Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

Politia verifica statiile CB

Max

Postări Recomandate

Re: Politia verifica statiile CB

...informațiile utile - starea vremii, aglomerații, accidente, controale, sau informațiile de direcționare către o adresă mai greu de găsit, par a fi lucruri departe de obiceiurile unora...

...

mă gândesc uneori cât de greu e pentru unii să folosească normal și corect stația, farurile, drumul și puterea mașinii etc, și cât de frustrați se simt ei oare atunci când merg cu picioarele alea două...

:g

La cum sunt drumurile noastre statia radio a devenit un accesoriu "must have". Ma gandesc cel putin la podurile de pe centura Ploiestiului unde se tot facea ambuteiaj cat timp s-a lucrat la ele. Statia si-a aratat valoarea ei in aceasta situatie pentru ca aflam daca merita sa ocolesc sau no zona. La fel acum cativa ani cand s-a lucrat o vreme pe DN1 la intrarea in Sinaia, ca sa nu mai vorbim de acum 2 ani cand oameni si-au pierdut viata iarna acoperiti de zapada... iar exemple de genul acesta poate da fiecare din experienta proprie.

Daca ar fi dupa mine, as opri masinile si as da amenzi celor care nu au statie in dotare atata timp cat in Romania nu exista un sistem infotrafic ca in tarile civilizate (fabulez un pic, va dati seama) :grin:

Eu pe turism nu am mai folosit statia de multa vreme din cauza ca mi-era lene sa tot instalez antena si cablurile. Intentionez sa-mi iau una portabila pe care sa o tin permanent iar asta nu pentru a afla unde sunt amplasate MCV-urile.

Va salut !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Se poate da o interpretare personala actiunii controlului la statii ...si dezbaterii vis-a-vis de utilitatea acestora. eu cred urmatoarele :

- sunt de acord cu incalcarea legilor , atunci cand acestea sunt imbecile si au alt scop decat acela de a reglementa ceva ( de exemplu , marirea amenzilor nu are ca scop aducerea "in ascultare" a soferilor , ci adunarea de bani suplimentari la buget )

- nu sunt de acord cu marirea puterii statiilor , pentru ca acest lucru inseamna o jignire la adresa colegilor de trafic....daca era la adresa autoritatilor , o sustineam cu drag .

- folosesc statia in multe scopuri ...si in special pentru a afla unde exista controale radar sau echipaje de politie . Consider justificata atitudinea mea , intrucat foarte multe restrictii sunt inutile si multe semne de circulatie sunt aberant montate. Pentru aceste situatii , ma consider indreptatit sa incalc legea , sa folosesc statia pentru a ma informa daca este vreun echipaj la japca , care m-ar putea amenda daca depasesc pe linie continua ...care linie continua este pusa in loc cu vizibilitatea de un imbecil de la CNADNR ...si este pazita de organul cu 4 clase.

- consider normal sa merg cu viteza peste limita legala ( dar , mare atentie , numai daca situatia o permite , daca drumul este liber si configuratia acestuia permite rularea cu viteze ridicate , fara a-mi asuma riscuri ) . Intrucat nu am alternative ,( banii platiti de mine in carburant , impozite si rovignete se duc la clientelism politic ) , nu am nici o jena sa merg cu 120 km / h acolo unde scrie mare 90 , pentru ca eu sunt la volan si imi asum responsabilitatile pentru orice eveniment se poate intampla.

- nu sunt rebel de profesie , dar nici oaie tampa . Atunci cand percep ca mi se face o nedreptate , imi rezerv dreptul de a lua masurile pe care le cred potrivite , si fac acest lucru gandindu-ma in principal la siguranta mea si a colegilor de trafic .

Link spre comentariu

eu cred ca stau calare pe cei cu statie pentru ca sUnt ofticati, odata oprit pentru verificarea statiei o sa se uite si in certificat, o sa caute si altceva ca de' au ordin sa i phoota pa aia cu statie, nu uitati organu e romanesc!

nu o sa fie in nici un caz control doar la statie.

am auzit de echipaj dotat cu statie cb care spunea "liber liber da i tare".

