeasca chestia asta ceva braconieri.... sistemul asta cu IR e folosit impreuna cu tehnologia HUD (Head Up Display) ptr a proiecta pe parbriz sau pe un ecran mic in fata soferului detalii suplimentare in conditii atmosferice mai grele, dar o dam in SF-uri...e vorba de masini scumpe rau....sau de avioane:wink: Editat Mai 27, 2013 de l_stoian79 2 "Explore.Dream.Discover."-Mark Twain cele mai bune lucruri din viata mea: http://picasaweb.google.com/olivia.iris.stoian :n1 "my precioussssss" :jp1: http://picasaweb.google.com/stoian.l.m :bannana Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Kibitz Postat Mai 28, 2013 Autor Partajează Postat Mai 28, 2013 Re: Lumigrids - ar merge noaptea in off-road? Excelent explicat! (As mai fi dat o steluta la reputatie dar nu ma lasa, ca deja am votat recent povestea ta din firul cu Toyotu'.) Ceva banuieli aveam si eu ca nu prea se prteteaza dar am zis ca sa intreb, sa mai aflu pareri. Faina ideea cu lampa UV! Nu am vazut, insa niciuna inafara "discotecilor" si a unor masini de taximetristi :grin:, deci nu stiu ce detalii apar "in natura". :h5 Sorin. aka v1tara aka Sorin (__\≡≡≡$≡≡≡/__) Vitara 1.6 16v [__]\≡≡≡\≡Ө≡/≡≡≡/__] Patrol Y61 2.8 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
cos Postat Mai 28, 2013 Partajează Postat Mai 28, 2013 Re: Lumigrids - ar merge noaptea in off-road? Lampa UV ar fi cam nasol pentru ...tot ....IR insa , fara probleme ... ... sa fim corecti pana la capat ! Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul ! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate