Sari la conținut
bbh_blocked_dnftl
  • GTC-banner-728.jpg.5cc46ba09a7dd8e0286229917ccf417d.jpg

• GTC-banner-300.jpg.0de16ddb1a65d423b7281e32d9bd2e76.jpg

etanol facut in casa

SOGO

Postări Recomandate

Apel catre posesorii de alambic:

Caut sa achizitionez etanol de concentratie minim 95% pentru un experiment legat de conversia unui motor pe benzina. Pot sa furnizez sfecla de zahar ca materie prima.

A reusit cineva sa obtina asemenea puritate folosind sfecla? Cam care este randamentul?

A folosit cineva etanol sau amestec etanol/benzina ca si combustibil pt motoare?

Se pare ca Brazilienii sunt cei mai avansati.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Re: etanol facut in casa

se foloseste cu succes in america de sud asta asa este iar ca si marca de automobile Renault au deja motoare capabile sa functioneze cu cele doua tipuri de combustibil.

chiar si la noi au fost nu stiu daca mai sunt ca nu ma interesat :) au fost Sandero cu motorul de 1,6 16V hiflex care poate merge cu benzina sua etanol

apropo parca la o echivalenta la etanol era CO-ul la 100 fata de benzina care era sub ,dar nu sunt sigur ca imi amintesc bine.

oricum e fecomandat sa faci asta pe masina cu injectie ca la carburator va fi putin mai diferit :)

Link spre comentariu

se foloseste cu succes in america de sud asta asa este iar ca si marca de automobile Renault au deja motoare capabile sa functioneze cu cele doua tipuri de combustibil.

chiar si la noi au fost nu stiu daca mai sunt ca nu ma interesat :) au fost Sandero cu motorul de 1,6 16V hiflex care poate merge cu benzina sua etanol

apropo parca la o echivalenta la etanol era CO-ul la 100 fata de benzina care era sub ,dar nu sunt sigur ca imi amintesc bine.

oricum e fecomandat sa faci asta pe masina cu injectie ca la carburator va fi putin mai diferit :)

Orice motor pe injectie si cu senzor de oxigen e capabil sa functioneze pe etanol sau pe orice amestec etanol/benzina. Este nevoie doar de un calculator in plus care variaza amestecul carburant si injectia in functie de tipul de combustibil. Asta se pune din fabrica pt masinile care se fabrica pt piata din america de sud sau se poate monta after-market pe orice masina. In legatura cu adaptarea motorului eu nu am dubii, in schimb incerc sa ma prind daca se merita fabricarea etanolului in cantitati mici.

Link spre comentariu

or fi brazilienii cei mai avansati....dar ai vazut cata trestie de zahar cultiva?

on topic.....e destul de difoicil de obtinut ce doresti.....nu stiu daca se justifica costurile

Sfecla bate trestia la continut de zahar.

De ce spui ca este dificil? La ce costuri te referi?

M-ar interesa detalii...daca ai.

Link spre comentariu

energia unui litru de etanol este mai mica decat a unui litru de benzina cu alte cuvinte cu un litru de etanol mergi cu 20% mai putin decat cu un litru de benzina.

daca pui la socoteala cat costa sa produci etanol din porumb/sfecla etc , sa cultivi, sa recoltezi sa procesezi iesi in gaura mare.

singura sansa ar fi sa produci etanol din celuloza in conditii industriale insa nu stiu detalii importante doar ca e mai ieftin.

oricum cu alambicul sa faci etanol pentru masina, o sa rada curcile si gainile din curte , deja eu le aud , e cea mai idioata idee pe care am auzit o in ultima vreme.

etanolul facut in casa este pentru soferi!

Editat de comanr
Link spre comentariu

Eu am cazan de tuica mare si ca sa obtin o concentratie de 60 % se fierbe a doua oara zeama, ca sa obtii 95 % cred ca trebuie trasa de cel putin 3 ori, adica sa tii numai fruntea cum se zice. Randamentul pentru o tuica e de 8-10 % adica din 100 kg materie prima obtii 8-9 l de 35-40 % utilizand ca meterie prima fructe gen caise sau visine, eu din astea folosesc, poate sfecla e mai productiva. Tinand cont ca un litru din acea zeama e cam 30-40 RON, vad ca intentionezi sa mergi cu un carburant ce costa cam 50 RON/l in cea mai ieftina varianta.

Link spre comentariu

energia unui litru de etanol este mai mica decat a unui litru de benzina cu alte cuvinte cu un litru de etanol mergi cu 20% mai putin decat cu un litru de benzina.

daca pui la socoteala cat costa sa produci etanol din porumb/sfecla etc , sa cultivi, sa recoltezi sa procesezi iesi in gaura mare.

singura sansa ar fi sa produci etanol din celuloza in conditii industriale insa nu stiu detalii importante doar ca e mai ieftin.

oricum cu alambicul sa faci etanol pentru masina, o sa rada curcile si gainile din curte , deja eu le aud , e cea mai idioata idee pe care am auzit o in ultima vreme.

etanolul facut in casa este pentru soferi!

Total de acord. Adica si cu bilantul energetic si cu faptul ca doar un creier de gaina s-ar amuza de asa o idee. Cred ca in Brazilia deja au murit toate curcile de ras.

Link spre comentariu

Eu am cazan de tuica mare si ca sa obtin o concentratie de 60 % se fierbe a doua oara zeama, ca sa obtii 95 % cred ca trebuie trasa de cel putin 3 ori, adica sa tii numai fruntea cum se zice. Randamentul pentru o tuica e de 8-10 % adica din 100 kg materie prima obtii 8-9 l de 35-40 % utilizand ca meterie prima fructe gen caise sau visine, eu din astea folosesc, poate sfecla e mai productiva. Tinand cont ca un litru din acea zeama e cam 30-40 RON, vad ca intentionezi sa mergi cu un carburant ce costa cam 50 RON/l in cea mai ieftina varianta.

Cam pe randamentul asta mizez si eu - adica 10% dar de concentratie 95%. Nu stiu cat costa tona de fruct si prin ce se justifica pretul zemii dar tona de sfecla nu trece de 150 ron.

Singura problema pe care o vad pana acum este eficienta alambicului in obtinerea unei puritati maxime la prima trecere.

Folosesti cumva drojdie pt a ajuta fermentarea borhotului?

Foloseste cineva sau a auzit de distilator cu coloana sau "de reflux". Am auzit ca este cel mai folosit pt obtinerea de puritati mari.

Link spre comentariu

Total de acord. Adica si cu bilantul energetic si cu faptul ca doar un creier de gaina s-ar amuza de asa o idee. Cred ca in Brazilia deja au murit toate curcile de ras.

Incearca intai un calcul economic, asa cum au sugerat colegii mai sus, in care sa pui in balanta pretul "de productie" al unui litru de etanol din sfecla (obtinut in conditii "artizanale") si pretul unui litru de benzina.

Nu uita ca la brazilieni trestia de zahar creste cum creste iarba si pirul pe la noi, costurile de productie sunt infime si, in plus, intreaga industrie de productie a etanolului este subventionata de stat (au considerat ca e mai ieftin asa decat sa importe combustibili fosili pentru transport).

Iar in ce priveste randamentul unui motor propulsat de asa ceva... e discutabil in comparatie cu acelais motor pe benzina... ca sa nu mai vorbim totusi si de durata de viata. Unii poate isi mai aduc aminte de "incercarile" diverselor intreprinderi de transport local de utilizare a "combustibililor alternativi"... si de rata de defectare a motoarelor cu pricina:wink:

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

Foloseste cineva sau a auzit de distilator cu coloana sau "de reflux". Am auzit ca este cel mai folosit pt obtinerea de puritati mari.

Deja vorbesti de instalatii de uz industrial, improvizarea lor fiind chiar periculoasa

Continuous_Binary_Fractional_Distillation.PNG.060ca6766c8384f20b6801394b17d643.PNG

It's not a "Jeep thing" it's the real thing ....LAND ROVER ! icona%20(200).gif

Link spre comentariu

ca sa beneficiezi de cifra octanica a alcoolului ar trebui modificata si compresia si avansul.

in principiu treaba sta total altfel la modul ca daca motoarele mergeau cu apa , atunci apa era atat de scumpa cat trebuia sa fie , la fel daca vor merge cu alcool, la fel daca vor merge cu orice.

sa produci asemenea cantitati in gospodarie (sute sau mii de litri de alcool) nu numai ca e periculos dar pe alocuri ilegal si te poti trezi cu multa militie la usa.

Link spre comentariu

prietene...in teorie suntem profesori...toti...la practica in schimb....nu

fa un calcul cat carburant consumi intr-un an...calculeaza pretul materiei prime...centralizeaza toate costurile de productie...si vezi daca merita...sau daca se merita...cum spui tu

parerea mea este ca...nu merita

zic si eu ca dracu...dupa ce a tuns porcul....grea treaba si proasta lana

dar......e doar parerea mea

Link spre comentariu

Nu ai cum atinge acea puritate in conditii casnice.

Mi-ar lua prea mult sa explic o chestie pe care ar fi trebuit sa o stii de la chimia de liceu, crede-ma pe cuvant. Sau, poti incerca, de ce nu...

Link spre comentariu

In conditii casnice , cu alambic simplu si serpentina , nu iese , ca n-are cum ...

Dar , daca vinzi multa ...sfecla... , nimeni nu te impiedica sa ai o instalatie care va putea sa atinga puritatea dorita . Si poate ca afilierea ( poate fi si legala , ca oricum cam ii doare-n cot de asta pe aia care ar trebui sa aiba grija de viitorul scolii etc ...) pe langa o unitate de invatamant , si scopul declarat este cercetarea la scara mica ... cred ca ai fi oarecum acoperit , sa incerci sa faci o 'benzina ecologica' .

Doar ca ... investitia e mare , scule , ace , brice si instalatii cam scumpe ...

Dar ... daca chiar iti doresti asta , nu vad cine ar sta in calea fericirii tale ...

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

In alambic, din 100 kg sfecla (asta implica un cazan de 200 l) cred ca o sa-ti curga la prima tura primul litru la o concentratie de vreo 80%, iar urmatorii 10-12 l ai sa-i scoti cu o medie de 35-40 %. Faci asa 8 sarje folosind 800 kg sfecla pana obtii 100 l cu o concentratie medie de 35-40 %.

Pui iar la fiert si din 100 l obtii doar primul litru la 85 %, urmatorul la vreo 80 si tot asa pana scoti din aia 100 l vreo 30 l de vreo 65 grade.

Pui si a 3-a oara la fiert aia 30 l din care ai sa scoti 3 l de 95 % si restul de vreo 10 l la vreo 80 % pe care ai sa-i bei de necaz ca ai ars o caruta de lemne, ai muncit 3-4 zile si esti afumat ca un soric de cat ai stat pe langa foc.

Cu cat ai vinde aia 3 l de 95 % obtinuti dintr-o movila sfecla ?

Editat de danutlupu
Link spre comentariu

... cam asa este ( de fapt , muncesti mai mult , si e mai scump ...) . @ danutlupu zice bine ce zice ...

... sa fim corecti pana la capat !

Nu cere nimeni sa fii impecabil si un fel de varf de gama , doar corect e destul !

Link spre comentariu

In conditii casnice , cu alambic simplu si serpentina , nu iese , ca n-are cum ...

Dar , daca vinzi multa ...sfecla... , nimeni nu te impiedica sa ai o instalatie care va putea sa atinga puritatea dorita . Si poate ca afilierea ( poate fi si legala , ca oricum cam ii doare-n cot de asta pe aia care ar trebui sa aiba grija de viitorul scolii etc ...) pe langa o unitate de invatamant , si scopul declarat este cercetarea la scara mica ... cred ca ai fi oarecum acoperit , sa incerci sa faci o 'benzina ecologica' .

Doar ca ... investitia e mare , scule , ace , brice si instalatii cam scumpe ...

Dar ... daca chiar iti doresti asta , nu vad cine ar sta in calea fericirii tale ...

Imi place cum gandesti...deja lucrez la "cadrul legal". Evident ca totul cercetare in scopul gasirii unui combustibil verde. Asociatia non-profit e pe vine.

Link spre comentariu

In alambic, din 100 kg sfecla (asta implica un cazan de 200 l) cred ca o sa-ti curga la prima tura primul litru la o concentratie de vreo 80%, iar urmatorii 10-12 l ai sa-i scoti cu o medie de 35-40 %. Faci asa 8 sarje folosind 800 kg sfecla pana obtii 100 l cu o concentratie medie de 35-40 %.

Pui iar la fiert si din 100 l obtii doar primul litru la 85 %, urmatorul la vreo 80 si tot asa pana scoti din aia 100 l vreo 30 l de vreo 65 grade.

Pui si a 3-a oara la fiert aia 30 l din care ai sa scoti 3 l de 95 % si restul de vreo 10 l la vreo 80 % pe care ai sa-i bei de necaz ca ai ars o caruta de lemne, ai muncit 3-4 zile si esti afumat ca un soric de cat ai stat pe langa foc.

Cu cat ai vinde aia 3 l de 95 % obtinuti dintr-o movila sfecla ?

Merci mult. In sfarsit o opinie avizata.

Imi este destul de clar lambicul folosit pe la noi pt tzuica nu este adecvat pt productia de etanol destinat combustiei.

Link spre comentariu

Este adevarat ca "practica ma omoara", dar asta e scopul topicului.

Chiar daca scris uneori mai "la misto" am reusit sa obtin un retur de la cei care sunt mai apropiati de alambic decat mine ;).

Credeti ca daca, printr-o "minune" un alambic ar produce 1,5 l de etanol 95%/ora dintr-un borhot de 10% cu un consum de 1,5 Kw/H ar merita deranjul?

Link spre comentariu

pretul unui litru de alcool rafinat 96 grade am vazut ca e undeva la 40-50 ron.

din acest pret incerc sa dau jos profitul si alte costuri gen transport etc si presupun ca undeva pe la 25-30 ron/litru este pretul minim in coditii industriale. hai sa fim optimisti sa zicem 10 ron/litru dar pare deja hilar.

cu 10 ron/litru iesi la dublu fata de benzina cu un randament de 80% atentie daca il utilizezi in acelasi motor pe benzina.

pentru a beneficia de calitatile antidetonante ale alcoolului care are cifra octanica pe la 100+ trebuie modificat raportul de compresie si atunci poate randamentul se va apropia de benzina.

e clar ca nu e in regula.

acum se pune problema daca cineva are munti de sfecla din care poate obtine alcool. raspunsul este foarte simplu:

vinzi alcoolul si cumperi benzina!

nu ti ar fi pacat de la dumnezeu sa arzi tuiculita :x

Editat de comanr
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Accesul pe Forum Club4x4 este conditionat de respectarea Regulamentului - Termeni de Utilizare