Editat de Astral
sUnt......http://in-cult.ro/2010/06/01/conjugarea-verbului-a-fi/
Link spre comentariu

am fost eu oprit ieri pentru un astfel de control.

Totul a decurs cam asa:

- tras pe dreapta,

- buna ziua sunt cutare de ancom v-am oprit sa verificam puterea de emisie a statiei

- vine cu "divaisul" face el ceva acolo

- imi zice multumim, vedeti ca aveti antena decalibrata, dar in rest totul este ok, va dorim o zi buna

de mentionat ca eram cu mitsu de concurs, la care stopul dreapta si farul stanga sunt sparte, ca sa nu mai vorbim de tabla, roti, esapament, etc

Nici macar nu au fost interesati de actele masinii. Poate daca era o problema cu statia mi le cereau si pe alea, dar asa se pare ca nu a fost cazul.

GTC MotorSport - Aventura incepe cu noi !
Link spre comentariu

Aveti idee sunt probleme cu o statie are "din fabrica" 5w... ( tti tcb 770), din moment ce a fost cumparata din RO ( magazin) ....?

Legea spune 4w / Magazinul..a platit taxe vamale( s-a putut importa in EU) deci a respectat legile...

Pajero Sport 2004 2.5
Link spre comentariu

dacă mai ai garanție la ea, poate ți-o face gratis în parametri

dacă nu, o să te coste ceva să o faci la puterea legală

sunt atâtea magazine care vind tot felul de produse neconforme cu legile...

Link spre comentariu

Doar la puteri mai mari decat dublul valorii legale apar probleme. Pentru 5,6,7 Watti nu va face nimeni nimic.

Daca , prin absurd , vi se spune ca sunteti in neregula , le ziceti ca ma cunoasteti pe mine ...JurasikMan de le forum.club4x4 ...:ha:

Link spre comentariu

am fost eu oprit ieri pentru un astfel de control.

Totul a decurs cam asa:

- tras pe dreapta,

- buna ziua sunt cutare de ancom v-am oprit sa verificam puterea de emisie a statiei

- vine cu "divaisul" face el ceva acolo

- imi zice multumim, vedeti ca aveti antena decalibrata, dar in rest totul este ok, va dorim o zi buna

de mentionat ca eram cu mitsu de concurs, la care stopul dreapta si farul stanga sunt sparte, ca sa nu mai vorbim de tabla, roti, esapament, etc

Nici macar nu au fost interesati de actele masinii. Poate daca era o problema cu statia mi le cereau si pe alea, dar asa se pare ca nu a fost cazul.

...Si statia ta ce putere stii tu ca are ?

Link spre comentariu

dacă mai ai garanție la ea, poate ți-o face gratis în parametri

dacă nu, o să te coste ceva să o faci la puterea legală

sunt atâtea magazine care vind tot felul de produse neconforme cu legile...

Magazinele nu sunt vinovate.

Statiile de peste 4 w nu sunt ilegale, diferenta este ca utilizatorul are nevoie de licenta de emisie.

Foarte multi clienti cereau statii cat mai puternice,in conditiile in care vanzatorul le preciza ca au nevoie de licenta.

Atata timp cat nu existau amenzi nu interesa pe nimeni,acuma s-au schimbat lucrurile si toata lumea da vina pe magazine.Fals!

Daca cumperi un autoturism nu este vinovat vanzatorul ca tu conduci fara permis.La fel si in cazul armelor,a sculelor de pescuit si a altor produse.

• Like 1
Link spre comentariu

Nu da nimeni vina pe magazin, insa este o situatie nitel aberanta...

din cate stiu eu la arme ai nevoie de permis ca sa poti sa cumperi.. (in cazul in care nu procuri obiectul prin alte metode),

revenind la statii: nu sunt ilegale cele peste 4w, dar ai nevoie de licenta, ....atunci de ce se vand fara ?

Eu pot sa iti spun ca am aflat ca cea pe care o posed are 5w dupa ce am vazut topicul....nu mi-a zis nimeni ca are 5w cand am cumparat-o...

in cazul de fata cine e vinovat ?

- eu ca am cumparat o statie cu acte in regula

- magazinul pentru ca nu m-a avertizat/nu mi-a cerut licenta ?

- statul roman pt ca nu este in stare sa gestioneze absolut nimic.....

eu votez ultima varianta insa vinovatul care plateste sunt eu ( ipotetic vb...)

• Like 1
Pajero Sport 2004 2.5
Link spre comentariu

Din ce am auzit eu ieri prin statie, un astfel de echipaj tehnician-militian erau in zona Sighisoara (dupa Sighisoara catre Medias) si faceau astfel de verificari. Nu se luau decat de cei care aveau sculele peste 10w, oprind aproape pe oricine avea antena CB pe masina. Vanau in special pe cei cu puteri de peste 50w. Am inteles ca au gaurit cateva statii ...dand posibilitatea utilizatorului sa aleaga:

-gaurire aparat cu bormasina

-confiscare cu p/v (cu drept de contestatie prin instanta ptr recuperare) + amenda care am inteles ca e destul de mare

Majoritatea au ales sa le fie "gaurita" investitia ...:wink:

Aceasta informatie nu va garanteaza ca statia peste 4w e legala.

Eu aveam pe masina un Jopix Omega, care e in 8w aproximativ si ditai antena Sirio Megawat de 2m ...nu m-au oprit, nu ma intrebati de ce ...

consiliere - diagnoza - evaluare - recovery

Link spre comentariu

In mod normal sunt anuntate pana si Logan-urile de la politia rurala (cel putin prin zona noastra) asadar din punctul meu de vedere poti sa tragi pe dreapta, dai antena jos si scoti statia si continui pana dupa control.

Alt mod ar fi sa scoti statia de la alimentare si deconectezi antena si o pui in torpedou si zici ca mergi cu antena sus de fantezie - parerea mea.

Statiile cu putere marita se vand "pentru export"...

Eu am Midland 220 cica de 10w.

"A bon entendeur, salut!"
Link spre comentariu

...de aia nu îi ajungem pe nemți...

:grin:

dar chiar, nemtii ce statii folosesc pe TIR-uri? sigur folosesc ceva insa nu pe unde scurte pentru ca nu li se vad antenele :grin:

Va salut !

Link spre comentariu

Se pare ca prin comunitatea asta europeana sunt destul de multi utilizatori din anumite tari care utilizeaza AM la un (1) watt !!!!! La noi in romanica daca nu ai statie de 100 sau macar amplificator de 60 esti un zero...

Sezi bland, ca-s din Maramu' !
Link spre comentariu

dar chiar, nemtii ce statii folosesc pe TIR-uri? sigur folosesc ceva insa nu pe unde scurte pentru ca nu li se vad antenele :grin:

dacă o să te uiți atent la cabinele de camioane, o să vezi 2 antene scurte, identice, montate in lateralele cabinei - uneori pot fi mascate de deflectorul de aer montat pe cabină

e o soluție mai bună și mai elegantă decit o singură sirmă lungă

;)

Link spre comentariu

In mod normal sunt anuntate pana si Logan-urile de la politia rurala (cel putin prin zona noastra) asadar din punctul meu de vedere poti sa tragi pe dreapta, dai antena jos si scoti statia si continui pana dupa control.

Alt mod ar fi sa scoti statia de la alimentare si deconectezi antena si o pui in torpedou si zici ca mergi cu antena sus de fantezie - parerea mea.

Statiile cu putere marita se vand "pentru export"...

Eu am Midland 220 cica de 10w.

Midland 220 vine din constructie cu 15w, dar cei de la care am luat-o o vindeau modificata in 4w, iar ulterior, evident ca eu mi-am refacut-o la 15.....

Link spre comentariu

dacă o să te uiți atent la cabinele de camioane, o să vezi 2 antene scurte, identice, montate in lateralele cabinei - uneori pot fi mascate de deflectorul de aer montat pe cabină

e o soluție mai bună și mai elegantă decit o singură sirmă lungă

;)

De unde se cumpara antenele alea scurte? Ca eu, de cind mi-am luat niste plue in gura ca merg prea incet prin localitati (desi eram la limita maxima legala) ... am dat jos si antena si statia si le-am si vindut. Am auzit ca mai nou au aparut antene care seamana cu cele de receptie radio. Asa ceva sa nu stie tot Dorelu, mi-as pune. Altfel ... plue pe gratis ... sunt satul.

I Have No Idea What You Are Talking About

Link spre comentariu

sunt o groază de magazine care vând așa ceva...

caută pe google - Antena Radio CB Solarcon A 108 - de exemplu, dar te sfătuiesc să faci montajul corect la cineva care se pricepe

:wink:

Link spre comentariu

Am fost sigur ca va veni ziua in care se vor lua de noi in momentul in care am vazut intr-o seara acum cateva luni bune la ProTv mare descoperire mare: Andreea Esca a descoperit ca romanii folosesc statii pentru evitarea radarelor si pentru a comunica cu colegii de trafic... buuunnn... a mai durat un pic, a fost destul ca "desteapta" sa faca din asta o stire nationala... dar nu asta-i problema. In folclor stirea verificarii statiilor a ajuns deja la nivelul grav de: "da-ti ba jos statia repede ca te opreste politia si iti da amenda, ca nu ai voie cu ea!". Mi s-a intamplat mie sa aud asta... va dati seama ca printre cei mai nestiutori si mai cu frica de "organ" a facut deja victime... avantaj ei...

Ideea e ca daca e lege nu-i tocmeala! Peste tot in strainatate (nu stiu daca si la noi) exista lege care reglementeaza folosirea statiilor la puterea de maxim 4W. La Albrecht-ul meu scrie clar in manual restrictiile fiecarei tari din Europa, iar din cate stiu eu, de exemplu in Italia, utilizatorii frecventelor CB platesc o taxa anuala de 10 euro, bineinteles verificabil de catre un eventual control intr-o baza de date.

Asa ca... e simplu... noi suntem regulamentari iar ei nu au ce sa ne faca! Nu au decat sa masoare cum vor ei si ce vor ei, cat despre eticheta... pai nu o sa demontez consola centrala pe marginea drumului ca sa scot afara statia care e montata fix in bord ca sa vada "organul" CE-ul... asta nu! Si daca e facuta in China ce? Echipamentul din masina lui de militie unde-i facut?

Drum bun la toata lumea, si folositi statiile DOAR pentru informatii legate de trafic si DOAR la puterea acceptata de lege.

Editat de Tavi D.
  • Like 1
[sIGPIC][/sIGPIC]
Link spre comentariu

Din punctul meu de vedere este normal sa fie efectuate controale, macar asa poate vor disparea comerciantii necinstiti ce introduc pe piata aparate nespecifice. Legat de partea cu obligatia conformitatii europene, exista HG 88/2003 republicat ce specifica la Art. 28,,Art. 28

(1) Aparatele care îndeplinesc toate cerinţele esenţiale aplicabile trebuie să poarte marcajul

de conformitate CE. Elementele de identificare a marcajului de conformitate CE sunt

prevăzute în anexa nr. VII.

(2) Marcajul de conformitate CE se aplică de către producător, reprezentantul autorizat al

acestuia stabilit în Uniunea Europeană sau în România ori de către importator.

" vezi http://www.ancom.org.ro/uploads/links_files/HG_88_2003_REPUBLICATA_nou.pdf.

De asemenea, pentru partea cu puterea, tot pe situl ANCOM se gaseste la adresa http://www.ancom.org.ro/uploads/links_files/RO-IR14-CB_ro.pdf specificatiile tehnice ale echipamentelor folosite in banda CB, unde este clar specificat ca 4W putere radiata de antena(efectiv radiata). Pe intelesul utilizatorilor , masuratoarea cu aparatura la borna de antena a statiei nu reflecta masuratoarea corecta a celor 4w, masurarea corecta a puterii radiate de catre o antena nu se poate face decat in conditii de laborator, cu antene de referinta si in conditii de mediu controlat. Altfel, e poezie. Evident ca daca un utilizator are 100W a incalcat conditia de mai sus dar cei care au 5,8 sau chiar 10W pot sta linistiti, la 10W putere la borna de antena se pierd 1-2 w pe cablul coaxial din cauza atenuarii iar castigul unei antene de CB de cca 1m e subunitar asa incat numai 20-30% din putere se va radia in spatiu.

Editat de matra-systems
Link spre comentariu

Din punctul meu de vedere este normal sa fie efectuate controale, macar asa poate vor disparea comerciantii necinstiti ce introduc pe piata aparate nespecifice. ..........

Pai nu te supara, dar ceea ce spui e putin pe dos pentru ca :

- nu inteleg de ce daca ma controleaza pe mine inaintea comerciantului ?!???

- e ca in cazul cumpararii unui autoturism furat si cand cumparatorul, in liosa unor probe evidente, este considerat "de buna credinta"

- de ce sa ma controleze pe mine, cumparatorul de buna credinta, cand de fapt ar trebui ca onor statul sa-si faca treaba si sa stopeze/controleze importurile sau distribuitorii sau retailerii de astfel de CB-uri neconforme cu legislatia in vigoare ?

- si in perioada cand anti-radarele erau interzise, tot se gaseau in magazine.....

- e cumva similar cu asa-zisele droguri legale......mor pe capete pustanii si ei inca lasa sa functioneze magazinele de vise !!!

Vrei sa faci o treaba eficienta, du-te la sursa !

Vrei sa rezolvi o problema, rezolva cauza ei, nu efectele !

Sa controleze in mortii mamii lor comerciantii, nu utilizatorii !

Iar daca tu stat imi poti demonstra ca nu permiti comercializarea unor statii CB neconforme si eu cumparator chiar nu gasesc nicaieri in RO decat statii in 4W, atunci da, daca ma prinzi pe sosea cu 4W, arde-ma fara sa mai mai intrebi de unde o am !!!

PS - Banuiesc ca varsta ta reala e ceva mai mare decat cea trecuta in profil tau, deci fie n-o mai treci, fie o treci corect......

Editat de Astral
Link spre comentariu

Specificatiile de mai sus sunt pentru utilizatori, pentru vanzatori singura specificatie este ca produsul trebuie sa fie conform cu piata europeana. Se pot elibera autorizatii pentru putere marita in cb, sunt statii multinorma pe mai multe benzi de frecvente, pe majoritatea amplificatoarelor exista,, for ham radio use" asa ca daca are CE nu te opreste nimeni sa comercializezi si de fapt nu aici este problema. Dupa cum am mai spus statiile cu pana la 10w nu sunt o problema iar cele cu puteri sporite au sigur buton de reglat puterea, iar cine foloseste amplificator este avertizat de pe eticheta produsului ca acesta are alta destinatie. Eu am vrut doar sa lamuresc cateva aspecte tehnico-legale legate de aceste controale cat si faptul ca o putere usor crescuta nu inseamna nimic. Si da, varsta mea este alta, la datele personle este pusa varsta firmei.

Link spre comentariu

Specificatiile de mai sus sunt pentru utilizatori, pentru vanzatori singura specificatie este ca produsul trebuie sa fie conform cu piata europeana. Se pot elibera autorizatii pentru putere marita in cb, sunt statii multinorma pe mai multe benzi de frecvente, pe majoritatea amplificatoarelor exista,, for ham radio use" asa ca daca are CE nu te opreste nimeni sa comercializezi si de fapt nu aici este problema. Dupa cum am mai spus statiile cu pana la 10w nu sunt o problema iar cele cu puteri sporite au sigur buton de reglat puterea, iar cine foloseste amplificator este avertizat de pe eticheta produsului ca acesta are alta destinatie. Eu am vrut doar sa lamuresc cateva aspecte tehnico-legale legate de aceste controale cat si faptul ca o putere usor crescuta nu inseamna nimic. Si da, varsta mea este alta, la datele personle este pusa varsta firmei.

In manualul de utilizare exista "TABEL DE RESTRICTII" in care sunt enumerate tarile si puterile pentru "citizen band".

Deasemenea este stipulat :este responsabilitatea utilizatorului sa verifice in tara in care aceasta statie radio cb va fi folosita,eventualele modificari de legislatie.

Mai scrie ca producatorul nu-si asuma nicio responsabilitate in cazul in care acest produs este utilizat incalcand legile tarii respective.

Am citat din manualul de utilizare al unei statii.

Unde este vina vanzatorului ?

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare