Mugur Postat Iunie 18, 2008 Partajează Postat Iunie 18, 2008 '...Este o problema mai complicata cu Brancusi. Am aflat de la un doctor de aici, care acum este mort (a murit in 1999) si care a locuit lânga Tg. Jiu. Parintii sai au fost pe vremuri directori la scolile din Tg. Jiu: cea de baieti si cea de fete. Tatal sau, Matei Stoicoiu, a cumparat o casa chiar in Tg. Jiu ca sa fie aproape de scoala. Intr- o vara pe când se plimba prin parcul de la Tg. Jiu l-a intâlnit pe Brâncusi in parc. Ei se cunosteau, caci fusesera colegi in clasele primare. L-a intrebat de ce a venit, iar el a spus ca a venit ca sa cerceteze locul in parc, unde sa amplaseze niste monumente care au fost comandate in memoria eroilor din primul razboi mondial. Apoi Matei i-a spus ca o sa-i faca cunostiinta cu fiul sau, doctorul de care v-am spus, Traian Stoicoiu. Când Traian l-a cunoscut pe Brâncusi, a ramas impresionat.... Traian era suparat când imi povestea ca comunistii au schimbat adevaratele nume ale operelor lui Brâncusi si anume: - Nu se chema 'Coloana infinitului', ci 'Coloana sacrificiului infinit' dat de eroii nostrii. Pe de alta parte, daca numarati modulele din care este alcatuita coloana, veti obtine un numar care reprezinta anul când a fost primul razboi mondial si se termina cu o jumatate din modul, adica reprezinta jumatatea anului respectiv. - Al doilea monument, asa cum l-a conceput Brâncusi, este o masa inconjurata de 12 scaune. Dar nu 'Masa tacerii', ci 'Masa apostolilor neamului', iar in mijloc s-ar afla Iisus Christos. - Al treilea monument, arata ca o poarta, dar nici pe departe nu este poarta. Nu se numea 'Poarta sarutului'. Are legatura directa cu memoria eroilor se numea monumentul 'Intregirii neamului', deoarece fiecare dintre cei doi stâlpi este alcatuit din alti 4 stâlpi uniti sus cu o grinda. Sarutul mai inseamna si unitate. Deci acesti stâlpi reprezinta 8 regiuni care trebuiau sa se alipeasca patriei mame, România. Trebuie ca lumea sa nu uite ca Brâncusi a fost un sculptor simbolist. Comunistilor nu le-au placut numele date de Brâncusi operelor lui si le-au schimbat. De atunci a ramas asa, iar romanii parca sunt drogati, le pastreaza si nu vor sa schimbe nimic. Doctorul inainte de a muri, mi-a spus sa transmit in tara aceste lucruri pe care el le stia perfect. Cu stima, Liviu Popp' Mesaj primit cu rugamintea de a-l da mai departe! Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
gnok Postat Iunie 19, 2008 Partajează Postat Iunie 19, 2008 Re: Brancusi... mi se pare realista faza cu schimbatul numelui de catre comunisti,faceau asa ceva si in muzica si in alte domenii ...dar sunt ceva dovezi ?in afara de marturia unui om?(nu vreau sa fiu sceptic,dar nici nu contest sau sustin asta)sunt doar curios...e o tema interesanta Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Vizitator nr. 150 Postat Iunie 21, 2008 Partajează Postat Iunie 21, 2008 Re: Brancusi... gnok spune foarte bine. Treaba sună mai mult a scenariu de film, iar pe mine m-ar interesa cât se poate de direct anfirmarea sau infirmarea acestei informaÅ£ii, dată fiind natura meseriei mele. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
zippo Postat Iunie 22, 2008 Partajează Postat Iunie 22, 2008 Re: Brancusi... Despre Brancusi, am citit tot ce am prins. In toate aceste randuri nu am gasit nicio aluzie la faptul ca Brancusi a gandit alte nume pe care sa le dea pieselor ce compun complexul din Targu Jiu. Toate aceste lucrari, sunt plasate pe o axa ce cuprinde, exact la mijloc, biserica Trei Ierarhi care devine astfel parte a acestui complex. Ce transmite doctorul este frumos, ne aducem aminte de eroi de credinta si ne gandim ce ticalosi au fost comunistii. Voi incerca sa caut alte informatii referitoare la chestia asta. Daca este real si Brancusi a gandit alte denumiri, cu siguranta ca exista informatii in acest sens. Mmmmm... NISSAN! "Nu este nicio rusine sa te nasti prost. Rusine e sa mori prost." Marin Sorescu - Off Road Club Sibiu - Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri Alte opțiuni partajare...
Postări Recomandate