Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Roti fata infranate pe 4x4 High ?

nechitaiulian78

Postări Recomandate

Salut. Am un nissan Navarra din 2007 si de curand am observat o problema la care sper sa ma puteti ajuta daca ati intampinat-o si voi sau aveti idee ce ar putea fi. Cand am 4x4 hi cuplat si incerc sa iau o curba mai stransa (gen 90 grade sau mai mult) rotile imi sunt infranate partial sau uneori aproape total. Va multumesc anticipat in speranta ca voi primi niste rapunsuri utile.

inca ceva, daca stiti vreun service specializat pe nissan sau cu experienta la navarre in iasi, v-as ruga sa mi-l recomandati si mie. bineinteles, in afara de caremil

Editat de nechitaiulian78
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: probleme navarra

Daca asta se intampla cand rulezi pe asfalt uscat, e normal sa fie asa......

..si as mai adauga eu( cu voia dumneavoastra :grin:), atit timp cit iti functioneaza 4x4.

Mai in gluma, mai in serios, da este normal sa iti faca asa, daca mergi in 4x4 pe teren cu aderenta normala.Daca vei incerca in continuare, o sa rupi ceva la transmisie! Asa ca, sfatul meu, pune mina si citeste/invata exact despre tipurile de transmisie 4x4 si mai ales cind si cum sa le folosesti, pentru ca altfel risti sa strici masina.

Link spre comentariu

Re: Roti fata infranate pe 4x4 High ?

Pentru teren cu aderenta scazuta este 4X4 low(reductor) 4X4 hi e normal sa il pot folosi pe orice fel de teren...si pe 4X4 hi mi se infraneaza rotile pe orice fel de teren...

Cum zicea un coleg mai sus: invata ceva mai multe despre transmisiile 4x4:wink: Altfel o sa te usture rau buzunarul.

Din ce stiu eu, masina ta nu are diferential central, deci, nu are cine sa preia diferentele dintre fata si spate in viraje. De aia nu se recomanda utilizarea 4x4, nici pe Hi nici pe Low in conditii de aderenta normale.

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

• 2 săptămâni mai târziu...

cum ti-ai dat seama ca sunt blocate partial sau total ?

Ca nu mai merge cu rotile virate, simti ca ceva o tine si ca ceva vrea sa se rupa daca mai fortezi ( cam asta e senzatia).

Nissan Terrano R20 Panzer II BFG MT

Nissan Patrol Y61 Panzer IV BFG MT

Natura si aventura

Link spre comentariu

Ca nu mai merge cu rotile virate, simti ca ceva o tine si ca ceva vrea sa se rupa daca mai fortezi ( cam asta e senzatia).

nu am inteles nimic.

.

.

.

eu ma gandeam ca scartaie in prima faza ... pe orice suprafata de rulaj nepotrivita modului de lucru cu transmisia 4x4. (cand ceva scartaie ... clar nu este bine ... :) ori, pe namol, nisip sau orice mazga ...nu ar fi scartait niciodata ...(de unde si potrivirea modului pt suprafetele enumerate).

Link spre comentariu

In subsectiunea Mecanica e un post mai vechi superinspirat si interesant intitulat Principiul de functionare al unui diferential. Te va ajuta sa intelegi un pic mai bine poate anumite aspecte legate de transmisiile 4x4. Nu toate masinile 4x4 au aceeasi solutie tehnica pentru tractiunea integrala. Unele au 4x4 permanent, de ex majoritatea Land Rover, exceptand seriile, iar aici unele pot fi cu diferential central interaxial in cutia de transfer (Defender, Discovery,unele Range), sau vascocuplu (Freelander,etc).Cele care au 4x4 permanent pot fi conduse pe orice suprafata (asfalt, teren tare) fara riscurl de a rupe ceva in transmisie. Fiecare roata va primi numarul exact de rotatii necesar la negocierea unui viraj.

La 4x4 nepermanent, cazul masinii tale, cutia de transfer este de regula unitara, transmite acelasi numar de rotatii ambelor axe. La negocierea unui viraj pe teren tare apar momente de torsiune in componentele transmisiei la aceasta varianta constructiva, deoarece nu exista elementul ce preia diferenta de rotatie dintre punti (diferentialul interaxial, vascocuplu, etc).In acest moment simteai franarea rotilor fata. Daca incercai decuplarea din 4x4 in acel moment ai fi vazut ca era f. greu sau imposibil sa treci pe4x2. Considera-te norocos ca nu a cedat nimic in transmisie. La aceasta varianta constructiva se recomanda folosirea tractiunii integrale numai pe perioada necesara traversarii unei (iesirii dintr-o) zona dificila cu aderenta scazuta. Se recomanda decuplarea traciunii integrale inainte de intrarea pe teren tare.

Fiecare solutie constructiva are avantajele si dezavantajele sale. Dezbaterea pa aceasta tema se poate prelungi si cu siguranta vor fi adepti ai ambelor variante, fireste cu o paleta larga de pareri personale in ceea ce priveste nu numai neajunsurile sau avantajele ci si a upgrade-urilor preferate de fiecare. Intelegerea modului in care lucreaza masina ta va duce la o exploatare corecta si la prevenirea unor probleme neplacute si potential f costisitoare asa cum s-a evidentiat si in postarile anterioare. Succes si drumuri bune si fara probleme!

• Like 2
Link spre comentariu

Pentru teren cu aderenta scazuta este 4X4 low(reductor) 4X4 hi e normal sa il pot folosi pe orice fel de teren...si pe 4X4 hi mi se infraneaza rotile pe orice fel de teren...

Salut,

Completez si eu raspunsurile colegilor. Diferenta dintre 4x4 Lo si 4x4 Hi este doar marimea / numarul de dinti ai unei roti din cutia de transfer.

aka v1tara aka Sorin

(__\≡≡≡$≡≡≡/__) Vitara 1.6 16v

[__]\≡≡≡\≡Ө≡/≡≡≡/__] Patrol Y61 2.8

Link spre comentariu

V1TARA ,,Completez si eu raspunsurile colegilor. Diferenta dintre 4x4 Lo si 4x4 Hi este doar marimea / numarul de dinti ai unei roti din cutia de transfer."

Adevarat. Nu am dezvoltat subiectul deoarece cauza problemei expuse nu era legata de pozitia reductorului din cutia de transfer (Lo ori Hi), ci de necunoasterea la momentul respectiv a solutiei tehnice alese pt tractiunea integrala la masina in cauza si implicit de neutilizarea corecta a acesteia. Rularea in 4x4 pe teren tare este total contraindicata in cazul cutiilor de transfer unitare (fara diferential interaxial, vascocuplu etc). Momentele de torsiune (infranarea rotilor cum spunea colegul) in timpul negocierii unui viraj pe o suprafata tare apar indiferent de pozitia in care este reductorul cutiei de transfer, dar conducatorul le simte mai bine atunci cand ruleaza in 4x4Hi.

In timpul utilizarii unei masini cu tractiune integrala apar situatii cand viteza devine neesentiala si este necesar un cuplu mare la roata. Rulajul in rampa, in noroi, prin nameti, pietris afanat, nisip etc solicita un cuplu de tractiune ce nu poate fi oferit de multe ori nici de treapta intai. Uneori repunerea in miscare in cazul opririi in astfel de conditii este aproapa imposibila sau foarte solicitanta pt transmisia masinii, mirosul puternic de ambreiaj sau cresterea rapida a temperaturii uleiului din transmisia automata fiind primele simptome. Sa nu mai vorbim de situatia in care se doreste tractarea unei remorci sau a unui alt autovehicol in aceste conditii. Pentru toate aceste conditii severe de exploatare existenta reductorului in cutia de transfer este salutara. Prin comutarea pe 4x4 Low, practic scade viteza de deplasare si creste cuplul de tractiune la roata. Reductorul este de regula amplasat in cutia de transfer, poate avea doua sau chiar (mai rar) trei trepte de demultiplicare, aborele primar al reductorului primind miscarea de rotatie de la arborele secundar al cutiei de viteze. De obicei pe High (pe mare) raportul de demultiplicare e de 1/1 sau apropiat, in timp ce pe Low acesta poate fi de 2/1 sau chiar mai mare. Ceea ce inseamna in cazul demultiplicarii de 2/1 ca viteza maxima a masinii se injumatateste, dar se dubleaza teoretic vorbind cuplul de tractiune transmis rotilor. Cu cat raportul de demultiplicare e mai mare, cu atat viteza de deplasare scade si cuplul de tractiune creste, permitand motorului, ambreiajului/convetizorului de cuplu, cutiei de viteze sa faca fata cu usurinta conditiilor dificile de rulare. De regula exista si o pozitie neutra a reductorului, pozitie in care nici una dintre trepte nu este cuplata. Miscarea de rotatie de la iesirea reductorului e aplicata partii din cutia de transfer ce distribuie cuplul intre punti. Indiferent de pozitia manetei reductorului, 4x4Lo ori 4x4Hi, se pot utiliza toate treptele cutiei de viteze in functie de necesitati si de configuratia terenului/caii de rulare, luand in calcul ca viteza atinsa in fiecare treapta a cutiei de viteze, este direct proportionala cu raportul de demultiplicare al treptei reductorului.

Editat de Iulian G
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri. intr-adevar nu sunt foarte documentat despre transmisiile 4x4, lucru ce o sa fie remediat :) sa inteleg ca aceasta infranare este normala pe asfalt... o sa incerc si pe noroi si revin cu actualizari

Am mai adaugat un link care explica foarte clar cum sta treaba cu diferentialele :

http://forum.club4x4.ro/showthread.php?39963-Principiul-de-functionare-al-unui-diferential-obisnuit&p=911644#post911644

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare