Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

motor mai mic vs autoutilitara

sacal

Postări Recomandate

vad ca sunt multe masini de 3000cmc dar si 3500 inscrise ca autoutlilitare si deci cu un impozit mult mai mic.

cine vinde o astfel de masina mentioneaza faptul ca e trecuta ca autoutilitara la capitolul avantaje.

exista si dezavantaje?

in afara de faptul ca trebuie facut itp-ul in fiecare an.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: motor mai mic vs autoutilitara

La un motor de 3000 cc ca autoturism impozitul, cel putin in Baia Mare este de aproape 2.200 de lei

Pentru asigurare am platit 680 de lei/an

Cat ar fi oare asigurarea pt utilitare?

Link spre comentariu

La motor pana in 3000cc, daca pui la socoteala si costul transformarii in autoutilitara, nu mai e mare smecherie. Amortizezi banii in 2-3 ani. De-aia pretul autoutilitarelor este putin mai mare, in general. Daca motorul este peste 3000cc, atunci clar ca merita sa fie autoutilitara, iesi in castig oricum ai socoti, impozitul la astea fiind aberant.

Sub 2500cc nu merita facuta/cumparata autoutilitara, iesi mai scump per total.

Link spre comentariu

Caz concret cu autoutilitara, 2499cm3:

- taxa prima inmatriculare ~1198 RON (Euro 3)

- impozit ~ 400 ron/an

- rovigneta ~ 420 de ron

- asigurare ~ 980 ron/an la astra

Impozit + rovigneta este mai ieftin decat ar fi fost la autoturism numai impozitul (impozit autoturism 2.5 litri undeva la 900-1000 ron).

Asigurare pe autoutilitara 2.5l 980 ron/an. Daca era incadrata autoturism(vorbesc de masina mea), asigurarea ar fi fost 2000 de ron/an. (calculata tot de cei care mi-au facut asigurarea la masina, cu aceleasi date).

In cazul meu, este mai convenabil autoutilitara. Oricum mi-au zis ca de la anul platesc aproape la jumatate, deoarece intru in alta categorie, pentru ca trec de 30 de ani.

Dezavantaje:

- ITP anual

- Nu stii ce legi mai da astia pentru autoutilitare.

Masina a venit deja transformata in autoutilitara, initial a fost cu 7 locuri, acum e cu 5. Pentru mine, asta nu este un dezavantaj, am mai mult loc de carat bagaje.

Link spre comentariu

Caz concret la autoturism 2477cc:

- impozit : 760 lei (persoana fizica)

- rovigneta 1 an : 122,5 lei

- asigurare 1 an : 956 lei

Total: 1838,5 lei

Total @ rdk84: 1800 lei, dar cu aproximari la preturi.

Plus 2 ITP-uri pe an = bani + timp.

Sigur nu vei plati asigurarea "aproape la jumatate" la anul. :)

Eu stiam ca asigurarea la autoutilitare este mai scumpa decat la autoturisme, dar poate gresesc.

De aia zic, ca pana in 2500cc nu merita facuta autoutilitara, daca nu o gasesti deja gata facuta cand o cumperi. Daca mai si platesti tu transformarea in autoutilitara, iesi pe minus.

Pana in 3000cc la fel, daca nu e gata facuta autoutilitara si sa o iei la un pret bun, 1-2 ani esti pe minus daca o faci tu.

Doar peste 3000cc merita chiar sa bagi bani sa o faci autoutilitara, castigi oricum, si imediat, dar mai ales pe termen lung.

Link spre comentariu

pe mine cel mai mult ma sperie partea cu autoritatile care oricand se pot trezi ca schimba (mereu in rau) taxele si costurile pentru autoutilitare.

caz concret: anul trecut am platit 200 ron pe impozit la lexus, fiind hibrid. anul asta, fara sa anunte pe nimeni s-au trezit ca e momentul sa scoata reducerea pt hibride. asadar am platit 45 milioane, cu tot cu reducerea de 5% pt platit pana in martie.

oricum, eu ma refeream la achizitia unei masini care deja este trecuta pe autoutilitara, motor peste 2,5.

Link spre comentariu

Ca sa vezi tot pentru autoturism Pajero Sport 2477cc "jecmaneala locala"

- impozit auto 952 lei (persoana fizica si eu!)

in rest

- rovigneta (de 4 luni merg pe "coclauri" dar inevitabil va fi si taxa asta) = 128 lei

- asigurare 6 luni = 310 lei (pana la iarna)

Ma batea gandul sa o trec in "autoutilitara", dar mai mult pentru faptul ca guvernul ( cu g mic! fiindca nu e parolist) vrea la revanzare dublu valorii de piata a autoturismului! ... dar cum m-am "indragostit" de "fieratanie" momentan nu merita transformarea... si poate o pica si taxa de mediu pana atunci , desi slabe sperante sunt!

Editat de CarDriver
Link spre comentariu

@ CarDriver: Ca sa nu fi asa suparat, aia 760 lei au fost pe declaratia de impunere in 2012. Pe 2013 nu stiu cat s-a platit, dar nu cred ca au crescut impozitele.

Vorba unui amic de-al meu: "vrei sa scapi de problemele cu militia, traficul, accidentele, atunci renunta la permisul auto". Extrapoland, daca vreti sa scapati de impozite, renuntati la posesia oricaror bunuri.

Dar surpriza! Credeati ca veti scapa?! Gresit! Statul va gasi alte motive pentru care sa te taxeze! :wink:

Link spre comentariu

Alta varianta ar fi inlocuirea cu un alt motor mai mic care a fost pe aceiasi tip de masina si reomologarea care costa la RAR numai 350 ron daca exista precedent. La Daihatsu am citit ca exista varianta asta. La rocky exista masini care au pe carte si 2800 cc diesel si 1998 cc benzina. Asta face mare diferenta

Link spre comentariu

Caz concret la autoturism 2477cc:

- impozit : 760 lei (persoana fizica)

- rovigneta 1 an : 122,5 lei

- asigurare 1 an : 956 lei

Total: 1838,5 lei

Total @ rdk84: 1800 lei, dar cu aproximari la preturi.

Plus 2 ITP-uri pe an = bani + timp.

Sigur nu vei plati asigurarea "aproape la jumatate" la anul. :)

Eu stiam ca asigurarea la autoutilitare este mai scumpa decat la autoturisme, dar poate gresesc.

De aia zic, ca pana in 2500cc nu merita facuta autoutilitara, daca nu o gasesti deja gata facuta cand o cumperi. Daca mai si platesti tu transformarea in autoutilitara, iesi pe minus.

Pana in 3000cc la fel, daca nu e gata facuta autoutilitara si sa o iei la un pret bun, 1-2 ani esti pe minus daca o faci tu.

Doar peste 3000cc merita chiar sa bagi bani sa o faci autoutilitara, castigi oricum, si imediat, dar mai ales pe termen lung.

Din ce am inteles eu, la autoutilitare nu se calculeaza in functie de capacitate motor, ci in functie de categorie (<=3500kg, >3500kg) si in functie de varsta conducatorului auto, de vechimea permisului auto,etc. La autoutilitare cica sunt praguri de varsta (pana la 30 de ani, peste 30 de ani). Fratele meu a platit la Sprinter de 2.2 CDI vreo 500 de ron asigurarea pe un an, avand un pic peste 30 de ani. Eu dublu ca n-am inca 30 de ani. Iar chestia cum ca la anul platesc la jumnatate mi s-a comunicat din 2 parti (unul un prieten care se ocupa cu asigurari). La un alt autoturism am platit asigurarea 270 de ron pe an, iar alta persoana, la aceeasi masina, tot acelasi motor, a platit ~900 ron pe an. Anul asta au schimbat modul de calculare al asigurarilor, asa ca el nu se mai "pupa" la aceeasi masina, aceeasi motorizare. Pentru asigurare, cel mai bine te interesezi personal. Autoutilitara este inscrisa pe persoana fizica.

am auzit si eu ca la autoutilitare s-a introdus obligativitatea ITP anual. stie cineva mai avizat ca mine daca este adevarat?

Da, asa este, am zis in postul 5. Stiu de la masina mea si a fratelui meu, ambele au ITP-urile anual.

Editat de rdk84
Link spre comentariu

Inainte sa schimbi motorul poti legal sa ceri la RAR ce motoare s-au mai pus pe modelul respectiv de masina. Au baza de date dar nu vor sa te serveasca.

Link spre comentariu

... la autoutilitare nu se calculeaza in functie de capacitate motor, ci in functie de categorie (<=3500kg, >3500kg) si in functie de varsta conducatorului auto, de vechimea permisului auto,etc.

Tot ce e posibil, nu cunosc in detaliu. Dar chiar daca reduci vreo 400 lei din asigurare, totusi mai adaugi un ITP in plus, deci tot nu e mare economie. Daca ramai si in 2 locuri (legale) din cauza transformarii, iar nu e convenabil.

Asta nu inseamna ca nu sunt de acord cu transformarea unui 2.5 in autoutilitara, doar subliniez ca financiar nu e nici o smecherie, si mai esti si expus oricarei posibile noi inventii a statului.

Link spre comentariu

Din ce am inteles eu, la autoutilitare nu se calculeaza in functie de capacitate motor, ci in functie de categorie (<=3500kg, >3500kg) si in functie de varsta conducatorului auto, de vechimea permisului auto,etc. La autoutilitare cica sunt praguri de varsta (pana la 30 de ani, peste 30 de ani). Autoutilitara este inscrisa pe persoana fizica.

La autoutilitare sunt doua faze: mma mai mare sau mai mica de 3500 kg si detinatorul, care poate fi persoana juridica sau persoana fizica. Pe persoana juridica din start taxa este mai mare, iar la persoana fizica intervine diferentierea pe varsta si istoricul accidentelor.

Indiferent de autovehicul, ca-i utilitar sau turism, la asigurarea obligatorie, pe persoana fizica se ia in calcul acel prag de varsta.

Rubicon 2.8
Link spre comentariu

Ca sa o transformi clar ca nu se merita pentru 2,5 litri. Investitia prea mare si pot aparea si surprize la RAR. Daca o cumperi direct autoutilitara din afara, se schimba situatia. Taxa de prima inmatriculare mai mica, impozit mai mic, asigurare mai mica (in cazul meu).

LE: http://www.sursazilei.ro/exclusiv/ministrul-dan-sova-modifica-tarifele-rovinietei-vezi-care-se-scumpesc-10072013.html

Categoria A

Autoturisme

7 zile – 3 euro

30 zile – 7 euro

90 zile – 13 euro

12 luni – 28 euro

Categoria B

Vehicule de transport marfă cu 0.0 t < MTMA ≤ 3.5 t

7 zile – 6 euro

30 zile – 16 euro

90 zile – 36 euro

12 luni – 96 euro

Categoria C

Vehicule de transport marfă cu 3,5 t < MTMA ≤ 7,5 t b) Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)

1 zi – 4 euro

7 zile – 20 de euro

30 zile – 52 euro

90 zile – 120 euro

12 luni – 320 euro

Categoria D

Vehicule de transport marfă cu 7,5 t < MTMA < 12,0 t b) Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)

1 zi – 7 euro

7 zile – 35 euro

30 zile – 91 euro

90 zile – 210 euro

12 luni – 560 euro

Categoria E

Vehicule de transport marfă cu MTMA ≥ 12,0t, cu maximum 3 axe (inclusiv)

1 zi – 9 euro

7 zile – 45 euro

30 zile – 117 euro

90 zile – 270 euro

12 luni – 720 euro

Categoria F

Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egal cu 12,0t, cu minimum 4 axe (inclusiv)

1 zi – 11 euro

7 zile – 55 euro

30 zile – 143 euro

90 zile – 375 euro

12 luni – 1.210 euro

Editat de rdk84
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare