soimu Postat Iunie 13, 2008 Partajează Postat Iunie 13, 2008 am vazut o masina modificata in acest sens, a fost a lui Adi Nicoara cred ca e o super modificare care "nu are moarte" poate vine adi sa ne spuna cum a reusit modificarea, care sunt pasii si ce trebuie sa avem grija la manopera forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
a DY 1 Postat Iunie 13, 2008 Partajează Postat Iunie 13, 2008 Re: aro 10 cu punte spate de IMS Sal. la toata lumea Modificarea nu este usor de facut pentru ca trebuie modificata si puntea fata si fuzetele si franele .Dar va incurajez sa o faceti ca merita.La ARO 10 cu 4 viteze este ceva mi simplu deoarece gasiti grup fata 7\36 [5,14] .La cel cu 5 viteze trebuie intoarse atit grupul fata cit si spate bineinteles acelas 7\36.Este atit de scris si nu ma ajuta degetele dar va stau la dispozitie pe tel. cu mare placere. Reality is for those who cannot face Science Fiction! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
soimu Postat Iunie 13, 2008 Autor Partajează Postat Iunie 13, 2008 Re: aro 10 cu punte spate de IMS de ce trebuie sa lucram la puntea fata??? eu ma gandeam ca ne spui ca nu se potivesc suportii de arcuri si de telescoape, ca trebuie scurtat cardanul, ca trebuie adaptoare pt furtunele (sau tevile) de frana ... eu aveam grupuri de 9 cu 41 pe aro (cred)... grupuri care se gasesc si pe aro... poate e mai bine sa nu reducem la un 7 cu 36 pe aro 10, pt ca si asa eu mergeam cu 80 h/ora deci, care e treaba cu puntea fata??? forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
a DY 1 Postat Iunie 14, 2008 Partajează Postat Iunie 14, 2008 Re: aro 10 cu punte spate de IMS In primul rand trebuie sa iti stabilesti prioritatile (ce vrei sa faci cu masina respectiva) . Daca te limitezi la a monta o roata nu mai mare de 215/80/15 (mai mult sau mai putin agresiva) , atunci sfatul meu e sa perfectionati sistemul existent, prin inlocuirea componentelor slab fiabile cu unele de calitate ( am facut la Cugir tot felul de axe, fata-spate, din oteluri mai bune) . Spre exemplu, axa fata-spate de Suzuki Samurai nu este mai mare (ca si dimensiuni), dar calitatea otelului o face mult, mult mai rezistenta. In cazul in care tintesti sa faci un offroad mai greu si sa pui o roata pana la un 31-32 sau 750/16, atunci modificarile sunt radicale: 1. axul prizei directe mai mare cu 8 mm in diametru si un ambreiaj de 220 2. puntea fata reconstruita complet : -planetare cu omocinetica de 92 mm si axul planetarei de 26 mm -grup conic fata cu 4 pinioane satelite si pinioanele planetare eventual facute dintr-un otel mai bun -carcasa de fonta a grupului modificata pentru prindere pe sasiu ( si prinderea facuta foarte bine), de asemenea sistemul de reglare a pinionului de atac pe coroana modificat ( inlocuirea flansei de aluminiu, cea cu semeringul , cu una de otel , mai lunga cu 10mm , care sa permita montarea altui tip de rulment). -cardanul fata reconstruit (mai rezistent), solutia mea a fost sa montez unul cu omocinetica -iesirea din reductor pentru puntea fata modificata ( adoptarea aceluiasi sistem simetric cu cel de spate). Asta a permis montarea cardanului cu omocinetica si totodata cresterea fiabilitatii. -fuzetele au fost modificate trecand de la 6 prezoane la 5 prezoane . 3. puntea spate de IMS are aceleasi cote la asezarea arcurilor pe punte cu cea de ARO 11.4 cu sasiu latit. De asemenea are planetarele simetrice . Prinderea telescoapelor a fost modificata dupa cotele de pe puntea originala. - pentru ca am considerat mult prea groase planetarele de IMS pentru targetul meu , am montat pe punte fuzete + butuci de ARO 244, iar din planetara lunga de ARO am taiat 30mm pentru a avea aceeeasi cota cu cea de IMS. In felul acesta am putut pastra si grupul de ARO 244 cu blocabil. -din cate stiu eu au existat 2 grupuri conice cu rapoarte corespondente pe ARO 10 si 24. : 7/36 si 7/32 (prima mea incercare a fost sa pastrez 9/41 pe fata si 9/42 pe spate ,rezultatul a fost dezastruos). 4. frane: -am adoptat pe puntea spate sistemul de franare cu discuri, fiind mai fiabil si mai performant. In acest sens am folosit discuri fata de Suzuki Samurai si etrieri de VW cu frana de mana incorporata . Conductele si montajul l-am facut relativ simplu. Efectul a fost foarte mare. 5. nu va ganditi sa faceti toate aceste modificari daca nu aveti un motor peste 80CP, in eventualitatea ca puneti rotile pe care vi le-am spus . Au fost mult mai multe nimicuri modificate , la care trebuie sa scriu prea mult , dar va spun cu placere daca ma sunati . Din pacate nu am poze cu detalii despre modificare. Asta ar fi insemnat mult. Dar poate aveti voi, care ati vazut masina, sa le postati, eventual roaga-l pe Velu.M, poate face el niste poze si le posteaza. Reality is for those who cannot face Science Fiction! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
soimu Postat Iunie 14, 2008 Autor Partajează Postat Iunie 14, 2008 Re: aro 10 cu punte spate de IMS fantastic o postae de mare valoare multumesc mult din ce ai scris, am sa incerc sa pun butuci si planetare de aro pe m ul meu pt a pune un diferential blocabil 2 probleme imi vin repede in minte 1. cota de semering daca se potriveste 2. prinderea planetarei care la ims e in 6 si la aro in 10 (cred) in rest... caneluri revolvente sa fie, nu e bai... in ce priveste grupul... am gasit un grup de ims 9 cu 42 sau 9 cu 41, nu mai stiu exact si credeam ca exista si la aro 10 acelasi raport multumim adi forumistul ce se pricepe la toate, in orice topic intervine si baga niste axiome iar cand nu are argumente trece la atacuri la persoana, amenintari, "chemari la interval", jigniri gratuite. Noa, asta e "cocalarul de forum" . Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
a DY 1 Postat Iunie 15, 2008 Partajează Postat Iunie 15, 2008 Re: aro 10 cu punte spate de IMS Pe puntea de IMS fuzete cu tot cu butuci de ARO 24 iar semeringul normal pt. ARO 24.Am schimbat pt. un prieten toate frinele [pe discuri fata ventilate ARO 24 pe spate suzuki ] credema merita.Pentru tine cred ca e mai usor sa inlocuiesti cu totul puntea cu una de ARO24. Reality is for those who cannot face Science Fiction! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
a DY 1 Postat Iunie 19, 2008 Partajează Postat Iunie 19, 2008 Re: aro 10 cu punte spate de IMS Am gasit o poza cu fosta mea masina.Imagine(6).jpg[/attachment:198pmgv6] Mai am si altele dar sunt intr-un format mai mare si nu reusesc sa le postez. Reality is for those who cannot face Science Fiction! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator aro10 Postat Aprilie 1, 2010 Partajează Postat Aprilie 1, 2010 Re: aro 10 cu punte spate de IMS Salutare. Pt debutanţi incompetenţi, dar pasionaţi - există şi aşa ceva - vă rog o părere. Am luat un aro 11.9 (5 locuri şi benă în spate) din 2001. Puntea din spate poate fi înlocuită cu una de 244, fără modificări majore ale transmisiei? Trebuie modificat ceva şi pe la transmisia faţă cumva? În zonă nu prea ştiu meseriaşi în domeniu, şi n-aş risca o operaţiune prea complexă. Nu am de gând să omor maşina pe coclauri, dar aş vrea totuşi să ieşim măcar la plimbare pe dealuri. Aş avea probleme mari la RAR? Am maşina de puţin timp, şi deocamdată numai repar pe la ea. Sper să pun într-o zi poze cu ea mergând..:hl. Dacă ştie cineva unde pot găsi scheme electrice, sau manuale întreţinere, ori alte drăcii necesare începătorilor, rog să zică. Scuze pt off-topic.:tk PS. Puntea de 324 e bună? Se poate bloca diferenţialul la ea? Motorul de 1.6 o urneşte din loc?:sc Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator aro10 Postat Aprilie 5, 2010 Partajează Postat Aprilie 5, 2010 (editat) Re: aro 10 cu punte spate de IMS Pentru Nicu N, mulţumesc mult pt. lămuriri. S-ar putea să te mai stresez. Pentru toţi cei "care ştie şi poate", rog sfaturi practice. Maşina - Aro 11.9 din 2001, plângea pe marginea drumului, iar eu iubesc aro de când mă ştiu, aşa că am luat-o.:grin: Probleme: nu cuplează faţa. :sc MRL-urile chinuite, planetare uzate, rulmenţi sparţi. Spatele trage, dar n-am putut folosi diferenţialul, are un sistem mai nou. E uşoară pe spate, am patinat rău la zăpadă. Motor - 1.6, carburatorul de 1.3, nu prea trage (cu ce să-l schimb?), a fost înfierbântat, are o mică bătaie, poate fac RK, am rectificat chiulasa, are şi instalaţie gpl. Frâne, direcţia, instalaţia electrică... (rezolvat parţial cu direcţia şi frânele, între timp). Am nevoie să fie FIABILĂ, ÎNALTĂ, să ducă (nu camion, dar...) Off-road moderat, dacă aş putea bloca măcar roţile din spate m-ar ajuta, ideal ar fi să tragă 4x4. AŞ VREA SĂ MAI ÎNALŢ UN PIC CAROSERIA, ŞI ROŢILE PUŢIN MAI ÎNALTE, dar nu exagerat. Nu găsesc oameni pregătiţi în aro. Deci... MERITĂ SĂ PUN MECANICĂ DE ARO 24!? Puntea spate nu pare greu de montat. Dar rapoartele??? Practic, cum conving faţa să meargă la aceaşi turaţie cu spatele? Ce trebuie schimbat? Totul? Se potriveşte cutia de viteze şi direrenţialul de la 244 la aro 10? Ţine caroseria? Duce motorul? Dă rezultate? Piese de 244 găsesc? E o muncă de Sisif, sau merită făcută? Când ajung la RAR, va trebui să demontez tot de pe maşină?:hl Să renunţ la ideea cu 244, să caut piese de aro 10 şi să înlocuiesc (se potriveşte mecanica de la cele vechi, sau trebui să fie ani apropiaţi)? Ştiţi maşini asemănătoare pt piese, sau piese mai accesibile? Dar mecanici serioşi (Piatra Neamţ, Bacău). La Cugir se mai fac piese "mai tari"? Merită efortul? Mai am vreo mie de întrebări, vreau să o fac să arate şi să meargă aşa cum am văzut pe forum:y, dar am să caut topicuri dedicate. MULŢUMESC MULT DE TOT PT AJUTOR!!! Aştept păreri.:tk Editat Aprilie 5, 2010 de aro10 vreau să o înalţ Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
KeO Postat Aprilie 11, 2010 Partajează Postat Aprilie 11, 2010 Re: aro 10 cu punte spate de IMS te complici inutil cu ce vrei tu sa modifici. repar-o cu simt de raspundere, si o sa fie bine. daca n-ai gasit mejteri de ARO, poate n-ai cautat destul... sau nu unde trebuie. :grin: ARO CLUB ROMANIA Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator aro10 Postat Aprilie 18, 2010 Partajează Postat Aprilie 18, 2010 Re: aro 10 cu punte spate de IMS ... hmmm. mersic KeO. :tk Deşi tot visez la mecanica lui 244. :wink: Deocamdată mă dau cu ea, şi e f. interesant, parcă sunt în epoca de aur. Măcar punţile faţă şi spate sunt identice la aro 10, indiferent de anul de fabricaţie? :grin: Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
amb13 Postat Aprilie 18, 2010 Partajează Postat Aprilie 18, 2010 Re: aro 10 cu punte spate de IMS Nu nu sint identice . La anul de fabricatie pe care spui ca il are masina , deja are sasiu lat, asta inseamna ca si puntea spate este mai lunga cu 10 cm, planetarele spate au lungimea de 63 de cm.Asa am si eu pe al meu. De asemenea, si capul planetar pe fata este mai lung, asta si infunctie de ce fel de discuri de frinare ai, in cazul meu discuri ventilate.De asemenea difera prinderea grupului fata, care la primele modele era pe carcasa, iar la ultimele modele este prins pe traversele dintre brate. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator aro10 Postat Mai 2, 2010 Partajează Postat Mai 2, 2010 Re: aro 10 cu punte spate de IMS Of. Mersic. Da, maşina seamănă cu a ta, dar nu răsare... Nuş ce le faceţi de arată atât de bine. Aici toată lumea se pricepe la aro 10 "că are motor de dacie", dar mai mult nu ştie nimeni. Am văzut unul care a scos toată transmisia faţă, din disperare, păstrând doar spatele, dar mi se pare o blasfemie. Încă mai sper că o să o repar. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
jon22 Postat Mai 12, 2010 Partajează Postat Mai 12, 2010 Re: Modificare aro 10 cu punte spate de IMS Sal, si eu am acelasi model de aro ca al tau.Pe mine ma interesa sa folosesc tot sasiul cu tot cu transmisie de la 244 si sa pun caroseria de aro 10 si motor de dacie ca acum. As face aceasta modificare deoarece 244 pare mult mai rezistent. Pe fata are cardane si nu planetare. Inca ceva, cred ca e mai complicat daca pastrez motorul de dacie trebuie sa pastrez si cutia de aro 10 si apoi cum ma leg in reductorul de 244? Voi ce parere aveti? Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator aro10 Postat Mai 24, 2010 Partajează Postat Mai 24, 2010 Re: Modificare aro 10 cu punte spate de IMS 1. După n+1 discuţii cu băieţii, părerea mea: n-o să mai plece de pe loc. Caută un mecanic bun şi apucă-te de reparat la ea, conform specificaţiilor originale. Sau ia-ţi un 24, găseşti la preţuri acceptabile, şi vinzi 10-le. 2. Motorul de 1.6 nu ce cine ştie ce pt. 10, pt 24 nu-l poţi folosi decât la coborâre, pt frână de motor. 3. N-am auzit la nimeni să înlocuiască, pe faţă, planetarele cu cardane. Poate ştie altcineva mai mult... 4. Dacă vrei să te dai cu ea înainte de pensie, nu te complica inutil. Am mers toată ţara cu aro 10, ieri m-am întors, şi nu-i mai fac niciun transplant de organe. Doar roţi eventual... Succes. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate