hcampian Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 (editat) Se pare ca Pinin-urile astea vin in diverse versiuni de echipare in ceea ce priveste transmisia. Poate ar fi util sa incercam sa ne dam seama care modele cu ce vin echipate, mie mi-ar fi fost util sa gasesc asa ceva inainte de cumparare, norocul a facut sa nu iau teapa si sa iau unul echipat binisor. Astfel, in primul rand se pare ca exista 3 tipuri de sisteme de tractiune: - cele mai multe au sistemul Superselect, cu o maneta intre scaune cu 4 pozitii, 2H, 4H, 4HLc si 4LLc, corespunzatoare modurilor tractiune spate, tractiune 4x4 prin diferetialul central utilizabila in orice conditii, tractiune 4x4 cu diferentialul central blocat utilizabila doar pe drumuri alunecoase si off-road si ultimul fiind acelasi lucru dar cu un reductor cu un raport destul de slabut de 1.548 : 1 - exista unele cu tractiune integrala permanenta, cred ca functioneaza doar in modul 4H, nu au maneta intre scaune si nici afisajul de la Superselect de pe bord - mai sunt cele cu cutie automata, care nu stiu sincer ce moduri au, ar fi interesant de adaugat, au un buton de overboost si am impresia ca au si o pozitie L, prin reductor, ar fi interesant sa ne zica cine stie mai multe Apoi mai este problema diferentialelor cu care este echipata. Tot asa, se pare ca o mare parte sunt echipate pe spate cu un LSD, dar conform unor manuale tehnice pe care le-am vazut se pare ca nu toate au asa ceva. De asemenea, manualul din Australia primit de la colegul nostru Optimus arata niste cantitati de ulei mult mai mici in diferentiale decat manualul meu din Germania. In manualul australian la uleiuri de transmisie exista o rubrica speciala in care se specifica necesitatea unui ulei special pentru modelele cu LSD - eu n-am rubrica asta in manualul german si nu stiu ce sa zic, modelele scurte din Germania oare nu au LSD? Eu stiam ca toate cele scurte au LSD, doar din cele lungi sunt unele fara. Mai are cineva ceva informatii utile despre ce fel de transmisie e pe Pinin/IO in functie de model (scurt/lung), anul de fabricatie, de motorizare (1.8 MPI/GDI, 2.0 GDI si am vazut chiar si ceva 1.6) si in functie de zona geografica unde s-au vandut? Cred ca ar fi informatii utile unora care doresc sa isi ia un Pinin. Editat Iulie 24, 2013 de hcampian Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
alexei Postat Iulie 24, 2013 Partajează Postat Iulie 24, 2013 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... in manualul de service ar trebui sa fie trecute toate variantele de echipare, tipuri de cutii de transfer / dif-uri / etc. vezi pe aici http://www.gobookee.net/get_book.php?u=aHR0cDovL3d3dy40eDRicmFzaWwuY29tLmJyL2ZvcnVtL2F0dGFjaG1lbnRzL21pdHN1YmlzaGkvNzQwMzRkMTE3MTU5MDE5MC1tYW51YWwtZGUtbWFudXRlbmNhby1wYWplcm8tdHI0LXBpbmluLTAwLWdlbmVyYWwucGRmCldvcmtzaG9wIE1hbnVhbCBQYWplcm8gUGluaW4= Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
hcampian Postat Iulie 25, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2013 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Dupa indelungi si aspre cautari, teste si discutii pe un topic de la mecanica am aflat ce e cu LSD-ul de pe Pinin. E un LSD tip Torsen fara placi de frictiune care nu necesita ulei special, adica se pune cum scrie in cartea tehnica, SAE 80 sau 90 (respectiv 80W90) cu API GL-5. Nu m-am lamurit daca e pe toate sau sunt si fara. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
NICU007 Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 (editat) Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... - mai sunt cele cu cutie automata, care nu stiu sincer ce moduri au, ar fi interesant de adaugat, au un buton de overboost si am impresia ca au si o pozitie L, prin reductor, ar fi interesant sa ne zica cine stie mai multe. Salut, butonul este de overdrive off, iar in pozitia L cutia nu merge decat in treapta 1, cel putin la masina sotiei, reductor nu are, este 4x4 permanenta (motor 1,8 114 cp). Am vazut ca cele echipate cu motor GDI vin cu cutie de transfer superselect. Am cautat la achizitie intentionat sa nu fie GDI pentru ca am montat gpl pe ea si cei cu atelierele de montaj gpl se feresc ca dracu de tamaie de GDI-uri. Editat Iulie 25, 2013 de NICU007 ex. SUZUKI SAMURAI 1992 - little red car Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
hcampian Postat Iulie 25, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2013 (editat) Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Deci L ala nu face altceva decat sa tina masina in treapta 1? Ma gandeam ca activeaza o treapta mai redusa ca 1. Pana acum am descoperit ca la cele lungi au SuperSelect doar cele de 2.0, cele de 1.8 nu au. Nu stiu daca sunt de 2.0 fara. Cele automate pot fi si ele cu sau fara. Cele de 1.8 au 114 cp si nu par sa fie GDI. La cele scurte am vazut si acolo rar ceva 1.8 de 114 cp, tot fara SuperSelect. Cu LSD-urile n-am inteles nimic, care au si care nu. Manualul tehnic nu spune nimic, arata schemele atat pentru cele cu LSD cat si pentru cele fara. Motorul asta de 114 cp il vad pe masini mai noi. A fost scos GDI in ultimii ani oare din productie? Sau au scos si motorul de 114 ca o varianta mai ieftina si au pastrat si GDI? Ca la SuperSelect nu cred ca au renuntat, sistemul e inca in productie din cate stiu eu. Tehnic vorbind, cel de 114 e un motor pe benzina normal? Am vazut ca are aceiasi capacitate, 1834 cmc, cu GDI de 120 cp. Editat Iulie 25, 2013 de hcampian Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
laurr Postat Iulie 25, 2013 Partajează Postat Iulie 25, 2013 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Salut, butonul este de overdrive off, iar in pozitia L cutia nu merge decat in treapta 1, cel putin la masina sotiei, reductor nu are, este 4x4 permanenta (motor 1,8 114 cp). Am vazut ca cele echipate cu motor GDI vin cu cutie de transfer superselect. Am cautat la achizitie intentionat sa nu fie GDI pentru ca am montat gpl pe ea si cei cu atelierele de montaj gpl se feresc ca dracu de tamaie de GDI-uri. Mai bine sa se fereasca decat sa-ti zica "Ok, ok..da banii" si sa te trezesti cu injectoarele praf.Injectoarele Gdi sunt in capul pistonului. Se "racesc" cu benzina.Daca le-ai privat pe termen lung de benzina, sunt bune de aruncat.Cam asta este ideea. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
hcampian Postat Iulie 31, 2013 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2013 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Azi cu ocazia furtunilor si a noroiului imens ce s-a facut in jurul casei am reusit sa lamuresc si problema cu LSD-ul, daca e sau nu e. Am bagat masina intr-o groapa mare de noroi cu spatele din care nu aveam cum sa ies si am observat cum se comporta: ambele roti din spate derapau deodata, deci ma gandesc ca LSD-ul exista si functioneaza, ca altfel cred ca derapa doar una. :grin: Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
MihaiK Postat Iulie 31, 2013 Partajează Postat Iulie 31, 2013 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Azi cu ocazia furtunilor si a noroiului imens ce s-a facut in jurul casei am reusit sa lamuresc si problema cu LSD-ul, daca e sau nu e. Am bagat masina intr-o groapa mare de noroi cu spatele din care nu aveam cum sa ies si am observat cum se comporta: ambele roti din spate derapau deodata, deci ma gandesc ca LSD-ul exista si functioneaza, ca altfel cred ca derapa doar una. :grin: Am observat si eu asta la a mea, poate a fost doar o impresie desi nu cred, mentionez ca vedeam rotile in oglinda si mam uitat la ele pe rand la cate o talpa in balti unde ramaneam impotmolit si intradevar se roteau deodata cu aceeasi turatie. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
hcampian Postat August 1, 2013 Autor Partajează Postat August 1, 2013 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Ca sa fiu sigur, eu am pus-o pe nevasta-mea sa se uite si sa-mi spuna... N-am mai avut timp si deja s-a uscat pe jos, dar doream sa o pun pe ea la volan sa vad eu exact cum se comporta, daca se invart la fel sau diferit, etc... Asta e, la urmatoarea ploaie, cand naiba o fi aia.... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
CristiZ Postat Decembrie 29, 2013 Partajează Postat Decembrie 29, 2013 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Salut, M-ar interesa foarte mult sa aflu daca Pinul meu are sau nu LSD. Este din 2000, scurt, 1.8 gdi. Ma poate ajuta cineva sa dezleg enigma asta? Multumesc. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
raduflorean Postat Decembrie 29, 2013 Partajează Postat Decembrie 29, 2013 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Ridica spatele de tot si invarte o roata in fata, daca cealalta roata merge tot in fata ai lsd daca merge in spate nu ai :) Spor Radu Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
CristiZ Postat Decembrie 29, 2013 Partajează Postat Decembrie 29, 2013 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Am ridicat-o la o vulcanizare si daca invarteam incet o roata, cealalta se invartea in sens contrar. Maneta era pe 2H, poate trebuia sa fie in alta pozitie? Sau poate blocheaza la viteze mai mari? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
raduflorean Postat Decembrie 29, 2013 Partajează Postat Decembrie 29, 2013 (editat) Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Nu conteaza pozitia manetei, atunci nu ai lsd (: Ori nu functoineaza deloc. Editat Decembrie 29, 2013 de raduflorean Radu Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
hcampian Postat Decembrie 30, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2013 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Welcome to the club! Cum mai scrie pe aici, pe Pinin s-au instalat diferentiale Torsen care nu raspund la testul cu invartitul rotii (daca invarti o roata spate cu masina suspendata si ai LSD, cealalta ar trebui sa se roteasca in acelasi sens, daca se roteste invers e diferential normal), adica si la Torsen se invarte invers. Eu am incercat (cu 4x4 decuplat) sa plec cu o roata in noroi mare si a plecat, sa plec cu o roata suspendata si a plecat, am incercat pe pietris sa accelerez brusc si mi-a lasat doua urme frumoase identice, teoretic pare sa aiba, dar nu sunt sigur. Cred ca exista doua modalitati de a afla: 1. dupa seria sasiului, la reprezentanta (poate) 2. desfacut si vazut ce e in interior Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
CristiZ Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Multumesc de raspuns. Pai daca ai facut testul cu plecarea cu o roata spate suspendata si 4x4 decuplat... si a plecat... eu zic ca e foarte concludent. Am sa incerc si eu asta zilele astea si revim. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
hcampian Postat Decembrie 30, 2013 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2013 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Pleaca cu o roata in aer dar numai daca tragi frana de mana, Torsen transmite la roata cu aderenta rezistenta intampinata de roata care are aderenta mai mica inmultita cu un factor. Daca roata are rezistenta 0, transmite tot 0. Pentru ca un Torsen sa aiba efect in conditii de rezistenta 0 la roata care derapeaza trebuie folosita frana pentru a creea o oarecare rezistenta. Am inteles ca Hummer are tot Torsen pe punti si in instructiunile de folosire spune ca pentru a iesi din noroi mare trebuie apasata frana usor deodata cu acceleratia (H sunt automate). De exemplu am studiat problema cu o roata in noroi. Cand accelerezi, roata se invarte puternic in gol, iar cealalta roata pleaca usor de pe loc. Oricat de mare noroi am facut eu la roata aia, masina pleca cu roata ce era pe uscat. Am schimbat rotile intre ele si tot asa face. Apoi am intrat cu ambele roti din spate intr-o balta mare de noroi si i-am dat blana sa plec, intre timp am rugat pe cineva sa-mi spuna daca am plecat cu ambele roti deodata. Se pare ca da, ambele roti au lucrat. Pentru toate testele astea am folosit cauciucuri de asfalt roase, care nu mai au aproape nicio striatie, pentru ca sa fie derapajul cat mai puternic. 1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Ionut.Soptea Postat Ianuarie 1, 2014 Partajează Postat Ianuarie 1, 2014 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Ce spuneti voi aici nu prea pare sa fie LSD. Spre exemplu aici unde locuiesc eu strazile sunt foarte inguste si implicit aproape de fiecare data cand intersectezi alta masina trebuie sa iesi putin de pe asfalt cu rotile de pe dreapta. Eu am obs ca la plecare patineaza, dupa care muta automat cuplul si masina bruscheaza ca si cum ar reveni pe asfalt dar ea e inca pe iarba-noroi (deci.. gandesc eu ca muta tot cuplul pe roata cu aderenta adica partea stanga care inca e pe asfalt). Asa facea la mine si parerea mea e ca asa ar trebui sa mearga corect. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
mimi Postat Ianuarie 3, 2014 Partajează Postat Ianuarie 3, 2014 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... cu patinatul la fel in noroi sau zapada nu-ti dai seama ca aderenta e relativ aceeasi, poti verifica doar cu o roata cu aderenta si una suspendata...eu am incercat si nu prea a functionat, am incercat si cu frana de mana putin trasa si parca a incercat ceva dar nu mare lucru...deci nu prea ne ajuta...eu am 2.0GDi 4 usi. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
hcampian Postat Ianuarie 6, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2014 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... O sa rog odata la un service sa deschida diferentialul sa vedem ce e in interior. Oricum nici LSD-urile, clasice sau torsen/haldex, nu fac minuni, ca daca ar fi asa nu si-ar mai pune nimeni blocant. Cand o sa vad masina fara 4x4 blocata cu o roata in noroi o sa ma gandesc oricum ca n-are, momentan a iesit din noroi la toate testele, si am bagat-o cu o roata in niste balti serioase. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
CristiZ Postat Ianuarie 9, 2014 Partajează Postat Ianuarie 9, 2014 (editat) Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... M-am dumurit si eu cu LSD-ul de la Pinin. Am cumparat o punte cu tot cu LSD de la dezmembrari crezand ca Pinin-ul meu nu are asa ceva si cand am primit-o... am vazut eticheta cu LSD si pe masina mea. Asa ca am deschis diferentialul de pe puntea primita, am sa pun si ceva poze. Este clar un diferential cu alunecare limitata cum e aici: http://www.youtube.com/watch?v=1v6pq0orSGQ Dar atentie, la proba cu cricul nu blocheaza adica roata cealalta se invarte invers. Nici daca suspenzi masina cu 2 roti pe diagonala, aceasta nu pleaca. Ideea e fiecare roata de pe puntea spate trebuie sa aiba ceva aderenta ca LSD-ul sa functioneze, exact ca in clipul de mai sus. Editat Ianuarie 9, 2014 de CristiZ Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
hcampian Postat Ianuarie 9, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 9, 2014 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Unde e pusa exact eticheta aia de LSD? De ce zici de suspendarea cu 2 roti in aer, ai modelul cu 4x4 permanent? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
CristiZ Postat Ianuarie 9, 2014 Partajează Postat Ianuarie 9, 2014 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Eticheta se afla in partea de sus a diferentialului din spate cum te uiti dinspre toba de esapament. Curati eticheta cu o carpa si ar trebui sa scrie LSD. Cu 2 roti spuspendate cand cuplezi 4x4 sau cu o roata spate suspendata cand esti doar cu tractiune spate. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
CristiZ Postat Ianuarie 9, 2014 Partajează Postat Ianuarie 9, 2014 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Si pozele promise cu eticheta unde se poate vedea daca aveti LSD ori nu, apoi LSD-ul desfacut. Este si o schema cu diferentialul normal si cel cu alunecare limitata (LSD) Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Zaf Postat Ianuarie 30, 2014 Partajează Postat Ianuarie 30, 2014 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Eu am 2.0 GDI cutie automata 4 trepte. Am sistem super select montat pe masina. M-am bagat sub masina si am vazut pe puntea spate 7E1 A/T 4,875...dar nu scrie nicaieri LSD. Sa inteleg ca trebuie sa schimb puntea cu una 8T1 4,875 A/T cum este cea din imaginea ta, ca sa am LSD ? Puntea ta este tot pentru cutie automata ? Cati bani ai dat pe ea la dezmembrari ? Scuze pt calitatea iamginii. 1 Pajero Pinin 2.0 GDI Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Flow Postat Ianuarie 30, 2014 Partajează Postat Ianuarie 30, 2014 Re: Sisteme de tractiune la Pinin: LSD, Superselect, etc... Puntea de pe cutie automata este la fel cu cea de pe cutie manuala, trebuie sa pui alta cu acelasi raport indiferent de pe ce fel de transmisie provine. Prea mult timp liber dauneaza mintii si asa odihnite. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate